Spaanse tomaten-paprikasalsa

Ingredienten

 • 4 grote paprika's
 • 1500 gram blokjes ontvelde romatomaten (schoon gewogen, zie recept)
 • 2 uien
 • 2 jalapeño pepers (of meer of minder naar smaak)
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 takje rozemarijn
 • 100 ml sherryazijn
 • 1 kleine eetlepel zout
 • 1 eetlepel suiker
 • 1,5 theelepel gerookt paprikapoeder
 • 1 theelepel komijnpoeder (djinten)
 • 2 eetlepels vers citroensap

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Healthy Canning
Voorbereiding: 120 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 140 minuten
Soort keuken: Nederlands

Ik heb zelf nog wel wat gesleuteld aan dit recept van Healthy Canning, in het originele recept worden paprika’s uit pot gebruikt en wordt de salsa langer gekookt en daarna ook nog geweckt. Ik heb ondervonden dat het geheel zo lang moet koken om de gewenste dikte te krijgen dat de groenten zacht werden. In het recept heb ik dat opgelost door het vocht eerst voor een deel in te koken waardoor de groenten daarna nog maar 15 minuten hoeven te koken. Bij mij was dat 45 minuten en dat was zonde want uien en tomaten, etc. werden zo voor het mooi te gaar. Heel lekker hoor, maar korter koken geeft een knapperige en frisser resultaat.

En dus ga ik dit recept volgend jaar zeker weer maken, maar dan met eerst inkoken van het vocht en dus korter koken van de groenten, de smaak is in ieder geval prima: een lekker rokerig smaakje door het gerookt paprikapoeder, lekker frisse tomaat, zoet geroosterde paprika, het is een echt zomers recept en bruikbaar als topping over een salade, als ‘dipsaus’, bij guacamole en taco’s en chili con/sin carne, als ‘saus’ op een burrito, etc., etc.

Er is wel 1 aandachtspunt; het is een tijdrovend recept want de tomaten moeten worden ontveld en de paprika’s moeten eerst worden geroosterd. Dat is niet erg maar het is een inmaakrecept voor als je wel een paar uur tijd hebt om te roosteren en af te koelen, te ontvellen, te snijden, in te koken, etc., het is geen snel inmaakrecept.

Instructies

Stap 1: Voor de tomaten

Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Zet ook een schaal met ijskoud water klaar. Kerf met een mesje een kruisje in het vel van de tomaat en dompel de tomaten ombeurten 20 seconden in het hete water en dompel ze vervolgens in het ijskoude water om de garing te stoppen. Laat uitlekken en afkoelen en verwijder dan de velletjes van de tomaten. Snij de tomaten in blokjes (vang het daarbij vrij komende sap op, zeef de zaadjes eruit en zet apart. Weeg 1500 gram tomatenblokjes af en zet apart.

Stap 2: Voor de paprika's

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de paprika's, verwijder steeltje, zaden en zaadlijsten en leg de stukken paprika met de velkant naar boven op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Doe hetzelfde met de jalapeñopepers. Rooster de paprika's en pepers ongeveer 30 tot 40 minuten, tot ze zacht worden en er zwarte plekjes op het vel verschijnen. Zie foto. Haal de bakplaat uit de oven en laat paprika's en pepers afkoelen. Verwijder dan met een mesje de velletjes en snijd het vruchtvlees in blokjes, zet apart. Vang het vrijgekomen sap op en zet ook dat apart.

Stap 3: Koken

Allereerst: bij zowel het ontvellen en in blokjes snijden van de tomaten als het roosteren en ontvellen van de paprika's komt behoorlijk wat vocht vrij. Het is zonde om dat vocht weg te gooien want er zit heel veel smaak aan. Doe het opgevangen vocht van tomaten en geroosterde paprika's in een pan en kook dit op zacht vuur in tot je nog maar een bodempje vocht over hebt. Voeg nu azijn, zout, suiker, rozemarijn, gerookt paprikapoeder en komijn toe, roer goed door elkaar en breng weer aan de kook. Kook dit tot ongeveer de helft in. Pel ondertussen de ui, snipper die fijn en voeg aan het kokende azijnmengsel toe. Pel de tenen knoflook en pers uit en voeg ook dat toe aan het azijnmengsel. Voeg dan de tomatenblokjes en blokjes paprika en peper toe, breng weer aan de kook en laat ongeveer 15 minuten koken. Voeg tot slot de 2 eetlepels citroensap toe, meng en kook nog 2 minuten. Verwijder het takje rozemarijn.

Stap 4: Inmaken

Maak, terwijl de salsa kookt, de potten en deksels schoon met soda en kokend water, spoel na met kokend water en laat dat kokendhete water in de potten en deksels staan tot je de potten kunt gaan vullen. Als de salsa klaar is giet je potten en deksels leeg en vul je die met de kokendhete salsa. Sluit direct en laat ondersteboven afkoelen en vacuüm trekken. Bewaar opengemaakte potjes in de koelkast en maak die binnen enkel weken leeg, gebruik uiteraard altijd een schoon lepeltje als je wat salsa wilt nemen.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief