Tomatensaus 2.0

Wat is er nou leuker dan inmaken wanneer het buiten 28 graden is en binnen 24,5 graden? Lekker in de weer met een oven op 200 graden, waterkoker en potten gevuld met kokendheet water. Heerlijk 🙂 !!

Eerst nog even dit; ik kreeg nog wat vragen over het zoetzuur van komkommer dat ik in het vorige blog noemde. Voor alle duidelijkheid: ik gebruikte 9 komkommers, gewassen, niet geschild. De zaadlijsten verwijderd en in stukjes gesneden die precies in de potten pasten. Ik heb de komkommerstukjes gemengd met ongeveer 2 eetlepels zout en dat 2 tot 3 uur laten staan, tot er flink wat vocht uit de komkommers kwam en de stukjes zacht en slap waren. Vervolgens heb ik deze komkommerstukjes meerdere keren goed gespoeld tot al het zout weg was en de stukjes daarna uit laten lekken in een vergiet.

Ik heb voor deze hoeveelheid komkommers 1 liter natuurazijn gemengd met 5 deciliter water en 10 eetlepels suiker, 2 eetlepels mosterdzaad en 2 kleine rode uitjes in stukjes. De potten heb ik met soda en kokend water schoongemaakt en daarna gespoeld met kokend water. De azijn gekookt met water, suiker, mosterdzaad en uienstukjes. Ik heb de nog hete potten gevuld met de uitgelekte stukjes komkommer. Dat is best even lastig, maar de stukjes zijn koud dus wel belangrijk om de rest zo heet mogelijk te gebruiken. Vervolgens heb ik het vuur pas vlak voor het vullen uitgezet en de potten met komkommerstukjes direct met het nog kokendhete azijnmengsel gevuld, tot de stukjes onder het vocht stonden. Direct sluiten en ondersteboven zetten. Na een uur of 2 zijn de potten lauw genoeg om weer rechtop te zetten. Niet schrikken als ze nog niet vacuüm zijn, dat komt omdat de potten vlot afkoelen doordat de komkommerstukje niet verhit zijn. Druk met je vinger in het midden op het deksel en ze trekken met een klik alsnog vacuüm. Als er een pot niet vacuüm trekt bewaar die dan in de koelkast en maak die als eerste leeg. Deze inmaak is trouwens niet enorm lang te bewaren, zo’n 3 tot 6 maanden, daarna wordt de smaak steeds zuurder en dat vinden we zelf niet lekker meer.

Zo, een heel verhaal en dan moet ik nog aan de tomatensaus 2.0 beginnen.

Ik heb al een inmaakrecept voor tomatensaus op mijn website staan: Tomatensaus

Die saus is helemaal goed hoor, niks mis mee, hebben we jaren lang gemaakt, tot volle tevredenheid. Maar vorig jaar maakte ik een verse geroosterde tomatensoep en die was zo lekker dat ik het idee kreeg om de basis daarvan ook in potten in te maken. Ik heb er vorig jaar wat potten van ingemaakt en die was net zo goed houdbaar als de ‘normale’ tomatensaus. En echt lekkerder (maar dat vinden wij, blijft toch ook persoonlijke smaak). Misschien is het leuk om beide recepten te proberen, en ik ben dan heel benieuwd welke tomatensaus je het lekkerst vindt en zou dat graag nog eens horen!!

 

Eerst een kleine waarschuwing; deze saus is wat meer werk, en het levert minder saus op. Klinkt niet aantrekkelijk, maar is het wel 🙂 .

Het recept:

Wij oogstten ongeveer anderhalve emmer tomaten (is zo’n 7 kilo tomaten gok ik).

 

Alle soorten en maten gaan door elkaar. Ik oogst zaden uit de meeste tomaten en daarmee haal ik dus al relatief veel vocht weg. Je kunt hetzelfde doen (en het vocht dat je er met de zaden uitdrukt kun je bijvoorbeeld zeven en als tomatensap drinken, of er een lekkere dressing mee maken). Je kunt ook vooral romatomaten gebruiken, die bevatten al minder vocht. Of je laat het zo en dan zal de saus dus wat dunner worden (en dan kun je overwegen het zo te laten of het later in te laten koken in deel 2 van het recept).

Afijn; de gewassen en in stukken gesneden tomaten gaan in een niet te dikke laag in een ovenschaal of braadslede.

 

Je ziet dat veel van de gelei in de tomaten er al uit is gedrukt. En elke schaal (met dus ongeveer 2 tot 2,5 kilo tomaten) krijgt 1 grote verse gesnipperde ui, door de tomaten gemengd. Je kunt overwegen om er ook nog knoflook, kruiden als tijm, etc. bij te doen maar dat doe ik zelf nooit (want ik kan de saus later gebruiken in allerlei gerechten uit allerlei keukens en zit niet vast aan de Italiaanse of Franse of Mexicaanse, etc. keuken). Maar wat je zelf wilt……..

Dan, heel belangrijk: druppel per ovenschaal zo’n 3 eetlepels olijfolie over de tomaten, en 1 eetlepel vloeibare honing. Olie en honing gaan helpen bij het karamelliseren en het roosteren. Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht en zet de schaal of schalen ongeveer 1 uur in de oven. Niet tussendoor roeren of omscheppen.  En controleer de eerste keer even het laatste kwartier elke 5 minuten want elke oven is weer net anders in temperatuur en tijd. Na 1 uur en 5 minuten zien de schalen met tomaten er hier in onze oven zo uit:

 

Wij vinden het heerlijk als er wat kleine zwarte velletjes te zien zijn, die maken de geroosterde smaak echt af, met een klein vleugje rokerigheid. Klinkt allemaal ingewikkeld, is het niet, proef gewoon wat je zelf lekker vinden, en wij vinden het zo dus lekker. In close-up:

 

Dan mogen de schalen nu iets afkoelen, tot je aan stap 2 kunt beginnen; het zeven van het tomatenmengsel. Wij gebruiken er een draaizeef voor, ook wel passe-vite genoemd, of roerzeef. Sommige mensen malen het liever in de keukenmachine, dan zou ik zelf de zwarte stukjes wel eerst verwijderen, met een passe-vite hoeft dat niet.

Na het passeren gaat de tomatensaus zonder velletjes en zaadjes in een pan en wordt die gekookt (voor de houdbaarheid, ondertussen maak je de potten schoon zoals je gewend bent, wij doen dat dus met soda en kokend water, naspoelen met kokend water).

 

Je kunt zien dat de saus op deze manier gemaakt al best dik is, en roder dan wanneer ik saus maak door die in een pan te koken. Mocht je saus nog dun zijn, dan kun je die nu dus nog inkoken tot gewenste dikte.

Vul de zojuist nagespoelde en nog hete potten met de kokendhete tomatensaus en zet ze direct ondersteboven tot ze zijn afgekoeld. Zet ze dan weer rechtop en controleer of ze vacuüm zijn.

 

En dit is dan het resultaat (met poes Lotje uiteraard als hoofd controleafdeling):

 

‘Slechts’ 5 potten (720 cc inhoud) geconcentreerde tomatensaus met een heerlijk rokerige, roosterige, volle zoete tomatensmaak. Goede tomatenrassen (smaaktechnisch gezien) zijn natuurlijk ook belangrijk 🙂 . De saus is op een donkere plaats in ieder geval wel een jaar houdbaar. Potten die niet vacuüm zijn en potten die open zijn geweest bewaar je in de koelkast en maak je die week op.

Veel plezier met oogsten en inmaken (van wat dan ook)!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

47 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jo van tartwijk

Fantastisch mooi recept,goed gedocumenteerd,perfect.Zal er als ik teveel tomaten heb eens proberen te maken,volgens uw recept.bedankt ,ga zo door.

Maartje

Hi Diana. Dank voor het uitgebreide komkommerverhaal! Ga ik zeker proberen!

En jij kookt de potten met inhoud dus niet na? Kokend heet erin gooien is voldoende? Dat scheelt weer!

Groet, Maartje

Carine

Bedankt Diana voor het delen van deze saus. Ziet er overheerlijk uit en ga dit zeker uitproberen. Vind het gebruik van jouw passe-vite of draaizeef goed omdat je dan de zaadjes niet mee hebt.
Mag ik nog iets toevoegen over het steriliseren (wecken, maar dit is een merknaam). Ik steriliseer namelijk veel en dit is echt niet moeilijk. Soms verkies ik gewoon inmaken zoals jij schrijft, soms steriliseren en soms diepvries. Omwille van de beperktheid van diepvries steriliseer ik veel.
De algemene regel is : alles wat rauw vlees is (bv pâté) is 3 uur, alle rauwe groenten is 2 uur en klaargemaakte groenten (bv ratatouille) is 1 uur. Fruit (bv compotte, peren, kersen etc) is een half uur.
Tomatensaus steriliseer ik nooit omdat je dan een scheiding krijgt van sap en tomaten. Als het dikke coulis is, gaat het wel prima. Stukken tomaten gaat ook heel goed.
Veel inmaakplezier
Carine

Yvonne

Ik heb net een dino egg green tomaat geoogst. Hij was al vrij groot, ongeveer 6 cm en ik kon hem al iets indrukken. Dus hup, proeven…. maar hij smaakt nog niet rijp en als een tomaat. En een niet rijpe tomast eten is volgens mij ongezond. Hoe weet ik dat hij klaar is om te eten? Omdat hij groen blijft kan ik het niet aan de kleur zien dus. Weet iemand dit?

Bertha

Een onrijpe tomaat die al op weg is om rijp te worden kan je in krantenpapier een tijdje laten narijpen. De vrijkomende tomatendamp (die kenmerkende geur!) blijft zo bij de vrucht en bespoedigt het proces. Als-ie nog zo groen is dat je niets ruikt dan is het jammer maar helaas: richting compost

Ook kan je van half rijpe tomaten prima chutney koken en die lang in potjes bewaren. Het is dan door de bereiding niet meer ongezond. Dat gaat net als jam en is heel geschikt om te doen met de laatste groene restjes in de herfst.

Groetjes van Bertha

Nina

Wij hebben ook de geroosterde tomatensaus gemaakt. Wow, wat heerlijk! Toprecept met overmaat aan tomaten.
Onze variëteit is eerst de schil eraf halen, tenen knoflook mee te roosteren en erna porties in te vriezen. Bedankt, Diana! Erg lekker geworden!!!
Groet, Nina en Erwan

Carine

Dag Diana,
Nog even zeggen dat dank zij jouw zaden van tomatillo, dit heel leuke (voor mij nieuwe) planten zijn. Wat ik vooral zo leuk vind, is het aantal hommels. Ze zoemen erop los. Volgend jaar ga ik dit zeker opnieuw zaaien, maar planten naast andere planten die wat steun geven. Nu heb ik overal een stok gezet, maar ik vind het niet evident om deze vast te binden.
Alvast bedankt voor de zaden.
Groetjes
Carine

Carine

Dag Diana,
Bij de ananaskers blijven de planten wel heel laag. Een gelijkaardige vertakking als bij de tomatillo, maar op 15 cm van de grond. Ik had hier ook stokjes gezet, maar van opbinden is hier geen sprake. Ondertussen ook eerste aubergines geoogst, ook van jouw zaden.
Ik zal zeker op zoek gaan naar de paarse variëteit van tomatillo voor volgend jaar. Nu ben ik volop op zoek naar de look soort rocambole. Heb deze nog nooit geplant, maar lijkt me wel een leuke plant.
Vele tuingroeten
Carine

Christien Enzing

Dag Diane en Ruud, ik lees je berichten altijd met grote belangstelling en gebruik de info op je site voor al mijn moestuinproblemen. Heel blij dus met je site.
Ik heb een vraag over het oogsten van pompoenen, enkele lijken al rijp. Ze zijn van geel naar oranje gekleurd. Kan ik ze al oogsten? Kunnen ze te rijp worden? Wat te doen? Grote dank alvast voor je reactie. Christien

riek

Hallo Diana,

Ik heb een vraagje,
Ik heb half mei een tomaten plantje van Intratuin geplant in de moestuin bak.
Heb speciale moestuin aarde en compost van Intratuin er in zitten.
Dit is het 3e jaar dat ik deze plant er in heb gedaan.
Nu groeit alles goed er aan,maar ze blijven licht groen de tomaten.
Wat kan hier de oorzaak van zijn?
Heb dit nog nooit mee gemaakt.
De rest wat in de bakken zit groeit wel goed andijvie,kroten,wortels,rabarber.
hoop dat je mij kan helpen hiermee.
Al vast bedankt hoor.

groetjes riek,

Ria

Riek, ik denk dat je een laat ras hebt. Ik kan op dit moment zowel vroege rijpe buitentomaten als vroege rijpe kastomaten oogsten.
Ik zou nog even geduld hebben.

Groetjes,
Ria

Wia Bonte

Hallo Diana en Riek,

Ook bij mij blijven de tomaten groen. Ik heb verschillende rassen onder de overkapping van het terras op het zuiden staan in grote potten. Nu las ik o.a. op de site van MergenMetz dat tomaten stilstaan in hun ontwikkeling als de temperatuur boven de 25° C komt. Daar zitten we al lange tijd ruim boven. Wel raar dat jij in de kas wel rijpe tomaten kunt oogsten Diana en wij met onze planten in de buitenlucht niet. Zou het iets met de luchtvochtigheid in de kas te maken hebben?
Eigenlijk wel leuk dat je nooit uitgeleerd bent als je tuiniert. Er gebeuren altijd weer onverwachte dingen.

Pompoenen oogst ik pas als het steeltje wat kurkachtig begint te worden. Een onrijpe pompoen is nogal smakeloos.

Groetjes,
Wia

Ann

Ziet er een heerlijke saus uit. Ik ben benieuwd naar je tomatenavonturen dit jaar. Welke soorten zijn het lekkerst?
Hopelijk krijgen we gauw wat regen want deze droogte duurt ju echt veel te lang. Over de zon klaag ik niet 🙂

riek

Hallo Diana,

Hartelijk dank voor je uitleg hier over hoor.
Ik ga dat zeker eens vragen daar bij Intratuin.
Nu over weeg ik ook om zelf maar zaadjes te gaan kweken .
Fijne dag en veel succes met je tuin [en je gezondheid hoor]

Groetjes riek,

Ria

Riek, zaadjes oogsten van je Intratuintomaat zou ik niet doen, het is waarschijnlijk geen zaadvast ras, maar een F1 hybride. Als je daarvan volgend jaar zaden gaat gebruiken is het heel onzeker wat voor tomaten daaruit gaan komen.
Zelf zaden oogsten van de tomaten van Diana of van b.v. http://www.denieuwetuin.be gaat prima.

esther

Dat ziet er heerlijk uit zeg! Jammer genoeg gaan wij niet zoveel tomaten hebben dat inmaken nodig gaat zijn.
Ik wilde trouwens even zeggen, ik heb net de eerste Black & Red Boar tomaat geproefd, waarvan we zaden van je hadden gekocht, en ze zijn GODDELIJK. Bedankt!

Nancy

Weet iemand of de Lilac/ Lajak belle en Bleu jay allen groen beginnen forse blokvorm?
Ik kan het op de foto,s er niet goed uithalen en ben van een forse plant (3 stuks) het naamlabeltje kwijt. Plant is kort en gedrongen maar vol met grotere bloemen dan gemiddeld en vol met kleine paprika,s . Vergelijking met de planten in de kas levert ook niets op.
Voor nu een favoriet zo veel hangen eraan maar nog klein en groen. ong 2a3 cm doorsnede.
Ik kan natuurlijk het gewoon afwachten maar ben zo benieuwd.

Nancy

Hoi Diana dank voor je antwoord, Ik was er bang voor het is geen van deze paprika,s die heb ik in de kas ook staan maar daar komen net de bloempjes in en ook die zijn kleiner als die van de plant buiten. Daar zijn de paprika,s inmiddels een cm of 5 lijken op buideltjes en nog steeds donkergroen. Het enige wat nog zou kunnen is dat dit planten zijn uit een rode block paprika uit de winkel 😉 of de purple beauty paprika maar dat waren oude zaden.
enfin de vorm en hoeveelheid in zo,n buiten plant is geweldig , we wachten het maar af ik heb ze inmiddels geteld 15 stuks aan een plant en er staan er drie bij elkaar.

ann

zie bij het potten vullen een trechter op de flesjes, misschien een goedkope tip wanneer je die niet hebt, ik zet de trechter van mijn vaatwasmachine (van het zout) op mijn flesjes past precies

Cora

Diana, dank voor je recept van tomatensaus 2.0, verrukkelijk.
Gr Coraora

Corrie

Hoi Diana
Ik heb gisteren jouw gegrilde tomaten gemaakt, en ik denk wel dat het lekker zal zijn (het manvolk hier kwam al snuiven en vroegen wat er zo lekker ruikt), dus dat zit wel goed. Vraagje, heb je ook zo’n soort recept voor bol courgettes, want daar haal ik er in de tuin zoveel van af, heel de buurt eet ervan. Alvast dank je wel voor het antwoord. Corrie

Fien Kruytzer

Diana,Dank voor alle recepten,ik ben erdoor geinspireerd.
Hebben zelf vroeger heel veel ingemaakt,Wij hebben vier kinderen die inmiddels het ouderlijk
huis hebben verlaten,ik maakte nooit een potje eten open alles van de grond.
Nu doen wij het nog inmaken,heerlijke jam ,augurken etc.
De tomatensaus ga ik nu het eerste maken,ik laat je wel weten hoe lekker die
zal zijn.Diana ga zo door met wat je doet,in afwachting op het volgende recept
Gr Fien

Jan de Buck

nog even over in inmaken van die komkommers: ik heb dat op de beschreven manier gedaan. Nu komt er een soort witte waas in de pot. Heeft iemand een idee wat dat is? Is dat een chemische reactie of iets dergelijks? (Ze smaken ook wel erg zuur…)

Saskia B

Vorig jaar ook deze saus 2.0 gemaakt. Als je dat eenmaal gedaan hebt, dan word het heel moeilijk om andere manieren van tomatensaus maken net zo lekker te vinden! Hi Hi.
Maar zie ik nou goed Diana, dat jij dat stukje tomaat waar het steeltje uitkomt er niet uitsnijd? Dat is vaak nog een beetje groen. Ik snijd dat er altijd braaf uit, omdat ik denk dat dat niet lekker smaakt. Jij dus niet?

Saskia B

Nou ben ik eigenwijs geweest. Ik dacht vandaag ik kook gewoon tomaten, en dan doe ik er wat olie door en wat honing, dan smaakt het misschien wel bijna net zo als met dat hele oven gedoe.
Eeehhhhh, nou nee hoor! Wel gewoon prima tomatensaus, maar veeeeel minder “warm” van smaak, wateriger, hoe moet ik het noemen…. minder lekker!

[…] Chilisaus, omdat we die lekkerder vinden dan die uit een flesje uit de winkel. En natuurlijk de tomatenbasissaus die ik voor soepen en sauzen gebruik. Plus de augurken in zoetzuur. En dit jaar vroor ik ook weer […]

Maud

Hoi Diana,
De tomaten beginnen eindelijk af te rijpen. Ik begrijp niet wat er aan de hand is omdat van dezelfde zaaisels er bij anderen al veel eerder tomaten rijp waren.
Een van de soorten is Marina’s Praise. Deze zaden komen van jullie.

Maar ik had nu toch best een flink aantal en was erg benieuwd naar jouw recept.
Geweldig, wat lekker!
En omdat ik van uitproberen hou had ik ook iets anders geprobeerd. ik hou erg van omgekeerde tomatentaart met knoflook en tijm. Dus dat geprobeerd als saus. Maar dat is een beetje bitter geworden, helaas.Het lijkt wel alsof andere ingrediënten dan tomaat en ui toch echt sneller aanbranden.
Ook ik maak voortaan dit fantastische recept.   
Overigens wel op 180 graden en dan 1 uur, met bruine randjes ipv zwarte. En zonder honing. Echt heerlijk en zoetig!

Kevin Broekhuizen

Zojuist met de vrouw en kinderen gegeten, ze waren er dol op. De afgelopen tijd zijn de kids heel kieskeurig en mijn vrouw vindt de tomatensauzen van de winkel al snel te zuur, maar dit keer schepte de kinderen 2x op, en vondt mijn vrouw de saus ook heerlijk zoet, en zelf vondt ik hem ook heerlijk aankomende donderdag ga ik hem dan ook weer maken, bedankt voor het delen van dit recept =]

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties