Saus – tomaten basissaus

 

Dit is een tomaten-basissaus die je bijvoorbeeld kunt gebruiken als pastasaus.

INGREDIËNTEN:

  • tomaten
  • olijfolie
  • uien, gesnipperd
  • knoflook, geperst
  • courgettes, geraspt
  • en wat je verder dan ook wilt

Inmaak tomatenbasissaus

 

RECEPT:

Aan de ingrediëntenlijst kun je dus zelf nog groenten en/of kruiden kunnen toevoegen; bijvoorbeeld een pepertjes, paprika of worteltjes geven gelijk al een natuurlijk zoetje, bleekselderij zorgt voor een fijne kruidigheid, of bedenk zelf wat je hebt en wilt gebruiken.

Ik gebruik dat zelf niet altijd (vaak wil ik een zo simpel mogelijke basissaus, dan kan ik het voor alles gebruiken; Italiaans, Spaans, Nederlands, Mexicaans). Ik kan zelf bepalen wanneer ik een gerecht maak of ik dan nog een pepertje of kruiden of wat dan ook. Maar ik maak dus ook wel eens al Italiaans gekruide pastasaus, het belangrijkste is op de potten/labels te noteren wat erin zit (is sowieso erg handig en belangrijk, bij welke inmaak dan ook :-), evenals de datum van inmaken).

Ik maak deze saus in grote hoeveelheden (als ik een emmer tomaten heb kunnen oogsten), maar dit zijn ongeveer de verhoudingen: per ongeveer 2,5 kilo tomaten: 1 of 2 eetlepels olijfolie, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 courgette en indien gewenst een klein bosje peterselie. De ui en knoflook zorgt voor een lekkere smaak, de peterselie maakt het fris, en de courgette verdikt de saus al iets op een natuurlijke manier.

Inmaak tomatensaus

 

Verhit in een grote kookpan de olijfolie, en fruit daarin de fijngesnipperde ui en geperste knoflook. Als dat glazig is kunnen de tomaten erbij (uiteraard kroontjes verwijderd, gewassen). Ik snijd de tomaten in stukken, met vel en al gaan ze bij de uien. Breng aan de kook, zeker in het begin regelmatig roeren zodat het niet aan kan zetten aan de bodem, want je gebruikt dus geen water. Als het vocht loslaat en het mengsel kookt kun je de geraspte courgette en in repen gesneden peterselie toevoegen.

Laat op matig vuur koken tot alles helemaal zacht en ook voor een deel ingekookt is (ongeveer 2 uur). Doe het tomatenmengsel dan door de passe-vite (draaizeef). In de keukenmachine kan ook, dan heb je alleen ook de zaadjes en velletjes in de saus, in de passe-vite krijg je gelijk een al een tomatensaus zonder oneffenheden. Misschien vind je het handiger (en veiliger) om even te wachten tot het mengsel niet meer kokendheet is (dat doe ik vaak), dat betekent dat wanneer de saus klaar is, je die wel weer nog even op moet koken zodat je zeker weet dat die kokendheet de potten in gaat.

Aan het einde van de kooktijd van het tomatenmengsel kun je ook beginnen met het schoonmaken van de potten; met kokend water en soda, en spoel ze goed na met kokendheet water en laat het kokendhete water in de potten en deksels staan tot de saus klaar is en je de potten kunt gaan vullen (des te kleiner is de kans op een bacterie).

Vul de hete potten met de kokendhete tomatensaus, sluit ze goed af en zet ze ondersteboven. Als ze afgekoeld zijn kun je controleren of ze vacuüm zijn (als je het deksel niet in kunt drukken maar dat naar binnen getrokken is, is het vacuüm).

Bedenk dat bij deze inmaak geen conserverende middelen zijn gebruikt. De houdbaarheid hangt volledig af van de hygiène en het vacuüm in de potten. Is een pot niet vacuüm, zet die dan in de koelkast en gebruik die saus binnen een week of 2. De potten die goed vacuüm zijn kun je zeker een jaar of nog wat langer bewaren.

Nog even tot slot; soms wil je een gladde tomatensaus maken maar misschien ook wel eens een saus die al stukjes ui of paprika of wat dan ook bevat. Kan allemaal, dan bak je eerst de groenten die je toe wilt voegen apart en voeg die later toe aan de gladde saus. Uiteraard wel weer even opkoken voor het de pot in gaat.

Maar experimenteer vooral, want er zijn zoveel lekkere varianten te bedenken, met venkel of met prei, met bosuitjes, met basilicum, lekker pittig met pepertjes, met een zoetje van paprika of worteltjes, met bleekselderij, of wat dan ook, en glad of met stukjes. Als je het beginsel van kokendheet mengsel in kokendhete pot maar aanhoudt. En natuurlijk geen ingrediënten gebruiken die bederfelijk zijn (dus geen zuivel bijvoorbeeld), maar gewoon alleen de groenten (al dan niet uit eigen tuin :-)).