Tomatensaus van geroosterde tomaten

Ingredienten

  • 2,5 kilo heerlijke, verse tomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • 2 uien
  • eventueel nog andere groenten en kruiden naar smaak (zie toelichting)

Details

(51 beoordelingen)

Bron: Diana Stek
Voorbereiding: 60 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 90 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Ik maakte al jaren Tomatensaus volgens de methode op die pagina. Tot ik eens op het idee kwam om de tomaten eerst te roosteren. Was ik maar eerder op dat idee gekomen! In een blog waarin ik die ontdekking beschreef noemde ik het toen Tomatensaus 2.0.

En dat is het dus ook, het is wat meer werk maar dat is het allemaal waard. Ik maak sindsdien mijn tomatensaus altijd op deze manier. Voor alle duidelijkheid: ik maak altijd een saus van vooral veel tomaten, zonder al teveel andere smaakmakers. Je kunt natuurlijk ook gelijk andere groenten en/of kruiden toevoegen. Zelf doe ik dat meestal niet, simpelweg omdat ik de saus zo ‘basis’ mogelijk wil maken en ze geschikt is voor alle recepten waar tomatensaus, gezeefde tomaten, blikje tomatenblokjes in sap, passata, etc. worden gebruikt; zout en peper, kruiden en andere groenten voeg ik dan pas toe en zo kan ik het gebruiken in Nederlandse recepten, maar ook in Italiaanse, Griekse, Mexicaanse, Turkse, etc. Maar het kan dus wel, wat je wilt, voorbeelden van extra toevoegingen zijn knoflook, paprika, chilipeper, courgette, oregano, zout en peper, salie, tijm, etc.

Dit is mijn standaard tomatensausrecept, waar ik elk jaar met heel veel plezier enige tientallen potten van maak en die ik ruim een jaar kan bewaren. Bedenk dat er geen enkel conserveringsmiddel in zit, de houdbaarheid berust louter op hygiëne en vacuüm van de potten (die zijn dus heel belangrijk maar dat is geen enkel probleem als je het recept volgt). Als je een pot openmaakt zul je die ook leeg moeten maken (of een restje saus in de pot maximaal een paar dagen in de koelkast bewaren).

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht, maar als je die niet hebt is boven- en onderwarmte ook goed). Was de tomaten, verwijder kroontjes en snijd ze in stukken. Pel en snipper de uien en meng die door de tomatenstukjes. Voeg de 2 eetlepels olijfolie en eetlepel honing toe en hussel nog even zodat het gemengd is (zij zorgen tijdens het bakken voor karamellisatie). Doe het tomatenmengsel over in een grote brede ondiepe bakvorm of braadslede.

Stap 2: Roosteren

Zet de vorm met tomatenmengsel ongeveer 1 uur in de oven. Niet tussendoor roeren of omscheppen. En controleer de eerste keer even het laatste kwartier elke 5 minuten want elke oven is weer net anders. Na 1 uur zien de tomaten er hier in onze oven uit zoals op de foto's. Juist die kleine zwarte velletjes zorgen voor die lekkere geroosterde smaak met een klein vleugje rokerigheid. Het mogen niet teveel zwarte velletjes zijn want dan wordt de saus bitter. Bepaal vooral zelf wanneer je het zelf het lekkerst vindt. Zet de oven uit als het klaar is en laat het tomatenmengsel iets afkoelen tot je het verder kunt verwerken.

Stap 3: Zeven

Giet de inhoud van de braadslede in een draaizeef (passe-vite) en vang het sap en de saus op in een pan. Mocht je geen draaizeef hebben kun je de geroosterde tomaten in een zeef doen en met de bolle kant van bijvoorbeeld een juslepel de puree door de zeef te wrijven. Als je geen bezwaar hebt tegen wat zaadjes en velletjes kun je ook overwegen om de geroosterde tomaten in een keukenmachine te pureren, of simpelweg een staafmixer gebruiken.

Stap 4: Koken

Zet de pan met het opgevangen sap/saus op het vuur en breng aan de kook. Laat inkoken tot de gewenste dikte. Hoe lang dat duurt hangt vooral af van de tomaten die je hebt gebruikt (romatomaten geven vaak al gelijk een wat dikkere saus, vleestomaten en cherrytomaten zorgen juist voor veel sap en dus een dunnere saus). Reken op ongeveer 30 minuten maar houdt het vooral zelf goed in de gaten. En het is ook maar wat je wilt, zelf maak ik niet heel dikke saus want als ik een pot tomatensaus gebruik voor bijvoorbeeld een pastasaus, dan dikt de saus ook nog in tijdens de uiteindelijke bereiding. Roer regelmatig over de bodem om te zorgen dat de saus niet kan aanbranden.

Stap 5: Inmaken

Als je merkt dat de saus de gewenste dikte krijgt kun je beginnen met het schoonmaken van de potten. Was potten en deksels en maak ze daarna schoon met soda en kokendheet water. Spoel ze na met kokendheet water en laat dat kokendhete water in de potten en deksels staan tot je de potten wilt gaan vullen. Zet het vuur dan uit, roer nog een keer goed in de tomatensaus (bovenin de pan is de saus vaak dunner en onderin juist dikker, door het zakken van tomatendeeltjes). Giet de potten en deksels met heet water leeg en vul de potten met de nog kokendhete tomatensaus (tot 1 centimeter onder de rand). Sluit de potten goed af en zet ze ondersteboven om af te koelen. Als de potten zijn afgekoeld zet je ze weer overeind en controleer je of ze vacuüm zijn (als je een deksel in kunt drukken is die niet vacuüm, bij de potten die vacuüm zijn is het deksel wat naar binnen getrokken en kun je die dus niet meer induwen). Potten die vacuüm zijn kun je zeker een jaar bewaren, potten die niet vacuüm zijn bewaar je maximaal een week in de koelkast. Een reden voor niet vacuüm trekken kan zijn dat de saus niet heet genoeg was (en dat kan niet want je hebt de potten kokendheet gevuld), maar het kan ook komen door een deksel dat iets beschadigd is en dus niet heel goed sluit. Ik controleer altijd alle deksels even voor ik ze schoonmaak, ik tref hier eigenlijk nooit een pot die niet vacuüm is na het vullen en afkoelen maar als je zo'n pot treft zal de inhoud na verloop van tijd in een voorraadkast gaan schimmelen. Dit voor alle duidelijkheid en volledigheid :-).

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief