Tomatensaus 3.0

Pas op! Ik kreeg van iemand die dit recept maakte de melding dat 3 potten waren gaan gisten. Voor nu kan ik nog niet bedenken hoe en waarom (de zuurgraad wellicht te laag, of een fout bij het inmaken?). Ik kan alleen zeggen dat ik vanaf nu elke dag de potten controleer en hier alle 17 potten nog prima zijn (en 2 hebben we er ondertussen opengemaakt en die smaakten prima). Maar bij deze waarschuwing om extra goed op te letten. Ik ga er vandaag ook een blog over schrijven en mensen die het recept ook maakten vragen om de inmaak te bekijken en met te melden wanneer die ook bij hen gist. Tot ik meer weet is het helaas wellicht verstandiger om dit recept niet te maken.

Vroeger… nou ja, tot een paar jaar geleden maakte ik tomatensaus door tomaten in een pan met een bodempje water te koken, al dan niet te mengen met een gebakken uitje, courgette en/of paprika en dat na het koken door een passe-vite (draaizeef) te draaien, weer op te koken en dan in potten in te maken. Tot ik er een paar jaar geleden achter kwam dat de saus heel veel lekkerder werd als de tomaten niet werden gekookt maar voor het zeven een uur in een oven van 200 graden werden geroosterd. Ik schreef er hier een blog over: Tomatensaus 2.0. En het recept kun je hier vinden: Tomatensaus van geroosterde tomaten

En dit voorjaar bedacht ik of het nog wat luxer kon, nog smaakvoller. Als je echte Italiaanse recepten van gerechten met een tomatensaus bekijkt bevatten die altijd een paar dezelfde ingrediënten: tomaten, knoflook, bleekselderij, ui en wortel, dat gaat bijna standaard in elke saus. Ik had bedacht om die ingrediënten wellicht te bakken en dan aan de tomatensaus toe te voegen wanneer die klaar was om in de potten te doen. Maar dat zou nog wel extra werk zijn, ik wilde het graag in de 2 stappen maken die de 2.0 kost. En zo kwam deze tomatensaus 3.0 tot stand.

Ik beloof je, een 4.0 komt er niet meer :-). En ik maak ook gewoon de 2.0 nog (de originele versie met het koken maak ik eigenlijk nooit meer). De saus 2.0 vinden we nog steeds heel lekker, die is wat dunner maar smaakt meer naar alleen geroosterde tomaten en kan ik bijvoorbeeld ook gebruiken voor tomatensoep of in recepten waarbij gezeefde tomaten of een blikje tomatenstukjes op sap worden gebruikt. Deze 3.0 is veel meer een echte saus, dikker, bijna hartig, veel tomaat maar ook duidelijk flink wat andere ingrediënten.

De oogst:

Nou, daar gaan we dan. Niet schrikken; ik had 3 emmers vol tomaten en dit zijn de hoeveelheden en verhoudingen zoals ik die gebruikte maar dat kun je natuurlijk aanpassen naar believen en smaak, of terugrekenen

Ingrediënten:

 • 3 emmers (van 10 liter) tomaten
 • 2 kleine bollen knoflook
 • 4 uien
 • 8 worteltjes
 • 2 courgettes
 • 3 paprika’s
 • 2 pepers
 • de stelen van 2 bleekselderijplanten
 • 5 takjes oregano
 • olijfolie
 • honing

Het recept:

Pel de knoflook, verwijder de velletjes en snijd eventuele grote tenen doormidden. Pel de uien en snijd ze in niet te grote stukken. Maak de courgettes schoon en rasp ze grof. Doe hetzelfde met de worteltjes. Maak de bleekselderij schoon en snijd in dunne boogjes. Haal de blaadjes van de oregano. Was de tomaten, verwijder kroontjes en snijd in stukken. Doe hetzelfde met de paprika’s en pepers.

Neem 2 of 3 grote ovenschalen en verdeel de courgetterasp, oregano-blaadjes, geraspte worteltjes en bleekselderijboogjes over de bodem. Dit zijn groenten die in het vocht van de tomaten gaan stoven en niet lekker zijn als ze worden geroosterd. En dus is het belangrijk dat de laag niet te dik is (want als ze bovenop liggen blijven ze hard en verbranden ze), verdeel daarom eventueel over meerdere ovenschalen.

Verdeel bovenop de courgettes, bleekselderij, worteltjes en oregano de gesneden tomaten, paprika’s, pepertjes en uien Want die worden lekkerder als ze worden geroosterd). Steek de knoflooktenen er goed tussen zodat ze niet bovenop liggen (als ze te donker worden is de kans groot dat ze bitter worden). Besprenkel elke gevulde ovenschaal met 1 tot 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel honing (of voor een vegan versie met agavesiroop).

Zet de oven (zonder voor te verwarmen) op 200 graden hete lucht en zet de ovenschaal of ovenschalen 1 uur in de oven (1 schaal heeft aan 1 uur voldoende, meerdere schalen betekent meer vocht en dan duurt het vaak wat langer voor elke schaal op elk niveau die belangrijke zwarte stukjes bevat en dus heb ik ze een keer verzet en er 1 na een uur uitgehaald en de andere 2 wat langer laten staan. En dit is dan het resultaat:

Zo mag het eruit zien, geroosterde tomaten, paprika’s en uien, met stukjes zwarte velletjes (maar niet teveel natuurlijk). Dan gaat het geheel in de passe-vite:

Voor alle duidelijkheid: ik had de worteltjes in stukje gesneden maar die bleken na het roosteren nog vrij stevig te zijn, vandaar dat ik die de volgende keer dus ga raspen.

Na het door de draaizeef draaien hebben we de saus in een pan gedaan, opgekookt en vervolgens in met kokend water en soda schoongemaakte en met kokend water nagespoelde potten gedaan, afgesloten en ondersteboven af laten koelen.

Het resultaat: 19 potten (ruim 10 liter) geconcentreerde tomatensaus. Bedenk wel dat deze saus niet direct een heel hoge zuurgraad heeft (dus een hoge pH). Om die reden is het heel belangrijk dat je deze saus niet rauw uit de pot eet. Dat is trouwens ook niet lekker maar daar gaat het niet om: de saus moet na het openen van de pot nog minimaal 15 minuutjes koken (samen met bijvoorbeeld het gehakt en en gebakken uien of welke ingrediënten je dan ook wilt gebruiken) om veilig te kunnen worden gegeten. Zie voor meer informatie daarover in dit blog: Inmaken en botulisme

Mocht je je vervelen dit weekend……… :-). En deze is net klaar, daarover later meer:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

53 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne

O wat gaaf! Ik heb net 2 potten tomatensaus 2.0 gemaakt en er staan nog 2 bakplaten klaar, maar 3.0 ga ik ook zeker proberen! Voor wie nog geen passeerzeef heeft: Lidl webshop biedt er eentje aan voor 10 euro (ex verzendkosten). Erg blij mee want door de zeef drukken vond ik nogal arbeidsintensief en je houdt veel meer rest over die je weg moet gooien.

Pien

Al jaren volg ik jullie op de voet en geniet ik van alle verhalen. En al die jaren spookt één en dezelfde vraag door mijn hoofd. Is het niet te privé, het gaat toch om tuiniertips en zo. Maar vooruit, ik ga mijn vraag toch gewoon stellen. Al die oogst, al die recepten, al die potten met van alles en nog wat, ook nog prachtige etiketten met datum etc. Zou je alsje-alsje- alsjeblieft eens een keer een foto van jullie voorraadrekken/kelder/kasten willen maken? Als jij een krachtig “nee” laat horen dan begrijp ik het echt hoor! Maar ik ben zo enorm benieuwd!

Wijnie

Pien, in deze blog van 1.5 jaar terug heeft ze een paar foto’s geplaatst met haar inmaak: https://www.mooiemoestuin.nl/wintervoorraad/.
Groetjes Wijnie

Willems Toon

Dag,
wij vriezen deze heerlijke tomattensaus in en klaar is kees.

ps. nooit zoon lekkere saus geproefd.

groetjes en reuze bedankt

Toon.

Pien

Dank je wel! Leuk om te zien!

Conny

Erg leuk net als Yvonne had ik gisteren de 2.0 gemaakt. Dus nu ga ik ook de 3.0 proberen heb nog zoveel tomaten en het is zonde als ze niet opgegeten worden.

André (Beertje)

Hallo Lieve Kookeraartes.
Het lijkt met grandioos lekker die Tomatensaus, maar ik heb maar een klein keukentje nog na een noodgedwongen verhuizing van een fijne woning in de Pijp in Amsterdam naar een Bescheiden Flat met lift in Amstelveen.
En dan komt daar nog bij dat ik niet aan 3 emmers tomaten kan komen en dan niet weet waar ik die potten moet laten.
Ik maak mijn Tomaten soep van de echte Italiaanse (lelijke) tomaten en daar gaat ook Ui en Bleekselderij en wortel in en de groente bouillon is bijzaak want tomaten soep moet soep zijn van Tomaten en niet te veel water.
Beertje

Carine p

Dag Diana,
Oh wat een fantastisch idee. Ik ga hier ook mee aan de slag!
Voor diegenen die geïnteresseerd zijn als je veel tomaten hebt…. dikke tomatensaus voor de pizza met tomatensap als rest. Maak een coulis van tomaten, zet coulis op klein vuur en leg er een fijn zeefje in. Het sap komt bovenaan en de zeef zweeft een beetje op de tomatencoulis. Schep het sap uit de zeef en dit is het tomatensap. Ongeveer 3/4 wordt sap weggeschept. De dikke tomatencoulis is de basis voor pizza. Fruit dan nog wat ui en look met wat thijm en rozemarijn en voeg dit in de dikke tomatenbrij. Verdeel in potjes en vries in of kook op en voeg in propere potjes.
Al het sap doe ik in flessen (opgekookt of gesteriliseerd) en zo heb je frisse tomatensap voor de warme dagen. Groetjes carine

Ellen

Hoi Diana en Carine,

Wanneer ik geen tijd heb om ze direct te verwerken, doe ik de tomaten schoongemaakt en in stukken in de vriezer. Als ik er wat mee ga doen laat ik ze ontdooien en ook dan komt er al veel vocht vanaf. Dat vocht giet ik af en gebruik ik als een soort tomatenbouillon. Hierdoor blijft de saus lekker dik.

Groetjes, Ellen

Dick Oosterhof

Ik vraag me af of je de staafmixer kunt gebruiken ipv een passeerzeef!

Lies Spaink

Ik ben erg blij met je recept, Diana, ik heb inmiddels ook een plank vol heerlijke tomatensaus Twee punt nul in mijn geval. Maar ik vind het altijd zo zonde om zaadjes en schil weg te doen… Ik denk altijd dat daar vast ook een hoop voedingswaarde in zit. Dus gooi ik de hele zaak na het bakken en afkoelen in de blender en blend het tot er geen pitje meer herkenbaar is.

Carine p

Dag Dick,
Ik zou opletten met een staafmixer omwille van de tomatenzaden. Deze maken de saus wat bitter.
Groetjes carine

Yvonne

Bij gebrek aan een passeerzeef gebruikte ik vorig jaar ook de staafmixer, maar ik vond de saus echt een stuk minder lekker (en de kinderen al helemaal!).

Corrie

Hoi Diana, ik volg je al vanaf het begin dat wij een moestuin startten, 7 jaar geleden. Geweldige website! Ook de lekkere recepten weet ik te vinden.
Ik heb bij dit recept wel een vraag. Ga je hier geen last krijgen van de courgette die erin zit? Ik weet dat je alleen courgette niet op deze manier in potten kunt afvullen, dat gaat niet goed. Is hier het aandeel courgette klein genoeg dat het goed blijft?

Corrie

Diana, ik weet ook niet wat er mis is gegaan met de gekookte courgettes voor soep. Het ging gisten. Ik doe dit inmaken in potten ook al jaren met tomaten nooit problemen, maar met de courgettes wel. Op internet vond ik meer reacties van mensen die aangaven dat courgette niet zo gekookt in potten kan. Dus de courgettes vries ik nu altijd maar in.

Saskia B

Corrie, misschien bedoel je, dat courgette soep bijvoorbeeld snel bederft als je dat weckt?
Ik heb dat net in een facebook groep besproken, want mij gebeurt dat vaak, en ik kreeg een aantal nuttige tips.
Hieronder de link. Samengevat voor mij opties: mengen met tomaten, twee uur koken met wecken, soep maken met de courgettes nog in stukken erin….
https://www.facebook.com/groups/641000389421015/permalink/1415454715308908/

Corrie

Saskia B, ja, dat klopt, ik had gekookte courgettes voor soep kokend heet afgevuld in glazen potten, maar die gingen gisten. Dus vries nu de courgette(soep) maar in.

ivana korolkov

Dag Diana , ik maak elke jaar tomaten saus , echt een feest en zo veel lekkerder dan uit de winkel… en zo handig om in allerlei gerechten te verwerken, van pasta, rijst , groente tot visgerechten etc.. Alleen ik vries de saus altijd in kleine plastieke bakjes . Ik ben echt een invries fanaat van bonen , groentes, allerlei stoofgerechten, tot brood en restjes eten…
Kan ik jouw 3.0 tomaten saus ook invriezen?
Ik vind dat wecken ook super interessant en ga het zeker proberen, met wat groentes… heb nu augurken in de tuin,. daarmee ga ik het proberen…
Dank voor alle prachtige adviezen en tips , heel motiverend …
hartelijke groet ivana

Anna

Dat lijkt mij heerlijk, Diana! Hoe lang is dit te bewaren? Grt Anna

Rita G

Hallo Diana, ik heb gisteren de tomatensaus 3.0 gemaakt. Super recept! Na je opmerking over de worteltjes, heb ik de wortels, courgette en selder eerst even in een stoommandje ‘voorgegaard’ en nadien samen met de tomaten in de oven geplaatst. Dat voorgaren is natuurlijk wel een beetje meer werk maar daardoor waren alle groentjes ook even gaar.

Stella

Hallo Diana,
Er zitten al redelijk wat potjes in de vriezer met saus ,ook heb ik al een paar maal saus gemaakt van sprite tomaatjes .Daar zijn er zoveel van en ze moeten er niet lang in omdat ze zo weinig vocht bevatten .zijn wel wildemannen in de serre ,volgend jaar ook wat bedenken om ze wat makkelijker te kunnen plukken , Veel plezier met inmaken nog .grts Stella

Belia

Sinds gisteren heb ik vijf kilo 3.0 gemaakt. Ik heb de groene dingen er vanaf gehaald en lui de staafmixer er op gezet. Ik wilde zoveel mogelijk alle extra ingrediënten zoals bleekselderij behouden. Ik heb altijd de roerzeef gebruikt. Maar het kan. Vijf kilo is best weinig in verhouding tot jouw hoeveelheden.
Ik merk dat er nu meer smaak is in de saus door de oven.

Carine p

Dag Diana,
Heb ook versie 3 gemaakt, super lekker. Ga toch ook nog de versie 2 maken, voor ander gebruik. Leuk om die tomaten op zoveel verschillende manieren te verwerken.
Blijkbaar zijn er voor- en tegenstanders van de staafmixer. Persoonlijk gebruik ik dit nooit bij tomaten, omdat de zaden een meer bittere smaak afgeven. Alles door een passé-vite draaien, gaf wel veel meer ‘afval’. Ik kon het ook niet weggooien en heb dit verwerkt in een humus van linzen. Het was verrassend lekker. Bedankt voor het delen van de informatie.
Nog een tip ivm tomaten…. tomaten gelei met saffraan. Super lekker.
Groetjes Carine

Susan Perdok

Dag Diana,
Ik heb vanmiddag 6 kg tonaten verwerkt tot 3,5 liter saus. Nu lees ik op de site van het voedingscentrum dat het wordt afgeraden groenten te wecken of in potten in te maken. Dit in verband met gevaar voor botulisme. Ik neig er nu toe om de saus die inmiddels in de potten zit toch maar in te vriezen. Hoe denk jij daarover? Een restje heb ik vanavond voor de soep gebruikt. Was heerlijk.
Groet, Susan

Hedwig

Hallo Diana,

Met veel belangstelling lees ik je recepten, over de tomatensaus heb ik een vraagje, je schrijft dat je de wortelen niet roostert omdat dit niet lekker zou zijn. Wij eten vaak geroosterde wortelen omdat ze dan (net als tomaten, paprika, ui) zo lekker worden, zoeter, smaakvoller. Dat zou dan in de saus toch ook kunnen? Of is er een andere reden voor het niet roosteren van de wortelen in de tomatensaus?
Groet Hedwig

Simone Zuijderwijk

Ik heb net de reacties gelezen op het gebruik van de passé-vite en of het ook niet met de staafmixer kon. Ik heb zo’n passé-vite niet en het leek me ook wel een beetje een gedoetje, eerlijk gezegd. Ik heb het geheel in een blender gedaan, even standje “smoothie” en een mooi dikkorrelig resultaat!! Totaal geen velletjes of pitjes meer zichtbaar. Ook geen afval (en dus geen smaakverlies?) en misschien juist wel goed doordat er extra vezels in de saus zitten? En heel veel makkelijker! Er is me niets opgevallen van bitterheid doordat de pitten er nog inzitten. Of komt dat nog door langer bewaren?
Ik heb de 2.0 en de 3.0 gemaakt, beide erg lekker. Bedankt voor de recepten!!

Carine p

Dag Simone, Diana,
Inderdaad zoals Diana schrijft, je moet vooral doen wat jezelf goed en lekker vindt. Persoonlijk vind ik de gemixte tomatenzaden niet lekker en heeft een bittere achtergrond, al geef ik toe dat ik heel veeleisend ben. Toch wil ik nog iets toevoegen ivm tomatenzaden. Diegenen die last hebben van jicht (zoals ik), wordt dikwijls het eten van tomaten afgeraden. Dit terwijl je gewoon de zaden moet vermijden.
Diana, versie 3 geeft me nu reeds een pot dat begint te gisten. Ik ga het geen jaar behouden, vermoedelijk is de zuurtje graad minder dan versie 2. Ergens ook logisch door het toevoegen van andere groenten. Misschien heb ik ook gewoon pech, gezien recuperatie potten, maar toch ga ik het in het oog houden.
Groetjes carine

Carine p

Dag Diana, misschien heb ik gewoon pech met een pot. Ik hergebruik mijn potten en dat kan ook de reden zijn. De potten waren wel luchtdicht alvorens ik alles weggezet heb, de temperatuur is hier ook niet zo laag (25 graden is de koudste ruimte).
Groetjes carine

Carine p

Dag Diana,
Gewoon ter info, ik zit nu aan pot 3 die begint te gisten. Ik heb het 2 x gemaakt en de eerste keer had ik meer tomaten verwerkt dan de tweede keer. Bij de tweede inmaak zat meer courgette etc. in.
Groetjes carine

Arianne

Hoi Diana,

Ik heb het recept gebruikt in zo’n 10 potjes (t is een favoriet :-)). T is wel een vrije variatie erop, zo heb ik geen courgette en wortel gebruikt. Vooral tomaat, ui, knoflook en peper. Hier borrelt gelukkig (nog) niets.

Groetjes,
Arianne

Hedwig van Eijkern

Hallo Diana,

Mijn potten tomatensaus 3.0 staan er gelukkig nog goed bij. Ik heb het geheel na het zeven ook nog lang door laten koken en mijn potten reinig ik eerst in de vaatwasser en vlak voor gebruik in de stoomoven. Ze zijn dan goed warm nog.
Ik blijf het een leuk recept vinden en ga bij voldoende tomaten uit de tuin zeker nog een keer aan de slag.
ps je spreekt nog regelmatig over de zuurgraad verhogen, maar je bedoelt denk ik verlagen….
Groet Hedwig

Nancy

Ik maakte vandaag een derde van mijn bokalen 3.0 open. De eerste keer, een maand ofzo nadat hij gemaakt was smaakte hij echt heerlijk! De tweede en nu de derde keer, lijkt hij wat zurig te zijn. Aan de pot was verder niets te zien, geen belletjes, schimmels, deksel nog goed er op… Vorige keer hebben we hem gewoon opgegeten en hebben er verder ook geen last van gehad. Nu opnieuw is hij licht zurig. Is dat een automatisch proces dat tomaten zuurder worden door hen in te maken en te bewaren?

Nancy

Dankje voor je reactie, dit stelt me gerust aangezien er verder niets mis mee was, zal die zure kant inderdaad een beetje de overhand gekregen hebben. We hebben de saus in elk geval opgegeten en met een beetje suiker, ui, knoflook en gehakt was het toch nog erg lekker.

Maike

Hoi Diana,

Het recept staat nu enkele maanden in potten. Geen geborrel en t smaakt nog heerlijk. Hoe staan ze er bij jou bij?

Marcel

Diana, wat ik me afvraag of, als het gaat gisten, de potten wel goed zijn schoon gemaakt en of er geen potten zijn gebruikt waar zuur in heeft gezeten. Dat is blijkbaar “Not done!”.
Ik was de potten altijd even in de soda, spoel ze goed uit en droog ze met een schone theedoek af.
Maar goed, haal jij het hart (de pitten en dergelijk) eerst uit de tomaten? Ik heb ze namelijk lichter van kleur maar heb het met hart, pit en al (door)gekookt. Een kennis vertelde me dat de kleur roder wordt als je het hart er uit haalt/ houdt.

Ik lees het wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties