Pick a lilly

Ik heb op mijn website een paar jaar geleden al eens een recept voor piccalilly geplaatst, een relatief makkelijk recept, best lekker, zurig, fris, beetje kruidig. En dit jaar wilde ik weer eens piccalilly maken. Maar dan natuurlijk een een ander recept. En zo vond ik in het Engelse boekje (er is geen Nederlandse vertaling van uitgekomen) van The River Cottage een leuk recept voor echt Engelse piccalilly.

Nou ja, Engels, uiteindelijk komt het recept oorspronkelijk uit India. Ik vroeg me al wel eens af wat de naam nu eigenlijk betekent. Het klinkt als “pluk-een-lelie” :-). Waar de naam echt vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Ik begrijp dat er (in India?) eens een recept was met de naam ‘Picca-Lillo’, een pittig zoetzuur met gember. In Engeland werd piccalilly in de 19e eeuw ‘Indian Pickle’ genoemd, en vervolgens ‘Piccalillo’, en sinds een paar decennia piccalilly. Een pickle is een mengsel van zoet, zuur en zout waar groenten in bewaard wordt. Zelfs de Nederlandse taal heeft er nog een vleugje verbinding mee want wij kennen hier ‘pekel’ (al is dat vooral zout).

Pickle, Pekel, Pica-Lillo, Piccalilly, hoe dan ook, het is lekker. Wij eten het vooral bij bruine bonen en kapucijners, en bij stamppot andijvie natuurlijk, maar we vinden een schepje op een gewone boterham met kaas ook lekker.

Het recept dat ik dit keer maakte was een tweedaags recept. Ik houd van tweedaagse recepten, het betekent meestal dat de oogst de tijd krijgt: zodat smaken in kunnen trekken, of vocht uit kan lekken, of iets kan rijpen. Dat geldt voor jam waarbij het fruit eerst een dag met suiker en citroensap mag rusten maar ook voor augurken die zo hun vocht kwijt raken. En het geldt ook voor deze piccalilly. En het allerleukste is: je kunt er alles uit de tuin voor gebruiken dat stevig en/of knapperig is.

Op dag 1 is het oogsten, schoonmaken en snijden dan ook gelijk het meeste werk. Het maken van de piccalilly op dag 2 is eigenlijk een fluitje van een cent, een klusje van nog geen half uur. Maar met een kilo groenten (schoon gewogen) ben ik nog wel ruim een uur bezig geweest, mijn ‘brunoise-techniek’ is niet geweldig maar ik ben nog best trots op de piepkleine blokjes van knolvenkel, sperzieboontjes, ui, worteltjes, komkommer, courgette, zaadjes van Oost-Indische kers, paprika, etc. Maar je kunt bijvoorbeeld ook bloemkool gebruiken, en broccoli, snijbietsteel, koolrabi, radijsjes, pastinaak, etc.

De gesneden groenten op dag 2, voor het uitlekken en afspoelen

De groenteblokjes moeten worden gemengd met zout en dat moet 24 uur rusten. In die tijd onttrekt het zout het vocht uit de groenten. Op dag 2 moet het goed worden afgespoeld en mag het uitlekken. Terwijl ondertussen de pasta/saus wordt gemaakt, van azijn, suiker, koenjit, mosterdpoeder, maismeel en wat kruiden. Dat wordt gekookt en zodra het bindt mogen de miniblokjes groenten erbij.

En dat is het, even doorwarmen en zodra het weer kookt mag het in gesteriliseerde potten. En dan moet het eerst 4 tot 6 weken rusten zodat de smaken goed in kunnen trekken. Gelukkig had ik naast de 5 potten ook nog 2 eetlepels piccalilly over. Dus konden we toch vals spelen = na een uurtje in de koelkast proeven. We vonden het verrassend lekker! En er zit heel veel meer groenten in dan in de meeste piccalilly’s. En die groenten zijn ook nog eens knapperig. Ik weet niet hoe dat over 6 weken of 6 of 12 maanden is maar nu is het opvallend knapperig, bijna een beetje zoals sandwichspread.

Maar het allerleukst blijft dat je het kunt maken van heel veel verschillende groenten die je kunt oogsten. En dat kan dan dus ook die lelijke doorgeschoten knolvenkel zijn, of een vergeten en uit de kluiten gewassen augurk, of de stronk van de bloemkool of broccoli, een halve komkommer die je over hebt (met schil maar zonder zaadlijst), een veel te grote courgette (waar je uiteraard ook de zaadlijsten uit haalt), een paar misvormde worteltjes, etc.. Het resultaat:

Het volledige recept heb ik ondertussen op de website geplaatst: Engelse Piccalilly. En lees daar dan vooral ook nog even de toelichting voor variaties en mogelijke aanpassingen in het recept.

Tot slot nog even de link naar het blog dat ik op de website van Pokon schreef, over verschillen in blauwe bessen Want deze kon ik hier deze week oogsten:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nina

Voor het snijden van de groenten voor piccalilly is een z.g.n. Nicer Dicer erg handig. De groente is in korte tijd in allemaal evengrote blokjes gesneden. Ik gebruik hem al jaren. Hij is ook handig voor allerlei andere snijtechnieken. Op Youtube vind je veel instructiefilmpjes.

Yvonne

Ja klopt… de nicer dicer gebruik ik ook bijna elke dag… perfect handig en mooie gelijke blokjes.

Nicolette Kruisheer

Weer n superleuke lekkere blog wat ben ik jaloers op alle al geoogste en doorgeschoten ‘zaken’ bij ons moet t nog allemaal ‘gebeuren’
Maar ik krijg wel zin in al die activiteiten.
Dank Diana ideeën en suggesties te veel om te onthouden. Gelukkkg is alles na te lezen/ op te zoeken!
Ik ben echt heel blij met de recepten en nog even over de rabarbersoep een groot succes

Dick Oosterhof

Lelijke doorgeschoten knolvenkel?!
Ik laat er een paar expres doorschieten voor de prachtige gele schermen die dan ontstaan.
En ik hoop dat er eens een koninginnepage komt om haar eitjes erop te leggen want de venkel is onder andere haar waardplant!
Dus voor mij piccalilly zonder venkel.

Dick Oosterhof

Bedankt voor jullie geruststellende antwoord namens de vlinders!

Petra

Hoi Dick en Diana,
Ik heb vorig jaar opzettelijk enkele venkelplantjes in mijn bloemenborder en een in de verhoogde (groenten)bak gezet, omwille van de mooie bloemschermen. Ze zijn allemaal in het voorjaar weer boven de grond gekomen en staan volop in bloei. Ook ik hoop de Koninginnepage nog ooit te spotten in onze tuin, maar helaas is dat al enkele jaren geleden.
Wel komt al drie jaar op rij de kolibrievlinder onze bloemen (vooral Verbena) bezoeken.
Groeten,
Petra

Annemiek van Moorst

Vandaag Stap 1 gedaan, met tomatillo’s ipv knolvenkel. Ga morgen 1 madame jeanette zonder zaadlijsten toevoegen aan de saus; geen knoflook. Volgens Johannes van Dam loop bij inmaken met knoflook het risico op botulisme.

Annemiek van Moorst

Vergat ik nog 🙂 Hartelijk bedankt voor dit recept! Ben al tijden op zoek geweest naar een goed picalilly-recept. Zonder proeven weet je al dit dit heerlijk gaat worden!

Annemiek van Moorst

Hi Diana & Ruud,
Ik denk dat wel zinvol kan zijn. Ik maak zelf mijn tomaten bijvoorbeeld alleen in met zout en olijfolie (waarin ik ze bak c.q. stoof. Ook overigens om alle opties open te houden bij gebruik.
Ik heb gisteren de piccalilly afgemaakt – 2 fijngesneden madame jeanettes erin en ook minder suiker gebruikt (100 gram en 2 eetlepels honing). Ik denk dat ik de volgende keer nog minder suiker en honing neem want ik vind het nog steeds wel zoet. Ik heb de saus ook langer in moeten koken voordat ie dikker werd (bijna 10 min.). Maar eerst maar eens afwachten over 4-6 weken. Wordt heerlijk denk ik.

Gerrie

Goed idee denk ik. Jouw blog wordt veel gelezen. Er is ook al wel het nodige over te vinden als je informatie over ‘wekken’ zoekt.

José Kaats

Zo…piccalilly zit in potten. Moest even op pad voor het mosterdpoeder en het maismeel. Oja, en appelazijn!
5 potjes, en een beetje in de koelkast om straks stiekem te proeven. Dank voor dit recept!

Hannie te Pas

Hallo Diana, een aantsl jaren geleden hsd je een recept voor zoetzuur van courgettes. Heb vorig jaar dit ook gemaakt, en ook variaties daarop. Dnu weer 68 potjes klaar naar jou recept, want dat bleek toch wel de lekkerste! Dank voor je recept. Groetjes, Hannie

Hannie te Pas

Oeps… een aantal typfouten :(, en zeker geen 68 potjes, maar 8 ;). Maar er gaan er zeker meer komen van eigen courgette teelt… Gr., Hannie

Carine p

Dag Diana,
Bedankt voor het recept. Heb een 12 tal potjes gemaakt. Mosterd poeder kon ik hier niet vinden, heb dan maar mosterd gebruikt. Ziet er heel lekker uit qua geur en kleur, alleen voor mij te zoet. Nog een paar weken wachten alvorens te proeven, maar ga een volgende portie maken met de helft suiker. Normalerwijze heb ik al bijna de gewoonte om de hoeveelheid suiker te halveren, deze keer toch niet gedaan om uit te testen bij nieuwe recepten.
Groetjes Carine

baukje

Hoi Diana, Ik zou graag meer gebruik van mijn citroenen willen maken bij het inmaken van recepten en weet niet hoe ik dat toepas. Heb je daar ervaring mee? en zo ja kan ik deze vervangen voor azijn of combineren met azijn en in welke verhouding? maar ook wat doet het met de smaak als je (meer) citroen gebruikt en de houdbaarheid van het ingemaakte voedsel?
Groet Baukje

Ps ik probeer zo weinig mogelijk suiker te gebruiken bij inmaken, maar vind azijn dan niet echt heel lekker, en misschien met citroen het wat zachter/ minder zuur/ wrang maakt, dus ook mede daarom mijn vraag

wietske

hoi Dana, ik heb van veel groenten een klein beetje kan ik dat invriezen en later gebruiken om een chutney oid te maken

wietske

dank je wel, ik leer iedere dag wel weer iets nieuws van jou via de site of een antwoord op je vraag. heerlijk!!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties