Rabarbersoep

Ingredienten

  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • 3 tomaten (eventueel ontveld, zie recept)
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • een halve paprika
  • een halve rode peper
  • 1 stukje gember
  • 500 gram rabarber
  • 1 liter kippenbouillon (of groentebouillon voor een vegetarische versie)
  • 25 gram suiker
  • 1 eetlepel fijngehakte verse dragonblaadjes
  • optioneel 25 gram geroosterde en gehakte hazelnoten
  • zout, peper en olijfolie naar smaak

Details

(4 beoordelingen)

Bron: Delicious Magazine
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Soep
Soort keuken: Mengelmoes

Een beetje vreemd maar wel lekker :-). Ik was van tevoren wat huiverig voor dit recept maar het was verrassend smakelijk en zeker eens leuk om te proberen. Het is pittig door het pepertje, zuur door de rabarber, zoet door suiker en paprika, hartig door de bouillon, geurig door de dragon, en de gember geeft het bijna iets oosters.

In het officiële recept wordt de soep aan het eind bestrooid met dragon en geroosterde fijn gehakte hazelnoten. Probeer dat zelf vooral ook eens maar wij vonden de hazelnoten eigenlijk geen meerwaarde hebben, integendeel. De dragon maakt de soep juist heel fris en geurig. Ik heb de hazelnoten daarom wel vermeld maar dan als ‘optioneel’, wij laten die zelf de volgende keer weg.

En ook nog even: in het recept wordt kippenbouillon gebruikt maar als je die vervangt door groentebouillon is het vegetarisch (en zelfs veganistisch).

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Ontvel de tomaten door ze onderaan in te kruisen en de 10 seconden onder te dompelen in kokend water. Ik heb dit zelf niet gedaan omdat ik de soep aan het eind nog heb gepureerd en gezeefd dus dan worden eventuele velletjes ook uit de soep gefilterd. Schil de gember en rasp die met een fijne rasp, je hebt voor dit recept ongeveer 1 afgestreken eetlepel verse gember nodig. Pel en snipper de ui en teen knoflook. Halveer de paprika en peper, verwijder zaadlijsten en snijd in kleine stukjes. Maak de rabarber schoon en snijd in kleine stukjes.

Stap 2: Bakken/koken

Verhit de olie in een soeppan en bak hierin de ui, knoflook, peper, paprika en verse gemberrasp zachtjes in 5 tot 8 minuten glazig. Voeg vervolgens de rabarberstukjes toe en laat 5 minuten zachtjes bakken terwijl je af en toe roert. Voeg dan de bouillon en de tomatenstukjes toe, breng aan de kook en laat nog 10 minuten doorkoken tot de rabarber zacht is. Optioneel (zie toelichting): rooster ondertussen in een droge koekenpan de hazelnoten en hak ze daarna grof.

Stap 3: Serveren

Pureer of blender de soep en breng op smaak met suiker, peper en zout naar smaak. Ik heb zelf de soep gezeefd en goed uitgedrukt (door met de bolle kant van een juslepel in de zeef te wrijven tot je de velletjes en andere ongerechtigheden overhoudt). De soep heb ik terug in de pan gedaan, weer aan de kook gebracht. Hak de dragonblaadjes fijn, meng de helft door de soep en de andere helft door de fijngehakte hazelnoten. Schep de soep in diepe borden of kommen en garneer met de dragon, hazelnoten en een scheutje olijfolie.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief