Engelse Piccalilly

Ingredienten

 • 1 kilo verse knapperige groenten (zie toelichting)
 • 50 gram zout
 • 30 gram maismeel (geen maizena!)
 • 10 gram koenjit
 • 10 gram Engels mosterdpoeder
 • 15 gram gele mosterdzaadjes
 • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
 • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
 • 600 cc appelazijn
 • 150 gram suiker (ik gebruikte rietsuiker)
 • 50 gram honing

Details

(17 beoordelingen)

Bron: Boek River Cottage Handbook Preserves
Voorbereiding: 60 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 90 minuten
Soort keuken: Engels

Op mijn website vind je al een recept voor piccalilly: die is wat makkelijker en sneller te maken dan deze. Maar dit is dan ook bijna geen piccalilly meer, het zit ergens tussen een zoetzuur, piccalilly en een relish in. Want het zit stampvol met groenten (meer groenten dan saus). Ik moet heel in de verte zelfs ook denken aan ‘sandwichspread’. En het is erg lekker!

En het leuke is dat ik nu al bedenk hoe ik er ook mee kan variëren, door de hoeveelheden hetzelfde te houden maar door bijvoorbeeld andere groenten, of door de appelazijn te vervangen door bijvoorbeeld kruidenazijn. Ik bedacht zelfs dat het leuk zou kunnen zijn om er een Surinaamse piccalilly van te maken (met knoflook en Madamme Jeannette-pepers erin). Als ik eens variaties heb geprobeerd zal dat uiteraard hier vermelden. Maar voor nu ben ik erg blij met dit recept en de 5 potjes van 300 gram die deze inmaak me opleverde!!

Tot slot nog even de groenten die ik gebruikte en eronder de soorten die ook geschikt zijn. Ik gebruikte:

 • 100 gram bleekselderij
 • 100 gram bosuitjes
 • 125 gram komkommer
 • 150 gram knolvenkel
 • 150 gram wortel
 • 2 eetlepels jonge kleine onvolgroeide zaadjes van Oost-Indische Kers
 • 150 gram courgette
 • 125 gram sperzieboontjes
 • 75 gram rode paprika

Maar je kunt dus allerlei andere groenten kiezen. Probeer wel vooral knapperige groenten te kiezen, zoals bloemkool, broccoli, snijbonen, augurken, onrijpe tomaten, tomatillo’s, stevige rijpe tomaten (liefst geel of groen want rood verkleurt de piccalilly), zilveruitjes, rijpe of onrijpe paprika’s, sjalotjes, de stelen van snijbiet, koolrabi, radijs, peultjes, groene asperges, etc. En dat maakt dit recept wat mij betreft zo leuk en lekker: je kunt er allerlei kleine beetjes groenten die je kunt oogsten voor gebruiken zoals ik nu deed: ik oogstte een paar worteltjes, had nog 1 misvormde kleine knolvenkel staan, en een te kleine bleekselderijplant die ik eigenlijk maar weg wilde gooien, een halve komkommer in de koelkast die ik de dag ervoor oogstte, etc.

Tot slot, volgens de auteur van het inmaakboek is het belangrijk om de ingemaakte piccalilly eerst 4 tot 6 weken te laten staan voor je die proeft, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Ongeopende potjes zijn 1 jaar houdbaar.

Instructies

Stap 1: Dag 1

Was de groenten en verwijder eventuele kroontjes, zaden, etc. Snijd de groenten in zoveel mogelijk gelijke heel kleine blokjes/stukjes. Dit is verreweg het meeste werk maar wel belangrijk want het zorgt morgen voor heel veel gelijkmatige gare en knapperige stukjes groenten in de saus. Weeg 1000 gram groenteblokjes af en meng met het zout. Dek de schaal af en zet 24 uur op een koele en donkere plaats (koelkast mag ook).

Stap 2: Dag 2

Giet het vocht dat uit de groenten in gekomen af en spoel de groenten in een zeef of vergiet heel goed tot al het zout eraf is. Laat goed uitlekken.

Stap 3: De saus

Meng de maismeel met mosterdpoeder, mosterdzaadjes, komijn, koenjit en koriander. Meet de azijn en voeg 1 deciliter toe aan het poederige mengsel, de andere 5 deciliter giet je in een pan. Meng met een lepel de azijn door het poederige maismeelmengsel tot je een donkergele pasta hebt. Voeg aan de azijn in de pan de honing en (riet)suiker toe. Zet de pan op het vuur en breng het azijnmengsel al roerend aan de kook. Giet, als de suiker en honing goed in de azijn zijn opgelost, een klein scheutje hete azijn bij de gele pasta van maismeel en roer tot een papje. Giet het papje al roerend terug bij het kokende azijnmengsel en zet het vuur laag.

Stap 4: Inmaken

Roer regelmatig en laat het azijn-kruidenmengsel in ongeveer 5 minuten langzaam indikken tot een saus (uiteindelijk wordt het niet heel dik, ongeveer zo dik als vanillevla (na afkoelen in het potje wordt het wel dikker). Maak ondertussen de potjes schoon met soda en kokendheet water, spoel ze na met kokendheet water en laat dat hete water in potten en deksels staan tot je de potjes kunt gaan vullen. Als de saus 5 minuten heeft gekookt mogen alle groenteblokjes erbij. Dat is meer dan dat er saus is. Zet daarom het vuur weer hoog en blijf roeren om aanzetten te voorkomen. Schep de groenten door de saus tot het geheel weer kookt. Je hoeft het verder niet door te koken, zodra het mengsel weer kookt giet je het hete water uit de potjes en deksels en vul je de potjes met de piccalilly. Sluit goed af en laat ondersteboven afkoelen en vacuüm trekken.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief