Wintervoorraad

Ook dit keer nog een klein blog want ik heb het nog iets te druk (understatement).

Door de drukte met de zadenlijst ben ik ruim een week niet naar de tuin geweest. Ik mis het wel maar nou ook weer niet overdrijven, er zijn nog 355 dagen om het in te halen.

Maar wat kan ik dan laten zien wat met onze moestuin te maken heeft? Nou, onze wintervoorraad. Ik zal geen foto van de vriezer maken want die puilt zo ongeveer uit en is allesbehalve fotogeniek. Maar ik word altijd wel gelukkig als ik naar mijn ‘rek van overvloed’ kijk.

 

Ze staat op zolder; donker en koel. En het ziet er wellicht wat rommelig uit, dat komt omdat ik zonder aanzien des merk/pot alles van vrienden en familie aanpak; elke pot in elk formaat en elke vorm mag hier gevuld worden. Ik ben alleen altijd een beetje lui als het gaat om het verwijderen van het wikkel, die laat ik vaak zitten tot het na een aantal keren afwassen vanzelf al een beetje loslaat.

Op de derde verdieping zie je een donkere pot; bramengelei die zo stevig is dat ze na het omkeren (want potten staan hier ondersteboven af te koelen, om de kans op vacuüm trekken zo groot mogelijk te maken) niet meer naar beneden wenste te zakken: snijdbare gelei dus (maar daarom niet minder lekker).

De hele onderste verdieping met grote potten zijn de potten met tomatensaus en tomatensap. En er is nog 1 verdieping (boven) maar die paste niet meer op de foto.

En wat valt hier dan te halen? Jam en gelei, zoetzuur en siroop, appelmoes en perencômpote, pastasaus en stoofpeertjes, chutney en atjar, sambal en paprikapuree.

Ik heb altijd zo mijn favorieten (geen jaar zonder pastasaus), maar ook wat soorten die ik nieuw probeer. Zoals deze:

 

De kweeperen, in siroop en in zoetzuur. De kweeperen in siroop hebben we nog niet geprobeerd maar de kweeperen in zoetzuur (recept Yvette van Boven) zijn erg lekker!

En deze is ook erg lekker, recept van Carine: courgettes in olie/zoetzuur:

 

En dan vergeet ik nog de kasaundi (een soort Indiase chutney) van tomaten en van aubergines die ik dit jaar maakte. En ik wil nog bouillonpasta maken (een soort zelfmaak-groentebouillonblokjes in pastavorm).

Alles is minimaal een jaar houdbaar, op de zoetzuren na (want die vind ik na een aantal maanden iets te zuur worden). Mocht je eens iets willen inmaken, je kunt op mijn inmaakpagina heel veel recepten vinden.

Volgende week beloof ik een foto van de tuin! Zoals gezegd, ik had er echt geen tijd voor.

Ik had voor de start van de zadenlijst nog wel tijd om een taart te bakken (want daar word ik altijd rustig en blij van – vreemd genoeg word ik blijer van taart bakken dan van taart eten – tenzij het een hartige taart is 🙂 )

 

Deze taart (recept Rutger van Rutgerbakt, in het tijdschrift Delicious) liet ik al op instagram en facebook zien en is echt heel erg lekker (ik zou zeggen: kerstwaardig). Excuses dat het glaasje oloroso sherry zo prominent in de weg staat (maar het paste er wel erg lekker bij). Het recept beloof ik deze week op de website te zetten. Oh ja; het is een taartje zonder cake of koek maar met meringue, peer, mascarpone, pecannoten en karamel.

Tot slot nog wat mededelingen:

Iedereen heel hartelijk dank voor alle lieve, aardige, kritische, meelevende reacties op mijn vorige blog over de webwinkel!! Ik ga volgende week zeker op een aantal reacties reageren. Mocht je zaden hebben besteld of de zadenlijst niet kunnen vinden: hier kun je dat blog vinden (zoals de titel al aangeeft staat er belangrijke informatie in): Belangrijke informatie m.b.t. de zadenlijst

Augus heeft het probleem met de webwinkel opgelost of gerepareerd, hoe dat ook moge heten en daar ben ik erg blij mee! Ik heb dit weekend nodig om alle enveloppen te verpakken. Ik hoop daar maandag klaar mee te zijn, dan kan ik die dag opruimen, de zadenlijst bijwerken, naar het postkantoor (en misschien ook even naar de tuin). Op dinsdag kan ik dan nog alle mails beantwoorden die binnen komen en problemen oplossen die door de storing in de webwinkel zijn ontstaan. En ik had het plan om de zadenlijst annex winkel dan op woensdagochtend weer te openen (voor wie er nog interesse in heeft).

En mededeling 2: in het volgende blog (volgend weekend) komt er voor het eerst een kleine hint over waar ik mee bezig ben; het is schrijven maar het is geen boek, het is wel papier (dat zijn eigenlijk ook al drie hints).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria Snijders

Beste Diana en Ruud,

Ik wil het toch ook eens gezegd hebben: jullie zijn toppers!!
Wat een energie hebben jullie, een geweldig team!

Met vriendelijke groet,
Ria Snijders

Anny

Mooi dat de webwinkel weer gerepareerd is

Sjouk Fleurke

Wat zijn jullie toppers! En…… waar halen jullie al de tijd vandaan? Tuinieren, zaden oogsten, schonen en verpakken, oogst verwerken en zadenlijsten afwerken, boek schrijven, en de contacten onderhouden! Diep respect voor jullie !
En, zoals gezegd: doe het maar even rustig aan. De zaden kunnen ook best in december of zelfs januari geleverd worden. (En ik ben het eens met het voorstel om 2,95€ te gaan rekenen voor al het werk wat jullie er aan verrichten)
Groetjes Sjouk

wil fransen

Wordt het een scheurkalender met leuke foto’, weetjes en lekkere recepten. Dat zou leuk zijn!
Je maakt ons wel nieuwsgierig Diana!

Gerda

Een prachtig gezicht dat rek met al die potten! (de taart trouwens ook hoor)

Janke

Ben ook heel be nieuwd wat het nieuws is.

Marina

Beste Diana,
Haast je niet met de Belgische omslagen … BPost is toch reeds 5 dagen in staking en dan doe jij zo je best om alles asap op de post te krijgen !

Marja

Hoi Diana en Ruud,
Ik vraag mij vaak af zijn jullie zo een grote eters? Als ik naar de voorraad kijk en dan hebben
wij de vriezer nog niet eens gezien, en je moet dat binnen een half jaar opeten, want volgend jaar weer nieuwe voorraad. Met deze voorraad zouden wij jaren mee voort kunnen, maar wij zijn kleine eters.

Dinie

Goedemorgen,
De link bij de reacties brengt je naar een heel vreemde website. Niet oké!

Rita ter Wiel

Lieve Diana en Ruud,
Heb de zaden ontvangen en hartelijk dank dat het in 1 envelop is gestuurd en zo een postzegel terug kreeg. Jullie hebben hier zoveel werk mee, daar kun je best iets extra voor vragen.
Ik ben heel benieuwd naar de verassing.
Lieve groet, Rita

Anoniem

Erg nieuwsgierig over mededeling 2.

Groetjes Leny

Maaike van Wijk

Jéh Diana,
Helemaal gek wordt ik van de foto’s van de inmaak. Super, is te zacht uitgedrukt. Stikkes jaloers. Fantastisch, meisje!! Zal toch een op je inmaakpagina kijken.

Werk niet te hard en vast bedankt voor de zaadjes.

Hartelijke groeten uit Frankrijk,
Maaike

Plantage Bohémien.

Dag, Diana, wat een zomer en wat een oogst, meer dan 300 potten met ingemaakte aardbeien, rabarber, rode, blauwe, zwarte bessen, bramen, cranberry’s en krenten, dan nog de bonen.
Dan zijn er altijd nog mensen de menen “tuinieren levert niks op ” wij weten wel beter, lekker alternatief leven, en al die verpakkingen die ons in de supermarkt opgedrongen worden, hebben we niet meer nodig.
Wel bedankt voor de tips over tomaten telen, we hadden zoveel dat we zelf tomatensaus hebben gemaakt voor de winter.
Nog een paar tips van ons, glas en deksels kopen we hier in Tsjechië, 440 ml , 0,35 € , deksels 0,03 € , geleersuiker kopen we bij Aldi in Duitsland, 1,10 € per kilo, en plantjes, voor zover we die niet zelf hebben, kopen we in Nederland.
Glas verhitten we in een frituurpan, gaat lekker snel en makkelijk.
Groetjes uit Tsjechië.

Tan van Dooren

Heerlijk, ik moet altijd glimlachen wanneer ik je blogs lees. Dankjewel!
Groetjes Tan

Diniedam

Omg! Ben ik dit jaar jou nou gewoon vergeten???.. ik val bijna van Mn stoel, want dit heb ik in al bijna 8 jaar ofzo nog nooit meegemaakt. Altijd verheugde ik mij op jouw zadenlijst…en nu.., door alle drukte… ja, tis echt waar.. vergeten.!!!
Misschien heb ik woensdag nog geluk dat er nog wat zaden over zijn gebleven.
Ik ben dan wel de zadenlijst vergeten dit jaar, maar jou en je site niet hoor. Dus dikke pluim voor alles wat je nog steeds doet. Tot een volgende bestelling dan maar. 🙂
Groetjes, Danielle

Monique Beelen

Hallo Diana,

al jaren volg ik je website en zowel je humor als je professionaliteit waardeer ik enorm.
Ik heb zelf een moestuin en alle benodigde kennis komt van jou site.
Van de aankondiging dat je een boek ging schrijven werd ik dan ook meteen erg blij, ik wilde er al vast één reserveren…. En ik vind het een ontzettend goed idee.

Jammer, maar je hebt zoals iedereen maar één leven en kunt je tijd maar 1 keer besteden.
Bedankt voor alles en ik blijf je volgen,
vriendelijke groeten,

Monique Beelen

Jammer dat het niet doorgaat, ik blijf geni

Milly

Ha Diana en Ruud!
Mijn hartelijke dank voor de ontvangen zaadjes. Wat n cadeautje.. Ben er helemaal blij mee!!
Hoop dat jij t nu ook n beetje rustiger krijgt, snap t wel dat je t fijn vind om alle bestellingen goed en snel weg te werken. Daar ben je overigens dik in geslaagd zou ik zeggen!! Veel succes in alles!
Lieve groet Milly

Maartje

Wow, wat een voorraad! En wat een mooie taart! Waar/ onder welke noemer is het recept straks terug te vinden?

Groet,

Maartje

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties