Wintervoorraad

Ook dit keer nog een klein blog want ik heb het nog iets te druk (understatement).

Door de drukte met de zadenlijst ben ik ruim een week niet naar de tuin geweest. Ik mis het wel maar nou ook weer niet overdrijven, er zijn nog 355 dagen om het in te halen.

Maar wat kan ik dan laten zien wat met onze moestuin te maken heeft? Nou, onze wintervoorraad. Ik zal geen foto van de vriezer maken want die puilt zo ongeveer uit en is allesbehalve fotogeniek. Maar ik word altijd wel gelukkig als ik naar mijn ‘rek van overvloed’ kijk.

 

Ze staat op zolder; donker en koel. En het ziet er wellicht wat rommelig uit, dat komt omdat ik zonder aanzien des merk/pot alles van vrienden en familie aanpak; elke pot in elk formaat en elke vorm mag hier gevuld worden. Ik ben alleen altijd een beetje lui als het gaat om het verwijderen van het wikkel, die laat ik vaak zitten tot het na een aantal keren afwassen vanzelf al een beetje loslaat.

Op de derde verdieping zie je een donkere pot; bramengelei die zo stevig is dat ze na het omkeren (want potten staan hier ondersteboven af te koelen, om de kans op vacuüm trekken zo groot mogelijk te maken) niet meer naar beneden wenste te zakken: snijdbare gelei dus (maar daarom niet minder lekker).

De hele onderste verdieping met grote potten zijn de potten met tomatensaus en tomatensap. En er is nog 1 verdieping (boven) maar die paste niet meer op de foto.

En wat valt hier dan te halen? Jam en gelei, zoetzuur en siroop, appelmoes en perencômpote, pastasaus en stoofpeertjes, chutney en atjar, sambal en paprikapuree.

Ik heb altijd zo mijn favorieten (geen jaar zonder pastasaus), maar ook wat soorten die ik nieuw probeer. Zoals deze:

 

De kweeperen, in siroop en in zoetzuur. De kweeperen in siroop hebben we nog niet geprobeerd maar de kweeperen in zoetzuur (recept Yvette van Boven) zijn erg lekker!

En deze is ook erg lekker, recept van Carine: courgettes in olie/zoetzuur:

 

En dan vergeet ik nog de kasaundi (een soort Indiase chutney) van tomaten en van aubergines die ik dit jaar maakte. En ik wil nog bouillonpasta maken (een soort zelfmaak-groentebouillonblokjes in pastavorm).

Alles is minimaal een jaar houdbaar, op de zoetzuren na (want die vind ik na een aantal maanden iets te zuur worden). Mocht je eens iets willen inmaken, je kunt op mijn inmaakpagina heel veel recepten vinden.

Volgende week beloof ik een foto van de tuin! Zoals gezegd, ik had er echt geen tijd voor.

Ik had voor de start van de zadenlijst nog wel tijd om een taart te bakken (want daar word ik altijd rustig en blij van – vreemd genoeg word ik blijer van taart bakken dan van taart eten – tenzij het een hartige taart is 🙂 )

 

Deze taart (recept Rutger van Rutgerbakt, in het tijdschrift Delicious) liet ik al op instagram en facebook zien en is echt heel erg lekker (ik zou zeggen: kerstwaardig). Excuses dat het glaasje oloroso sherry zo prominent in de weg staat (maar het paste er wel erg lekker bij). Het recept beloof ik deze week op de website te zetten. Oh ja; het is een taartje zonder cake of koek maar met meringue, peer, mascarpone, pecannoten en karamel.

Tot slot nog wat mededelingen:

Iedereen heel hartelijk dank voor alle lieve, aardige, kritische, meelevende reacties op mijn vorige blog over de webwinkel!! Ik ga volgende week zeker op een aantal reacties reageren. Mocht je zaden hebben besteld of de zadenlijst niet kunnen vinden: hier kun je dat blog vinden (zoals de titel al aangeeft staat er belangrijke informatie in): Belangrijke informatie m.b.t. de zadenlijst

Augus heeft het probleem met de webwinkel opgelost of gerepareerd, hoe dat ook moge heten en daar ben ik erg blij mee! Ik heb dit weekend nodig om alle enveloppen te verpakken. Ik hoop daar maandag klaar mee te zijn, dan kan ik die dag opruimen, de zadenlijst bijwerken, naar het postkantoor (en misschien ook even naar de tuin). Op dinsdag kan ik dan nog alle mails beantwoorden die binnen komen en problemen oplossen die door de storing in de webwinkel zijn ontstaan. En ik had het plan om de zadenlijst annex winkel dan op woensdagochtend weer te openen (voor wie er nog interesse in heeft).

En mededeling 2: in het volgende blog (volgend weekend) komt er voor het eerst een kleine hint over waar ik mee bezig ben; het is schrijven maar het is geen boek, het is wel papier (dat zijn eigenlijk ook al drie hints).

 

23 reacties op Wintervoorraad

Ria Snijders 9 november 2018 om 18:44

Beste Diana en Ruud,

Ik wil het toch ook eens gezegd hebben: jullie zijn toppers!!
Wat een energie hebben jullie, een geweldig team!

Met vriendelijke groet,
Ria Snijders

Anny 10 november 2018 om 07:47

Mooi dat de webwinkel weer gerepareerd is

Sjouk Fleurke 10 november 2018 om 08:00

Wat zijn jullie toppers! En…… waar halen jullie al de tijd vandaan? Tuinieren, zaden oogsten, schonen en verpakken, oogst verwerken en zadenlijsten afwerken, boek schrijven, en de contacten onderhouden! Diep respect voor jullie !
En, zoals gezegd: doe het maar even rustig aan. De zaden kunnen ook best in december of zelfs januari geleverd worden. (En ik ben het eens met het voorstel om 2,95€ te gaan rekenen voor al het werk wat jullie er aan verrichten)
Groetjes Sjouk

wil fransen 10 november 2018 om 09:11

Wordt het een scheurkalender met leuke foto’, weetjes en lekkere recepten. Dat zou leuk zijn!
Je maakt ons wel nieuwsgierig Diana!

Gerda 10 november 2018 om 10:39

Een prachtig gezicht dat rek met al die potten! (de taart trouwens ook hoor)

Janke 10 november 2018 om 10:42

Ben ook heel be nieuwd wat het nieuws is.

Marina 10 november 2018 om 10:58

Beste Diana,
Haast je niet met de Belgische omslagen … BPost is toch reeds 5 dagen in staking en dan doe jij zo je best om alles asap op de post te krijgen !

Marja 10 november 2018 om 11:12

Hoi Diana en Ruud,
Ik vraag mij vaak af zijn jullie zo een grote eters? Als ik naar de voorraad kijk en dan hebben
wij de vriezer nog niet eens gezien, en je moet dat binnen een half jaar opeten, want volgend jaar weer nieuwe voorraad. Met deze voorraad zouden wij jaren mee voort kunnen, maar wij zijn kleine eters.

Ruud & Diana 12 november 2018 om 22:30

Hallo Marja,
Ik heb geen idee wat een grote of kleine eter is 🙂 . Ik heb altijd geleerd dat dat mede afhangt van leeftijd, geslacht, beweging, genen en zo nog wat factoren.
Wij doen wel een heel jaar over het opmaken van onze inmaak, en soms ook nog wel iets langer. En wij eten matig vlees en vis, weinig pasta en rijst, maar wij kunnen kunnen samen makkelijk 600 gram groenten eten, en soms ook nog wel wat meer.
En inmaak is niet per definitie een volledige maaltijd; wij eten bijvoorbeeld best pittig, een potje sambal per maand lukt zeker.
groetjes,
Diana
p.s.: oh ja, en mijn zus vindt de jam heel lekker, onze kleindochter neemt steevast na een bezoek een potje stoofpeertjes mee, en het is ook nog een leuk cadeautje.

Dinie 10 november 2018 om 11:26

Goedemorgen,
De link bij de reacties brengt je naar een heel vreemde website. Niet oké!

Ruud & Diana 10 november 2018 om 11:30

Hoi Dinie,
13 minuten na het plaatsen zag ik het ook, een vreemde Engelse tekst plus lange link vol leestekens.
Ik het gelijk weggehaald en geblokkeerd. Dank voor de tip!
(ik heb een programma dat spam, etc. tegen moet houden maar deze glipte er blijkbaar doorheen). Ik hoop dat er verder niemand er op heeft geklikt.
groetjes,
Diana

Rita ter Wiel 10 november 2018 om 16:37

Lieve Diana en Ruud,
Heb de zaden ontvangen en hartelijk dank dat het in 1 envelop is gestuurd en zo een postzegel terug kreeg. Jullie hebben hier zoveel werk mee, daar kun je best iets extra voor vragen.
Ik ben heel benieuwd naar de verassing.
Lieve groet, Rita

Anoniem 10 november 2018 om 17:26

Erg nieuwsgierig over mededeling 2.

Groetjes Leny

Maaike van Wijk 10 november 2018 om 19:08

Jéh Diana,
Helemaal gek wordt ik van de foto’s van de inmaak. Super, is te zacht uitgedrukt. Stikkes jaloers. Fantastisch, meisje!! Zal toch een op je inmaakpagina kijken.

Werk niet te hard en vast bedankt voor de zaadjes.

Hartelijke groeten uit Frankrijk,
Maaike

Plantage Bohémien. 10 november 2018 om 21:17

Dag, Diana, wat een zomer en wat een oogst, meer dan 300 potten met ingemaakte aardbeien, rabarber, rode, blauwe, zwarte bessen, bramen, cranberry’s en krenten, dan nog de bonen.
Dan zijn er altijd nog mensen de menen “tuinieren levert niks op ” wij weten wel beter, lekker alternatief leven, en al die verpakkingen die ons in de supermarkt opgedrongen worden, hebben we niet meer nodig.
Wel bedankt voor de tips over tomaten telen, we hadden zoveel dat we zelf tomatensaus hebben gemaakt voor de winter.
Nog een paar tips van ons, glas en deksels kopen we hier in Tsjechië, 440 ml , 0,35 € , deksels 0,03 € , geleersuiker kopen we bij Aldi in Duitsland, 1,10 € per kilo, en plantjes, voor zover we die niet zelf hebben, kopen we in Nederland.
Glas verhitten we in een frituurpan, gaat lekker snel en makkelijk.
Groetjes uit Tsjechië.

Tan van Dooren 10 november 2018 om 23:39

Heerlijk, ik moet altijd glimlachen wanneer ik je blogs lees. Dankjewel!
Groetjes Tan

Diniedam 11 november 2018 om 19:03

Omg! Ben ik dit jaar jou nou gewoon vergeten???.. ik val bijna van Mn stoel, want dit heb ik in al bijna 8 jaar ofzo nog nooit meegemaakt. Altijd verheugde ik mij op jouw zadenlijst…en nu.., door alle drukte… ja, tis echt waar.. vergeten.!!!
Misschien heb ik woensdag nog geluk dat er nog wat zaden over zijn gebleven.
Ik ben dan wel de zadenlijst vergeten dit jaar, maar jou en je site niet hoor. Dus dikke pluim voor alles wat je nog steeds doet. Tot een volgende bestelling dan maar. 🙂
Groetjes, Danielle

Monique Beelen 13 november 2018 om 07:52

Hallo Diana,

al jaren volg ik je website en zowel je humor als je professionaliteit waardeer ik enorm.
Ik heb zelf een moestuin en alle benodigde kennis komt van jou site.
Van de aankondiging dat je een boek ging schrijven werd ik dan ook meteen erg blij, ik wilde er al vast één reserveren…. En ik vind het een ontzettend goed idee.

Jammer, maar je hebt zoals iedereen maar één leven en kunt je tijd maar 1 keer besteden.
Bedankt voor alles en ik blijf je volgen,
vriendelijke groeten,

Monique Beelen

Jammer dat het niet doorgaat, ik blijf geni

Ruud & Diana 14 november 2018 om 09:25

Hallo Monique,
Dankjewel voor je aardige woorden!
En er komt wel degelijk wat, niet echt een boek maar wel iets met papier en schrijven (en in mijn volgende blog geef ik een hint wat het zou kunnen zijn 🙂 ).
groetjes,
Diana

Milly 13 november 2018 om 13:05

Ha Diana en Ruud!
Mijn hartelijke dank voor de ontvangen zaadjes. Wat n cadeautje.. Ben er helemaal blij mee!!
Hoop dat jij t nu ook n beetje rustiger krijgt, snap t wel dat je t fijn vind om alle bestellingen goed en snel weg te werken. Daar ben je overigens dik in geslaagd zou ik zeggen!! Veel succes in alles!
Lieve groet Milly

Ruud & Diana 14 november 2018 om 09:27

Hallo Milly,
Fijn dat je de zaden goed hebt ontvangen en er vooralsnog blij mee bent!
Ik ga het binnenkort rustiger krijgen, en zelf lekker aan mijn planning beginnen en zaden bestellen.
groetjes,
Diana

Maartje 13 november 2018 om 14:44

Wow, wat een voorraad! En wat een mooie taart! Waar/ onder welke noemer is het recept straks terug te vinden?

Groet,

Maartje


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties