Hallo tuin en een hint

Soms praat ik tegen de tuin, of eigenlijk is het meer mompelen. Niets verontrustends hoor, al kan Ruud af en toe wel eens met een opgetrokken wenkbrauw naar me kijken. En ik doe het ook niet elke dag.

Maar nu was ik ruim een week niet in de volkstuin geweest, en dat is voor mij best lang. Dus fietste ik vanmorgen even naar de tuin, om wat boodschappen te halen; wat winterpenen, een paar stengeluitjes, een klein kropje sla en wat blaadje uit de saladebak.

En gelijk ook maar een paar pastinaken uit de grond gehaald om morgen als spaghetti te spriraleren, of hoe dat ook genoemd mag worden. Het lijkt me een vrij nieuw woord want spiraalsnijders bestaan volgens mij nog niet zo lang. Wel een erg leuk apparaat trouwens, en we vinden ‘spaghetti’ van pastinaak steviger en lekkerder dan die van de wat zachtere en nattere courgettes (en die laatste kunnen we ook niet meer uit eigen tuin oogsten).

Afijn, ik nam ook gelijk nog maar een rood kooltje mee, voor later deze week. En ik gaf de stekken van rozen in potten even water. En ik raapte nog even wat verloren labels op; als ik ze thuis afwas kan ik ze volgend jaar nog hergebruiken.

En zo struinend in de tuin kan ik het dan niet laten om er een beetje tegen te kletsen. “Oh, jij bent ook in 1 week wel al je blad al verloren” mompel ik tegen een kale blauwe bes.

“Oh, jullie zijn er ook nog”, zeg ik tegen de bietjes in een verhoogde bak die ik volledig was vergeten.

 

Het is te nat om wat te doen, en ik moet eigenlijk ook snel weer naar huis. Maar het is even lekker in de tuin, langs elk vak en elke bak lopen en zien wat er nog steeds groeit en wat langzaam instort door de aanstaande winter.

“Oh, lekker”, zeg ik tegen de boerenkool die ik in het vak achter de kas zie staan. Nu de kleur zoveel donkerder en intenser wordt is ze ook lekkerder:

 

En er ligt nog een kleine pompoen, als sier op de terrastafel gelegd, maar wel eetbaar (een Blue Kuri). Die moet ook maar mee naar huis.

De Salvia coccinea bloeit nog. Terwijl de planten al langzaam ineen zakken zijn er toch nog wat groene blaadjes en wat felrode bloempjes te zien.

 

Ik vrees dat het volgende week voorbij is want er wordt ‘Scandinavisch koud weer’ verwacht. En met de aanstaande nachtvorst verdwijnen dan de laatste afrikaantjes en Zinnia’s. En dus moet ik ook maar gelijk de laatste knolvenkels mee naar huis nemen. En een dahliaknol die nog in de kas lag te drogen en nu naar zolder mag voor de overwintering.

En dus ga ik toch nog met een mand plus een tas vol oogst naar huis. Daar gaan we de komende dagen beginnen met het terugsnoeien en verhuizen van de kuipplanten naar zolder. En dan is de zomer dus echt afgelopen; als de Brugmansia’s en Cassia weer in hun winterberging staan. Op mooie dagen ruimen we de tuin op, en op regenachtige dagen wordt het tijd voor de planning. En daar heb ik nu ook zin in! Nu het met mijn eigen zadenlijst wat rustiger is geworden (die zadenlijst heb ik trouwens woensdag weer terug op de website gezet – de problemen verholpen en alles bijgewerkt) kan ik zelf mijn zaden uit gaan zoeken, zaden bestellen en een planning maken voor 2019.

Oh ja, ik wil nog even melden dat ik het recept van de taart die ik in mijn vorige blog liet zien op de website heb gezet: Meringue met peer, karamel en pecannoten

En dan tot slot de hint, voor wat ik aan het maken ben (maar door de drukte van de zadenlijst even opzij heb moeten leggen). En misschien vragen mensen zich af waarom ik niet gewoon zeg wat het is of wordt. Maar dat komt omdat ik nog best veel moet doen en regelen, en omdat het nog niet af is, en ook een beetje omdat ik niet wil dat iemand toevallig op mijn website terecht komt, het leest en denkt; “Dat kan ik sneller” 🙂 .

Afijn, voor wie er interesse in heeft eerst de hint:

 

Nou, en dat is het dan 🙂 . Dit wordt in ieder geval wel de stijl waarin het wordt gemaakt. En terwijl ik daarmee bezig ben bedenk ik ondertussen hoe het allemaal zou moeten of kunnen gaan, en wat handig is, of wat mensen zouden willen. Er moet natuurlijk, als het eenmaal af is, een inkijkexemplaar op de website komen. En ik moet de prijs gaan bedenken (wanneer duidelijk wordt wat de kosten worden). En er moet een soort voorinschrijving of zoiets komen. Want dit kan ik ook wel verklappen: er is geen uitgeverij, ik doe alles zelf en laat er daarom ook maar een beperkt aantal drukken.

Lekker duidelijk allemaal maar niet heus. Maar ik ben wel een beetje benieuwd naar eventuele reacties. Want dit is voor mij ook wel heel erg nieuw. Ik heb een tijdslimiet voor mezelf gesteld en die staat op de derde week van januari. Dat lijkt ver weg maar dat is al snel en ik moet nog heel veel doen.

En eind januari is in ieder geval wel op tijd (en dat is dan nog een hint, een heel grote zelfs). Ik zou kunnen bedenken dat mensen een paar weken eerder dan het ‘boek’ al kunnen reserveren of zo. Zie je, ik moet nog veel bedenken en verzinnen en vooral doen en daar ga ik nu dus gelijk maar mee beginnen 🙂

Oh ja, tot slot nog even; ik ben begonnen om de informatie van de soorten die in de zadenlijst uitverkocht zijn in de databases te zetten. Als ik ze heb overgezet haal ik ze dus ook de zadenlijst maar kun je de informatie dan altijd terugvinden in de databases (en ondertussen staan daar een paar honderd rassen in, van tomaten, pepers, eenjarigen, etc.). Via deze link: Databases of in de menubalk). En ik heb tot slot (nu de rust is wedergekeerd) ook nog een kleine evaluatie geschreven op de pagina Zadenlijst Nieuws 

 

59 gedachten over “Hallo tuin en een hint”

 1. Misschien één of andere handige app ????? Maakt eigenlijk niet uit, ik weet nu al dat het heel mooi en handig wordt gezien wat je al allemaal gedaan hebt .
  En reserveren doen ik het “boek” zeker !
  Alvast bedankt voor al je inzet !!!!!

 2. Hoi Diana,

  Alhier ook geen idee wat je hint precies inhoudt! Maar ik doe iig mee! :-P.
  En ik klets ook tegen mijn planten…

  Ik heb een vraag m.b.t. het kiezen van soorten voor 2019 en de houdbaarheid van zaden, bijvoorbeeld van tomaten: neem jij dan (naast een aantal nieuwe soorten) eerst de oude zaden die dreigen te verlopen, zodat je nieuwe zaden hiervan kan oogsten? Hoe pak jij dat aan?

  Alvast dank, Maartje

  1. Hallo Maartje,
   De soorten waarvan ik zaden wil bewaren moeten inderdaad binnen een aantal jaren weer worden gezaaid. Voor tomaten is dat 6 jaar en voor paprika’s en pepers 4 jaar. Dus elk jaar kijk ik eerst mijn zaden na en haal daaruit wat perse dit jaar moet worden gezaaid omdat de zaden anders niet kiemkrachtig meer zijn. En als ik die zaden heb uitgezocht ga ik vervolgens dus lekkere andere soorten uitzoeken, kopen, etc..
   groetjes,
   Diana

 3. Ik hoop nog steeds op een zaaikalender of agenda of zoiets. Een uitgewerkte planning die ons zegt wanneer we wat moeten zaaien. Maar ik zie dat niet in de tekening. Ik zit er dus wellicht helemaal naast.

 4. Hier nog iemand die bij voorbaat wil intekenen! En jee wat was ik in mijn nopjes toen vrijdag die prachtige envelop met de zaadjes op de mat lag; het bestelproces verliep in dit geval zonder haperingen. Diana wat heb je een werk verzet. Pet af!
  Die tekening nodigt natuurlijk uit tot gokken wat het voorstelt. Ik zie er een spade in, die schuin in de klontertjes grond steekt. Niet lachen hoor, als ik er compleet naast zit.

  Groetjes, Carola

 5. Ik gok ook op een soort van kalender oid! En ik teken hierbij ook alvast in, ben ik eindelijk eens een keer op tijd met iets 😉
  Hoop dat je komende weken elke week weer een tip kunt geven en wij met zn allen lekker kunnen gaan gokken wat het toch zou kunnen zijn.

 6. Diana, blij te lezen dat je weer op de moestuin bent geweest! Ik wed dat t een heerlijk gevoel gaf na al t werk en doen vanwege de zadenlijst!!
  Het klinkt leuk spaghetti van pastinaak, de onze staan nog in de grond en soms weet ik er niet zo goed raad mee. Vind ze heerlijk als frietjes, maar spaghetti wil k ook nog eens proberen! Eerst maar achter zo n spiraler aan haha.. Denk dat komkommer en wortel voor salades ook leuk is
  We zijn druk doende met de tuin leegmaken. Zelfs de tomaten hebben nog flinke trossen, er staat verders ook nog genoeg. Wat een tuinjaar is t geweest, nu is idd de kou op komst. Ook heerlijk vind ik zelf!!
  Heeft iemand nog advies hoe we de scheur in t tunneldoek kunnen repareren?
  Wat leuk dat je een hint geeft mbt je ontwerp, heb al wat gefantaseerd erover maar ik weet t niet, wacht rustig af. Je zet er wel vaart achter zeg! Ook ik hoop t te kunnen bemachtigen straks.. Veel succes ermee hoor!
  Lieve groet Milly

  1. Hallo Milly,
   Ik ben heel blij met mijn spiraalsnijder. Ik heb wel gelijk een wat betere gekocht, zo’n ‘handdraaiding’ is leuk voor courgettes maar je moet heel veel kracht zetten om er ook hardere groenten in te verwerken. Ik heb daarom een spiraalsnijder gekocht die op 4 pootjes staat en waarbij je de groente met een handeltje door de snijder ‘draait’. En ik doe er inderdaad ook wortelen in, komkommer, maar als ik er aan toe kom moet ik ook even het recept van bietenspaghetti met gorgonzolasaus en walnoten op de website zetten want dat was ook heel bijzonder en lekker. Wij vinden pastinaken ook heel lekker uit de oven (met andere wortelgroenten), en natuurlijk pastinaaksoep. Maar ze zijn ook heel lekker als koolhydraatarme spaghetti.
   groetjes,
   Diana
   p.s.: ook Ruud repareert hier scheuren met duct tape.

 7. Dag Diana, het lijkt mij ren typisch logootje voor een app.
  Als die in de lijn van jouw site en de informatie en de fotoos wordt zou dat fantastisch zijn.!
  Groet,
  Ronald

 8. Ik schrijf me alvast in
  Werk ze…..het lijkt me heel leuk om een boek te maken….als docent Nederlands kan ik het zoooo voor je nakijken!!!!
  Groetjes, Marike

 9. Dag Diana, Je bent al mijn ‘go to’ voor alles wat met mijn tuin te maken heeft, en je database is altijd mijn referentie ivm hoe het hier in Nederland gaat, ook op klei. Je bent er ook de laatste tijd weer mee bezig.. kunnen we hopen op Het Mooiste Encylopedie ooit? Groetjes, Veronica

 10. Spannend. Iets met pictogrammen? Ik zie in het plaatje een kas met het raam open (=koude kas?). Zo leuk dat je hints geeft. Mijn fantasie slaat op hol. Zou je misschien een blog kunnen schrijven over hoe je keuzes maakt voor nieuwe zaadsoorten in je tuin en waar jij inspiratie en informatie vandaan haalt. Jij hebt immers niet diana’s mooie moestuin om door te lezen en adviezen uit te halen. Veel plezier met de moestuin planning.

  1. Hallo Janine,
   Ik ga zeker eens een blog schrijven over mijn planning en hoe ik die maak, dankjewel voor de tip!
   Over de hint ga ik natuurlijk niks zeggen 🙂 maar wel in mijn volgende blog alles verklappen.
   groetjes,
   Diana

 11. Ook nog even zitten turen op het plaatje… en ik zie er een kas in met een raam dat openstaat en de puntjes zijn zaadjes. (Ah ik zie nu dat al eerder iemand het heeft gezien: hebben we het goed? 🙂 ) Een zaaikalender/handleiding. Als dat t is dan teken ik in!

 12. Ha Diana,

  Nou hoop ik zeer dat ik als pc kluns en met een mobiel uit vervlogen tijden er ook mee uit de voeten kan.
  En als dit geen probleem zal zijn….ga ik je nu al zeggen….
  Geweldig….ik doe mee……. ik wil er een van je!

  Groet, Manon

  1. Hartelijk dank voor je antwoord, dat je de moeite nam!Zelf dachten we ook in de richting van ductape, dan gaan we dat proberen.. Hopelijk kan de tunnel zo nog langer mee!

 13. Hi Diana,

  Geen ‘boek’, wel foto’s, een database/ naslagwerk op losse kaarten, deels beschrijfbaar en wisbaar/zaaikalender? Goed te kombineren met jullie website ? Een drukkerij, geen uitgever. Moeilijk

  We zijn heel erg nieuwsgierig. Sukses met je gedachtenkronkels en je voortvarende plannen.

 14. Ik gis : een scheurkalender die je in de serre (koude kas) kunt hangen wanneer je wat kan zaaien.
  Net jouw recept gemaakt van gelei van pepertjes en heb een mengeling van strafheid en kleuren gebruikt en geeft een mooi en lekker resultaat. Ik heb wel slechts 150 gr gebruikt op 1 fles monbazillac en vind dit zeker straf genoeg. Dit is werkelijk een heerlijk recept dat op kaas en zelf gemaakte pâté goddelijk is.
  Groetjes en veel werkplezier.
  Carine

  1. Hallo Carine,
   Leuk!! Ik heb de gelei dit jaar niet gemaakt maar ga dat volgend jaar zeker weer wel doen, want ook wij vinden het heel lekker.
   Ik gebruikte er Piment d’Espelette-pepers voor en die zijn niet zo heel heet. Maar de hoeveelheid pepers in het recept is inderdaad lastig te benoemen en erg afhankelijk van de heetheid van de gebruikte rassen en de grootte van de pepers (en de smaak/wens van de maker).
   Over je gok ga ik natuurlijk (nog) niks zeggen 🙂
   groetjes,
   Diana

 15. Dag Diana,
  Ik had je in het voorjaar beloofd iets te laten weten I.v.m. de zoete aardappel. In mijn boekje “les légumes anciens et insolites” van Jean-Luc Muselle staat geschreven dat je de zoete aardappel rechtstreeks in zijn geheel of de grote in schijven kunt snijden. Zo gezegd, zo gedaan, het was het proberen waard. Ik heb 2 zoete aardappelen gekocht, eentje in zijn geheel geplant in pot en de andere in 3 schijven verdeeld.
  De hele werd rot en was dus geen succes. De 3 schijven zijn allemaal beginnen te schieten en deze heb ik uitgeplant. Vandaag alles gerooid en ik heb een dikke 3 kilo en dit van 1 zoete aardappel! Dus, ik was best tevreden met mijn resultaat. Volgend jaar ga ik de scheuten planten en ook de stukken om de hoeveelheid te kunnen vergelijken.
  Ook heb ik bepaalde stengels met grond bedekt; deze hebben wortel gevormd en ook daar kwamen zoete aardappelen aan, weliswaar kleiner van vorm. Het blijkt ook dat de zoete aardappelen zich pas vormen vanaf het moment dat de dagen minder dan 14 uur licht zijn en natuurlijk nog met veel warmte. Voilà, mijn ervaring tot hiertoe die ik graag deel.
  Groetjes
  Carine

  1. Hallo Carine,
   Dankjewel voor je uitgebreide verslag!
   Ik zag op instagram ook een aantal foto’s voorbij komen van een goede oogst in Nederland. Het mooie weer zal daar ook zeker wat mee te maken hebben gehad.
   Leuk om te lezen dat je schijven van de aardappelen hebt kunnen snijden en dat die het goed deden, dat is toch weer anders dan hoe ik ze heb laten stekken (en dat deed ik naar aanleiding van een filmpje op youtube). Ik hoor van niemand goede verhalen van resultaten met hele aardappelen die worden geplant, dat werkt dus blijkbaar niet.
   groetjes,
   Diana

   1. Hallo Diana en Carine,

    Ik heb dit jaar een vergelijking gedaan met de zoete aardappel tussen stek en hele aardappel (de hele zoete aardappel heb ik laten spruiten in aarde daar stekken vanaf gehaald totdat er 1 spruit op de moeder zoete aardappel bleef)
    Voor mij wint de hele zoete aardappel spruit, hiervan verdikte de nieuwe zoete aardappels eerder met ongeveer 2 weken.
    Groetjes Anna

 16. Oh helemaal niet gek hoor, doe ik ook altijd, praten tegen de kippen, de honden, de kat, tegen mezelf en ja, ook tegen de plantjes 🙂
  Mooie website heb je, heb er veel aan gehad, had nog niet gezien dat je ook dit soort stukjes schreef, dus van nu af aan heb je er een lezer bij.

  Groetjes van linda uit Hongarije

 17. De tekening lijkt op zoiets als “zaaien in de kas met het raam open”.
  Het doet me denken aan vier pictogrammetjes die ik ooit voor m’n zoon (autisme) maakte, van haren kammen, gezicht wassen, pyjama ophangen en tanden poetsen. Ik vroeg hem net waaraan hij denkt als hij het plaatje ziet. Hij vindt het op een mooie berg lijken met gewassen in de velden.
  Maar wat het ook is, ik wens je er veel succes ermee.

 18. Bedankt voor de enveloppe met zaadjes. Elke jaar als ik die engeloppe weer van je ontvang verheug ik me al op het voorjaar! En elk jaar was het resultaat even geweldig als waar ik in de herfst naar uitkeek. Bedankt dat je er zoveel werk van maakt!
  Succes met de voorbereidingen van “het”! Ik meld me ook vast aan, hoor! Alles wat van jouw hand komt heeft me al geweldig geholpen – mijn verwachtingen zijn hooggespannen
  Groetjes, Christel

 19. Even iets van een heel andere orde dan de verrassing die Diana straks voor ons heeft.
  Zojuist een pompoensoep met sinaasappel en saffraan gegeten. Recept Ottolenghi….daar moest rozenharissa in. Niet in huis, wel de overheerlijke sambal badjak. Recept van Diana , potje stond al dik een jaar in de kelder. Nog steeds prima.

  1. Hallo Helma,
   Klinkt lekker, met saffraan en sinaasappel!! Ik ga zo even speuren op internet naar het recept.
   Ik heb toevallig dit weekend ook nog 3 kleine pompoenen mee naar huis genomen :-).
   Leuk om te horen dat je de sambal badjak lekker vindt, en ze goed bewaard is gebleven!
   groetjes,
   Diana

   1. Dag Helma en Diana,
    Dit receptje wil ik ook wel, vooral omdat ik net klaar ben met het oogsten van de saffraan. Dit is zo mooi om te doen, geen idee of ditin NL of BE kan, ik kan het sterk aanbevelen. Grt carine

    1. Hallo Carine,
     Ik heb het eens geprobeerd maar het lukte hier niet. Heel kleine plantjes maar geen bloempjes, uiteindelijk heb ik de bolletjes na 3 jaar weggedaan.
     Maar wellicht komt het door onze vette klei, of de zoute zeewind, geen idee of andere mensen er betere ervaringen mee hebben.
     Ik vond dit recept van pompoensoep van Ottolenghi met saffraan op internet: https://www.onzefransekeuken.nl/2018/11/geroosterde-pompoensoep-van-ottolenghi.html maar ik weet natuurlijk niet helemaal zeker of het precies hetzelfde recept is.
     groetjes,
     Diana

     1. Ja hoor, dit is het recept. In zijn nieuwe boek Simpel gebruikt hij rozenharissa, maar sambal badjak geeft de heerlijke pit en heeft ook meer smaak dan gewone sambal. Alvast smakelijk!

 20. Hallo Diana ja wat zou het zijn ja denk een scheurzaai en tuin kalender zodat je elke dag herinnert word wat je eigenlijk moet of kunt doen en zaaien ideaal maar ja kleine kans dat het zo is en dan 1 alleen met data zodat je er een paar kunt bestellen voor de komende jaren ja en teken dan in voor 2

 21. Hallo Diana,

  Je zet ons wel aan het denken,maar ik wil me alvast ook inschrijven
  voor boek of kalender.
  We wachten dus nog maar even af maar ben heel erg benieuwd
  gr Betty

 22. Ha Diana,
  Deze blog had ik kennelijk gemist. Ik las net over je hint in je volgende blog.
  Ik ben ook een kletser tegen mijn plantjes. En heb later ergens iets over een onderzoek gelezen dat planten waar tegen gepraat wordt het beter doen. Mijn (of moet ik zeggen jouw :-)) tomaten, pepers en paprika’s waren héérlijk.
  En wat betreft de winkel, je bent zelf al bezig met makkelijker maken. Adresetiketten zijn superhandig. En bij invoeren kan gecontroleerd worden of alle invoervelden wel zijn gevuld. Dat scheelt veel werk. Je kunt ook controleren op de juistheid van het email-adres, door een geautomatiseerd berichtje te versturen, met een link die dan nog aangeklikt moet worden (voordat je met het bestellen kunt beginnen). Groetjes, Esther

  1. Hallo Esther,
   Dat geloof ik zomaar, alles wat leeft heeft baat bij wat liefde en aandacht, dus waarom planten eigenlijk niet 🙂 ?
   Ach, ik ben natuurlijk weer niet handig, kreeg mijn nieuwe labelprinter niet aan de praat (doet het wel maar iets met verkeerde drivers voor verkeerde windows) maar zondag komt een vriend helpen. Dus dan kan ik er mee oefenen. Want het lijkt me heel handig, en minder foutgevoelig dan zelf schrijven (nou maak ik maar zelden een fout daarin maar dat komt dan ook omdat ik het adres, postcode 3 keer check en dubbelcheck).
   Ik heb ook bubbelenveloppen besteld. Dus eigenlijk ben ik er voor volgend jaar al klaar voor 🙂
   groetjes,
   Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.