Inmaak

 

Het lijkt zo “ouderwets”. Maar waar vroeger inmaken noodzaak was, bedoeld om ook in de winter nog groenten en fruit te kunnen eten, is inmaken nu een moderne hobby. Leuk vooral, en lekker ook. En gezond, zonder alle conserveermiddelen die tegenwoordig in bijna alle supermarktpotten zitten. En daardoor heel veel meer smaak! Op de foto zie je zelf ingemaakte Atjar van spitskool met worteltjes en rode ui.

En inmaken is bijna onlosmakelijk verbonden met tuinieren. Want elke tuinder weet wat een oogst er van een stukje tuin af kan komen, vaak tegelijk ook. En hoewel je dan ook nog veel weggeeft, houd je nog steeds over. Vriezers vol. En uiteindelijk dan ook maar potten vol. Want inmaken is leuk, maar inmaken van groenten en/of fruit van eigen tuin is nog veel leuker. Bovendien weet je uit eigen tuin wat je inmaakt; niet alleen zonder conserveringsmiddelen maar ook onbespoten, biologisch geteeld, rijp geplukt, schoon, de beste smaak, etc., etc. Als je wel eens hebt gezien welke appels er in de supermarkt-appelmoes gaan……:-)

Hieronder vind je pagina’s die over inmaken gaan. Een pagina met de grondbeginselen van het inmaken (belangrijk als je nog nooit hebt ingemaakt!). En  pagina’s met recepten.

Voor alle duidelijkheid; het is mijn bedoeling hier recepten te plaatsen voor “eenvoudige inmaak”. Misschien ooit nog eens een stuk over wecken, etc., maar voorlopig eerst maar eens van zoveel mogelijk groenten en vruchten “gewone (maar toch bijzondere) inmaakrecepten”.

Klik hieronder op de naam om het recept of de informatie te zien.

Overzicht: