Jam van perzik met sinaasappel en citroen

Ingredienten

  • de rasp van 1 ongewaxte sinaasappel
  • het sap van 2 sinaasappels
  • 1 kilo perziken (schoon gewogen, zonder pit en vel)
  • het sap van 1 citroen
  • 900 gram suiker

Details

Bron: boek Die Marmeladen Bibel (Duits)
Voorbereiding: 45 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Totale tijd: 70 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Oh, deze is lekker!! Natuurlijk is dat persoonlijk, gelukkig houdt ieder mens weer net van een ander smaakje, andere vruchten, andere combinaties, structuren, etc.. Maar zelf heb ik deze jam gelijk in mijn favorietenlijst gezet. Want de perziksmaak is overduidelijk. En het is zoet maar zeker ook fris genoeg (door citroen en sinaasappel). Het is zijdezacht en toch proef je stukjes, al hoef je er niet op te bijten. Maar vooral die perziksmaak: die is zo overduidelijk en herkenbaar en heerlijk. Uiteraard is de kwaliteit van de perziken heel belangrijk. En ze moeten zeker niet helemaal onrijp zijn. Maar als ze nog stevig zijn is dat zeker geen probleem, juist dan zijn ze zeer geschikt voor de jam (zie recept).

Hier een absolute favoriet!!

p.s.: zo lekker dat ik hetzelfde jaar nog een portie maakte. En nu bedacht ik dat wat vanille er ook heel goed bij zou passen. Ik voegde op 1 kilo perziken 1 eetlepel natuurlijk vanillearoma toe (vergelijkbaar met 1 vanillestokje). En dat is inderdaad ook erg lekker. Door die toevoeging is de perzikensmaak iets minder sterk en de vanille is heerlijk aanwezig, zoet en past prima bij de overige ingrediënten. Toch vind ik het zonder vanille ook erg lekker. Misschien zelfs een vleugje lekkerder? In ieder geval op een cracker of broodje. Maar in een dessert is die met vanille juist lekkerder. Hoe dan ook, ik noem het niet in het recept maar maak, als je de mogelijkheid hebt, allebei. Om te proeven, vergelijken en voor het lekker 🙂

Instructies

Stap 1: Dag 1

Boen de ongewaxte sinaasappel schoon en rasp er met een fijne rasp de oranje schil af (niet het wit want dat is bitter). Doe de sinaasappelrasp met het vers geperste sinaasappelsap en citroensap in een kom en roer de suiker erdoor. Ontvel de perziken. Als ze goed rijp zijn kun je dat met een mesje doen. Als de perziken nog stevig zijn is dat niet erg, juist zeer geschikt voor een inmaakrecept. Kook in dat geval water in een pan. Leg de perziken 30 seconden in het kokende water en haal ze er vervolgens uit en leg ze een paar minuten in ijskoud water. De perziken zijn dan makkelijker te ontvellen. Snijd de perziken doormidden en verwijder de pit. Snijd elke perzik in stukjes en weeg 1000 gram af. Doe de perzikstukjes bij het suikermengsel. Roer goed door, dek de kom af met bijvoorbeeld een schone theedoek en laat een nacht op een koele plaats rusten.

Stap 2: Dag 2

Zet alvast een schoteltje in de vriezer zodat je later snel kunt testen of je jam goed van dikte is. Doe de inhoud van de kom in een pan. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het perzik/suikermengsel aan de kook terwijl je constant roert. Hoe lang je de jam moet koken hangt vooral af van de grootte en stevigheid van de perziken; kook de jam 15 tot 20 minuten en controleer dan met een suikerthermometer, tot die 105 graden aangeeft. Als je geen thermometer hebt; controleer, wanneer de gelei/jam wat donkerder, dikker, lobbiger en glanzender wordt, de dikte van de jam door een theelepeltje op het ijskoude schoteltje in de vriezer te doen en dat weer terug in de vriezer te zetten, je kunt dan enkele minuten later zien en proeven of de jam goed/dik is. Bedenk dat perziken weinig pectine bevatten, het kan daarom wat langer of korter duren voor ze dik genoeg is (afhankelijk van de sappigheid van de perziken, hoeveelheid sap in de sinaasappels, hoe hard je het inkookt, etc.). De tweede keer dat ik dit recept maakte moest het wel 40 minuten koken. Controleer daarom regelmatig en pas de kooktijd aan waar nodig.

Stap 3: Inmaken

Steriliseer op het laatste moment de potten en deksels zoals je dat gewend ben (ik maak ze schoon met kokend water en soda, spoel ze na met kokend water en laat dat hete water in de potjes en deksels staan tot ik kan gaan vullen). Giet vervolgens het kokendhete water uit de potjes en deksels en vul ze met de nog kokendhete jam. Sluit de potjes en laat ze ondersteboven afkoelen. Controleer na het afkoelen of ze vacuüm zijn. Potjes die niet vacuüm zijn en geopende potjes bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Vacuüm potjes zijn ruim een jaar houdbaar.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief