Cherrytomaten in olijfolie

Ingredienten

  • verse cherrytomaten en cocktailtomaten
  • goede kwaliteit olijfolie
  • witte wijnazijn
  • grof zeezout
  • verse basilicum
  • gedroogde oregano
  • enkele knoflooktenen

Details

Bron: Tiziana Maniln
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Totale tijd: 70 minuten
Soort keuken: Italiaans

Ik vond dit recept op meerdere Italiaanse websites. Zie voor een wat uitgebreider filmpje de link bij ‘bron’ en een kortere versie het filmpje onderaan deze tekst. En googel ook even op ‘pomodororini sott’olio’ (je vindt dan ook recepten waarbij de tomaten zonder toegevoegd vocht worden gebruikt, of juist eerst worden gedroogd, of worden gekonfijt). Dit zijn verse tomaatjes die je in olie met azijn en zout en kruiden legt en daarna steriliseert (weckt, als je liever die term gebruikt).. Ik hoop hier binnenkort en in de komende maanden te vertellen hoe het met die tomaatjes gaat, of het lekker is en lekker blijft en hoe lang het houdbaar is. Ik lees dat ze in de winter voor ‘verse’ tomaten zorgen, dus een half jaar lijkt me minimaal mogelijk. Maar we gaan het ervaren. Later meer, eerst maar het recept voor de mensen die het ook willen maken en niet willen wachten op wat ik er op kortere en langere termijn van vind en dus willen wachten tot volgend jaar :-). Ik denk trouwens dat je het vocht na het leegmaken van de potjes tomaten heel goed nog even in de koelkast kunt bewaren en prima kunt gebruiken in een lekkere dressing of misschien zelfs een marinade.

Tot slot: hieronder kun je het allemaal ook even snel op een stappen-filmpje zien, misschien handig om te zien hoeveel azijn, zout, etc. je ongeveer gebruikt:

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Steriliseer de potten en deksels zoals je gewend bent; zelf doe ik dat bij voorkeur door ze na goed afwassen extra schoon te maken met kokend wat en soda en dat even te laten staan. Na 10 minuten giet ik de potten en deksels leeg en spoel ze goed na met kokend water. Direct daarna zet ik de potten en leg ik de deksels ondersteboven op een schonen theedoek. Was de tomaten en basilicum en droog ze op een schone theedoek. Pel de knoflooktenen en snijd ze in plakjes. Zet olie, azijn, zout en gedroogde oregano klaar. Zet de weckketel klaar. En als je geen weckketel hebt; zet dan een grote pan klaar plus een aantal hydrofiele luiers of andere katoenen doeken die tegen kokendheet water kunnen.

Stap 2: Inleggen

Pak één van de gesteriliseerde potjes en zet rechtop. Zet er bij voorkeur een inmaaktrechter op, dan blijft de rand van het potje schoon (als je die niet hebt, maak dan de rand van het potje voor het sluiten wel even 0goed schoon met een schone en droge doek! Doe een snuf zout onderin het potje, een klein scheutje azijn, wat olijfolie, een plakje knoflook en een mespunt oregano. Halveer de tomaatjes leg in het potje (door ze te halveren nemen ze de smaak beter op en geven die ook af, maar zo passen er bijvoorbeeld ook meer in een potje). Na een laag halve tomaatjes giet je weer wat azijn en olie erop, plus wat oregano, een knoflookplakje en een snuf zout. Leg er dan ook een blaadje (of een stukje van een blaadje) basilicum op. Dan weer een laagje halve tomaatjes. En ga zo door. Het is handig om bijvoorbeeld met een schoon en droog lepeltje de tomaatjes even zachtjes aan te drukken voor je weer olie, azijn, oregano, knoflook, basilicum en zout toevoegt. Zelf gebruik ik er een cocktailstampertje voor (zo'n langwerpig stokje met onderaan een rondje met ruwe onderkant). Tik regelmatig even zodat de luchtbelletjes die tussen de tomaten zitten naar boven komen. Vul het hele potje, leg er tot slot nog een basilicumblaadje op, tik nog een keer voor de luchtbelletjes en giet dan tot slot zoveel olijfolie op de tomaatjes dat die onder het vocht staan en het potje tot 1 centimeter onder de rand gevuld is. Maak indien nodig de rand schoon en sluit dan het potje met het gesteriliseerde deksel. Vul en sluit op deze manier alle potjes.

Stap 3: Steriliseren

Als je een weckketel gebruikt: zet de potten in de ketel en giet er zoveel koel kraanwater op dat de potjes en deksels net onder het water staan. Als je geen weckketel hebt verpakt dan elk potje in een hydrofiele luier of andere schone hittebestendige katoenen doek en zet ze in de grote pan. Het is belangrijk dat het glas van de potten elkaar niet raken en ook de bodem niet; vandaar de luiers/doekjes. De bovenkant/deksels hoeven niet beschermd/afgedekt te worden. Giet ook nu zoveel koel kraanwater op de potten tot de deksels net onder water staan. Met of zonder weckketel: breng het water (niet te snel) aan de kook en zorg dat het water in een pan zachtjes kookt. In een weckketel kun je 90 graden aanhouden). Uiteraard houd je het deksel op de pan, mocht er toch zoveel vocht verdampen dat de potten boven water staan kun je dat aanvullen met kokend water (nooit met koud water!). staan Steriliseer de potten vanaf het punt van 90 graden in de weckketel (of de eerste bubbels in de pan) 30 minuten. Laat vervolgens langzaam afkoelen in het water. Haal de potten uit het water, droog ze af, controleer het vacuüm en berg ze op. Als je een potje openmaakt moet het in de koelkast worden bewaard en binnen ongeveer 2 weken worden opgemaakt.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief