Jam van abrikoos en perzik met honing

Ingredienten

  • 600 gram abrikozen (500 gram schoon gewicht)
  • 650 gram perziken (500 gram schoon gewicht)
  • 1 citroen
  • 700 gram kristalsuiker
  • 100 gram goede kwaliteit bloemenhoning

Details

Bron: Christine Ferber
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Had ik jaren geleden maar een abrikozenboompje gekocht, en een perzik (maar dat is ook wel een beetje onzin, toen ik net een tuin had, en nog geen kas, waren deze 2 vruchtbomen nauwelijks te koop, en als je ze al vond was er maar 1 ras, terwijl vroegheid en resistentie tegen bepaalde schimmels heel belangrijk zijn). Afijn, ik heb nu 2 bomen, als een waaier langs de lange zijde, in de kas, en daarmee een prachtige opbrengst van puntgave vruchten. Het zijn misschien wel de 2 allerliefste aankopen van de afgelopen jaren.

Beide soorten zijn echt heel erg lekker van eigen tuin, en doordat de opbrengst zo groot is kan ik er ook gewoon jam van maken. Ondertussen vind je er al een paar op mijn website, er komen er vast nog meer 😋. Maar deze is alvast heel erg lekker!! Ook weer een tweedaags recept van Christine Ferber in het boek Larousse Confituren (helaas niet meer verkrijgbaar, soms kom je nog de Franstalige versie tegen). Bijna al haar recepten zijn heel erg lekker, en nog op de ouderwetse manier gemaakt. Natuurlijk kun je ook voor geleisuiker kiezen, in dat geval kun je hoeveelheden en bereidingswijze zoals die op de verpakking vermeld staan aanhouden. Maar probeer het ook eens op deze manier, waarbij het inweken van vruchten met vers citroensap en suiker voor het loslaten van pectine en dus de latere binding zorgt. Deze manier vraagt wel om voldoende suiker, anders is het minder lang houdbaar en bindt het ook niet goed. Maar ach, dan neem ik wel een schepje minder: liever een klein schepje ontzettend lekkere jam dan een grote schep van mindere kwaliteit.

Deze jam is fruitig zoet, en heeft tegelijkertijd en fris zuurtje (hangt uiteraard ook van rijpheid en ras van perzik en abrikoos af). Van de honing proef je net een vleugje, en het maakt het voller en bijna bloemig. Ik vind de abrikozenjam ook heel erg lekker, maar deze is favoriet, de combinatie van abrikozen met perziken is net iets frisser en spannender!

Christine Ferber geeft in het boek de tip om aan het einde van de kooktijd, dus vlak voor het in potten doen, nog 50 gram pijnboompitjes of gehakte pistachenootjes door de jam te roeren. Daar heb ik ook nog wat potten van gemaakt (zie foto). Dat maakt de jam gelijk anders, maar ook erg lekker!! Op het filmpje hieronder zie je verschillende soorten jam die ik dat weekend maakte, allemaal met abrikozen en/of perziken en/of pruimen en/of zwarte bessen (allemaal oogst van die week 😋):

Instructies

Stap 1: Dag 1

Snijd de citroen doormidden en pers die uit. Weeg de suiker af en doe die samen met het citroensap in een kom. Snij de abrikozen doormidden en verwijder de pit. Snij de ontpitte abrikozen (maar dus met vel) in kleine stukjes en voeg dat toe aan de suiker met citroensap en meng goed. Ontvel de perziken. Als ze goed rijp zijn kun je dat met een mesje doen. Als de perziken nog stevig zijn is dat niet erg, juist zeer geschikt voor een inmaakrecept. Kook in dat geval water in een pan. Snijd in elke perzik een kruisjes en leg ze 30 seconden in het kokende water en haal ze er vervolgens uit en leg ze een paar minuten in ijskoud water. De perziken zijn dan makkelijk tussen je vingers te ontvellen (je schuif het velletje er zo vanaf). Snijd de ontvelde perziken doormidden en verwijder de pit. Snijd de perziken in stukjes en voeg toe aan het mengsel van suiker, citroen en abrikozen. Weeg tenslotte de honing en voeg ook dat toe, Roer goed door. Dek de kom af met bijvoorbeeld een schone theedoek en laat een nacht op een koele plaats rusten. Als het lukt om nog een paar keer te roeren is dat fijn; het zorgt ervoor dat de suiker meer oplost en haar werk kan doen (zonder meerdere keren roeren zakt een deel van de suiker gewoon naar de bodem, ook niet erg maar elke paar uur nog even roeren is beter).

Stap 2: Dag 2

Zet alvast een schoteltje in de vriezer zodat je later snel kunt testen of je jam goed van dikte is. Doe de inhoud van de kom in een pan. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het abrikozen/perzikmengsel aan de kook terwijl je constant roert. Hoe lang je de jam moet koken hangt vooral af van de sappigheid en stevigheid van de perziken; kook de jam 15 tot 20 minuten en controleer dan met een suikerthermometer, tot die 105 graden aangeeft. Als je geen thermometer hebt; controleer, wanneer de gelei/jam wat donkerder, dikker, lobbiger en glanzender wordt, de dikte van de jam door een theelepeltje op het ijskoude schoteltje in de vriezer te doen en dat weer terug in de vriezer te zetten, je kunt dan enkele minuten later zien en proeven of de jam goed/dik is. Bedenk dat perziken en abrikozen weinig pectine bevatten, het kan daarom wat langer of korter duren voor ze dik genoeg is. Mocht je de jam met wat minder grote stukjes willen (afhankelijk van het formaat stukjes waarin je ze sneed) kun je ook nog overwegen om heel kort pulserend de staafmixer er even doorheen te halen, tot je het goed van grofheid vindt. Controleer regelmatig en pas de kooktijd aan waar nodig.

Stap 3: Inmaken

Steriliseer op het laatste moment de potten en deksels zoals je dat gewend ben (ik maak ze schoon met kokend water en soda, spoel ze na met kokend water en laat dat hete water in de potjes en deksels staan tot ik kan gaan vullen). Giet vervolgens het kokendhete water uit de potjes en deksels en vul ze met de nog kokendhete jam. Sluit de potjes en laat ze ondersteboven afkoelen. Controleer na het afkoelen of ze vacuüm zijn. Potjes die niet vacuüm zijn en geopende potjes bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Vacuüm potjes zijn ruim een jaar houdbaar.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief