Vlierbloesemsiroop met honing
Ingredienten
- 25 mooie vlierbloesems met veel stuifmeel
- 1250 cc water
- 2 citroen (waarvan 1 bio/ongewaxte)
- 750 gram suiker
- 50 gram goede kwaliteit bloemenhoning
Details
Bron: Jamie Oliver
Voorbereiding:
15 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Totale tijd:
45 minuten
Soort keuken:
Nederlands
Ik vind vlierbloesem heel lekker, zo bloemig en fris en zoet. En het brengt zoveel goede herinneringen terug, aan het plukken en verwerken, aan mooi weer, en natuurlijk aan alle leuke en lekkere recepten die ik er in de afgelopen jaren al mee maakte (en die je dus ook op mijn website kunt vinden. Zoals deze:
- Vlierbloesemsiroop
- Vlierbloesemijs
- Mousserende vlierbloesemwijn
- Vlierbloesemlikeur
- Vlierbloesemsiroop met citroen en limoen
- Vlierbloesemsiroop met Riesling en citroen
- Vlierbloesemsiroop met citroen en munt
- Aalbessenjam met vlierbloesem en munt
- en ik schreef ook een pagina over Vlierbloesem
- …. en ook een blog over het verschil tussen een vlierbloesemsiroop en een ‘cordial’
Afijn, ik houd dus van vlierbloesem, en van vlierbloesemrecepten. En dit is weer een nieuwe, gevonden op de website van Jamie Oliver. Maar dan net een beetje aangepast aan wat ik lekker vind. En volgens de methode zoals Christine Ferber van het Larousse confiturenboek hanteert (ze wordt ook wel ‘the jam-fairy’ genoemd).
En dit is dus meer een ‘cordial’ dan een ‘siroop’; zoet en bloemig maar ook zuur (door de extra citroen), een klein beetje bitter (door de citroenschil) en kruidig door de honing. Heel simpel eigenlijk, ook heel gemakkelijk te maken. En toch heel erg lekker!!
Dit is een recept dat ik zelf zeker vaker ga maken, want het is niet alleen heerlijk om te drinken (een scheutje in water, spa, tonic, ijskoude thee, etc.) maar ook lekker om een beetje over een fruitsalade te sprenkelen, of om te mengen met 2 delen water en er dan in de vriezer waterijsjes van te maken, of schaafijs. En op deze manier ingemaakt/bewaard kan ik het later dit jaar in andere inmaak gebruiken (een flinke scheut bij het makten van bijvoorbeeld aardbeiengelei, perzikjam, aalbessenjam, etc.).
Ik kon van dit recept 7 kleine flesjes/potjes 250cc maken.
Instructies
Stap 1: Dag 1
Controleer de vlierbloesemschermen op beestjes en laat die weg lopen/vliegen. Was de schermen vooral niet want de meeste smaak zit in het stuifmeel. Houd elke vlierbloesemschaar boven een pan en knip met een schaar de bloemen van de steeltjes. Was de ongewaxte citroen en snijd in dunnen plakjes. Snijd de andere citroen doormidden en pers uit. Doe de citroenplakjes en het uitgeperste citroensap (pulp en zaden mogen er ook bij) bij de vlierbloesems. Voeg dan de suiker, honing en het water toe. Zet de pan op het vuur en breng al roerend aan de kook. Laat 2 minuten koken en blijven roeren tot de suiker oplost. Zet het vuur dan uit en laat afkoelen. Dek de pan dan af (met deksel of bijvoorbeeld een schone theedoek) en laat 24 uur op een koele plaats staan (mag in de koelkast maar op een koele plaats in huis is ook prima).
Stap 2: Dag 2
Giet de inhoud van de kom eerst door een zeef om de bloemen en plakken citroen eruit te zeven (druk vooral met een lepel goed aan zodat het laatste sap van vlierbloesems en citroenplakken er wordt uitgeperst). En giet de siroop vervolgens door een stuk kaasdoek (of bijvoorbeeld een schone theedoek die je even in koud water spoelt en goed uitwringt) om de laatste oneffenheden eruit te filteren. Helemaal helder zal de siroop niet worden, door het fijne stuifmeel. Giet de siroop daarna in een pan en breng aan de kook. Maak ondertussen potjes en deksels of flesjes en doppen schoon, met soda en kokend water en spoel na met kokendheet water (of zoals je gewend bent). Laat de siroop 2 minuten koken en giet die dan kokendheet in de potjes of flesjes en sluit deze af met de deksels of doppen. Laat al dan niet ondersteboven afkoelen. In principe moet de siroop nu een jaar goed blijven, al is mijn ervaring dat ze de eerste 6 maanden het lekkerst is (daarna is ze zeker nog houdbaar maar worden de zure en bittere smaken wat overheersend).