Vlierbloesemsiroop met riesling en citroen

Ingredienten

  • 1 fles (7 deciliter) droge Riesling (of een andere witte wijn)
  • 2 citroenen
  • 15 vlierbloesemschermen
  • ongeveer 650 gram kristalsuiker (zie recept)

Details

(4 beoordelingen)

Bron: Diana
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Na meerdere recepten te hebben gemaakt/gevolgd bedacht ik dat ik ondertussen zelf ook best eens wat zou kunnen experimenteren. Bij het allereerste recept dat ik van vlierbloesemsiroop maakte werd water gebruikt. Maar water is vrijwel smaakloos. Dat kan een voordeel zijn, je proeft zo wellicht het bloemige en honingachtige van de vlierbloesems het allerbest. Maar ik bedacht dat het misschien ook heel lekker zou zijn om er eens een ander ‘vocht’ voor te gebruiken. Witte wijn zou wel eens lekker kunnen zijn. Ik koos voor riesling, want die heeft van zichzelf een hoge zuurgraad (en zelf vind ik dat erg lekker). Sauvignon Blanc zou ook lekker kunnen zijn, ook vanwege de hoge zuurgraad. Als je daar niet van houdt kun je natuurlijk altijd een andere witte wijn kiezen (ik zou er ook niet een heel dure wijn voor gebruiken, maar van slechte wijn kun je geen lekkere inmaak maken dus een beetje kwaliteit is de moeite waard, ik kocht zelf een droge riesling van € 3,99 in de supermarkt, en dat vinden wij in deze siroop een prima keuze). Als je helemaal geen alcohol wilt gebruiken kun je misschien bijvoorbeeld een deel van het water vervangen door bijvoorbeeld druivensap of appelsap. Ik heb daar zelf geen ervaring mee, bedenk dat sap zoet is en je dan wellicht het suikergehalte iets kunt verlagen.

Op de foto hierboven zie je 2 soorten siroop (ik maakte ze dus tegelijkertijd). Het andere recept is zeker ook de moeite waard en kun je hier vinden: Vlierbloesemsiroop met limoen en munt

Afijn, voor ons hoort deze vlierbloesemsiroop zeker bij de allerbeste 3 recepten die ik tot nu toe probeerde: best zuur (maar daar houden wij dus van), meer dan zoet genoeg (dat is niet alleen voor de smaak maar uiteraard ook voor de houdbaarheid), en bloemig, honingachtig, fris, geurig, citroenig van geur en smaak. Heerlijk om een klein scheutje in een glas water, tonic of koolzuurhoudend water te doen, een scheut toevoegen als je aardbeienjam of kruisbessengelei maakt (of een andere gelei of jam). Je kunt er waterijsjes van maken (door 1 deel siroop met 2 delen water te mengen en dat in vormpjes in te vriezen. En je kunt het natuurlijk in desserts gebruiken, een klein beetje over een vruchtensalade druppelen, of gewoon een scheutje in de yoghurt of kwark doen.

Instructies

Stap 1: 48 uur van tevoren

Knip zoveel mogelijk de groene steeltjes van de bloemschermen weg en controleer even goed op eventuele insecten. Was de bloemen vooral niet, hoe meer stuifmeel een bloem bevat, des te lekkerder zal de smaak worden. Doe de bloemschermen zonder groene steeltjes in een bokaal of weckpot en giet de witte wijn erop. Pers de citroenen uit en voeg het sap toe aan de bloemschermen in wijn. Sluit het deksel en zet 48 uur op een koele plaats.

Stap 2: Na 48 uur

Zeef de bloemen uit de wijn/citroensap (de bloemen kun je nu weggooien want die gebruik je niet meer), vang het 'vlierbloesemvocht' op. Zeef het daarna nog een keer, maar nu door een schone theedoek of zakdoek of kaasdoek (vouw eventueel dubbel voor een zo helder mogelijk sap).

Stap 3: Koken

Zet een pan op het vuur. Meet de hoeveelheid opgevangen wijn/sap af en doe dat in de pan. Voeg dan evenveel suiker toe (ik had 650 cc sap en voegde dus 650 gram suiker toe maar dat kan net iets variëren in hoeveelheid, afhankelijk van bijvoorbeeld het zeven, de maat citroenen, etc.). Breng het sap/wijn met de suiker aan de kook. Vergeet niet af en toe te roeren, anders kan de dikke laag suiker op de bodem aanzetten. Kook enkele minuten (zodat de alcohol verdampt en de suiker volledig is opgelost) Maak ondertussen flesjes of potjes met een schroefdeksel schoon door ze goed af te wassen en daarna een halve minuut onder te dompelen in kokend water.

Stap 4: Bottelen

Giet de kokendhete siroop in de schone, hete flessen/potten en sluit ze goed af. Keer ze om en zet ze (als dat mogelijk is) ondersteboven neer tot ze afgekoeld zijn, dan trekken ze vacuüm en kun je ze ongeveer een jaar bewaren. Bij flesjes kan dat niet maar uiteindelijk trekken die ook wel vacuüm. Ik draai de flessen in de eerste minuten een paar keer een paar seconden om (mocht er toch een bacterie in fles of aan de binnenkant van de dop hebben gezeten, dan zal die dood gaan doordat de nog kokendhete siroop ook bovenin de fles en de binnenkant van de dop raakt). Een flesje of potje dat je openmaakt bewaar je in de koelkast en maak je bij voorkeur binnen enkele weken leeg.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief