Vlierbloesemsiroop met limoen en munt

Ingredienten

  • 15 grote vlierbloesemschermen
  • 750 cc water
  • 750 gram suiker
  • 3 limoenen
  • 8 grote muntbladeren

Details

Bron: Diana
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Na meerdere recepten te hebben gemaakt/gevolgd werd het wel eens tijd om zelf wat te experimenteren. Bij dit recept (dat ook weer start bij het originele recept voor vlierbloesemsiroop) bedacht ik dat de combinatie van limoen en munt wellicht lekker zou kunnen zijn, door de vooral de geurcombinatie (denk een beetje aan de cocktail mojito maar dan zonder alcohol :-)). Op de foto boven dit recept zie je 2 soorten vlierbloesemsiroop (die ik dus tegelijkertijd maakt), het andere recept kun je hier vinden: Vlierbloesemsiroop met Riesling en citroen

Ook dit vinden wij weer een aanwinst voor het steeds langer wordende lijstje met verschillende soorten siropen met vlierbloesem (eigenlijk kun je weinig fout doen als het om vlierbloesem gaat, omdat die van zichzelf al zo lekker is en bij alle citrusvruchten past). De siroop geurt naar bloemen, honing, munt en limoen en heeft een fris zuurtje maar is toch ook meer dan zoet genoeg (de hoeveelheid suiker is ook nodig voor de houdbaarheid).

Waar kun je vlierbloesemsiroop voor/in gebruiken? Denk aan een klein scheutje in een glas water, tonic of koolzuurhoudend water, of voeg een scheut toe als je vruchtenjam of gelei maakt (alleen daarvoor maak ik altijd al vlierbloesemsiroop, het geeft een heerlijke geur en smaak aan dat soort inmaak, zeker als het iets met aardbeien, kruisbessen of frambozen is). Je kunt er waterijsjes van maken (door 1 deel siroop met 2 delen water te mengen en dat in vormpjes in te vriezen. En je kunt het natuurlijk in desserts gebruiken, een klein beetje over een vruchtensalade druppelen, of gewoon een scheutje in de yoghurt of kwark doen.

Instructies

Stap 1: 48 uur van tevoren

Knip zoveel mogelijk de groene steeltjes van de bloemschermen weg en controleer goed op eventuele insecten. Was de bloemen vooral niet, hoe meer stuifmeel een bloem bevat, des te lekkerder zal de smaak worden. Doe de bloemschermen zonder groene steeltjes in een bokaal of weckpot en giet er 750 cc water op. Boen de limoenen schoon onder de kraan en rasp vervolgens met een fijne rasp de groene schil van de vruchten (alleen het groen, het wit eronder is te bitter). Snijd de limoenen daarna doormidden, pers ze uit en voeg de groen rasp en het limoensap toe aan het water met vlierbloesemschermen. Sluit het deksel en zet 48 uur op een koele plaats.

Stap 2: Na 48 uur

Zeef het bloemen/limoenmengsel eerst door een gewone zeef en vang daarbij het vocht op. Zeef het daarna nog een keer maar dan door een dubbelgevouwen schone theedoek, zakdoek kaasdoek of koffiefilter, zodat je een zo helder en doorzichtig mogelijk sap overhoudt.

Stap 3: Koken

Zet een pan op het vuur en giet het vlierbloesem/limoenvocht in de pan. Voeg dan 750 gram suiker toe, plus de 8 grote muntbladeren. Breng aan de kook, vergeet niet af en toe te roeren zodat de dikke laag suiker in het begin niet op de bodem aan kan zetten. Kook enkele minuten en maak ondertussen flesjes of potjes met een schroefdeksel schoon (door ze goed af te wassen en daarna een halve minuut onder te dompelen in kokend water.

Stap 4: Bottelen

Haal op het laatste moment de muntbladeren uit de siroop en giet de kokendhete siroop in de schone, hete flesjes/potjes en sluit ze goed af. Keer ze om en zet ze (als dat mogelijk is) ondersteboven neer tot ze afgekoeld zijn, dan trekken ze vacuüm en kun je ze ongeveer een jaar bewaren. Bij flesjes kan dat niet maar uiteindelijk trekken die ook wel vacuüm. Ik draai de flessen in de eerste minuten een paar keer een paar seconden om (mocht er toch een bacterie bovenin de fles of aan de binnenkant van de dop zitten, dan zal die dood gaan door het contact met de nog kokendhete siroop. Je mag trouwens nooit schudden want dan kan een kokendhete inmaak in een potje gaan 'spuiten' met een ravage en mogelijke brandwonden als gevolg. Een flesje of potje dat je openmaakt bewaar je in de koelkast en maak je bij voorkeur binnen enkele weken leeg.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief