Aalbessenjam met vlierbloesem en limoen

Ingredienten

  • 1 kilo aalbessen (schoon, na het rissen van de steeltjes, gewogen)
  • 750 gram kristalsuiker
  • 2 deciliter vlierbloesemsiroop
  • een halve citroen
  • een hele limoen

Details

Bron: Diana
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Grappig toch hoe een smaak of voorkeur kan veranderen. Ik vond aalbessen altijd heerlijk…… maar wat een hoop velletjes en pitjes zitten erin. En dus maakte ik jarenlang alleen maar gelei van aalbessen; lekker zacht en fris, zuur en zoet, fruitig en vooral zonder allerlei obstakels erin die steevast tussen je kiezen bleven steken.

En nu vind ik jam van aalbessen juist zo lekker, inclusief al die velletjes en pitjes (die inderdaad nog wel eens tussen je kiezen zitten, maar niets wat een tandenstoker niet in 2 seconden kan verhelpen). Ik heb het er ondertussen graag voor over! Ook die velletjes en pitjes blijken hun nut te hebben: gezonder want meer vezels maar ook gewoon een vollere en meer gevulde en vullende jam.

Minder suiker zou dan ook gezonder zijn. En ik maak ook graag minder zoete jam, soms met minder suiker of met zoetstof en een binding met agar agar. Maar deze luxe jam (misschien is confituur een betere naam, klinkt net iets Franser en chiquer) heb ik volgens de ‘wetten’ van Christine Ferber van Larousse gemaakt. Zoals ik ook deze aardbeienjam maakte: Aardbeienjam volgens Larousse. Dit recept staat niet in dat boek maar de inspiratie komt daar dus zeker wel vandaan. En in dat boek wordt niet aan de lijn gedacht, daarin is elke jam een lekkernij, en zoet. En omdat er geen geleisuiker wordt gebruikt is een juiste verhouding tussen vruchten, suiker en citroen/limoen essentieel om voor de juiste binding te zorgen.

Ik had het 10 jaar geleden nooit gedacht, maar dit is misschien wel mijn lekkerste aalbessen-inmaak. Op zondagochtend op een plakje briochebroodje of cake, met een kopje thee – zo’n jam dus (al kiep ik het ook gewoon op maandagochtend in de magere kwark :-)).

Instructies

Stap 1: Dag 1

Ris de bessen van de steeltjes en weeg 1 kilo af. Was ze heel voorzichtig als het niet anders kan en dep ze dan voorzichtig droog. Doe de aalbessen in een kom. Pers de halve citroen uit en de hele limoen uit en voeg het sap van beide toe aan de aalbessen. Weeg de suiker af en voeg toe aan de aalbessen. Weeg tot slot de vlierbloesemsiroop af en voeg toe. Meng het geheel voorzichtig maar goed door, dek de kom vervolgens af met huishoudfolie en zet ongeveer 12 uur (een avond en nacht, of een hele dag) op een koele plaats (maar niet koud, dus niet in de koelkast).

Stap 2: Dag 2

Na de rustperiode is de suiker grotendeels gesmolten en heeft de pectine in de bessen al met suiker en citroen/limoen kunnen werken. Zet een klein schoteltje in de vriezer om alvast heel koud te worden (om later de vloeibaarheidstest te doen). Doe het aalbessenmengsel in een pan en breng dit aan de kook. Kook dit mengsel, onder heel regelmatig roeren ongeveer 20 minuten (als je een thermometer hebt; tot 105 graden). Mocht er wat schuim bovenop de jam verschijnen kun je dat er met een schuimspaan afscheppen. Doe aan het einde van de kooktijd, of als de thermometer 105 graden aangeeft, een schepje van de kokendhete jam op het ijskoude schoteltje en zet 2 minuten terug in de vriezer: controleer of de jam dik genoeg is (en zo niet, laat dan nog een paar minuten koken en doe het testje opnieuw).

Stap 3: Inmaken

Steriliseer tijdens het koken van de aardbeienjam de potjes zoals je gewend bent (ik maak doe dat met kokend water en soda, spoel ze na met kokend water en laat dat hete water in de potjes en deksels staan tot ik ze ga vullen). Giet, als de jam klaar is, het hete water uit de potjes en deksels en vul ze met de nog kokendhete jam. Sluit de potjes en laat ze afkoelen en vacuüm trekken (daar is tegenwoordig nogal wat discussie over, ik zet ze al 30 jaar ondersteboven en dan gaat het hier bij 99,9% van de potten goed, bij rechtop blijven staan is dat percentage ongeveer 80%). Controleer na het afkoelen of ze vacuüm zijn. Potjes die niet vacuüm zijn en geopende potjes bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Vacuüm potjes zijn ruim een jaar houdbaar.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief