Aardbeienjam volgens Larousse

Ingredienten

  • 1 kilo aardbeien (schoon gewicht)
  • 800 gram suiker
  • het sap van 1 citroen

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Boek Confituren van Larousse (ISBN 9789073191556)
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 50 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Soort keuken: Frans

Dit is de eenvoudigste en tegelijkertijd meest geraffineerde en geconcentreerde aardbeienjam die ik tot nu toe heb gemaakt. Maak ze vooral van de lekkerste aardbeien die je hebt kunnen oogsten, en dan waan je je met deze jam in het atelier van een Franse patissier :-). Het recept komt dan ook uit het boek Confituren van Larousse. Er is één dingetje (wat mij betreft niet belangrijk want bij eigen inmaak gaat kwaliteit altijd voor kwantiteit) maar ik meld het maar: dit recept bevat 1 kilo aardbeien en 800 gram suiker en levert uiteindelijk ‘slechts’ 2 tot 3 potjes jam op. De jam is dan ook inderdaad erg zoet, maar tegelijkertijd heerlijk fris en fruitig vooral bomvol aardbeien.

Instructies

Stap 1: Dag 1

Verwijder de kroontjes van de aardbeien en weeg 1 kilo af. Was ze, indien nodig, voorzichtig en dep droog. Snijd grote aardbeien eventueel doormidden. Doe de aardbeien in een kom. Pers de citroen uit en voeg het citroensap toe aan de aardbeien. Weeg de suiker af en voeg ook dat toe aan de aardbeien. Meng het geheel voorzichtig, dek de kom vervolgens af met huishoudfolie en zet 12 uur op een koele plaats (maar niet in de koelkast). Op foto 1 zie je het aardbeienmengsel zoals het er de volgende ochtend uitziet.

Stap 2: Dag 2

Doe het aardbeienmengsel in een pan en breng dit aan de kook. Schep, zodra het kook, met een schuimspaan de aardbeien eruit en doe die terug in de kom waar ze uit kwam. Kook de siroop op middelhoog vuur ongeveer 20 minuten (als je een thermometer hebt; tot 105 graden). Je kunt dan zien dat de siroop is ingekookt en bubbelt en schuimig wordt. Doe dan de aardbeien terug in de pan en kook dit nogmaals 15 tot 20 minuten, tot de thermometer weer 105 graden aangeeft. Voor als je geen thermometer hebt/gebruikt: op foto 2 zie je hoe de aardbeien eruitzien als de aardbeien net aan de 20 minuten gekookte siroop is toegevoegd. Op foto 3 zie je hoe het eruit ziet als het bijna klaar is, het is dikker, donkerder en het schuimt niet meer. Het schuim wat er nu nog op drijft kun je voorzichtig met een lepels of schuimspaan verwijderen.

Stap 3: Inmaken

Maak tijdens het koken van de aardbeienjam de potjes schoon met kokend water en soda, spoel ze na met kokend water en laat dat hete water in de potjes en deksels staan tot je kunt gaan vullen. Giet, als de jam klaar is, het water uit de potjes en deksels en vul ze met de nog kokendhete jam. Sluit de potjes en laat ze ondersteboven afkoelen. Controleer na het afkoelen of ze vacuüm zijn. Potjes die niet vacuüm zijn en geopende potjes bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Vacuüm potjes zijn een jaar houdbaar.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief