Vlierbloesemlikeur

Ingredienten

  • 1 liter neutraal smakende alcohol met 40% alcohol (bijvoorbeeld wodka, jenever of brandewijn)
  • 15 grote jonge vlierbloesemschermen met veel stuifmeel
  • 200 gram rietsuiker (of eventueel kristalsuiker)
  • 1 grote biologische/ongewaxte citroen

Details

(13 beoordelingen)

Bron: Diana (zelf samengesteld na het lezen van verschillende recepten op internet en in inmaakboeken)
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten

Niet zo bekend in Nederland, maar in Engeland des te meer (onder de naam Elderflower Liqueur). En het is erg lekker!! Ik moet, als ik het drink, in de verte ook wat denken aan limoncello. Ik las ergens dat de smaak van de vlierbloesem al na 48 uur in de likeur zit en je die dan dus zou kunnen zeven en bottelen. Je kan het ook 5 weken laten staan en dan verandert de smaak maar er komt niet meer vlierbloesemsmaak in de likeur maar juist meer citroensmaak.

Oftewel: wil je een vlierbloesemlikeur met een vleugje citroen: laat de ingrediënten dan 48 uur in de alcohol staan alvorens te zeven. Wil je een citroenlikeur met een vleugje vlierbloesem wacht dan 5 weken. Ik koos voor 5 dagen: en dan proef je zeker nog voldoende vlierbloesem maar is het ook al lekker citroenachtig, fris, zoet genoeg, een vleugje zuur en wat bitter.

Hier een likeur die ik zeker vaker ga maken!!

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Maak een weckpot of fles goed schoon. Zorg dat je een formaat gebruikt waarbij de fles of pot helemaal gevuld wordt want als er bloempjes boven de alcohol uitkomen worden die donkerbruin en dat zorgt voor een minder mooie kleur van de likeur. Zelf had ik nog een 2e fles alcohol staan, ik heb ik na het samenstellen van de ingrediënten nog een klein scheutje toegevoegd tot de weckpot tot aan het deksel vol zat. Uiteindelijk lagen er aan het einde van de 5 dagen toch wat donkerbruine bloempjes bovenop de likeur, die heb ik er eerst met een lepeltje afgehaald voor ik ben gaan zeven en bottelen.

Stap 2: Start

Kijk de vlierbloesemschermen na op beestjes. Was de schermen vooral niet want de smaak zit voornamelijk in het stuifmeel. Knip zoveel mogelijk van de groene steeltjes rond de bloempjes weg want die zijn bitter. Doe de bloempjes in de pot of fles. Voeg de suiker toe (als je van een minder zoete likeur houd kun je overwegen om 150 gram suiker in plaats van 200 gram te gebruiken). Was 1 citroen en haal er met bijvoorbeeld een dunschiller de schil vanaf (met zo min mogelijk wit want dat is bitter). Voeg de citroenschil toe aan de vlierbloempjes in de pot. Snijd de citroen doormidden, pers de 2 helften uit en voeg het citroensap toe aan de bloempjes. Giet er tot slot de alcohol op, hussel een paar keer goed, voeg eventueel nog een scheutje alcohol toe tot de pot of fles tot aan het deksel gevuld is. Zet de pot tot je die kunt zeven op een koele donkere plaats. Hussel elke dag een keer tot de suiker die onderin de pot ligt is opgelost.

Stap 3: Zeven en bottelen

Laat de pot 5 dagen staan (zie vooral ook de toelichting bovenaan deze pagina). Zeef na de gewenste periode de inhoud van de pot, eerst door een zeef en vervolgens door een neteldoek (een schone theedoek die je even spoelt met koud water en daarna goed uitwringt kan ook). Schenk de likeur in een fles. Je kunt het direct drinken, puur en gekoeld, of in een mix met bijvoorbeeld tonic.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief