Vlierbloesem-ijs

Ingredienten

  • 110 gram suiker
  • 500 cc volle melk
  • 1 eetlepel glucosestroop
  • 3 eidooiers
  • 200 cc slagroom
  • 200 cc crème fraîche
  • 80 cc vlierbloesemsiroop

Details

(3 beoordelingen)

Bron: Taste.com.au
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 45 minuten
Totale tijd: 75 minuten
Voor: 6 personen
Categorie: Dessert
Soort keuken: Mengelmoes

Wat een lekker ijs! In de ingrediëntenlijst noem ik vlierbloesemsiroop omdat dat ook te koop is. In het originele recept wordt ‘cordial’ gebruikt en dat is een vlierbloesemsiroop waar ook sap en schillen van citrusvruchten in zitten. Je vindt er hier een recept van : Cordial van vlierbloesem

Ik gebruikte voor dit recept dus mijn zelf gemaakte Cordial van vlierbloesem met citroen en sinaasappel. Het ijs heeft echt de smaak van vlierbloesem, is romig en toch ook fris (door de crème fraîche maar ongetwijfeld ook door de citrusvruchten in de cordial).

Ik kreeg de tip om crêpes te maken met daarin vlierbloesem. Ik maakte daarvoor een beslag van 200 gram bloem, 4 eieren, 3 eetlepels suiker, 500 cc melk, 50 gram gesmolten boter en een snufje zout en mengde daar de afgeknipte bloempjes van 6 vlierbloesemschermen door. Ik bakte er 6 crêpes van, en serveerde de lauwwarme pannenkoekjes met het ijs. Het was een heerlijk dessert (wel machtig :-)).

Instructies

Stap 1: Koken

Doe suiker, melk en glucose in een pan, zet op het vuur en breng tegen de kook aan. Roer enkele minuten tot de suiker is opgelost.

Stap 2: Mengen

Klop de eidooiers samen tot ze een crèmegele kleur hebben. Voeg een paar eetlepels van het hete melkmengsel toe terwijl je goed blijft roeren. Zet de pan met melkmengsel op een zacht vuur en roer het eidooier-melkmengsel nu door de grotere hoeveelheid melkmengsel in de pan. Roer goed en blijf dat ook doen! Binnen enkele minuten bindt het mengsel tot een soort dunne vanillevla. Pas op want te lang verwarmen en/of te hoog vuur zorgt ervoor dat de eieren in het mengsel stollen en roerei worden. Mocht je een thermometer gebruiken: bij 80 graden binden de eieren en dat is voldoende. Haal de pan met lichtgebonden 'vla' van het vuur en laat afkoelen.

Stap 3: IJs maken

Klop de slagroom (zonder suiker) tot ze lobbig is. Roer de crème fraîche en de vlierbloesemsiroop door het afgekoelde eidooier/melkmengsel en spatel er tot slot de lobbig geklopte slagroom door. Giet het ijsmengsel in een ijsmachine en draai er ijs van. Mocht je geen ijsmachine hebben kun je overwegen om het ijsmengsel in een bak te doen in die in de vriezer te zetten. Je zult dan na een eerste uur vriezen elk kwartier de kom met ijsmengsel uit de vriezer moeten halen en met een mixer moeten kloppen. Na 3 tot 4 keer herhalen is het ijs klaar en kun je het in de vriezer opslaan tot gebruik.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief