In honing gefermenteerde knoflook

Ingredienten

  • Verse knoflook
  • bio/koud geslingerde honing

Details

(3 beoordelingen)

Bron: Sam Cooper
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 5 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Een paar jaar geleden kreeg ik het recept van in sojasaus gefermenteerde knoflook. Wat een lekker recept, en zo lang te bewaren (2 jaar)! Ik gebruik de knoflooktenen in allerlei Aziatische gerechten, de sojasaus smaakt na verloop van tijd meer naar knoflook dan de knoflook zelf en gebruik ik in roerbak, sauzen, marinades, om iets dat gebakken is mee af te blussen, etc.

In navolging op dat recept zag ik op instagram eens een reel van knoflooktenen die honing werd gefermenteerd. Dat zag er ook heel leuk en lekker uit!!

Ik zet er wel direct kanttekeningen bij; zowel honing als knoflook zijn nogal gevoelig voor botulisme. Ik weet niet wat de invloed van fermenteren op dat proces heeft maar voorzichtigheid lijkt me altijd geboden! In de reel kun je zien dat de honing wordt gebruik in salades, dressings, etc. Zelf gebruik ik de knoflookhoning en de knoflooktenen alleen in warme gerechten (bij meer dan 10 minuten op minimaal 80 graden worden de spoten van botulinetoxine gedood en dan is het dus zeker veilig om te gebruiken/eten. Ik schreef meer over botulisme in dit blog, zeer de moeite waard als je zelf inmaakt want het maakt veel duidelijk over de gevaren, wat je wel en niet moet doen, etc.: Inmaken en botulisme

Dat gezegd hebbende: dit is echt heel erg lekker, en het is niet zo lang te bewaren als de in sojasaus gefermenteerde knoflook maar zeker ook wel een half jaar, en in de koelkast nog langer. Ik gebruik de knoflooktenen en/of de honing in marinades waarbij ik weet dat het later nog wordt verwarmd (zoals marinade voor kipspiezen), maar ook heel erg lekker in gebakken champignons; de honing geeft knoflooksmaak maar zorgt ook voor een zoetje en karamelliseert. En dus ook erg lekker bij het bakken van uien, in een pasta met tomaten, er zijn legio mogelijkheden, denk aan alles waar wat honing en wat knoflook lekker in is.

Hier een nieuwe favoriet!!

Nog even over het filmpje/de reel: hier borrelde de knoflook niet zo hard hoor, het maakte zelfs nog wat minder bubbels dan de knoflook in sojasaus (zie de foto’s). In het begin drijven de knoflooktenen, na ongeveer 10 dagen begonnen de eerste knoflooktenen hier te zinken en na ongeveer 3 tot 4 weken stopte de fermentatie. Uiteindelijk heb ik de pot in september (1 juli gestart) in de koelkast gezet, zodat ik die nog lang kon bewaren. Dit is het eerste jaar dat ik het maak, ik hoop dus hier nog eens te melden hoe lang ik het kon bewaren, het lekker bleef, etc..

De link naar de reel van Huw’s Garden en Sam Chef: https://www.instagram.com/p/CtmeZEfq0L-/

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Maak 1 of meerdere potjes (of weckpotten) goed schoon en spoel na met kokendheet water. Laat de potten en deksels uitlekken en vervolgens één of enkele dagen volledig opdrogen (teveel vocht kan voor schimmel zorgen). Pel de knoflook en verwijder alle velletjes zodat je witte blote knoflooktenen overhoudt.

Stap 2: Inleggen

Leg de gepelde knoflooktenen in de pot/potjes. Zorg daarbij dat je de potjes niet verder vult dan tot 2/3e van de inhoud (er moet ruim lucht boven staan omdat het geheel gaat fermenteren). Giet er zoveel honing op tot de knoflooktenen onder de honing staan. Bedenk dat koud geperste bijenhoning van een goede kwaliteit alle verschil maakt ten opzichte van goedkope verhitte en vaak ook aangelengde honing, zowel in het fermentatieproces alsook de smaak.

Stap 3: Fermenteren en bewaren

Sluit de pot(ten) en zet ze niet in de zon maar wel op kamertemperatuur. In het begin drijven de knoflooktenen en is de honing heel dik en stroperig. Zet de pot elke dag een poosje ondersteboven en later weer overeind, zodat alle knoflooktenen meerdere keren goed door de honing wordt omsloten. Binnen enkele dagen na het inleggen van de knoflook in honing begint de fermentatie: je ziet dan heel kleine luchtbelletjes aan het oppervlak. Draai elke 2 of 3 dagen het deksel even open, laat het gevormde gas ontsnappen en sluit de pot weer. Dit fermenteren duurt ongeveer 3 tot 6 weken (afhankelijk van inhoud, temperatuur, etc.). Wanneer de knoflooktenen gefermenteerd zijn is de honing dunner en zijn de knoflooktenen gezonken. Dan stopt de vorming van gas ook nagenoeg (al blijft het altijd handig om eens in de paar weken het deksel nog even los en weer vast te draaien zodat eventueel gevormd gas wel weg kan). Je kunt de pot(ten) dan wat koeler zetten, of zelfs in de koelkast (bedenk dan dat de honing uiteindelijk gaat stollen maar dat vind ik zelf juist handig als ik er een schepje en/of knoflookteen uit wil halen). De knoflooktenen in honing zijn in de pot(ten) in ieder geval een half jaar houdbaar (maar ik ga dat zelf ook nog even testen want dit is het eerste jaar dat ik het maak). Tot slot: lees ook de opmerking bovenaan deze pagina over botulisme, heel belangrijk.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief