Jam van perzik met appel en amandel

Ingredienten

  • ruim 2 kilo perziken (1800 gram schoon gewogen)
  • de fijne rasp van 1 citroen
  • het sap van 4 citroenen
  • 4 frisse handappels
  • 250 gram goede kwaliteit bloemenhoning
  • 1250 gram ruwe rietsuiker (kristalsuiker is ook prima)
  • 75 gram amandelsnippers

Details

Bron: Diana
Voorbereiding: 60 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Totale tijd: 120 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

In 2023 konden we maar liefst 47 perziken van onze jonge perzikboom in de kas oogsten. Leuk om er gelijk qua jam eens mee te experimenteren! Ik maakte deze aalbessengelei met perziken. Erg lekker, fris en kruidig maar wel meer aalbessensmaak dan perzik. En ik wilde juist ook echt perzikenjam, dus maakte ik deze: jam van perzik met sinaasappel en citroen. Die vinden we echt heel erg lekker!! En toch had ik nog perziken over. Nog een keer die met sinaasappel of toch nog wat anders proberen?

We kozen voor wat anders. Ik zag in het boek Larousse Confituren een leuk recept. Maar ik had wat andere ingrediënten en andere hoeveelheden. En dus ontstond, met inspiratie van het boek, dit recept. Soms is zelf wat kokkerellen niet echt een succes hoor, maar in dit geval wel! Erg lekkere jam, vol perziksmaak, lekker fris door de citroen, smeuïg door de appel en met het prettige van flinterdunne amandel die smaak en een klein beetje structuur geeft. Het zorgt er wel voor dat de hoeveelheden wellicht een beetje afwijken van de standaard want ik heb het gemaakt met wat ik had (dus 1800 gram perzikvruchtvlees na het ontvellen en ontpitten :-)). Gelukkig kun je het makkelijk terugrekenen naar een wellicht wat meer afgeronde hoeveelheid.

Misschien was het toeval maar voor nu weet ik zeker dat ik dit recept bij een volgende perzikenoogst weer ga maken, want erg lekker!

Instructies

Stap 1: Dag 1

Boen de (ongewaxte) citroen schoon en rasp er met een fijne rasp de gele schil af (niet het wit want dat is bitter). Pers de 4 citroenen uit. Doe de citroenrasp met het citroensap in een kom en roer de suiker erdoor. Ontvel de perziken. Als ze goed rijp zijn kun je dat met een mesje doen. Als de perziken nog stevig zijn is dat niet erg, juist zeer geschikt voor een inmaakrecept (al moeten ze natuurlijk niet helemaal onrijp zijn). Kook in dat geval water in een pan. Leg de perziken 30 seconden in het kokende water en haal ze er vervolgens uit en leg ze een paar minuten in ijskoud water. De perziken zijn dan makkelijker te ontvellen. Snijd de perziken doormidden en verwijder de pit. Snijd elke perzik in stukjes en weeg 1800 gram af. Doe de perzikstukjes bij het citroen-suikermengsel. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd het vruchtvlees in stukjes en voeg ook dat toe aan de perziken in suiker en citroen. Roer nog een keer goed door, dek de kom af met bijvoorbeeld een schone theedoek en laat een nacht op een koele plaats rusten.

Stap 2: Dag 2

Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan op laag tot middelhoog vuur en onder regelmatig schudden tot het goudbruin is. Zet het vuur uit en laat het amandelschaafsel op een bord afkoelen. Zet alvast een schoteltje in de vriezer zodat je later snel kunt testen of de jam goed van dikte is. Doe de inhoud van de kom met perzikmengsel in een pan met dikke bodem. Voeg de honing toe en meng goed door. Zet op het vuur en breng aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat ongeveer 30 minuten zachtjes koken, tot de stukjes vruchten zacht en glazig zijn geworden. Controleer vanaf dat moment regelmatig de consistentie met een suikerthermometer, tot die 105 graden aangeeft. Als je geen thermometer hebt; controleer, wanneer de gelei/jam na een half uur wat donkerder, dikker, lobbiger en glanzender wordt, de dikte van de jam door een theelepeltje op het ijskoude schoteltje in de vriezer te doen en dat weer terug in de vriezer te zetten, je kunt dan enkele minuten later zien en proeven of de jam goed/dik is. Zelf controleer ik altijd met een thermometer maar ook met het schoteltje in de vriezer want in dit geval zorgen de appels ook voor wat extra binding. In totaal moest het geheel hier 40 minuten koken en vond ik de jam bij 104.5 graden goed/dik genoeg om in te maken. Maar controleer dus zelf goed en laat koken tot je de jam goed vindt (rijpheid van vruchten, hoeveelheid citroensap, etc. hebben ook allemaal nog invloed waardoor het korter of langer kan duren ).

Stap 3: Inmaken

Steriliseer de potten en deksel op het laatste moment en zoals je gewend bent. Ik maak ze schoon met kokend water en soda, spoel ze na met kokend water en laat dat hete water in de potjes en deksels staan tot ik kan gaan vullen maar er zijn mensen die ze in kokend water leggen, of in de oven steriliseren, etc.. Giet vervolgens het kokendhete water uit de potjes en deksels en vul ze met de nog kokendhete jam. Sluit de potjes en laat ze afkoelen (ik zet ze altijd ondersteboven en vind dat dat een beter resultaat geeft dan niet ondersteboven zetten maar dat is een eigen keuze). Controleer na het afkoelen of ze vacuüm zijn. Potjes die niet vacuüm zijn en geopende potjes bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Vacuüm potjes zijn buiten de koeling ruim een jaar houdbaar.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief