Gelei van aalbessen met perzik en tijm

Ingredienten

  • 500 gram aalbessen (schoon gewogen, dus na het rissen van de bessen)
  • 500 gram perziken (schoon gewogen dus na het verwijderen van vel en pit)
  • 2 takjes tijm
  • 1 citroen
  • 800 gram suiker

Details

Bron: het boek Larousse Confituren (alleen soms nog tweedehands verkrijgbaar)
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Dit is een lekkere frisse gelei met daarin stukjes zachte perzik en een beetje kruidigheid van tijm (maar niet teveel, het is zeker niet overheersend).

Ik heb op mijn website ondertussen 2 inmaakrecepten met perzik staan. Deze is dus frisser, zuurder en een beetje kruidig, het andere recept is zoeter en zachter (als in zijdezacht). Dit is echt een aalbessengelei met een vleugje perzik, het andere recept is echt een perzikjam en dus heel anders. Maar allebei lekker 🙂

Ik maak dit recept zoals Christine Ferber het in haar boeken aangeeft; zonder geleisuiker maar met suiker en citroen die in de combinatie zorgen voor de juiste gelering. Als je minder suiker wilt gebruiken kan dat niet op deze manier want dan zou er te weinig binding zijn. Het kan prima, maar gebruik dan geleisuiker of geleisuiker speciaal voor halvajam en houd je aan de aanwijzingen op de verpakking. Maar als ik toch jam maak, dan doe ik het graag op de meest pure en lekkerste manier. Voor de dagen dat ik geen jam eet maak ik suikervrije vruchtencompote. Dit is vooral een erg lekkere en luxe jam.

Instructies

Stap 1: Voor de aalbessengelei

Was de aalbessen, laat ze op een theedoek uitlekken en ris ze van de steeltjes. Weeg 500 gram af en doe die in een pan. Voeg 400 gram suiker toe, zet op het vuur en breng aan de kook. Laat op zacht vuur 10 minuten koken en zet het vuur dan uit en laat enigszins afkoelen.

Stap 2: Voor de perziken

Verwijder het vel van de perziken. Als ze goed rijp zijn kun je dat met een mesje doen. Als de perziken nog stevig zijn is dat niet erg, juist zeer geschikt voor een inmaakrecept. Kook in dat geval water in een pan. Leg de perziken 30 seconden in het kokende water en haal ze er vervolgens uit en leg ze een paar minuten in ijskoud water. De perziken zijn dan makkelijk te ontvellen. Snijd de perziken doormidden en verwijder de pit. Snijd elke perzik in stukjes en weeg 500 gram af. Pers de citroen uit en meng het sap met de perzikstukjes.

Stap 3: Koken

Zet alvast een schoteltje in de vriezer zodat je later snel kunt testen of je jam goed van dikte is. Zeef de enigszins afkoelde aalbessengelei en wrijf met een lepel (zoals een juslepel) met de bolle kant zoveel mogelijk sap en vruchtvlees door de zeef en schraap het laatste beetje moes onder van de zeef. Doe de aalbessenmoes in een pan, de pitjes en velletjes in de zeef gebruik je niet (kun je weggooien of nog prima door yoghurt of kwark gebruiken). Voeg de perziken met het citroensap toe. Leg de 2 takjes tijm ertussen. Kook nu ongeveer 20 tot 25 minuten. Tot een suikerthermometer 105 graden aangeeft. Als je die niet hebt: controleer, wanneer de gelei/jam donkerder en glanzender wordt de dikte van de jam door een theelepeltje op het ijskoude schoteltje in de vriezer te doen en dat weer terug in de vriezer te zetten, je kunt dan enkele minuten later zien en proeven of de jam goed/dik is.

Stap 4: Inmaken

Steriliseer op het laatste moment de potten en deksels zoals je dat gewend ben (ik maak ze schoon met kokend water en soda, spoel ze na met kokend water en laat dat hete water in de potjes en deksels staan tot ik kan gaan vullen). Verwijder de tijmtakjes. Giet vervolgens het kokendhete water uit de potjes en deksels en vul ze met de nog kokendhete jam. Sluit de potjes en laat ze ondersteboven afkoelen. Controleer na het afkoelen of ze vacuüm zijn. Potjes die niet vacuüm zijn en geopende potjes bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Vacuüm potjes zijn ruim een jaar houdbaar.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief