Knoflookolie

Ingredienten

  • Olie (zie toelichting)
  • Knoflooktenen

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Diana
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 5 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Je kunt knoflook in olie leggen. Dat is heel lekker maar er zijn 2 nadelen: Je moet het koel bewaren en zelfs dan is het niet lang houdbaar, omdat knoflook vocht bevat, en vocht + olie zorgt uiteindelijk altijd voor bederf. En het 2e nadeel is de kans op botulisme, omdat olie anaeroob is en knoflook niet alleen een wortelgewas is maar ook nog eens een voor botulinetoxine optimale zuurgraad heeft. Googel vooral even op ‘knoflook in olie botulisme’ en je vindt er heel veel informatie over. Ik schreef er zelf ook een blog over, waarin ik hopelijk duidelijk en zonder al te ingewikkelde termen uitleg wat botulisme is, hoe je de kans daarop kunt verkleinen, wat de gevaren zijn, etc.: Inmaken en botulisme

Gedroogde knoflook kun je juist heel lang (zeker 2 jaar) en bij kamertemperatuur bewaren. Afhankelijk van de hoeveelheid knoflook kan het mild tot heel sterk zijn; je ruikt het vanzelf 😀

Ik heb geen idee meer of en waar ik het recept voor het eerst zag want ik maak het al zeker 20 jaar elk jaar, ik denk dat ik op het idee kwam toen ik voor het eerste ook peperolie maakte (ook een aanrader!). Ik gebruik het vooral als roerbakolie (al kun je het natuurlijk ook in een marinade, dressing, over stokbrood in de oven of op de barbecue, etc. kunt gebruiken). Als de olie op begint te raken voeg ik gewoon wat nieuwe olie toe en wacht 2 weken tot de olie de knoflookgeur en -smaak weer heeft opgenomen. Uiteindelijk wordt die geur en smaak uiteraard steeds lichter naarmate je vaker olie toevoegt maar zelfs na 4 of 5 keer olie toevoegen is de smaak en geur nog steeds aanwezig.

Dan de 2 nadelen van deze knoflookolie: het volledig drogen van knoflooktenen duurt heel lang. Ik heb de knoflooktenen in een voedseldroger gedroogd, op 68 graden, en zelfs dan duurt het zeker 30 tot 40 uur. Als je de knoflooktenen in dunne plakjes snijdt gaat het wel sneller (maar ook altijd nog wel 20 uur. Kijk en voel vooral hoe het drogen gaat: de knoflook moet in grootte flink afnemen en de tenen of plakjes moeten heel hard zijn, ze rinkelen hier in een potje als ‘steentjes’. Iets minder hard kan ook maar ik gok dat zelf niet; na zo lang drogen droog ik liever nog 2 uur langer dan 1 uur te kort met bederf als gevolg.

Drogen zonder voedseldroger zal vast ook kunnen. Wellicht kun je de plakjes eerst een aantal uur op 60 graden in een oven drogen en daarna uitgespreid op een schaal aan de lucht drogen. Dat kan dan waarschijnlijk wel weken duren. Ik heb er zelf geen ervaring mee en durf het niet te zeggen. Bedenk ook dat je de knoflookplakjes misschien telkens na gebruik van de oven in de restwarmte nog wat sneller kunt drogen.

De tijd die ik aangeef voor voorbereiding is dus voor het pellen van de knoflook, schoonmaken van de fles en het bij elkaar voegen, de tijd van het drogen heb ik overduidelijk niet meegeteld.

En dan nadeel 2: je moet er wat voor over hebben want het hele huis stinkt tijdens het drogen naar de knoflook. Houd de deur dicht en zet het raam open, dat is het beste advies dat ik kan geven 😀

Maar goed; aan het einde heb je een heerlijke knoflookolie die je veilig kunt bewaren en heel gemakkelijk kunt gebruiken en sterk van smaak. Voor de olie kun je elke olie gebruiken die je wilt en lekker vindt: olijfolie, sojaolie, zonnebloemolie, etc. Ik kies altijd voor arachideolie; omdat ik dat een lekkere neutrale olie vind die je ook tot hoge temperatuur kunt verhitten.

Tot slot: je kunt zeker ook olie maken met meer ingrediënten die allemaal volledig gedroogd zijn, dus bijvoorbeeld peper/knoflookolie of er ook nog gedroogde rozemarijn of gedroogde tomaten, etc. aan toevoegen, of wat je dan ook zelf maar kunt bedenken, mits het maar volledig gedroogd is. Dat heb ik ook wel geprobeerd, is ook lekker maar deze ‘pure’ knoflookolie vind ik het fijnst omdat ik dit in elk gerecht uit elke keuken kan gebruiken.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Droog de knoflook in hele tenen of in dunne plakjes (gaat sneller), zie de toelichting voor uitleg over het drogen in een voedseldroger of bijvoorbeeld oven. De tenen/plakjes moeten uiteindelijk zo hard als steentjes zijn (je kunt ze dan niet meer indrukken tussen duim en wijsvinger). Zie foto's. Maak een pot of fles goed schoon, spoel na met kokendheet water en laat daarna één of meer dagen drogen tot er geen vocht meer in de fles/pot zit, een klein beetje condens of een druppel water kan uiteindelijk al voor bederf zorgen.

Stap 2: In olie leggen

Leg de harde gedroogde knoflooktenen of -plakjes in de volledig droge pot of fles. Giet de olie erop, sluit af en laat 2 weken staan om te trekken. Daarna kun je de olie gebruiken, laat de knoflook vooral onder in de olie liggen want die blijft nog maandenlang knoflookgeur en -smaak afgeven, ook als je later weer wat olie toevoegt/bijvult. Hoeveel je gebruikt hangt vooral af van de hoeveelheid knoflook in de olie en hoe sterk de smaak/geur dus is. Zelf gebruik ik vaak slechts 1 eetlepel olie om in te bakken voor 2 personen. Zie de foto van de fles, dit waren bij elkaar de tenen van 5 bollen zelf geoogste knoflook, je hebt dus na het drogen maar weinig nodig voor een sterke smaak/geur.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief