Chocolade-notenpasta met pompoen

Ingredienten

  • 1000 gram pompoenvruchtvlees (geschild, gegaard en uitgelekt)
  • sap van 2 citroenen en 2 sinaasappels
  • 900 gram kristalsuiker
  • 175 gram pure chocolade
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 300 gram noten naar smaak/keuze, al dan niet gemengd (denk aan hazelnoten, pecannoten, amandelen, etc.)

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Diana
Voorbereiding: 75 minuten
Kooktijd: 45 minuten
Totale tijd: 120 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Wat kun je doen met heel veel pompoen? Na een flinke pompoenenoogst had ik zoveel pompoen gegeten en ingevroren voor soep, stoofschotels, etc. dat ik ook eens wilde bedenken wat ik er nog meer mee kan. Ik kreeg tips om ze te roosteren, pureren en te mengen met o.a. kaneel, gember en honing en er dan fruitleer van te maken (uitsmeren op een siliconenvel en dan in het droogapparaat) of siroop. En je kunt er jam van maken, of marmelade, zoals dit lekkere recept: Marmelade van pompoen en sinaasappel

Maar is er nog meer? Ik googelde en vond uiteindelijk eens ergens het woord pumpkinbutter. Als een soort pindakaas maar dan met pompoen in plaats van pinda’s. En vaak met warme herfstkruiden als nootmuskaat, kaneel, piment, gember en/of kruidnagel. Ik vond steeds meer recepten maar er kwamen ook waarschuwingen; pompoen heeft heel weinig zuren en een dikke smeuïgheid waardoor de kans op bederf altijd vrij groot (het wordt bijvoorbeeld op heel veel websites ontraden om pompoenpuree zonder toevoegingen te wecken). Uiteindelijk besloot ik er zelf gewoon wat van te maken – een beetje op de bonnefooi met wat ik lekker vind, en met genoeg ervaring om te beseffen hoe belangrijk suikergehalte en zuurgraad voor houdbaarheid en veiligheid zijn.

Ik schrijf dit recept hier in oktober 2023. Het is dus gloednieuw en ik durf nog niet te zeggen hoe lang het houdbaar is. Voor nu denk ik, mits goed ingemaakt en vacuüm toch zeker een jaar. Een open pot bewaar je uiteraard in de koelkast en maak je binnen enkele weken leeg (en je gebruikt altijd een schoon lepeltje).

Ik had veel pompoenen in 2023 (9 pompoenen van 7,5 tot ruim 15 kilo per stuk). Een goede reden om te experimenteren en van wat ik las en leerde gelijk 3 soorten inmaak/pasta te maken. Kijk voor de andere 2 recepten hier:

Vooralsnog vind ik ze alle drie erg lekker. De crème met karamel het meest fris, die met de bruine suiker het meest kruidig/herfstig. En deze is qua smaak en vooral houdbaarheid voor nu wel even de spannendste; ik heb wel eerder chocolade en noten in een jam gebruikt maar niet in deze hoeveelheid en consistentie. Het is ook echt een heel dikke smeerbare pasta. In de smaak proef je chocolade en noten maar zeker ook pompoen, en het citrusfruit geeft voldoende zuren, samen met de suiker moet het voldoende zijn voor een veilige inmaak, maar het is dus een bijzonder experimenteer dat ik wel alvast wil noteren maar waar ik nog van moet leren. Ik moet trouwens in de verte ook een beetje aan van die snoepjes met sinaasappel met chocolade denken, die smaak proef ik nu nog heel in de verte na de noten en de chocolade maar die smaak zal vast na verloop van tijd wat sterker worden. Ik denk nu dat een klein beetje sinaasappelrasp in de pasta ook lekker zou zijn – voor een volgende keer. Nou ja; probeer het vooral zelf :-). Of wacht tot ik er in de winter hopelijk meer over kan vertellen; de houdbaarheid, smaakontwikkeling, etc.

De tekst bij de 3 recepten is enigszins vergelijkbaar en dat geldt ook voor een deel van het recept zelf (ze beginnen alle drie met gestoomde pompoen die je een nacht laat uitlekken en later laat inkoken tot de gewenste dikte).

Tot slot nog even het hele experiment van de 3 soorten inmaak in 2 pogingen en met en zonder zeezout :-). Zoals je kunt zien heb ik voor de chocolade-notenpasta met pompoen kleinere potjes gebruikt (omdat ik dus nog niet goed in kan schatten hoe lang ze na opening houdbaar is).

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de citroenen/sinaasappels doormidden en pers ze uit. Zet het sap apart. Schil de pompoen, verwijder draden en zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verdeel de pompoenblokjes over een ovenschaal en giet er 1 klein kopje water bij (zodat de pompoenstukjes niet aan de bodem bakken/plakken/branden). Doe een deksel op de schaal of vouw aluminiumfolie zo dat de schaal is afgedekt. Zet de schaal in het midden van de oven en stoom/smoor de pompoenblokjes in ongeveer 20 tot 30 minuten gaar (afhankelijk van de pompoen en grootte van de blokjes). Haal uit de oven, verwijder deksel/aluminiumfolie en laat enigszins afkoelen. Als je een kleine pompoen hebt kun je die natuurlijk ook in geheel in de oven stomen en na het afkoelen opensnijden en de puree eruit scheppen. Leg een schone theedoek in een vergiet en doe de gare pompoenblokjes/puree erin. Laat enkele uren (of een hele nacht) uitlekken. Het vocht kan weg en gebruik je niet (als je het opvangt kun je het nog gebruiken in een bouillon of als kookvocht voor pasta, rijst of bijvoorbeeld een stoofschotel). Weeg de chocolade af, breek die in kleine stukjes en zet apart. Weeg de noten af en rooster die, indien nodig, enkele minuten in een droge koekenpan (met rauwe noten is dat nodig, zelf kocht ik bij de notenshop geroosterde pecannoten en hazelnoten en dan hoeft het dus niet meer. Maal de noten in een hakmolen of koffiemolentje tot poeder.

Stap 2: Koken

Zet een pan met een dikke bodem op het vuur, doe het citroen- en sinaasappelsap erin, samen met de suiker, de pompoenpuree en de speculaaskruiden. Meng goed door en zet de pan op het vuur. Breng het geheel op middelhoog tot hoog vuur aan de kook en zet het vuur dan wat lager. Als de suiker is opgelost en alles goed is gemengd en zachtjes kookt kun je de puree glad gaan maken. Je kunt dat in een blender doen (dan doe je het bij voorkeur al na het stomen en wat afkoelen van de pompoenstukjes/puree, dus voor het uitlekken). Zelf vind ik de staafmixer er fijn voor en dan doe je het dus nu, na het mengen en oplossen van de pompoenstukjes/puree met de suiker. Blijf zo lang mixen tot de puree heel glad en glanzend is en geen 'pompoendraadjes' meer bevat. Laat de puree 20 tot 30 minuten inkoken, pas op voor spetteren. Voeg nu de chocoladestukjes toe, roer en laat ze oplossen in de crème. Voeg tot slot de zeer fijn gemalen noten toe en meng goed. Je ziet dat de crème gelijk flink dikker wordt; zet het vuur zacht en roer zeer regelmatig.

Stap 3: Inmaken

Steriliseer de potten en deksels zoals je dat gewend bent (dat kan bijvoorbeeld in de oven, zelf maak ik de potten en deksels schoon mat kokend water en soda en giet vervolgens een paar minuten voor het inmaken kokend water in potten en deksels en laat dat in de potten/deksels tot ik de potten kan gaan vullen. Blijf tijdens het steriliseren van de potten goed en zeer regelmatig in de crème roeren, ook goed over de bodem want doordat deze crème/pasta dikker is kan die makkelijker aanbranden. Giet de potten en deksels met kokend water leeg en vul ze met de crème. Doe de deksels op de potten en zet ze wel of niet ondersteboven, afhankelijk van je eigen voorkeur (ik doe dat nog steeds wel want ik vind dat ze dan beter vacuüm trekken maar er zijn mensen die het daar pertinent mee oneens zijn. Doe vooral wat je zelf wilt).

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief