Marmelade met pompoen

Details

voor 8 potten van 300 gram

Ingrediënten:

  • 900 gram sinaasappel
  • 500 gram citroenen
  • 2 kaneelstokjes
  • 2,5 verse gemberwortel, geschild, in plakjes
  • 1,5 liter water
  • 1 kilo schoon pompoenvlees
  • 1200 – 1400 gram kristalsuiker

Recept:

Was de sinaasappels en citroenen. Rasp van de sinaasappels dun de schil eraf (zonder wit). Halveer de sinaasappels en pers ze uit. Doe het sap en rasp in een pan, bewaar de schillen en pitten. Snijd de citroenen doormidden en snijd ze dan in halve dunne schijfjes, bewaar de pitten. Doe die schijfjes bij het sinaasappelsap en rasp.

Doe alle pitten en sinaasappelschillen samen met de schijfjes verse gemberwortel en kaneelstokjes in een doek of puntzeef en hang dit in de pan. Voeg het water toe, breng aan de kook en laat 1 uur zachtjes pruttelen. Voeg dan de stukjes pompoen toe en laat dit nog anderhalf uur zachtjes koken (regelmatig roeren). Verwijder het zakje uit de pan, laat het in een schaal afkoelen en knijp het sap eruit boven de pan (als je een zeef heb gebruikt druk dan het laatste sap er met een lepel uit in de pan).

Roer nu beetje bij beetje de suiker door de marmelade, laat het elke keer weer even doorkoken en de suiker oplossen voor je weer wat nieuw suiker toevoegt. Laat na de laatste gift suiker de marmelade nog 15 minuten al roerend goed doorkoken, het eventueel ontstane schuim kun je eraf scheppen en uiteraard controleren of de marmelade dik genoeg is door een theelepeltje marmelade op een koud schoteltje te laten stollen en kijken hoe dik ze is.

Schep de hete marmelade in met kokend water schoongemaakte potten, sluit ze af en laat ze ondersteboven afkoelen. Ongeveer 12 maanden houdbaar.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief