Tomaten basissaus

Ingredienten

  • 2,5 kilo tomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 gesnipperde ui
  • eventueel extra groenten (bijvoorbeeld knoflook, courgettes, paprika, etc.)

Details

(75 beoordelingen)

Bron: Diana Stek
Voorbereiding: 120 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 150 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Dit is een tomaten-basissaus die je bijvoorbeeld kunt gebruiken als pastasaus. Heerlijk en in meerdere recepten bruikbaar. Maar……. ik maakt in een later jaar eens deze Tomatensaus van geroosterde tomaten. Door de tomaten niet te koken maar te roosteren wordt de smaak rokerig en zoeter, sindsdien geven wij de voorkeur aan die saus boven deze. Doordat je de tomaten dan eerst roostert voor je ze zeeft en inkookt kost die tomatensaus misschien iets meer tijd dan deze (maar minder werk want het uur in de oven heb je er dan geen omkijken naar). En je gebruikt geen druppel water dus de smaak is bij het eerste roosteren geconcentreerd en geroosterd, wij vinden het zelf duidelijk lekkerder dan deze manier. Maar maak ze vooral allebei en proef om je eigen oordeel te vellen!

Instructies

Stap 1: Vooraf

Aan de ingrediëntenlijst kun je eventueel zelf nog wat toevoegen; bijvoorbeeld een chilipepertje of kruiden als oregano of rozemarijn. Ik houd het zelf graag puur en neutraal zodat ik de saus voor alle soorten gerechten kan gebruiken.

Stap 2: Voorbereiden

Was de tomaten, verwijder kroontjes en snijd in stukken. Pel en snipper de ui. En maak eventuele kruiden die je wilt gebruiken schoon en snijd ze in reepjes of stukjes.

Stap 3: Koken

Verhit in een grote kookpan de olijfolie, en fruit daarin de fijngesnipperde ui. Als dat glazig is kunnen de tomatenstukjes erbij. Breng aan de kook, zeker in het begin regelmatig roeren zodat het niet aan kan zetten aan de bodem, want je gebruikt dus geen water. Als het vocht loslaat en het mengsel kookt kun je eventuele andere groenten toevoegen. Laat op matig vuur koken tot alles helemaal zacht en ook voor een deel ingekookt is (dit duurt wel ongeveer 1 tot 2 uur, afhankelijk van de tomaten die je gebruikt (romatomaten bevatten bijvoorbeeld veel meer vruchtvlees en minder sap dan bijvoorbeeld vleestomaten en dan wordt de saus al sneller dikker). 

Stap 4: Zeven

Doe het tomatenmengsel dan door de passe-vite (draaizeef). In de keukenmachine kan ook, dan heb je alleen ook de zaadjes en velletjes in de saus, in de passe-vite krijg je gelijk een al een tomatensaus zonder oneffenheden. Misschien vind je het handiger (en veiliger) om even te wachten tot het mengsel niet meer kokendheet is (dat doe ik vaak), dat betekent dat wanneer de saus klaar is, je die wel weer nog even op moet koken zodat je zeker weet dat die kokendheet de potten in gaat.

Stap 5: Inmaken

Aan het einde van de kooktijd kun je ook beginnen met het schoonmaken van de potten; met kokend water en soda, en spoel ze goed na met kokendheet water en laat het kokendhete water in de potten en deksels staan tot de saus klaar is en je de potten kunt gaan vullen (des te kleiner is de kans op een bacterie). Vul de hete potten met de kokendhete tomatensaus, sluit ze goed af en zet ze ondersteboven. Als ze afgekoeld zijn kun je controleren of ze vacuüm zijn (als je het deksel niet in kunt drukken maar dat naar binnen getrokken is, is het vacuüm). Bedenk dat bij deze inmaak geen conserverende middelen zijn gebruikt. De houdbaarheid hangt volledig af van de hygiëne en het vacuüm in de potten. Is een pot niet vacuüm, zet die dan in de koelkast en gebruik die saus binnen een week. De potten die goed vacuüm zijn kun je zeker een jaar of nog wat langer bewaren.

Stap 6: Tot slot

Nog even tot slot; soms wil je een gladde tomatensaus maken maar misschien ook wel eens een saus die al stukjes ui of paprika of wat dan ook bevat. Kan allemaal, dan bak je eerst de groenten die je toe wilt voegen apart en voeg die later toe aan de gladde saus. Uiteraard wel weer even opkoken voor het de pot in gaat. Maar experimenteer vooral, want er zijn zoveel lekkere varianten te bedenken, met venkel of met prei, met bosuitjes, met basilicum, lekker pittig met pepertjes, met een zoetje van paprika of worteltjes, met bleekselderij, of wat dan ook, en glad of met stukjes. Als je het beginsel van kokendheet mengsel in kokendhete pot maar aanhoudt. En natuurlijk geen ingrediënten gebruiken die bederfelijk zijn (dus bijvoorbeeld geen vlees of zuivel).

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief