Hoe het zover kwam

Ik heb een klein komkommertrauma. Lang, lang geleden, in een volkstuin hier niet ver vandaan, zaaide ik eens een komkommerzaadje. Dat werd een mooie, grote plant. In mei werd ze in de kas uitgeplant. En alles leek voorspoedig te gaan.

Maar oei, het mocht niet zo zijn. De arme komkommerplant werd ziek, kwijnde weg, en uiteindelijk moesten we afscheid van haar nemen. En ze had toen pas een paar komkommers geproduceerd. Ondertussen was het al juli, te laat om nog een nieuwe komkommer te zaaien. 3 kassen in bezit en geen komkommers kunnen oogsten die zomer.

Ik dacht; dat gebeurt ons nooit meer. En zo komt het dat we al jaren teveel komkommers zaaien (en dus ook oogsten). Bang voor een misoogst, met die ene mislukking van zo lang geleden nog in ons geheugen.

Ook nu weer; we hebben in de oudste kas 2 snackkomkommerplanten staan, en in de derde kas 2 ‘gewone’ komkommers.

En we zagen het al een beetje aankomen:

 

En toen werd het vrijdag……:

 

Het lijkt niet zo veel op de foto, maar de grote komkommers zijn ruim 40 centimeter lang. Bij elkaar was het ruim 4 kilo. En toen hadden we van 2 komkommers al een salade gemaakt voor bij het avondeten. Plus 1 komkommer bij de lunch gegeten.

Niet aan te eten, en iedereen aan wie we nog een komkommer (of courgette, want die slibben ook flink aan) kunnen slijten, heeft ze zelf in overvloed, of gaat op vakantie. Zucht.

En zo gaan ze maar het zoetzuur in:

 

Lekker!! Ik heb er het recept van de augurkjes in zoetzuur voor gebruikt dat je op mijn inmaakpagina kunt vinden: Zoetzuur van augurk

En zo zal het rek met inmaak zich ook dit jaar weer vullen 🙂

Ik heb trouwens op de website van Pokon ook nog een blog geschreven, over de verschillende soorten (en kleuren en smaken) basilicum die nu zo lekker zijn als je ook tomaten kunt plukken: Het onmisbare koningskruid BasilicumIk dacht, dat is wellicht toepasselijk, want dit is wel de tijd van basilicum, en van tomaten, en die 2 horen overduidelijk bij elkaar.

Daar komt oogst nummer 2 al aan:

 

De tomaten!! We oogsten ze nu volop, elke dag eten we cherrytomaatjes bij de boterham (en een halve komkommer), en elke week maak ik wel een keer tomatensoep. En de volgende inmaak (tomatensap/-saus) wordt dit weekend gemaakt. Het nieuwe recept van mijn tomatensaus 2.0 zal ik hier zondag even plaatsen, wanneer ik er gelijk ook foto’s van kan maken.

Het valt ons op dat de tomatenvelletjes dit jaar iets steviger zijn dan in vorige jaren (Ruud spuugt ze zelfs zo af en toe uit). We hebben bedacht dat dat vast door de droogte moet komen, want we ervaren dat zowel bij de cherrytomaten zoals Piccolo en Goldita als bij de vleestomaten als Tschernomor en Gregori’s Altai. Die laatste is hier trouwens wel een favoriet dit jaar:

 

Excuses voor de wat vlekkerige tomaten; we oogsten nu nog van de onderste trossen en die hebben door het water geven wat opspattend slootwater over zich heen gekregen. Het gaat me te ver om ze voor een foto aan de tros op te gaan poetsen, maar na de oogst worden ze thuis natuurlijk wel goed gewassen.

Morgen een dag naar de tuin; de uien gaan mee naar huis, we kunnen weer tomaten oogsten, en bonen (afgelopen week al ruim 5 kilo ingevroren), courgettes natuurlijk, een spitskool, gelijk maar weer wat paarse worteltjes, een bakje blauwe bessen, een krop sla voor bij de barbecue op zondag. En wat we nog meer tegen komen. Je snapt; er komt niks van wieden; een kwestie van prioriteiten stellen. Want na het oogsten moeten we ook weer water geven. En dan is de dag wel weer voorbij (en komen we met emmers en tassen vol oogst thuis en zijn we vaak zo moe dat we maar een eitje bakken – wel met een komkommer natuurlijk).

Ik wil tot slot Jo nog even hartelijk danken voor de zaden van de tomaat Clementine!! Wat aardig, dankjewel! En zo staat de eerste tomaat voor 2019 al weer in de planning 🙂 .

En, zoals elke week, aan het einde van een blog nog een foto van een bloem dit jaar:

 

Salvia coccinea Forest Fire, een heerlijk zomerse eenjarige die heel goed tegen deze warmte kan en het ook niet erg vindt als er een keer geen water wordt gegeven.

En daarmee wil ik gelijk melden dat er nog een keer een klein zadenlijstje komt. Niet vergelijkbaar met de afgelopen jaren hoor, geen bonen, geen bieslook, etc.. Maar ik heb nog flink wat gripzakjes gevonden en het zaden oogsten zit ondertussen een beetje in het bloed. Dus we zijn begonnen met het oogsten van zaden van de leukste tomatenrassen die we dit jaar telen. En daar komen nog wat paprika’s en 1 of 2 pepers bij. En wellicht nog een paar leuke eenjarige bloemen.

Dus morgen maar weer eens gefermenteerde tomatenzaden spoelen, altijd een lekker werkje 🙂 .

50 reacties op Hoe het zover kwam

Alie 13 juli 2018 om 23:46

O, wat fijn, nog 1 x een kans op zaadjes!! Joepie!!

Kristina Van Damme 14 juli 2018 om 14:31

Hallo Diane

Wij hebben tomaten in de kas staan
Veel mooie trossen maar ze willen niet rijpen
Verkleuren zelf amper . Kunnen we hier iets tegen doen ?

Ruud & Diana 15 juli 2018 om 09:33

Hallo Kristina,
Als je alles volgens de vrij algemene regels hebt gedaan (in maart gezaaid, de planten nu groot genoeg, voldoende voeding en vocht gegeven, en als je planten verder goed gezond zijn; dan is er maar 1 ding dat ik kan verzinnen en dat is dat je gewoon late rassen hebt. Ook hier zijn er wat rassen die alleen nog maar groene tomaten hebben, die kan pas in de komende week voor het eerst gaan oogsten. Controleer vooral even de naam of namen van de rassen die je hebt staan en zoek ze even op in de database (van bijvoorbeeld Tatiana – google op tatiana tomato database), je vindt dan de vroegheid van dat ras. Er zijn nu eenmaal vroeg, middelvroege en late rassen
Op mijn informatiepagina over tomaten (onder Groenten/Vruchtgewassen) kun je ook meer uitleg vinden over vroege, middelvroege en late rassen.
groetjes,
Diana

Stefan 15 juli 2018 om 10:05

Misschien of topic maar toch even plaatsen’
Iets over komkommers.
Gisteren hadden we bittere komkommers
Even proeven en wat bleek? Ze waren echt giftig! Google er eens,op wees gewaarschuwd is iets dergelijks bekent?
Mijn vrouw werd echt vreselijk misselijk.
Het hele verhaal is te lang om hier te behandelen, google over dit topic eens

Ruud & Diana 15 juli 2018 om 10:34

Hallo Stefan,
Echt bittere komkommers bevatten gifstoffen, net als bittere courgettes trouwens. Het is een mooi waarschuwingssysteem van de natuur; iets heel bitter maken wanneer iets giftig is.
Ik heb er op de pagina over komkommers ook iets over geschreven, onder het kopje Zaadteelt, bijna onderaan de pagina: http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/komkommer/
groetjes,
Diana

Mark 14 juli 2018 om 00:13

Hallo Diana,

ik heb twee vragen:

ik ben nog niet echt bekend met komkommer oogsten. Ik weet niet wanneer ze rijp zijn, ik heb de soort chinese slangen. Heb je misschien een paar tip?

Is tomaten puree of saus lekker als je 2 verschillende soorten tomaten gebruikt bv een cherry en een vlees tomaat?

M.v.g

Mark 🙂

Mieke 14 juli 2018 om 09:00

Hoi Mark, je kunt komkommer oogsten wanneer jij wilt! klein of groter, maakt niet uit. Hoe kleiner, hoe minder happen, hoe groter hoe wateriger of meer (grotere) zaden de vrucht kan bevatten, ook kan de smaak bitter worden bij grote komkommers. Dus probeer eens wat!

En mijn ervaring is dat als je veel soorten tomaten door elkaar bereid voor saus, zoals bijvoorbeeld roosteren in de oven ( aanrader!!), je heel lekkere saus krijgt!
Ik heb ook wel eens alle gele tomaten bij elkaar gedaan, dat was ook heerlijk en leuk omdat je een gele/oranje saus kreeg als resultaat.

Recept tomaten saus uit de oven:
Snij alle tomaten, groot en klein, door midden. Neem een hele bol knoflook, met schil en plet een klein beetje. Meerdere uien MET schil in kwarten snijden. Alles in grote kommen mengen met voldoende extra vierge olijfolie, takjes roosmarijn toevoegen, tijm, peper en zout en eventueel andere kruiden. Mengen en uitspreiden over de ovenbakplaat/platen. (Niet stapelen, dus als je te veel hebt, in delen in de oven).

Roosteren op ongeveer 200 graden. Met mijn oude oventje check ik na 40min of de tomaten en ui zacht zijn. Halverwege omscheppen. Hou goed in de gaten, elke oven is anders.

Als alles een beetje is afgekoeld kun je de schillen van de ui er zo afpakken, ook de knoflook kun je leegknijpen en de schillen wegdoen, zo ook de harde stukjes roosmarijn. Dan doe ik alles in de keukenmachine en pureer tot een saus.
Voor het lekkerste resultaat kun je nu alles nog een dag(deel) laten staan. Daarna doe ik alles door de passeerzeef, verdeel het in bakjes en kan het de vriezer, koelkast of de pan in!
Echt een heerlijk basis voor tomatensoep en -saus!

Groetjes Mieke

Ruud & Diana 14 juli 2018 om 09:43

Hallo Mieke en Mark,
Klopt, je oogst een komkommer wanneer die groot genoeg is maar nog mooi donkergroen van kleur (als je een groene komkommer teelt 🙂 ), wanneer er nog geen groter wordende zaden in zitten. Gewoon 1 oogsten op supermarktgrootte en dan eens kijken en proeven of die maat je bevalt of liever toch wat jonger of ouder oogst).
Mieke: ik maak mijn tomatensaus bijna hetzelfde maar maak die dan ook nog in potten in. Voor wie er interesse in heeft: zondag ga ik die weer maken en maak dan foto’s en plaats het recept op mijn website.
groetjes,
Diana

Anoniem 15 juli 2018 om 00:40

Hi Diana en Ruud,

Komkommer-trauma, ooit zielig voor jou, nu mooi verhaal voor ons allemaal.
Door wat onheil is het bij ons niet helemaal goed gegaan in de moestuin. Onheil= te vroeg warm weer, daarna te nat, daarna te koud, nu veel te heet en te droog.
5 komkommer-plantjes vergeten ergens in een hoekje. Iemand vond ze en zei;”op de komposthoop”Ze zagen er echt zielig uit. Maar toch in de grond alle 5.Nu 2 weken later zijn ze sterk bijgekomen. Aan 1 plant zitten nu heel veel blad en 15 mini komkommers. Aan de anderen wat minder, maar we voelen ons nu al beloond voor onze goede zorg.
Daarom Diana was het zo leuk dat jij over je oplossing voor komkommer overschot schreef in de week dat wij spraken over een evt. overschot aan komkommers.

Het blijft genieten van je blog. Leuk dat je stukjes in groei & bloei stonden.

Liz & Co

Carine 14 juli 2018 om 14:11

Dag MIA,
Dit is een origineel idee in de oven. Ga dit eens proberen. Alleen mix ik nooit de tomaten waar de zaadjesnog inzitten. Zaadjes geven een smaak af die ik persoonlijk minder lekker vind. Ook vermijd ik tomatenzaadjes omwille van reuma… niet echt wetenschappelijk bewezen maar in de tomatenperiode voel ik verschil.
Groetjes Carine

Renee 14 juli 2018 om 00:14

Oh wat tof!! En wat heb je prachtige tomaten! Als je zaadjes wilt delen hou ik me graag aanbevolen!!, wij hebben helaas een slechte pommodori oogst dit jaar allemaal neusrot, kon wel huilen! Met de komkommers gaat het overigens wel heel goed!

Ruud & Diana 14 juli 2018 om 09:54

Hallo Renee,
Wat jammer van je tomaten!! Neusrot is geen ziekte hoor, maar een defect, veroorzaakt door droogte. Langwerpige en ovale tomaten zijn er meer gevoelig voor dan ronde en platte tomaten (simpelweg door hun vorm waardoor het onderste gedeelte van de tomaat vocht afstaat aan de plant wanneer die dat heel hard nodig heeft). Met regelmatig en voldoende water geven tijdens de groeiperiode voorkom je heel gemakkelijk neusrot (maar het is heel begrijpelijk dat in deze droge weken het vaker voorkomt wanneer je een paar dagen geen water hebt gegeven). Volgende jaar wellicht vaker water geven, en voor alle zekerheid ook wat meer rondere of plattere tomaten kiezen.
groetjes,
Diana

janet 14 juli 2018 om 06:16

goedemorgen wat is t toch altijd leuk om jouw blogs te lezen….je schrijft t zo..dat ik me t precies kan voorstellen.leef me helemaal in de situaties zoals jij ze omschrijft
maar als jij tomaten zaadjes gaat winnen …dan wil ik er graag van je kopen….wil ook graag wat anders dan die uit de winkel komen

Willy 14 juli 2018 om 07:37

Weer een heerlijk stukje om de dag mee te starten en wat staan je planten er prachtig bij. Verheug me nu al op de zadenlijst!!

Danielle 14 juli 2018 om 08:20

Yes toch een zadenlijst. Afgelopen jaar voor het eerst besteld.
En alles groeit super goed buiten!! 🙂
Heel er blij mee!

Dinet 14 juli 2018 om 08:34

Hoera, weer een zadenlijst! Al heb ik natuurlijk de afgelopen jaren zelf ook zaad verzameld (en weer zoek gemaakt), ik ga zeker kijken.
Oh, nooit gedacht aan inmaken van komkommers. Ik hoef ze zo niet, maar in het zuur lust ik alles.

Lianne 14 juli 2018 om 08:41

Hoi Diana,

Ik lees dat je de bonen alweer ingevroren hebt. Hoe doe je dat? Blancheer je ze of doe je het rauw de vriezer in? Vorig jaar heb ik de spreciebonen geblancheerd voor het invriezen, maar als ik ze dan bevroren in de pan met water doe lijken ze al het vocht op te zuigen. Vervolgens neem je een hap en het water spuit eruit, niet heel succesvol .
Ik lees altijd graag je blogs, leer er veel van .
Groetjes Lianne

Ruud & Diana 14 juli 2018 om 09:49

Hallo Lianne,
Ik vries bonen in wat kleinere stukjes gesneden (ongeveer 3 tot 4 centimeter) in, rauw in zakjes. Maar rauw of geblancheerd; sperziebonen zijn na het invriezen en weer koken gewoon niet lekker. Maar ik gebruik de ingevroren sperziebonen dan ook nooit meer als gewoon gekookte boontjes, hier worden ze bevroren in sausachtige substanties opgewarmd en sudderen dus mee in bijvoorbeeld roti, tomatenketjapsaus, sajoer boontjes, curry met kokosmelk, etc.. En dat gaat prima.
Als je bonen wilt invriezen en later wilt koken in water om met een aardappeltje en vlees te eten, dan kan ik je van harte aanraden om daar spekbonen, pronkbonen of snijbonen voor te gebruiken (wij gebruiken er pronkbonen voor; ook rauw ingevroren in blokjes/reepjes).
groetjes,
Diana

Marja 15 juli 2018 om 09:27

Ik heb een stoommandje, dan stomen de bonen gaar en
liggen ze niet in het water. Behoud van vitaminen en mineralen. Een aanrader. Te koop bij Ikea of huishoudzaak.

Saskia 14 juli 2018 om 09:46

Hallo Lianne,
Boontjes moet je wel 2 minuutjes blancheren voor je ze invriest. En dan smaken ze nooit zoals verse, dat is nu eenmaal zo. Maar ik zou ze dan niet in een pan met water gooien, dat word wel erg waterig. Je kunt ze dan beter in een stoom mandje koken, of smoren bijvoorbeeld, met een uitje of als sambal boontjes, of iets dergelijks. Dan vind ik ze nog best wel lekker!

Carine 14 juli 2018 om 13:53

Dag Saskia,
Ik doe idem. Blancheer mijn princesseboontjes en snijbonen 1 minuut met zout om de mooie groene kleur te behouden. Nadien stoof ik dit rechtstreeks met sjalot en look en ik vind dit nog heel lekker. Opnieuw in water gooien geeft idd waterachtige boontjes.
Een paar jaar geleden heb ik de verschillende methodes uitgetest:
– gesteriliseerd 2 uur nodig= veel te plat
– gesteriliseerd 1 uur= ze beginnen te gisten , dus weggooien
– gesteriliseerd 1 uur met lepeltje azijn = ze bewaren goed, zijn nog knapperig maar ik proefde teveel de azijn.
– 1 minuut blancheren met zout en in diepvries en nadien rechtstreeks stoven= vind ik persoonlijk het lekkerste.

Groetjes carine

Martine 14 juli 2018 om 09:48

Dag Diana,

Wat leuk om te horen dat er terug een zadenlijst komt, hier zijn al de zaden van je uitgekomen ! Ik ga zeker terug een bestelling plaatsen, bedankt !!!
Groetjes Martine

loes 14 juli 2018 om 11:24

hallo Diana

ik komkom in de kas

er zitten alleen maar mannelijke bloemen aan
komt dat nog goed

of moet ik alle bloemen weghalen

gr loes

Ruud & Diana 15 juli 2018 om 09:10

Hallo Loes,
In het begin zie je wel vaker dat een plant van komkommer of meloen eerst alleen maar mannelijke bloemen maakt. Vaak komt na zo´n eerst bloeigolf een 2e periode met mannelijke en vrouwelijke bloemen. Je hoeft ze in ieder geval zeker niet allemaal weg te knippen. Zorg voor een goede voedings- en vochttoestand en dat komt het daarna allemaal goed (ik weet natuurlijk niet welk ras je hebt, maar waarschijnlijk geen F1-hybride want die maken vaak alleen nog maar vrouwelijke bloemen). Het is ook nog wel wat rasafhankelijk, in mijn komkommer van het ras Diva had ik vanaf het begin gelijk al zowel mannelijke als vrouwelijk bloempjes.
groetjes,
Diana

Yvonne 14 juli 2018 om 11:45

Dag Diane, gisteren voor het eerst courgette ingemaakt, jouw recept daarbij aangehouden. Zóó benieuwd of het gaat smaken . Vraagje: de potten zijn voor 3/4e gevuld met sap. Het lijkt me dat ik ze soms moet draaien om de courgette sappig te houden. Klopt? Zo ja, om de hoeveel dagen moet dit?

Ruud & Diana 15 juli 2018 om 09:18

Hallo Yvonne,
Ik vul de potjes (met wat dan ook; zoetzuur, jam, chutney) altijd tot het onderrandje van het glas met vocht/inmaak (dus tot daar waar de versmalling begint voor het deksel met de schroefrand), en dat vind ik de meest ideale hoeveelheid vocht; er komt dan nooit iets boven vocht uit, en toch is er voldoende lucht in het potje om vacuüm te trekken.
Als ik te weinig vocht heb maak ik wat bij. Voor nu zou ik inderdaad eens per week de potjes even omdraaien; schimmelen kan niet want als het goed is is alles steriel en vacuüm, maar een beetje verdrogen kan natuurlijk wel. Ik zou dan ook deze inmaak wat minder lang bewaren.
groetjes,
Diana

an 14 juli 2018 om 13:06

mijn komkommers zijn helaas niet te eten, bitter en zuur, heb gehoord dat het komt door de droogte, dringend water nodig, heb een volkstuin en daar is geen waterpunt, onbegonnen werk alles te voorzien van voldoende water.

Ruud & Diana 15 juli 2018 om 09:24

Hallo An,
Wat jammer!! Misschien kun je deze komkommertjes er dan in een vroeg stadium uit knippen, en dan maar hopen op regen, de plant heeft dan wellicht nog ruim voldoende energie om in een ander weertype weer nieuwe komkommers te maken die wel lekker zijn. En wellicht voor de lange termijn werken aan een structurele oplossing; bijvoorbeeld een opslagplaats maken waar je in de winter het teveel aan water in kunt opvangen en in de zomer kunt gebruiken. Dat is voor mij makkelijk zeggen want wij tuinieren naast een sloot, maar ik hoop dat je een oplossing gaat vinden voor een probleem dat wellicht in de komende jaren wel vaker voor gaat komen.
Sterkte ermee!!
Diana

manon 14 juli 2018 om 13:48

Ha tuinvrienden,
Complimenten Diana en Ruud…ziet er fantastisch uit.
Hier controleer ik elke courgette en komkommer….
Soms zijn ze zo bitter…..niet eetbaar helaas.

Groetjes, Manon

Ruud & Diana 15 juli 2018 om 09:27

Hallo Manon,
Ik tip elk uiteinde dat ik van een komkommer afsnijd ook even op mijn tong, ter controle. Met de Bella F1-hybride heb ik nog geen enkele bittere komkommer aangetroffen. Bij de zaadvaste Diva snackkomkommer gelukkig pas 1 keer (en die komkommer was ook iets lichter van kleur, wellicht wel bevrucht, en bevruchte komkommers worden uiteindelijk altijd bitter.
groetjes,
Diana

manon 15 juli 2018 om 16:08

Dank voor je reflectie…groetjes, Manon

Carine 14 juli 2018 om 14:25

Dag Diana en (bonenliefhebber) Ruud,
Wat een fantastisch nieuws dat er nogmaals een zadenlijst komt. Ik verheug me er al op want hopelijk volgend jaar een beter tomatenjaar.
Wat ik doe als ik teveel komkommers heb : maak een komkommersoep, serveer koud met schijfjes gekookt ei en dille. Ik steek dit ook indiepvries.
Maken van tzaziki is ook altijd lekker fris.
Ik heb soms dat het begin van een komkommer bitter is, weet niet goed waarom. Ik dacht dat het te maken had met mannelijke bloemetjes, maar heb het nog niet opgezocht.
Hier hebben we veel last van de aardvlo, de volledige rijen broccoli zijn volledig opgepeuzeld. Ook al hatelijke beestjes.
Vele plezier met het inmaken
Carine

Paula Bos 14 juli 2018 om 14:36

Dag Diana,

Via jouw blog op Pokon kon ik inschrijven op een gratis boek van Floor Korte, de moestuin. En je raadt het al, gistermiddag lag het in de bus. Heerlijk leesvoer voor de winter. Mijn dank.

Ruud & Diana 15 juli 2018 om 09:39

Hallo Paula,
Ja, ik zag dat als je mijn blog op de website van Pokon bezoekt er een pop-up komt waarbij je na inschrijving gratis het boek van Floor krijgt.
Geen dank voor mij hoor; Floor heeft het boek geschreven en Pokon geeft ze gratis weg 🙂 .
Ik hoop dat het een leuk boek is!

En nu je geregistreerd bent krijg je ook één keer per maand de nieuwsbrief van Pokon, en daarin staat ook weer de link naar het laatste blog van mij of van Floor.
En nu kun je dus ook reageren op mijn of haar blog als je dat wilt. Leuk!!
groetjes,
Diana

Maartje 14 juli 2018 om 15:05

Die ingemaakte komkommers zien er goed uit! Ga ik ook maar eens proberen! Leg je ze daarvoor ook eerst 24u met zout weg, zoals de augurken in je recept? Of sla je dat deel over?

Groet, Maartje

Duveltje 14 juli 2018 om 20:31

Volgens mij is dat al beschreven in Diana,s zoet zure komkommer… daar staat van niet. Al het zoet zure maken..zie recept. En je komkommers zonder zaadlijsten in reepjes of blokjes in een schone uitgekookte pot doen,daarna het nog warme mengsel erin gieten. Etc…kijk maar eens …. heb ik ook gedaan. Succes

Ruud & Diana 15 juli 2018 om 09:40

Hallo Maartje,
Ik heb ze nu een uur of 2 in zout gelegd, dat was wel genoeg. Ik zal het straks nog even vermelden in mijn blog met de tomatensaus 2.0
groetjes en veel plezier met inmaken!
Diana

Simone 14 juli 2018 om 18:56

Hallo Diana,
Je maakt ons helemaal blij met de aankondiging van een kleine zadenlijst van tomaten .
Ik kweek al jaren nu “jouw” tomaten en altijd met succes dus b.v.dank

Groetjes Simone

Ruud & Diana 15 juli 2018 om 09:41

Hallo Simone,
Leuk om te horen!!
En dat helpt zeker ook wanneer ik stinkende en schimmelde bakjes tomatenzaden/-sap sta te spoelen 🙂 .
groetjes,
Diana

Ineke 16 juli 2018 om 10:08

Haha ja Diana, je maakt er in ieder geval heel veel mensen bij mee! Ik ben ook weer super gelukkig met alle zaadjes. Fijn dat er nog een keer een zadenlijst(je) komt!

Duveltje 14 juli 2018 om 20:27

Beste..ik heb een fout gemaakt denk ik. Ik heb komkommers staan maar ook augurk. Maar nu lijkt zoveel op augurk..2 mensen gevraagd hoe en wat de ene zegt dit,de ander dat. Maar ik zie de verschillen niet. De gene die ik geplukt heb,heb ik dan maar geproefd en smaakte al direct naar komkommer. Maar mijn kleine ervaring uit vorrigjaar toen enkel augurk..die ik ook proefde was toen niet lekker. Omdat je augurk niet zo kan eten eigenlijk. En nu dit jaar proeft alles naar komkommer. Ik heb nu dan ook potten staan met denk ik komkommer in het zuur. De rest wat ik geplukt heb…dacht dat het augurk was. Maar na 2 verschillende meningen was me de moed in de schoenen gezakt. Heb ze moeten weggooien. De geoogste. Weet je aub..wat ik kan en of moet doen???.

Ruud & Diana 15 juli 2018 om 09:49

Hallo Duveltje,
Ik begrijp je vraag niet helemaal goed. Heb je een fout gemaakt en heb je nu alleen maar komkommers en ben je daar niet blij mee, of vraag je je af waarom een augurk bijna als een komkommer kan smaken? Augurken en komkommers zijn genetisch gezien nagenoeg hetzelfde. Nederlandse augurkenrassen zijn vaak echt klein en hard en alleen maar geschikt voor de inmaak. Maar bijvoorbeeld Engelse augurkenrassen lijken veel meer op kleine komkommers (en komkommers lijken daar ook soms meer op grote augurken) en beide zijn zeker niet hard en juist wel sappig. Maar de komkommers kun je zeker dus ook inmaken als augurken, maar dan wat minder lang koken, of wellicht zelfs helemaal niet koken. En je hoeft ze dus zeker helemaal niet weg te gooien hoor. Komkommers blijven ook mooi stevig, de meeste meeste mensen denken dat je komkommers tot snot kunt koken maar komkommers blijven na een verhitting die niet langer dan een minuut of 10 duurt zeker nog best knapperig (al hangt dat ook nog wel af van het ras).
Ik hoop dat het toch een beetje antwoord op je vraag is!
groetjes,
Diana

Laura 14 juli 2018 om 23:33

Ik lees in de reacties veel over bittere komkommers. Geen idee of het waar is, maar ik las dat komkommers bitter kunnen worden als je ze warm oogst..? Oogsten zou bij voorkeur s ochtends, na de koele nacht moeten.
Wie weet heeft iemand hier ervaring mee!

Groetjes
Laura

Ruud & Diana 15 juli 2018 om 09:51

Hoi Laura,
Leuk om je hier tegen te komen 🙂 !
Ik weet ook niet of het klopt. Maar er zijn wel veel mensen die nu klagen over bittere komkommers. Dat kan liggen aan het ras en kruisingen. Maar omdat het er zoveel zijn moet het nu toch ook met deze omstandigheden te maken hebben. Ik zou zeggen; ruim voldoende water geven, zeker om de dag, pluk ze in de ochtend, verwerk ze dezelfde dag en proef van elke komkommer die je gaat gebruiken voor de zekerheid eerst een plakje.
groetjes,
Diana

Willem 15 juli 2018 om 07:12

Komkommertijd, mn snacker doet raar maar de 2 moestuin komkommers groeien de kas uit.. om de dag even snoeien.
Die dingen doen t prima , van die stekel dingen, wrijf je er zo af en ze zijn heerlijk zacht van smaak.

Leve de volkstuin !!

Adrie Nieuwenhuijsen 16 juli 2018 om 10:27

Hi Diane, hartelijk dank voor het recept van de augurken!
Mijn oom die tuinder is geweest , ging na zijn pensionering verder met zijn grote hobby.
Hij had een grote moestuin, die veel opbracht, meer dan hij en zijn fam. kon opeten. Hij bracht wekelijks heel wat groentes naar de Voedselbank! zij waren daar natuurlijk vreselijk blij mee.
gr Adrie Nieuwenhuijsen

Antoinette 18 juli 2018 om 11:40

Hallo Diana, ik heb geen vraag over de komkommers maar over frambozen.
Ik heb zomer- en herfstframbozen. Omdat ik vorig jaar de standplaatsen van de diverse planten veranderd heb, en er geen bordjes bij gezet – dacht dat ik het nog wel zou weten 🙁 ) -alle planten tot de grond toe afgeknipt…… zie ik nu een aantal planten die aan de onderste takken al frambozen dragen, zijn dit dan toch zomerframbozen? Maar die dragen toch niet op nieuw hout en hoger in de struik, hangen piepkleine framboosjes) Twee planten dragen nog helemaal niet.
Hoe kan ik nu weten welke plant een najaarsframboos is en welke de zomerframboos. Dit in verband met het snoeien.

Ruud & Diana 19 juli 2018 om 09:04

Hallo Antoinette,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen. Er bestaan zoveel rassen en daar zitten ook vroege herfstframbozen tussen, en zomerrassen die tot in de herfst kunnen dragen, etc.. Door de warmte en droogte is er nu hier een vroege herfstframboos die al bloempjes maakt, dus de planten zijn ook nog eens een beetje in de war. Ik kan je alleen maar adviseren om, zodra je frambozen kunt plukken en het ras herkent, alsnog labels te maken.
Sorry dat ik je verder niet kan helpen,
Diana

Niki 21 juli 2018 om 13:49

Diana!! Wat een vreugde om lezen dat er toch wat zaden komen, vind ik super. Dit jaar heb ik enkel tomaten staan van jouw zadenlijst van afgelopen jaar en ik ben er helemaal blij mee. Ik kijk er naar uit, evenals naar de komende blogs die je nog zal schrijven, heerlijk

Ruud & Diana 22 juli 2018 om 12:23

Hallo Niki,
Leuk om te horen dat je tevreden bent over de tomaten!
Een mooie en grote oogst gewenst!
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties