De gevolgen….

We hebben de aardappelen gerooid. We moesten eerst water geven, want de spitvork wilde simpelweg de grond niet in. Door de droogte is de grond k(l)eihard, ik merkte dat al toen ik ergens in de afgelopen week een stok bij een Dahlia in de grond wilde duwen – dat kostte veel kracht en uiteindelijk brak de stok.

Het gevolg van de droogte is dat de aardappelen wat kleiner zijn gebleven. En ze zitten ook dicht bij de pootaardappel, direct onder het grondoppervlak. Wij hebben niet aangeaard, doen dat al jaren niet meer, maar nu zou dat wel nut hebben gehad (als het had gekund want de grond bestaat nu uit 1 dikke, harde laag van grote brokken klei). De aardappelen hebben de kracht niet gehad om door de harde grond te groeien en de diepte in te gaan.

 

Nog een gevolg van de droogte. De uien zijn kleiner dan in andere jaren.

 

Ach, we vinden het goed zo, we zullen er geen herfst en winter mee kunnen doen maar we hebben ze al geproefd en de smaak is in ieder geval lekker sterk 🙂 . De uien liggen hier op de kale grond te drogen, er wordt de komende 10 dagen toch geen regen verwacht.

Het gevolg van de oogst van aardappelen en uien heeft er voor gezorgd dat er 2 vakken leeg zijn gekomen. Zodra ik dat in kon schatten heb ik gezaaid maar helemaal naadloos sluit dat niet aan. Op de foto de rode Chinese kool die voor het uitplanten eerst nog wat moet groeien, en beschermd tegen de duiven onder gaas staan:

 

Het gevolg van veel bonen zaaien (op uitdrukkelijk verzoek van echtgenoot Ruud) is dat de oogst ook vrij groot is. Dit is 1 dubbele stok van het ras Carminat. Ze doet het erg goed (dat komt deels door het ras, maar de bonenplanten hebben van Ruud ook regelmatig en zorgvuldig water gekregen). Voor alle duidelijkheid; we hebben hier 6 dubbele stokken van. En daarnaast nog 8 dubbele stokken Fortex stoksperziebonen en nog 9 dubbele stokken Saint George stokpronkbonen.

 

En dus oogstten we vanmiddag ruim 3 kilo van de verschillende bonen. En overmorgen kunnen we weer plukken.

“Lekker hoor”, zegt Ruud. Ik vraag aan Ruud hoe hij ze wil eten. “Nou, gewoon, met een gekookt aardappeltje en een stukje vlees. Jus erbij, en wat komkommersalade”, zegt Ruud.

Ik zucht. We hebben ze dinsdag voor het eerst kunnen plukken en dus met een gekookt aardappeltje en een stukje vlees gegeten. Met jus, natuurlijk. En op woensdag heb ik van de boontjes die nog over waren sajoer boontjes met rijst gemaakt. En nu is het vrijdag, en we eten weer bonen. En natuurlijk heb ik ook weer bonen over. “Zullen we er morgen lekker salade van boontjes van maken, met spekjes en een uitje van de tuin?”, vraagt Ruud, terwijl hij voor de tweede keer opschept.

Het klinkt misschien allemaal een beetje overdreven maar ik weet wat er de komende 6 weken minimaal 2 tot 3 keer per week  op tafel staat: bonen. Bij voorkeur gewoon gekookt, met aardappelen, vlees en jus, maar desnoods in salade, sajoer, roti of een stoofschotel.

“Misschien kun je nog wat stamsperziebonen zaaien”, oppert Ruud, die voorziet dat over 6 weken de verse oogst voorbij is en we de diepvriezer aan moeten gaan spreken. “Waar de knofloken hebben gestaan is een mooi plekje voor ze; in een verhoogde bak, in de zon, voor de kas”, zegt Ruud, die voor de derde keer opschept. En dat moet ik toegeven; ik heb wel eer van mijn werk; Ruud kan met gemak in z’n uppie een pond sperziebonen opeten.

Ik troost me met het vooruitzicht dat mijn favoriet ook gaat komen. Het worden vaak en veel bonen, maar dan toch in ieder geval met een tomatensalade erbij.

 

En wellicht een tomatensoepje vooraf 🙂

 

En tot slot dan weer een foto van een bloem. In dit geval van jonge Verbena bonariensis-bloemen op hoge ranke steeltjes; ze zijn nog zo klein en licht dat een hommel in volle vaart ze door kan buigen.  

 

Oh ja, nog 1 tip: zaai dit weekend nog 1 of 2 courgettes. Dat doe ik altijd in de eerste week van juli. Je moet er wat geluk mee hebben maar in een mooie nazomer hebben wij er veel plezier van. Van de courgettes die in mei zijn gezaaid oogsten we nu volop. Maar over een maand of 2 raken die planten uitgeput, soms krijgen ze last van meeldauw, de oogst wordt kleiner. En dan zijn de courgetteplanten die je nu zaait op hun best en kunnen nog de hele maand september en soms zelfs ook nog in oktober verse courgettes van goede kwaliteit produceren. Uiteraard hangt dat allemaal af van het weer in de nazomer en herfst. Maar wij wagen elk jaar de gok en zaaien ze nu nog voor de tweede keer, 7 of 8 van de 10 keer hebben we er in het najaar veel plezier van.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

54 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria Snijders

Hallo Diana,

Hoezo overdreven , het is alsof ik mijn man hoor. Hier gaat het net zo! Ik las je verhaal voor, we moesten er erg om lachen, zo herkenbaar.
Bedankt voor de tip betreffende de courgettes, ik ga ze zondag zaaien.
Bedankt voor al je verhalen, ik leer heel veel van jouw site!!
En Ruud, eet smakelijk en geniet er van, wij doen dat ook.

Met vriendelijke groet,
Ria Snijders

wil van der reijden

Ik heb vanmiddag courgettes gezaaid!!
bedankt voor de tip!!

Dinet

Wij aten vroeger in deze tijd van het jaar vier keer per week bonen. Met aardappelen, vlees en jus.. Dat kwam dan uit de tuin. Heel herkenbaar ook hier dus. En ik vind het nog steeds heerlijk: maar dan toch vaker in een stoof met veel tomaten, uien en courgette.
Nooit bedacht om nu courgette te zaaien, maar ik ga dat ook doen. Kan ik toch nog iets met mijn grote variatie aan zaden

Niels en Laura

Hoi Diana,

Jammer van de droogte met die uien. In ieder geval gaan jullie al veel tomaatjes krijgen lekker hoor. Ze beginnen hier ook al goed te rijpen we kunnen niet wachten. vooral de cherrys. we zagen gisteren ook een Marmande een oranje gloed krijgen. We eten hier nu ook om de paar dagen wel bonen. Super lekker jammer dat ze altijd met zoveel tegelijk komen we kunnen er bijna niet tegenop eten haha.
Wij hebben nu nog een paar winter uien staan waarbij het loof eindelijk gestreken is met echt grote bollen verder hebben we ook wat pootuien gezet maar dat zijn op een enkeling na ook hele kleine uien geworden. en van de rode pootuien hebben we van de 50 die we hadden staan er nog maar 6 over waarvan 2 met bol…. Het valt ons wel op dat er een groot verschil is qua formaat, smaak en groei tussen zaai en poot uien daarom hebben we besloten om komende jaren alleen nog maar uien te zaaien. afgelopen seizoen waren de pootuien ook niet zo groot. Hebben jullie ook dergelijke ervaringen hiermee?

en tot slot we hebben allemaal kleine watermeloentjes liggen van het ras Sugar Baby! denk dat die met een maand wel goed zouden moeten zijn. We kijken ze nog net niet de bak uit hahaha.

groetjes,
Laura en Niels

Riet Boelee

Hallo Diana ik zie bij je foto van de tomaten dat je al het blad heb verwijderd waarom is dat?
ik zelf doe wel de grote bladeren halveren maar laat er wel aan zitten.
groetjes Riet

A zijlstra

Blad van de tomatenplanten heeft 2 voordelen, de energie gaat naar de tomaat en niet naar de plant en de tomaten worden uiteraard beter rood, hebben immers veel zon nodig. Niet alle bladeren verwijderen, ze moeten ook nog zonlicht kunnen opvangen. Ik haal altijd de onderste bladeren weg!

Ria

Ik haal de bladeren weg tot de eerste tomatentros. Ik geloof dat Diana dat ook altijd doet.

Saskia

Hoi Diana, wij lezen je blog altijd met veel belangstelling, maar ik heb één vraag nog niet kunnen vinden.
Ik zou graag maanzaad uit mijn tuin oogsten. Kan dat van elke papaversoort? Ik lees nogal wat verschillende meningen op internet, dus ik kom er niet uit.
Met vriendelijke groet, Saskia Schepers

Tessa

@Saskia,
Ik ben daar ook wel benieuwd naar! Heb dit jaar hele mooie paarse papaver in de tuin staan… maar maanzaad uit eigen tuin op zelf gebakken brood lijkt mij ook wel wat ☼☼☼.

Tan van Dooren

Heerlijk al die bonen! Ik eet nu al een week borlottibonen, de jonge, als sperzieboontjes. Daar ben ik nu wel klaar mee….. De rest mag uitgroeien tot dikke peulen. Heb jij er ervaring mee? Laat je de borlottibonen drogen aan de struik?
Goed idee die courgette. Ik heb weer veel ruimte over. Zou ik ook nog pompoen kunnen zaaien denk je?
Groetjes Tan van Dooren

Carine Melotte

Ik herinner me van vroeger dat we het teveel aan bonen steriliseerden in weckpotten. Ook in licht zuur opleggen is lekker…

Bettina

Hoi Diana wat goed dat stukje over de aardappels. Ik ben nu helemaal gerustgesteld. Bij mij zitten de aardappels ook zo hoog en ik dacht dat ik iets helemaal verkeerd had gedaan. Inderdaad wel iets meer aanaarden of mulchen maar de droogte was natuurlijk zo giga dat de aardappels niet diep konden gaan. had ik ook beter moeten mulchen of aanaarden. Wat geweldig fijn dat jij wel helder nadenkt, bedankt!
Groetjes Bettina

Arie

Dag Diana, misschien een idee om vanaf nu alles onder een dikke laag mulch te brengen. Dit heeft zeker positieve gevolgen voor de harde grond. En wat de bonen betreft: ik voel helemaal met Ruud mee. Wat moet een mens zonder boontjes? Ik zou het niet weten.
Groetnis fan Arie

Hanneke van Bijsterveldt

Ja ik merk ook dat de grond hard is. Helaas heb ik maar 4 knoflokbollen ipv 12! Eindelijk komen er 3 kardoem uit! Ik ben erg benieuwd en verder goed idee van courgette zaaien. Ik zal de gele doen. Helaas is er bij mij geen pastinaak uitgekomen na 2 keer zaaien en nu doe ik dat weer in een bakje met nieuwe zaden en hopelijk komen ze nu uit. Bij mij in de kas is het zo warm dat de tomaten niet zo hard groeien bij je ondanks open deur en raam.

Desiree

Dank Diana voor die recept tip van kapucijners met ui en spekjes: simpel maar super lekker! En ook ik ga morgen meteen weer courgette zaaien. Ben benieuwd!

Margo

Heerlijk sperziebonen! Die van ons moeten nog een beetje groeien. Je kunt er zoveel mee doen! Sperziebonen in salade met veel knoflook en peterselie, sperziebonen met kip en kerrie, sperziebonen met satésaus, sajoer boontjes … enz enz. 😉

Geert de Vries

Hallo, inderdaad een goede tip van de courgette. Zaait u die dan voor in een potje of kan het nu zo in de volle grond?

Groeten, Geert

Gea Hoekstra

Heb de courgette zaden ook geplant. In een potje. Als ze opkomen gaan ze de volle grond in. Goeie tip Diana, we wachten op het resultaat

Els Peeters

Hallo Diana en mede leesgenoten,
Even mijn laatste nieuwsjes…
Mijn “okselknoptomatenplantjes” groeien alsof hun lever er van af hangt.. (reeds 20 cm hoog !)
De oude “zieke” en herpakte moederplanten zien er uit gelijk kerstbomen…
Van boven veel groen , veel bloemen en al enkele mini groene tomaatjes.
Ik geef iedereen “bijna gierig” water, mijn recente les in het begieten, zit nog vers in mijn geheugen.
Het super nieuws is, dat mijn bananenboom (=vezelachtige plant) een bloem gemaakt heeft en dat ik nu in het trotse bezit ben van reeds 12 trosjes bananen met een mooie bloem er onder, die elke dag voor een nieuwe mogelijke mini- bananen verrassing zorgt.
Ik moet alles nog opzoeken , kwestie verdere verzorging, maar dit maakt me toch super blij.
Daarnaast staan mijn 2 Albizia’s in volle bloem…Wolken van mimozaachtige super fijn geurige warm rode bloemen… (Een medicinale geluksboom … zoek maar eens op) Ik heb verschillende soorten papavers gehad, waar ik elke dag , voor mijn ontbijt , naar ging kijken…Per plant 50 grote bloedrode bloemen tot nu toe en ze zijn nog aan’t bloeien, maar wel denkelijk op het einde van hun krachten…Nooit gedacht dat ik zo’n plezier aan “onbekende” papavers zou hebben. Ze zaten in een zaaimengelingpakje…Het toppunt van een leuke verrassing !
Ik heb ook enkele planten mini psychalis en de echte grote , die in de winkel te koop wordt gesteld….vol vruchten, die uiteraard nog moeten rijpen. Zéker de moeite om te zaaien, wel niet winterhard, maar 1 vruchtenbolletje niet opeten, volstaat om weer het volgende jaar te kunnen zaaien .
Ik heb ook enkele ying en yang boontjes gezaaid, super mooie boontjes…helemaal zennnn…
Zoek het eens op, zo mooi ! Ik weet niet hoe ze proeven, maar een colier (halsketting) er van maken is al een zeer origineel iets.
Mijn blauwe maïs groeit. Blijkbaar zal ik 15 kolven per plant krijgen (ik denk kleine kolven). Het schijnt dat dit zeer zoete maïs gaat worden en zeker een mooie plant . De maïs staat tussen mijn stokrozen, floxen en gewone rozen en al de andere mooie planten.
Ik heb tot hier toe nooit (lees echt weinig bladbeestjes) ziekten of insecten plagen gehad door mijn meng “gedrag” en heb toevallig gelezen dat dit de beste remedie is om al die beestjes te ontmoedigen, behalve de slakken, want als ik die zou verkocht hebben, was ik nu al rijk. Dit is niet van toepassing op dit jaar, wegens de droogte, en daar ben ik niet rouwig om, behalve voor de boeren. Die mensen moeten er van leven en werken keihard voor hun kost.
Mijn rabarber staat te floreren, mijn patatjes ook, zowel de rode uitheemse aardappelen als de “vergeten te rooien” aardappeltjes van vorig jaar. Deze laatste staan in volle bloei .
Dit was deze keer een positief nieuws, wat ik wou mededelen.
Vriendelijke groetjes
Els

kim

Ik heb pronkbonen gezaaid, ze groeien als een malle! Maar, hoe weet ik of ze oogstrijp zijn?

Groetjes kim

Kim

Super! Bedankt.

Monique

Dag Diane
op de foto zie ik dat jouw tomatenplanten nauwelijks blad hebben haal je dat allemaal weg en wat is de reden daarvan? Ik heb namelijk schimmel in het blad maar durf het niet allemaal weg te halen…

Ria

Monique, zie de website van Diana:
https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaten-teeltzorgen/
Daar staat alles uitgelegd.

Ria

Monique

Dank je

Judith

Hoi Diana,

Hier in Assendelft is de grond ook keihard (Noord Holland). Vorig jaar mulchde ik in mijn verhoogde bakken met stro, na een jaar was de grond al verbazingwekkend verbeterd. In januari jl. ben ik verhuisd naar een andere tuin en heb ik hooi in mijn verhoogde bakken gebruikt, dit is helaas geen aanrader. Er zat zaad in en nu groeit er gras in mijn verhoogde bakken Ik heb nu houtsnippers aangeschaft met blad er doorheen. Het hooi is verhuisd naar de paden, omdat de scheuren er in staan en ik me zorgen maak hoe het water weg kan als het een keer flink gaat regenen. Hopelijk levert dat wat op. Ik wil graag weten of jullie ervaring hebben met houtsnippers (en waar ik dat na kan lezen, ik kon het niet vinden). Ik lees op meerdere forums dat het sowieso wel even duurt voordat een mulchlaag de grond verbeterd maar dan wordt het in elk geval niet slechter. Ben benieuwd!

Judith

Bedankt voor je reacties! Ik ga even rondkijken!

Judith

En wat ik vergeet te vragen, hebben jullie de combinatie van de drie gezusters weleens geprobeerd? Ik heb het idee dat mijn pronkbonen harder groeien dan mijn mais, zou dat kwaad kunnen? De pompoen ziet er blij uit
Groetjes Judith

Carine

Dag lezers,
Vorig jaar ook de combinatie uitgeprobeerd met bonen en mais, geen succes. Bij mij wilden de bonen niet groeien, mais groeide sneller en allicht hadden de bonen te weinig licht. Alle bonen bleven steken op 30cm.
Dit jaar de combinatie geprobeerd van mais en pompoenen. Kan nog niet veel zeggen want de groei van pompoen is niet zoals andere jaren.
Vanaf volgend jaar ga ik netjes alles terug apart zetten.
Wij verhakselen onze takken eveneens en ik gebruik dit tussen de rijen frambozen en alle kleinfruit. Ook leg ik een laag aan de randen van de groententuin waar bloemen staan en rond de fruitbomen. Zo hou ik het onkruid tegen en droogt de grond minder snel uit.
Groetjes Carine

Wia Bonte

Hallo Diana en Judith,

Jaren geleden, als beginnende moestuinier, heb ik de combinatie ‘De Drie Gezusters’ eens uitgeprobeerd. Het was geen succes. De stokbonen werden veel hoger dan de mais en slingerden daardoor ook in de maisplanten ernaast. Het was een warboel. Als de suikermais oogstbaar was kon dit niet gebeuren zonder daarbij allerlei bonenranken te breken. Ook had ik het idee dat de pompoenen te weinig licht kregen.
Ik vroeg me af hoe het bij de indianen zo’n groot succes kon zijn. En toen bedacht ik dat zij deze groenten waarschijnlijk als wintervoorraad teelden.
Dus géén suikermais, maar mais om meel van te maken.
Géén verse sperziebonen, maar droogbonen voor in de winter. En dan een ras dat maar halfhoog werd, zoals Cherokee Trail of Tears. Deze bloeit met lichtpaarse bloemen en heeft zwarte zaden. De peulen zijn trouwens ook vers te eten.
Op Internet is te lezen welk onrecht de Cherokee indianen is aangedaan toen ze met geweld van hun grond werden verdreven.

Onze tuinvereniging krijgt gratis gehakseld snoeihout. Dit wordt in een dikke laag op de algemene paden gelegd. Daardoor is er bijna geen onkruidgroei, geen ‘slipgevaar’ in een natte periode, de bovenlaag spoelt in een hevige regenbui niet weg en de laag is een buffer voor regenwater.
In de eigen tuinen wordt het vaak bij de bessenstruiken gelegd. Maar pas op! Leg het niet tegen de struik aan en in een niet te dikke laag. Als het snoeihout nog vers is kan het bij de vertering erg heet worden. Het wordt op den duur een prachtige humeuse laag.

Groetjes,
Wia

Wia Bonte

Hallo Judith,

Misschien kan je een stok zetten bij de pronkboon. Die heeft dan steun om de hoogte in te gaan en de pompoen en mais profiteren toch van de stikstof die de boon afgeeft.

Groetjes,
Wia

margriet

Hoi Diana,

Goed idee van de courgettes. Ik zaai er vandaag alsnog een paar. Al komen we nu echt om in de courgettes. De buren en familie zijn er niet zo rauwig om hoor. Die eten heerlijk mee. En tja… bonen, bonen, bonen, bonen. Hier ook een gekkenhuis. Kunnen er niet tegen plukken. Dit jaar voor het eerst de purple queen. Die schijnt goed in de vriezer te kunnen, dus toch maar een paar zakjes ingevroren. Een deel eerst geblanceerd en een kleine portie rauw. Kijken of 1 van beide ons bevalt. Maar ook van de bonen snoept iedereen lekker mee. Vriezer inmiddels goed vol met bietjes… Maar nog niet klaar. Nog nieuwe bieten gezaaid een tijd terug en die zijn nu zo groot dat ze uitgeplant kunnen worden. Dus ik denk dat we op zoek moeten naar een extra vriezertje…. Oh ja. Laatst zag ik op je website een stukje over courgette die je dan samen met uit en knoflook en????? aanbakken, en dan pureert en invriest? Als basis voor soep volgens mij. Kun je de link naar de pagina wellicht erbij zetten waar je dat in had staan. Leek me nog interessant voor de hoeveelheid courgettes….Ondanks de droogte gaat alles als een tierelier… Mijn man wil zelfs dat ik nog wat nieuwe boontjes zaai om later uit te planten zodat we eind augustus/begin september misschien nog vers kunnen oogsten….. Nou ja, wie weet laat ik me overhalen. Een heel plezierig weekend gewenst!

Groetjes Margriet

Margriet

Ach dat zal het zijn bedankt voor je reactie!

Marianne

Hoi Diana,

Ik las dat je de aardappelen hebt gerooid en weinig opbrengst hebt door de droogte.
Is het een optie om de aardappelplanten nog wat te laten staan, aan te aarden en flink water te geven in de hoop op meer opvrengst? Of moeten ze er op een gegeven moment echt uit?

Bruno CLAEYS

Beste Diana
Mij naam is Bruno ik ben Belg en na mij pensioen zijn we in Frankrijk komen wonen en waar ik probeer te tuinieren. Reeds een paar jaar volg ik uw tuindagboek en heb er al heel veel uit geleerd . We hebben hier plaatselijk zeer zware kalkkleigrond onmogelijk om te moestuinen. Sinds een jaar of 5 ben ik bezig een stuk bewerkbaar te maken met paardenmest zand en compost. Het is nu het tweede jaar dat ik probeer stokbonen te kweken maar zoals verleden jaar willen ze niet klimmen . Het ras is Vesperal gekocht bij het Vlaams zaadhuus die deze boon als echt topras aanbeveeld.
Wat zou ik verkeerd doen

Anne-Marijke

Hallo Diana,

Ik heb een probleem met mijn paprika en peperplanten, van de één op de andere dag zat daar luis in (kleine groene beestjes), bladluis denk ik.
‘s Avonds heb ik meteen Sprutzit gespoten (natuurlijk pyrethrum) van ECOstyle.
Helaas zitten ze er na 2 dagen nog steeds en ook op de aarde vond ik ze.
Wat te doen? Eigenlijk mag ik na 7 dagen weer spuiten maar ik ben bang dat mijn planten dan verwoest zijn.

Wat te doen?

Hartelijke groet,
Anne-Marijke

Anne-Marijke

Hallo Diana,

Dank je wel voor je antwoord.
Het zijn echt bladluizen, de planten staan in de kas en ik ga proberen om ze met een harde waterstraal weg te krijgen, Zoniet, dan grijp ik naar sterkere middelen.
Ik laat het je weten.

Hartelijke groet,
Anne- Marijke

Carine

Dag Anne-Marijke,
Persoonlijk zou ik dit ook niet doen. Ik gooi nog liever de planten in zijn gedeel weg dan harde middelen te gebruiken. Bladluizen zijn makkelijk weg te krijgen op eenmilieu vriendelijke manier. Je hebt allerhande aftreksels die je kan maken, de meeste helpen bij deze aftreksels. Als je hierin geen zin hebt, kan je gewoon ‘savon noire’ op basis van lijnolie of olijfolie kopen. Dit wordt hier op de biologische boomgaarden gespoten. En het werkt! Doe dit om de paar dagen en je bent ervan verlost.
Groetjes
Carine

Ria

Hallo Anne-Marijke,
Ik wil nooit niemand veroordelen die naar sterkere middelen grijpt, iedereen moet dat helemaal zelf bepalen. Maar ikzelf zou het nooit doe. Het hebben van een eigen groentetuin is juist zo geweldig omdat je niet afhankelijk bent van de supermarktproducten waarbij je niet weet hoeveel gif er is gebruikt.
Natuurlijk is het heel naar om bladluizen te hebben, dus ik hoop dat je ze op een andere manier de baas kunt worden.
Groetjes,
Ria

Sabine

Ik put veel inspiratie uit je site, misschien heb je hier zelf iets aan.

Recept voor pittige bonen-oven-schotel met tomaat:
(Vegetarisch)

Pasta (ik gebruik liefst Penne) en bonen gaar koken.
Tomaatjes bakken met ui en knoflook.
Voor de smaak voeg je bij de tomaten chilipeper (of sambal badjak), oregano, peper, zout toe. Andere kruiden naar smaak. (ik hou van een snufje Engelse kerrie er bij)
Het moet echt wel pit- maar vooral veel smaak hebben om de bonen eens écht anders te ervaren…….
Ik voeg dan een goede scheut ketjap(manis) toe aan de tomaten.
Je hoeft van de tomaten niet echt een saus te maken, ze moeten zorgen dat het geheel niet te droog is.
Ales mengen in een ingevette ovenschaal.
Naar smaak kun je er nog een of twee eitjes (opgeklopt) door doen, creme fraiche mag er dan ook bij. Maar dit zou ik alleen doen als je niet zo heel veel tomaten hebt.
En dan bakken in de oven met kaas er over.

Het recept heb ik verzonnen toen we veel bonen en tomaten kregen van een zwager met moestuin.
Vandaar dat ik er ook geen hoeveelheden bij heb staan.
Vooral belangrijk is dat je de schotel lekker smeuig maakt, bonen zijn anders snel droog en niet lekker.

Het recept heb ik verzonnen toen we veel bonen en tomaten kregen van een zwager met moestuin.
Vandaar noemen we het nog steeds in de familie “Doodewaardse boontjes”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties