Zoetzuur van augurken

Details

Per pot van 350 tot 450 gram

Ingrediënten:

  • ongeveer 2 kleine handjes vol augurkjes
  • 2 eetlepels zout (niet schrikken, spoel je er later weer af)
  • 1 volle eetlepel lekkere kruiden (zie recept)
  • 2 deciliter azijn
  • 1 deciliter water
  • 2 volle eetlepels suiker

Recept:

In dit geval kijk ik altijd eerst hoeveel augurken ik heb (en hoeveel er in een pot passen). Het recept is dus een recept per 1 pot met augurken. Vermenigvuldig het zoveel keer als dat je augurken hebt kunnen oogsten maar mijn ervaring is dat je nooit gelijk voor 8 potten augurken kunt oogsten maar altijd 1 of 2 handen vol.

Boen de augurkjes goed schoon en snijd het steeltje tot aan het augurkje eraf. Meng in een schaal de augurkjes goed met het zout en zet dit 24 uur op een donkere en koele plaats weg. Er is nu heel veel vocht uit de augurkjes gekomen. Giet dat vocht weg en spoel daarna de augurkjes heel goed in een zeef tot al het zout weg is.

De dag na het zouten zijn de augurkjes zacht en bijna slap (maar dat is prima, dat komt later goed), en ze drijven in het zoute vocht:

 

Breng de azijn met het water en de suiker aan de kook. Als het kookt en de azijn is opgelost, proef dan het mengsel, als je wilt kun je er naar smaak nog wat meer suiker bij doen. Als je de smaak lekker vindt doe dan de kruiden die je hebt uitgekozen erbij, uiteraard gewassen en klein gesneden. Denk aan kruiden zoals:  mosterdzaadjes, een teentje knoflook in plakjes, een laurierblaadje, wat peperkorrels, een gesnipperd sjalotje, een half klein chilipepertje, dillezaadjes, etc., kies 1 of meer kruiden die je zelf lekker vindt.

Als dit kookt kun je de augurkjes toevoegen, heel of (vooral de grotere exemplaren) in dikke plakken of in repen gesneden. Breng dit weer  aan de kook en laat op laag vuur nog 5 tot 10 minuten doorkoken (afhankelijk van de maat van de augurken, grote ‘zure bommen’ hebben wel een kwartiertje koken nodig).

Ondertussen kun je dan je pot en deksel schoonmaken: was pot en deksel goed af met wasmiddel en heet water, spoel schoon met heet water. Kook vervolgens water en giet dat in pot en deksel tot het tot de rand vol staat en laat staan tot de 5-10 minuten kooktijd voor de augurkjes voorbij is. Giet dan het kokende water uit de pot en deksel en vul de nog hete potten direct met het kokendhete augurkenmengsel in zoetzure azijn. Sluit de pot goed af en zet direct ondersteboven op een theedoek tot ze is afgekoeld.

Als de pot is afgekoeld en vacuüm is kun je die minimaal 6 maanden bewaren.

Foto hieronder: pot staat nog ondersteboven om vacuüm te rekken. Het is een mengsel van groene augurkjes en kleine witte komkommertjes in plakken en repen. En als kruiden heb ik gekozen voor rode ui, mosterdzaad en een flinke tak rozemarijn en wij vonden dit een erg lekkere combinatie.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!