Zoetzuur van augurken

Ingredienten

  • ongeveer 2 kleine handjes vol augurkjes
  • 2 eetlepels zout
  • 1 eetlepel lekkere kruiden (zie toelichting)
  • 2 deciliter azijn
  • 1 deciliter water
  • 2 volle eetlepels suiker

Details

(60 beoordelingen)

Bron: Diana Stek
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Dit recept is voor 1 grote pot van ongeveer 500 cc

Het is lastig om hier een recept tot op de milliliter te geven. Ik kreeg onlangs een boze reactie van iemand die schreef dat het recept niet klopte, ze kwam azijnmengsel tekort. Het punt is: hoeveel augurken heb je en in welk formaat. En wat is de inhoud en vorm van de potten. Een handige tip is wellicht om de augurken na de oogst eerst in de potten te doen; je kunt dan inschatten welke en hoeveel potten je nodig hebt en hoe je ze er het beste in kunt zetten/leggen. Grote augurken nemen veel ruimte in beslag meer leveren ook vaak veel ‘loze’ ruimte op (die dus gevuld moet worden met het azijnmengsel). Meet vooral hoeveel augurken je hebt en hoe en hoeveel er in een pot passen en pas daar de hoeveelheid azijnmengsel op aan. Voorbeeld: ik kon zo’n 20 augurken oogsten in verschillende formaten. De grootste gaan onderin de pot, de kleinere erop, dan schud ik nog wat tot ze goed op hun plek zakken en reken ik uit dat ik 2 potten van ongeveer 400 cc vol zou kunnen maken. Ik heb vervolgens 1,5 keer het azijnrecept gemaakt (dat gaat heel gemakkelijk = 3 dl azijn, 1,5 dl water, 3 eetlepels suiker + kruiden naar smaak). En zo kreeg ik precies 2 potten vol. Probeer uiteraard zoveel mogelijk augurken in de pot te krijgen.

Dan ook nog even: mocht je elke keer maar 1 of 2 augurken kunnen oogsten: je kunt ze zeker wel een dag of 5 in de koelkast in een afgesloten zakje of bakje bewaren, en zo kun telkens de augurken die je nieuw kunt oogsten aanvullen tot je genoeg hebt voor 1 of meer potten.

Ook wellicht nog handig: als ik verschillende maten augurken heb maak ik eerst het azijnmengsel en zodra dat kookt voeg ik de grootste augurken toen. Na enkele minuten voeg ik de wat kleinere augurken toe en weer enkele minuten later de kleinste augurkjes; zo zijn ze uiteindelijk ongeveer even knapperig/zacht.

Ik vind dit zelf altijd een fijn en makkelijk recept, en zo vinden wij augurken in zoetzuur lekker. Maar sommige mensen houden van meer zuur of juist meer zoet. Je kunt het azijnmengsel daarom ook aanpassen naar je eigen smaak. En ook leuk: je kunt er mee variëren; als ik niet genoeg augurkjes heb doe ik er ook wel komkommer bij, of uitjes, soms radijsjes of bijvoorbeeld plakjes koolrabi of courgette. Als ik geen tijd heb gehad en de augurken erg groot zijn snijd ik ze in plakken, of juist in staafjes. En je kunt uiteraard variëren met kruiden die je lekker vindt. Probeer het aantal kruiden (en naar gelang de sterkte ervan ook de hoeveelheid) een beetje te beperken, liever 3 kruiden die je lekker vindt en die goed bij elkaar en bij de augurken passen dan veel verschillende soorten die niet bij elkaar passen en/of de smaak van het zoetzuur en dus de augurken gaan overheersen. Als voorbeeld geef ik de keer dat ik 3 takjes rozemarijn aan een pot augurken had toegevoegd (samen met nog mosterdzaad en laurier): de augurken smaakten naar zure rozemarijn en niet meer naar augurken :-). Oftewel: gebruik kruiden maar zorg dat ze niet overheersen. Mijn favoriete kruiden bij augurken zijn mosterdzaden, pimentbessen, peperkorrels, een takje rozemarijn, een reepje chilipeper, een laurierblaadje, een kleine theelepeltje vadouvan of goede kerrie-/currykruiden, een takje dragon, en de bloemscherm van dille of wat dillezaden.

Instructies

Stap 1: Dag 1

Belangrijk: lees eerst even de toelichting, in verband met hoeveelheden, bewaren tot de inmaak, etc. Boen de augurkjes goed schoon en snijd de steeltjes tot aan de augurkjes eraf. Meng in een schaal de augurkjes goed met het zout en zet dit afgedekt 24 uur op een donkere en koele plaats weg (mag ook in de koelkast maar hoeft niet).

Stap 2: Dag 2

Na 24 uur is er heel veel vocht uit de augurkjes gekomen. Giet dat vocht weg en spoel daarna de augurkjes heel goed in een zeef tot al het zout weg is. Laat goed uitlekken. Schrik niet, de augurkjes zijn nu helemaal slap en zacht maar dat komt later weer goed.

Stap 3: Het zoetzuur

Breng de azijn met het water en de suiker aan de kook. Als het kookt en de azijn is opgelost, proef dan het mengsel, als je wilt kun je er nu naar smaak nog wat meer suiker of juist azijn bij doen. Als je de smaak lekker vindt doe dan de kruiden die je hebt uitgekozen erbij, uiteraard waar nodig gewassen en klein gesneden. Denk aan kruiden zoals: mosterdzaadjes, een laurierblaadje, een stukje foelie, pimentbolletjes, peperkorrels, een gesnipperd sjalotje, een takje rozemarijn, een half klein chilipepertje, dillezaadjes, etc.: kies 1 of meer kruiden die je zelf lekker vindt.

Stap 4: De augurken

Als het azijnmengsel met de kruiden kookt voeg je de augurkjes toe. Ik doe de grootste exemplaren als eerste, wacht dan een paar minuutjes voor ik de kleinere augurkjes ook toevoeg, zodat ze aan het einde van de kooktijd ongeveer even gaar zijn. Uiteindelijk moeten de augurken ongeveer 5 minuten koken (grotere exemplaren dus wat langer en heel kleintjes juist wat korter). Als je niet van knapperige maar juist van zachte augurken houdt kun je ze een kwartiertje koken.

Stap 5: Inmaken

Maak, terwijl het azijnmengsel en later de augurken erin koken, ook alvast de pot en deksel schoon, met soda en kokendheet water, spoel na met kokend water en laat dat in pot en deksel staan tot je de pot kunt gaan vullen. Als de augurkjes klaar zijn giet je de nog hete pot en deksel leeg en vul die met de augurkjes. Vul de pot tot 1 centimeter onder de rand met het azijnmengsel, sluit de pot goed af en zet direct ondersteboven om af te koelen en vacuüm te trekken. Als de pot is afgekoeld en vacuüm is kun je die minimaal 6 maanden bewaren (ook wel een jaar hoor maar na een half jaar zal het steeds zuurder worden, de eerste 6 maanden is ze het lekkerst). Open potten bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken leeg. Gebruik altijd een schoon vorkje als je een augurk uit het potje haalt.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief