Zoetzuur van augurken

Per pot van 350 tot 450 gram

Ingrediënten:

 • ongeveer 2 kleine handjes vol augurkjes
 • 2 eetlepels zout (niet schrikken, spoel je er later weer af)
 • 1 volle eetlepel lekkere kruiden (zie recept)
 • 2 deciliter azijn
 • 1 deciliter water
 • 2 volle eetlepels suiker

Recept:

In dit geval kijk ik altijd eerst hoeveel augurken ik heb (en hoeveel er in een pot passen). Het recept is dus een recept per 1 pot met augurken. Vermenigvuldig het zoveel keer als dat je augurken hebt kunnen oogsten maar mijn ervaring is dat je nooit gelijk voor 8 potten augurken kunt oogsten maar altijd 1 of 2 handen vol.

Boen de augurkjes goed schoon en snijd het steeltje tot aan het augurkje eraf. Meng in een schaal de augurkjes goed met het zout en zet dit 24 uur op een donkere en koele plaats weg. Er is nu heel veel vocht uit de augurkjes gekomen. Giet dat vocht weg en spoel daarna de augurkjes heel goed in een zeef tot al het zout weg is.

De dag na het zouten zijn de augurkjes zacht en bijna slap (maar dat is prima, dat komt later goed), en ze drijven in het zoute vocht:

 

Breng de azijn met het water en de suiker aan de kook. Als het kookt en de azijn is opgelost, proef dan het mengsel, als je wilt kun je er naar smaak nog wat meer suiker bij doen. Als je de smaak lekker vindt doe dan de kruiden die je hebt uitgekozen erbij, uiteraard gewassen en klein gesneden. Denk aan kruiden zoals:  mosterdzaadjes, een teentje knoflook in plakjes, een laurierblaadje, wat peperkorrels, een gesnipperd sjalotje, een half klein chilipepertje, dillezaadjes, etc., kies 1 of meer kruiden die je zelf lekker vindt.

Als dit kookt kun je de augurkjes toevoegen, heel of (vooral de grotere exemplaren) in dikke plakken of in repen gesneden. Breng dit weer  aan de kook en laat op laag vuur nog 5 tot 10 minuten doorkoken (afhankelijk van de maat van de augurken, grote ‘zure bommen’ hebben wel een kwartiertje koken nodig).

Ondertussen kun je dan je pot en deksel schoonmaken: was pot en deksel goed af met wasmiddel en heet water, spoel schoon met heet water. Kook vervolgens water en giet dat in pot en deksel tot het tot de rand vol staat en laat staan tot de 5-10 minuten kooktijd voor de augurkjes voorbij is. Giet dan het kokende water uit de pot en deksel en vul de nog hete potten direct met het kokendhete augurkenmengsel in zoetzure azijn. Sluit de pot goed af en zet direct ondersteboven op een theedoek tot ze is afgekoeld.

Als de pot is afgekoeld en vacuüm is kun je die minimaal 6 maanden bewaren.

Foto hieronder: pot staat nog ondersteboven om vacuüm te rekken. Het is een mengsel van groene augurkjes en kleine witte komkommertjes in plakken en repen. En als kruiden heb ik gekozen voor rode ui, mosterdzaad en een flinke tak rozemarijn en wij vonden dit een erg lekkere combinatie.

 

10 gedachten over “Zoetzuur van augurken”

 1. Hallo,

  Ik heb het recept gemaakt.. en we zijn natuurlijk erg benieuwd hoe het smaakt. Alleen…. hoe lang moeten de augurken blijven staan om lekker op smaak te zijn?

  groet sylvia

  1. Hallo Sylvia,
   Wij laten alle zoetzuren die we inmaken altijd eerst ongeveer een week of 3 tot 4 staan voor we de eerste pot open maken.
   groetjes, ik hoop dat je het lekker vindt!
   Diana

 2. hoi diana, kun je het 24 uur dingetje ook weg laten en meteen inwecken ? gr bea

  1. Hallo Bea,
   Dan kan wel, de augurken bevatten dan alleen nog veel vocht en dat maakt ze uiteindelijk minder knapperig.
   Een andere optie is om het wel te doen maar dan minder lang, bijvoorbeeld 2 uurtjes, dan zie je al veel vocht uit de augurken komen.
   Maar de augurken die een nacht in zout hebben gelegen liggen hier gewoon kopje onder in hun vocht, wij vinden dat zelf het lekkerst.
   groetjes,
   Diana

   1. goeie morgen Diana, dank je wel voor je antwoord ! nu heb ik nog een vraagje: het koken kan je dat ook niet doen maar gewoon gelijk op azijn, suiker zout en kruiden in de pot doen ?

    1. Hallo Bea,
     Waarom wil je dit recept maken maar dat in alle opzichten veranderen, misschien kun je dan beter gewoon een ander recept zoeken 🙂 .
     Ik kan je adviseren om de algemene pagina over inmaken te lezen, want inmaken is geen gewoon koken, inmaken is bewaren. En om te bewaren is er hygiëne, een beetje kennis en inzicht en een goed recept nodig want anders kan inmaken ook ook best nog gevaarlijk zijn (denk aan bijvoorbeeld botulisme bij een te lage zuurgraad). Door het koken doodt je alle bacteriën, en zonder hitte kan een pot niet vacuüm trekken.

     Dus je wilt augurken in zoetzuur inmaken, maar je wilt niet 1 nacht wachten voor het vocht uit de augurken zijn getrokken, en je wilt alles zonder koken in een (ik neem dan ook aan niet gesteriliseerde pot) doen. Dat kan allemaal prima (hoewel je je kunt afvragen of rauwe en niet ‘ontvochte’ augurken in azijn met suikerkorrels (die dan niet makkelijk oplossen) lekker is. En bewaar het dan in de koelkast en eet binnen ongeveer 1 week op, want het is in ieder geval geen inmaak meer 🙂 .

     groetjes en succes ermee,
     Diana

 3. Allereerst nog even vermelden,dat ik je site geweldig vind.
  Ik heb er al veel aan gehad,en de recepten uitgeprobeerd.
  De sambals en de chutneys zijn heerlijk.Nu had ik half juni
  geprobeerd de picalilly te maken volgens jouw recept
  .Alles verliep wel,en de picalilly zag er schitterend uit.
  Maar ojé,zuuuuuuuuuuuur!!!
  Bij nader onderzoek bleek,dat de azijn die je in nederland koopt,
  en hier(ik woon in Hongarije) nogal verschilt in %.
  Hier is de standaard 10% en 20%,Nu mijn vraag,kan ik de
  inhoud van de potten opnieuw in de pan doen,verlengen met
  water en weer bloem toevoegen?
  Of is echt mijn hele lading voor de vuilbak?
  Graag hoor ik van je of er nog iets te redden valt.
  Lieve zonnige groeten uit Hongarije

  1. Hallo Anita,
   Ja, azijn in Nederland bevat meestal en gemiddeld 6% azijnzuur, dus dat scheelt heel veel. Klinkt inderdaad als erg, erg, erg zuur 🙂 .
   In principe ga je nu iets nogmaals verhitten, en verdunnen, mits goed gekookt zullen er geen bacteriën in komen, maar de groenten zullen niet knapperig meer zijn, en de verhoudingen zijn wel een beetje zoek omdat je best veel water moet toevoegen op dezelfde hoeveelheid groenten en kruiden, dus persoonlijk denk ik dat het er niet lekkerder op wordt want je voegt alleen water en bloem toe. Maar het is nu ook niet eetbaar, dus wellicht toch het proberen waard.
   Sterkte en succes ermee!
   Diana

 4. kan je andere groenten ook zo inmaken op dezelfde manier…….b.v. paprika of komkommer uit de tuin?

  1. Hallo Els,
   Kijk vooral in de index van de inmaak-receptenpagina, daar vindt je meer dan 100 inmaakrecepten, van jam en chutney, zoetzuur en sambal, gelei en siroop.
   groetjes,
   Diana

Reacties zijn gesloten.