De tomaten in 2018

 

Wij hebben een benzinepompje waarmee we de tuin water uit de sloot kunnen geven. Er zijn jaren dat we de pomp niet gebruiken. Helemaal niet. Niet één keer. Want we wonen in Nederland. Dat koude kikkerland. Daar waar het toch vaak genoeg regent. En mocht het eens een tijdje droog zijn, dan hebben we tonnen en vaten waarin we regenwater opvangen. Maar die zijn ondertussen al lang leeg.

De pomp staat nu al wekenlang 1 of 2 keer per week een paar uur aan. Hij maakt veel herrie. En toch zijn we er op dit moment erg blij mee. We geven er de planten water mee, en potten, we vullen de regentonnen, en we leggen de slang af en toe een kwartiertje in een kas. Want het is droog, kurkdroog, gortdroog, on-Nederlands droog. En er schijnt volgende week een hittegolf te komen (ik dacht dat dit al een hittegolf was, het voelt in ieder geval wel zo). En erger nog; de warmte en droogte schijnt ook nog wel een week of 2 tot zelfs 3 aan te kunnen houden.

Zucht. We komen niet aan tuinieren toe. Want zo’n benzinepompje geeft niet vanzelf water; het moet gevuld worden, en aangetrokken, slangen moeten worden uitgerold en gekoppeld, en het water spuit alle kanten op, dus Ruud of ik (meestal Ruud) moet er constant bij staan en de slang goed richten. We hebben daardoor thuis ook wat meer werk; de was, en douchen; want op de één of andere manier lukt het niet om met zo’n benzinepomp water te geven zonder dat wij zelf tot aan onze oksels, en ook onze kleren onder het slootwater en opspattend modderwater zitten. En voor alle duidelijkheid; slootwater is geen kraanwater; het riekt nogal.

Afijn, tot zover mijn geklaag, want ondanks alle tijd die we er aan kwijt zijn, zijn we natuurlijk wel heel blij met onze benzinepomp. Het is geen regenbui maar het helpt ons toch maar mooi deze belachelijk droge periode door. Mede daarom zijn de uien kleiner dan normaal. En dat geldt ook voor de aardappelen. En de appels en peren blijven duidelijk kleiner, En de eerste appels kleuren al rood (veel te vroeg).

Maar we kunnen in ieder geval oogsten. Oogsten en water geven. Water geven en oogsten. Ruud zorgt voor het water, ik voor de oogst. Wieden, opbinden, opruimen; het schiet er allemaal bij in. Zoals je op de bovenste foto kunt zien oogsten we volop tomaten. We eten ze op brood, in salades, we maken soep, en we maken saus. En ik had beloofd om in een blog te laten zien wat onze favorieten dit jaar zijn.

We hebben dit jaar eigenlijk wat teveel cherrytomaten staan. Of misschien gaat het niet om het aantal planten maar meer om het aantal tomaten per plant. Want alleen al van deze Ildi kunnen we elke week een schaal vol tomaatjes oogsten:

 

Datzelfde geldt voor de oranje Goldita en voor de rode Piccolo. Alle drie veel en lekker; de Piccolo vooral veel tomatensmaak, de Goldita wat zoeter en de Ildi wat frisser en fruitiger.

Daarnaast hebben we dit jaar ook wat ‘druppels’ staan. Zoals de Blush van vorig jaar, want die was erg lekker. Zo hebben we nu de Pink Tiger en Green Tiger, en de Sweet Cream, en de Candy Sweet Icicle:

Allemaal erg lekker, en lekker sappig voor een romatomaatje. De Candy Sweet Icicle wint vooralsnog van de andere als het om opbrengst gaat.

We hebben dit jaar slechts 3 roma’s; Howard German, Auria en Piprakujuline Tribuline. Alle 3 erg goed, de Howard German extra groot, de Auria extra droog en de Piprakujuline Tribuline extra mooi:

 

En dan nog iets over de vleestomaten; die zijn dit jaar erg goed, eigenlijk allemaal wel. De Cherokee Chocolate is de grootste, de Tschernomor geeft van de paarsbruine rassen de beste opbrengst, en de Rebel Yell (die op meerdere tomatenfora de lekkerste tomaat ter wereld wordt genoemd) is bijna suikerzoet, en heerlijk sappig. Het zou me niks verbazen als sommige mensen in een blindproef-test zouden denken een aardbei te proeven 🙂

 

Eigenlijk zijn er dit jaar maar 3 tomatenrassen waarvan ik geen zaden ga oogsten voor de zadenlijst, en dat zijn de Chestnut Chocolate, Reinhard’s Black Zebra, en Afternoon Delight; Reinhard’s Black Zebra is dit jaar nog steeds erg lekker maar wat klein en te weinig opbrengst (misschien ook mede door de droogte). En de Chestnut Chocolate en Afternoon Delight vallen gewoon in opbrengst tegen en zijn niet zo geweldig in smaak dat ik dat dan maar op de koop toe neem.

Afgezien van deze 3 tomaten zijn we erg tevreden over de rassen en de oogst dit jaar. We hebben weer wat nieuwe favorieten!!

 

Genoeg voor nu. Het wordt tijd voor een regendans, wie weet helpt het.

 

68 reacties op De tomaten in 2018

Zuhal 20 juli 2018 om 16:28

Hi Diana & Ruud,

Hier is Candy Sweet Icicle ook enorm favoriet. Is vorig jaar in België als lekkerste uitgeroepen in die categorie blijkbaar. En dan de droogte, tja.. Ik ben ook erg blij met de sloot en pomp hier! Straks aardappelen rooien, ben benieuwd naar de opbrengst. Eerste jaar op de nieuwe tuin met de nieuwe kas valt niet tegen. Kas staat de hele dag in de zon, heb op tijd gekalkt en toch vermoed ik dat door de enorme warmte en droogte de tomaten opbrengst minder is dan voorgaande jaren op de tuin in Spijkenisse. Ach, ik mag niet klagen, ik weet het 🙂
Lieve groet, Zuhal

Ruud & Diana 21 juli 2018 om 10:03

Hoi Zuhal,
Leuk om iets van je te horen! En goed om te horen dat je je draai hebt gevonden!
Hier oogsten we nu volop tomaten maar ook hier zijn vooral bovenin de planten veel bloempjes niet bevrucht.
Gelukkig hebben we al ruim 25 grote potten tomatensaus, en vandaag kan ik in ieder geval nog wel weer 2 emmers tomaten oogsten. Maar wij gaan hier zeker ook niet tot in september tomaten kunnen oogsten.
groetjes en veel plezier met alle oogst!!
Diana

Zuhal 22 juli 2018 om 12:31

Heb ik hier inderdaad ook, bovenin weinig bevruchte tomaten. Bij sommige peperplanten drogen de steeltjes van de bloemen, ben er nog niet achter wat het is. Tuinieren hier is wel echt heel andere dan in Spijkenisse, veel siertuinen. Mensen komen dan ook graag langs om te kijken hoe alles hier groeit haha. Jouw verschillende zonnebloemen trekken enorm veel aandacht, ze zijn ook prachtig!
En heerlijk zoveel tomaten! Jullie komen die winter straks wel weer goed door 🙂
Mochten jullie straks weer wat meer tijd hebben en zin hebben om een glas wijn (Ruud krijgt een koud biertje) te drinken, wees welkom!

Ruud & Diana 22 juli 2018 om 13:08

Hoi Zuhal.
Te warm voor tomatenbloemen, en ik vrees dat het de komende 2 weken nog erger wordt. Ik vrees een beetje voor de rest van de tomatenoogst. Maar met 6 volle emmers tomaten alleen deze week al mogen we niet klagen.
Leuk dat je nieuwe tuincollega’s regelmatig langs lopen voor een praatje!
Als we tijd hebben komen we graag een keer kijken. Maar ik voorzie de komende 2 weken alleen nog maar meer werk, water geven, prei en kool uitplanten, en we kunnen de eerste paprika’s en pepers oogsten. De zomer lijkt dit jaar als een soort stortbui over ons heen te vallen (en die woorden geven wellicht ook gelijk aan waar we aan toe zijn 🙂 ).
groetjes,
Diana

Zuhal 24 juli 2018 om 17:11

Hahaha herkenbaar! Ach we zullen zien, en net wat je zegt, al voldoende geoogst:)
Kijk maar hoor, jullie zijn altijd welkom, ook na de zomer. Ik ben hier vrijwel elk vrij moment. Geniet er nog lekker van, voor we het weten zijn we weer zaden aan het uitzoeken, planningen maken en wachten tot we weer kunnen zaaien 🙂

Groetjes!

Lotte 20 juli 2018 om 18:59

Regendans… Pfff veels te warm voor. Misschien vannacht eventjes 😀
Ik wilde je bedanken voor de zaden van de Malakhitovaya Shkatulka – ondanks zijn onmogelijk moeilijke naam echt een favoriet voor ons dit jaar. Prachtige opbrengst inderdaad, super kleur en geweldige smaak. We worden zo blij van al die mooie kleuren. Maar deze springt er dit jaar voor ons bovenuit (naast onze oude favo de Blush, dus die Icicle gaan we denk ik ook nog wel proberen 😉

Groetjes hoor!

Ruud & Diana 21 juli 2018 om 09:56

Hallo Lotte,
Leuk om te horen dat de Malakhitovaya Shkatulka een succes is!!
Hier volgend jaar weer een plekje inplannen voor de Blush, en misschien ook de Malakhitovaya weer eens 🙂
Ik vrees dat we gisteravond een dode Candy Sweet Icicle-plant aantroffen (samen met 2 Alpatjevskij-planten en de Vilma-struikjes). Met dank aan een mol in de kas (waar die nou de puf vandaan haalde……, maar in de kas wordt het meest water gegeven en daar is de grond waarschijnlijk dus ook het minst hard en kan hij het makkelijkst boven komen). Dus ik vrees dat ik maar weinig zaden van de Candy Sweet Icicle heb, te weinig voor de zadenlijst. Maar dan krijgt ze volgend jaar een herkansing en zet ik gelijk 3 of 6 planten. En de kans is groot dat er meer mensen zaden van oogsten en verkopen.
Veel plezier met alle oogst!!
Diana

Mp 25 juli 2018 om 20:12

Hoe krijg je de mol uit de kas?? Wij hebben ook n huismol…

Ruud & Diana 26 juli 2018 om 09:28

Hallo Mp,
Ik vrees met een ouderwetse mollenklem.
In de tuin laten we mollen gaan, ze hebben hun eigen territorium dus zal er voor deze mol ook weer een andere komen. We hebben maar 1 stelregel: hij mag overal in de tuin boven komen maar als hij in de kas komt krijgt hij maar een paar kansen om er weer uit te gaan, en anders zullen we een klem moeten zetten. Hij heeft 8 planten om zeep geholpen (2 x tomaat Alpatjevskij, 3 x tomaat Candy Sweet Icicle en 3 x aubergine Pukkie) en toen was de maat vol. Niet leuk, maar het zij zo.
groetjes,
Diana

Gilberte Joukes 29 juli 2018 om 13:18

Als ze alle mensen met een klem zouden doden die de natuur naar de klootjes helpen
Er zijn andere manieren dan doden of pijn doen!

Ruud & Diana 29 juli 2018 om 14:08

Hallo Gilberte,

Wat een ongefundeerde en akelige reactie.
Dus een mol mag niet dood maar een mens wel, en ik bij voorkeur als eerste.
En dan neem ik aan dat je standpunt voor elk dier geldt (van van kip tot ei, van luis tot mug).
Ik kan je standpunt in beginsel begrijpen en waarderen, ik heb nog nooit bewust en expres een dier dood gemaakt als dat niet het allerlaatste redmiddel was. Het is jaren geleden dat wij voor het laatst een klem hebben gezet, dit was het laatste redmiddel.

Mocht je nog een ‘normale’ reactie willen geven met tips hoe je een mol uit een kas kunt verjagen zonder die te doden, dan hoor ik (en andere lezers) dat heel graag, want dat zou ik uiteraard veel liever doen, elke tip is wat dat betreft welkom!
groetjes,
Diana
p.s.: ik heb vroeger overwogen om een mol te vangen met een mollenval en die dan ver weg van de tuin weer vrij te laten maar na het zien van een documentaire begreep ik dat dat dierenmishandeling is; een mol heeft zo’n snel werkende schildklier dat hij elke dag tot meer dan 10 keer zijn eigen gewicht aan prooien moet doden en eten. Er werd in die documentaire gesteld dat in de uren die nodig zijn om een mol te vangen en verderop weer uit te zetten de mol al zo verzwakt is dat hij niet meer diep genoeg onder de grond kan komen en nog op tijd eten kan vangen. En dus een akelige dood sterft.

Zoals ik zei, ik vind het allesbehalve leuk, het is het aller-, allerlaatste redmiddel wanneer een derde van de planten in de kas kas al is verwoest en de mol echt niet weg gaat.

groetjes,
Diana

Carine 20 juli 2018 om 23:07

Dag Diana,
Wat een mooie foto van de tomaten. Je zou posters kunnen maken 🙂
Hier klaagt iedereen over de tomatenoogst, planten zijn niet zoals andere jaren. Het weer is hier anders heel warm (voor ons te warm om in de namiddag buiten te werken), maar toch zijn de tomaten veel kleiner dan andere jaren. Droogte hebben we hier elk jaar en dus idd alle geluk dat water (bij ons van de rivier) gebruikt kan worden.
Als ik er goed over nadenk, denk ik dat de reden als volgt is: in mei bij het uitplanten hadden we hier pokkenweer (regen, koud en veel wind). Nadien is ineens de hitte gekomen en volgens mij zijn de planten niet normaal kunnen groeien. Het gekke is dan ook dat op de plaats waar ik vorig jaar alle vellen en zaden heb gegooid als bodembedekking, er nu tomatenplanten groeien waar de tomaten groter zijn dan mijn overige planten. Ik laat het daar maar wildgroeien en dan is het raden naar de soort. Best grappig.
Vanavond de aardappelen beginnen rooien en deze zijn bij ons ook duidelijk kleiner.
De eerste aubergines werden hier gisteren opgepeuzeld. Zo leuk die nieuwe rassen, bij de aubergine zaden mix, heb ik blijkbaar vooral matrosik, super lekker, ook apple green vind ik een mooie en lekkere aubergine. Tuinieren is toch genieten he. Ook onze buren genieten hier mee van al dat lekkers.
Vele tuingroeten en plezier bij het inmaken van de tomaten (en verwerken van de zaden).
Carine

Ruud & Diana 21 juli 2018 om 09:48

Hallo Carine,
Wat jammer van je mislukte tomatenoogst, ik hoop dat de zaailingen nog voldoende oogst geven, het is tenslotte pas 21 juli.
Ik vrees dat hier binnenkort ook al wel een einde aan de grote oogst komt, door de aanhoudende warmte en hoge luchtvochtigheid zien we dat de bloempjes bovenin de planten niet zijn bevrucht, en dan moet de hittegolf nog beginnen.
Veel plezier met de oogst van aardappelen en aubergines, en alles wat er verder nog komt!!
Diana

Carine 24 juli 2018 om 23:19

Dag Diana,
Vandaag mijn eerste fatsoenlijke oogst binnengehaald van de tomaten, toch nog zo’n 15 kilo van weliswaar 105 planten. T’is niet veel, maar ik ben al blij dat ik verschillende nieuwe soorten kan proeven. Maar…. Ik heb alles 2 weken genegeerd, behalve water gegeven. Ik heb niet gebonden, niet gediefd omdat ik geen energie meer wilde insteken. Ik dacht dat de meeste planten het niet meer zouden halen. En wat zie ik nu…. allemaal nieuwe scheuten onderaan en dieven met vele bloemetjes. Tja, soms is negeren eens goed:-) Nu heb ik plant per plant aangepakt, soms nogal een bizarre manier om te zien, maar indien het lang genoeg zomert moet het nog lukken. Ik had 2 tomaten van 1 kilo : green giant, dit zijn echt wel giants. Big beef daarentegen is maar een gewone tomaatgrootte en amateur is dit jaar een klein tomaatje. Echt een bizaar tomatenjaar. The glossary rose blue draagt prachtig! Dit ga ik volgend jaar zeker terugzetten. Morgen begin ik wat tomaten te drogen. De pruimen beginnen hier al serieus te rijpen (normalerwijze tussen midden augustus en midden september) en de peren zal ook niet lang meer duren. Spijtig dat we soms maar 2 handen hebben. Oh ja, je kan best Ruud naar hier sturen, want het bonenfestijn is nog niet voorbij. Overal hangen nieuwe bloemetjes in, dus we beginnen opnieuw. En dan moeten jouw boontjes nog beginnen, alsook de snijbonen. Ik denk dat ik weeral teveel heb gezaaid, daar zijn de buren blij mee. Morgenvroeg de gezaaide prei uitplanten naast worteltjes en zo hebben we deze winter ook wat lekkers.
Wat ik ook een aanrader vind, meloenkomkommer. Voor het eerst gezaaid en heel lekker van smaak.
Prettige tuingroeten
Carine

Ruud & Diana 26 juli 2018 om 09:39

Hallo Carine,
Wat leuk dat je alsnog een tomatenoogst krijgt!!
Ik vrees dat ik gisteren zelf ook al weer bonen heb gegeten, en ingevroren, en we kunnen overmorgen weer oogsten.
Ik heb Ruud hier dus zelf hard nodig heb om het op te eten (want ik ben ze af en toe al wel een beetje beu 🙂 ).
groetjes,
Diana

Suzanne 21 juli 2018 om 07:28

Hoi!

Prachtige tomaten oogst! Bij ons een stuk minder en ondanks gul water geven is t velletje van de tomaten stugger vergeleken met voorgaande jaren.

Waar zijn de zaden van de tomaat Rebel Yell te koop? Ik heb gegoogled maar kan ze nergens vinden?

Ruud & Diana 21 juli 2018 om 09:44

Hallo Suzanne,
Ook hier zijn de velletjes van vooral de cherrytomaten iets dikker/stugger dan in voorgaande jaren, ongetwijfeld door droogte/warmte.
Ik heb zelf de zaden van de Rebel Yell via ruil gekregen. In Nederland ken ik zelf geen bedrijf dat deze zaden verkoopt, je kunt haar wel vinden als je op Tomato Rebel Yell seeds zoekt.
Ik ga er zelf zaden van oogsten voor in mijn zadenlijst maar dat zijn beperkte hoeveelheden, ik verwacht niet dat die zaden er maandenlang in zullen staan. Je zou even kunnen informeren via https://www.facebook.com/dapstomatoes/, wellicht heeft zij nog wat zaden van vorige jaren te koop.
groetjes,
Diana

Suzanne 21 juli 2018 om 11:02

Bedankt! Ik zal haar eens mailen!

Marjon 21 juli 2018 om 08:35

Wow wat een oogst!
Ik vraag mij af hoe het komt dat jouw tomaten er zo ‘kaal’ bijstaan? Mijn hele kas is een oerwoud en ik moet zoeken naar de tomaten. Moet ik de takken zonder tomaten verwijderen?

Ruud & Diana 21 juli 2018 om 09:26

Hallo Marjon,
Ik heb op deze pagina in woord en beeld uitgelegd hoe en waarom ik dief en blad verwijder:
http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaten-teeltzorgen/
Een oerwoud in je kas is over het algemeen geen goed teken (teveel stelen en bladeren gebruiken veel voeding van de plant, en je wilt in plaats daarvan toch vooral tomaten oogsten).
Ik hoop dat je nog wat weg kunt knippen (ook weer niet teveel natuurlijk), het is nog niet te laat voor alsnog een goede oogst.
groetjes,
Diana

Marjon 22 juli 2018 om 00:52

Oke, wat gek dat ik deze pagina nog niet zag, maar bedankt voor de link, ik zal mij er even in verdiepen. Dit is mijn eerste jaar met de kas en al doende leert men nietwaar. Heb veel aan jouw website!

Kim 21 juli 2018 om 08:47

Goedemorgen Diana en Ruud,

Wat een gezelligheid met al die kleuren! Kan niet wachten tot je weer wat zaadjes hebt. Dit jaar (mijn eerste jaar) had ik alleen ah Moestuintje tomaten, maar had ik wel al paprika, peper en aubergine van je en daar zijn we super blij mee!

Even een vraag, want wij hebben ook een sloot naast de tuin. Vind je het niet eng of zelfs gevaarlijk om dat water voor de moestuin te gebruiken? Je weet niet wat er verderop met het water is gebeurd, landbouwgif, dode vissen of vogels, blauwalg. Hier sproeien we de siertuin met slootwater en de moestuin met kraanwater, maar als het geen probleem is, dan liever alles met slootwater natuurlijk.

Groetjes, kim

Ruud & Diana 21 juli 2018 om 09:34

Hallo Kim,
Uiteindelijk weten we nooit wat er in slootwater zit, we tuinieren midden in de stad maar water in de sloot komt hier natuurlijk van heel Voorne-Putten.
Er is hier geen keuze, het dichtstbijzijnde leidingwater waar wij uit zouden kunnen tappen is op een ruime kilometer afstand. Er staan hoge boetes op het lozen van wat dan ook in slootwater dus we hopen en denken maar dat boeren zich aan de regels houden (veel anders dan dat zit er niet op). Zelf vinden we het juist zonde om gereinigd en dus duur en op dit moment zelfs schaars wordend leidingwater te gebruiken. Uiteindelijk komt een teveel aan slootwater en regenwater (als dat ooit nog mag vallen :-)) hier weer terug in de sloot terecht. Blauwalg kan op het land niet overleven en gaat dood. Dat neemt niet weg dat we alles wat we oogsten altijd goed wassen (maar dat doen we toch wel).
groetjes,
Diana

Sabrina Marz 21 juli 2018 om 09:29

Hoi Diana, wat leuk, een benzinepompje! Heb je we een foto van? Sterkte met de drooget, groetjes uit Frankrijk (Dordogne om precies te zijn) waar het ook droog is, maar we hebben gelukkig nog wel een voorraad regenwater! De waterput staat bijna droog, en het kraanwater bevat chloor, dus dat geef ik liever niet. Dus hier wordt het ook tijd voor een regendans..!

Martine 21 juli 2018 om 10:56

Goedemorgen Diana en Ruud,

Wat een prachtige foto van de tomaten, en dankzij jou kunnen wij hier ook genieten van een overvloed aan kleuren en smaken, bedankt !!! Alles groeit hier in een supertempo momenteel (zandgrond van de kempen) aardappelen die we altijd aanaarden zijn talrijk en groot. Alleen de pompoenen die anders aan de lopende meter gaan, hebben duidelijk achterstand door de warmte, bij jullie ook ? Twee weken geleden heb ik nog een paar komkommers gezaaid, die hebben momenteel al 4 blaadjes, ik dacht laten we eens iets proberen, wie weet ?

Groetjes
Martine

Ruud & Diana 22 juli 2018 om 12:22

Hallo Martine,
Leuk om te horen dat je tevreden bent over de verschillende tomaten!
Hier hetzelfde: ik heb nog 2 sierpompoentjes staan en die doen het wel prima. Maar de grote consumptiepompoenen groeien goed maar bloeien amper en ik heb pas 2 jonge pompoenen gezien. We gaan morgen maar weer water geven, hopen dat dat helpt…
Ik hoop dat je komkommers nog een leuke oogst geven (duimen voor een mooie nazomer 🙂 ).
groetjes,
Diana

Cilia 21 juli 2018 om 11:41

Je kan ook een puntstuk (laten) slaan en zo grondwater oppompen met een handpomp en/of benzinepomp.

Agnès 21 juli 2018 om 14:45

Wat een prachtige kleurrijke tomaten.
Hier helaas weinig tevreden over de tomaten
Heb 11 planten in de kas staan en in totaal nog maar 10 tomaten kunnen oogsten. Er hangen weinig trossen en wat er hangt wil maar niet rood worden.
Ik ben eind juni erg ziek geweest dus heb ruim 2 weken niet getikt.. vrees dat ik daarom weinig trossen heb.. iemand nog ideeën waarom de oogst tot nu toe nog tegenvalt?
Ik hoop maar dat ze toch nog snel rijpen en dat de overige bloemen bovenin toch nog gaan geven

Ruud & Diana 22 juli 2018 om 12:31

Hallo Agnès,
Wat vervelend dat je in een zo belangrijke periode, juist voor tomaten en de tuin in het algemeen, ziek was! Ik hoop dat het met je gezondheid beter gaat!
En over de tomaten; om in te kunnen schatten wat er mis is met je planten/oogst hebben we wat meer informatie nodig. Je schrijft dat je weinig trossen hebt en dat is wat anders dan weinig tomaten (wel trossen maar geen tomaten kan duiden op ‘niet voldoende tikken’ of op klonteren van stuifmeel door een te hoge luchtvochtigheid). Maar weinig trossen per plant; dan gaat er iets fout in de groei, of het ligt aan het ras. Welke rassen heb je gezaaid? En groeien de planten wel goed, of misschien zelfs iets te hard (kan bijvoorbeeld duiden op teveel stikstof in de voeding)? Kali zorgt ook voor een goede vruchtzetting, aan een gebrek daaraan kun je ook nog denken.
Pas in ieder geval in de komende 2 weken op; te warm en een te hoge luchtvochtigheid kunnen een slechte vruchtzetting veroorzaken. Dus de kas goed luchten, eventueel kalken, zorgen voor voldoende water, etc..
groetjes,
Diana

Filip Vanneste 21 juli 2018 om 15:22

Dag Ruud en Diana,

hier een superoogst van tomaten,serre niet gekalkt,niks gesproeid of bemest.Wel deze winter 5 cm aarde bovenaan verwijderd en vervangen door compost en ingespit.
uitschieters zijn Oranje van Goeijenbier , Liguria voor sauzen en de grootste verassing was de Orange Russian.Super.Ik kijk al uit naar volgend jaar voor nieuwe soorten te ontdekken.

Ruud & Diana 22 juli 2018 om 12:36

Hallo Filip,
Goed om te horen dat je een prima oogst hebt!!
De 3 rassen die je noemt waren hier zeker ook favorieten; en van de Oranje van Goeijenbier en Liguria zijn altijd goed maar de Orange Russian heeft niet zo’n bijzondere naam en lijkt mede daardoor wat minder aantrekkelijk maar wij vinden haar prachtig, en de smaak is heerlijk zoet en fruitig en sappig. Ook maar weer op mijn lijstje voor 2019 gezet 🙂
groetjes en nog een mooie verdere oogst gewenst!!
Diana

Marijke Willocx 28 juli 2018 om 14:18

Hallo Diana en andere tomateliefhebbers,
Ik heb in mijn serre een 15 tal planten staan, type coeur de boef maar dan van zaad dat ik uit Siberië had meegebracht. Plots merk ik boven op enkele rijpende tomaten een raar soort indrukkingen alsof ze bovenaan smelten van de zon. Eerst was het nog maar bij 1 tomaat maar nu zie ik op die plant en deze ernaast al meerdere ‘aangetaste’ exemplaren. Weet iemand wat het zou kunnen zijn? Vermits het hele dikke tomaten zijn, vind ik het sneu om ze alemaal al preventief te plukken voor ze rijp zijn. Ik wil wel een foto posten maar weet niet goed waar.
Groetjes,
Marijke

Ruud & Diana 29 juli 2018 om 09:19

Hallo Marijke,
Het klinkt alsof je tomaten zijn verbrand (als in zonnebrand). Ik heb zelf even een foto van een paar jaar geleden opgezocht van de tomaat Bychok met zonnebrand: http://www.mooiemoestuin.nl/tomaat-bychok-7-zonnebrand/
Ik heb er in mijn laatste blog op de website van Pokon iets over geschreven, en je kunt er ook nog iets over vinden via de pagina met informatie over de teelt van tomaten.
Met dit aanhoudende warme en zonnige weer heb ik dit jaar ook 2 tomaten die wat last hadden van zonnebrand. Ze rijpen gewoon hoor, het verbrande gedeelte is alleen niet eetbaar; het blijft heel hard en anders van kleur. Maar je kunt tegen die tijd het harde gedeelte gewoon wegsnijden en de rest van de tomaat wegsnijden want het is dus geen ziekte maar een ‘defect’ (net als neusrot).
groetjes,
Diana

Marijke 31 juli 2018 om 13:11

Hey Diana, ben heel blij en opgelucht met je antwoord! Het ziet er inderdaad net zo uit als op de foto. Dikke merci voor de geruststelling en de link! groetjes marijke

Jannie 21 juli 2018 om 16:35

Hallo Diana,
Ik zaai geen tomaten, maar vond 3 planten met inmiddels trossen tomaatjes! Zat kennelijk in onze compostbak die mijn dochter ook gebruikt. Het warme weer doet de rest. Water komt uit de handpomp die op 6,5 m diep het grondwater haalt. Ik begreep dat er een forse boete staat voor gebruik van oppervlaktewater, zoals een sloot. Vraag even na, zou ik denken, voordat je met ongewenste kosten zit.
Je foto is idd prachtig!

Ruud & Diana 22 juli 2018 om 12:42

Hallo Jannie,
Hier op Voorne-Putten mogen we nog gewoon gebruik maken van het oppervlaktewater. En ik neem aan dat als dat verboden wordt, daar een melding van komt, hetzij via het bestuur van de vereniging, hetzij via de gemeente Spijkenisse, in regionale krant, etc.. Ik heb even gegoogeld en ik zag dat er een klein aantal gemeenten, vooral in gelderland/achterhoek zijn waar het gebruik van oppervlaktewater nu door de aanhoudende droogte wordt verboden. Wellicht loopt dat aantal gemeenten in Nederland en België in de komende 2 (droge en extreem warme) weken nog op. Ik kan iedereen allen maar adviseren om de berichten vanuit de gemeente waarin je tuiniert daarover in de gaten te houden.
groetjes en in ieder geval dank voor de melding!
Diana

Liz & Co 24 juli 2018 om 23:02

Hi Diana en Ruud

Wat betreft het eventuele verbod op gebruik van oppervlaktewater, jullie zouden alvast je tonnen kuipen etc kunnen vullen met slootwater. Pompje op zonnepaneel(tje) prima idee van Maartje, je hebt geen lange stroomkabels nodig, paneel moet mee kunnen op de fiets en als de zon niet schijnt en het regent heb je geen pomp nodig. Jullie gebruiken de benzinepomp jarenlang niet. Nu is het code oranje rood qua droogte. Als jullie op een elektrische pomp overgaan is zonne-energie de oplossing. Als! Mooi joh die tomatenfoto’s
dia zouden niet misstaan in Groei en Bloei of bij Monty Don.
Bedankt voor je aangepaste komkommer in potten recept. Zou het ook kunnen met cider azijn of frambozen azijn oid. Takje Aneth/wilde Dille erbij? Belangrijkste is jouw advies, heel goed schoonmaken met soda. Alle potten verzamelen. Komkommer planten zitten behoorlijk vol met kleine komkommertjes, enkele zijn beetje geel groen, die knippen we eruit, de groene laten we groter groeien. Ze zijn erg lekker en nauwelijks zaadjes.

Ruud & Diana 26 juli 2018 om 09:41

Hallo Liz & Co,
Wij vullen de tonnen altijd gelijk bij na het water geven, zodat we tussendoor ook gewoon planten met de gieters water kunnen geven.
Je kunt het zoetzuur zeker ook maken met andere soorten azijn. Bedenk wel dat die vaak een ander percentage azijnzuur hebben, je zult dus wellicht de hoeveelheid water en/of suiker aan moeten passen zodat het niet te slap of te zoet wordt, naar eigen smaak uiteraard.
groetjes en veel plezier met inmaken!
Diana

Jannie 25 juli 2018 om 17:00

Hallo Diana,
Fijn dat je het slootwater kan gebruiken. Ik woon dus in de Achterhoek, in het droogste en heetste deel van Nederland, vandaar de melding in de krant hier. De moestuin en ik staan in de overlevingsstand. Vanochtend heel vroeg wat aardappels gerooid en bietjes, courgettes en pompoenen bewatert met water uit de grondwater handpomp. Inmiddels bijna een tennisarm gekregen. Ik doe wat ik kan, maar fijn is anders. De onverwachte tomatenplanten, zijn een ronde en een langwerpige trostomaat. Dat is dus wel boffen. Die blijf ik water geven zolang als mogelijk.

Liz & Co 25 juli 2018 om 15:50

Hallo medelezers en tomatenfans.

Bij ons zijn een 8 tal tomaten-kanten opgekomen op hun plek van 2017(kouwe grond)
Ze staan erg dicht opeen. Zullen we ze een nieuw plekje geven met normale afstand. Ze zijn in enkele weken 35 á 40 hoog geworden.

Anoniem 25 juli 2018 om 23:00

Moet zijn; 8 tomaten-planten

Ruud & Diana 26 juli 2018 om 09:32

Hallo Liz & Co,
Ik zou er zelf eerder voor kiezen om de tomaten uit de dunnen, zodat ze niet midden in de hitte en droogte hoeven te worden verzet (en verplanten kost voor de plant altijd tijd om te herstellen).
groetjes,
Diana

Liz & Co 28 juli 2018 om 10:37

Dankjewel voor je advies, we gaan uitdunnen, niet eenvoudig want er staan er nu 10 of 12, sommigen op paar cm van elkaar. Ze staan ook niet erg ver van de
stok-botersnijbonen en ons is geleerd dat die 2 geen vriendjes zijn, wat denk je.
Heb je wat regen gehad?
1 flinke bui de voorbije dagen bij 30 +
Werd vanmorgen in ‘t donker wakker, aaide de poes en hoera, een natte vacht. Gaaf, weer een bui. Nu jullie nog. Meteo voor hier voor volgende 2 weken tussen 28 en 36 C
En geen druppel regen verwacht, maar niets is zo veranderlijk als het weer.
Bedankt ook voor je nieuwe Pokon blogs.

Maartje 21 juli 2018 om 18:20

Ha Diana!

Is een zonnecel en een elektrisch pompje geen idee voor jullie? Slechts 1 zonnecel levert bij ons genoeg stroom voor sproeien (En grasmaaien en elektrische heggeschaar ed) en daardoor ook geen lawaai van een benzinepomp meer. Je kunt met een klein zonnecollectortje ook een irrigatiesysteem aanleggen (bij ons ook naar de sloot); scheelt veel bewateren in de kas! Misschien ook voor jullie een optie?

Groet, Maartje

Ruud & Diana 22 juli 2018 om 12:48

Hallo Maartje,
Ik heb je berichtje aan Ruud laten lezen maar die keek me meewarig aan. Voor alle duidelijkheid; Ruud kan de wekker niet eens zetten, zo technisch is Ruud 🙂
We hebben trouwens wel een elektrisch pompje overwogen, we hebben op ongeveer 75 meter afstand, bij de hoofdingang van het tuincomplex. We zouden dan alleen flink wat kabel moeten verlengen maar het is zeker een optie. Voor nu doen we het maar het benzinepompje, aangezien we er alles voor hebben staan. Maar ik ga me (want op Ruud hoef ik vooralsnog niet te rekenen 🙂 ) zeker eens verdiepen in je verhaal en googelen. Dank voor de tip!!
Diana

Hutsebaut Nadine 22 juli 2018 om 15:35

Beste Diana & Ruud,

Hier Nadine uit Mortsel bij Antwerpen.
Bij mij ook de eerste keer slechte tomaten oogst de Saint Pier is al rot voor hij rood is de cherrytomaat heeft bijna geen vruchten gehad enkel de coeur de boeuf is redelijk allemaal aangekochte planten .Enkel mijn eigen zaaiplanten zoals de Solaium doen het goed.Geen water niet goed te veel ook niet goed.
Succes nog !!!
Mvg Nadine

Ruud & Diana 23 juli 2018 om 09:06

Hallo Nadine,
Wat jammer dat je oogst tegenvalt!! Soms is het lastig om te bedenken wat de reden is, het kan zeker met te droog, te nat, te warm of te koude te maken hebben, soms ook met voeding, soms met de rassen die je teelt (maar de Saint Pierre en de Coeur de Boeuf zijn 2 bewezen goede rassen). Ik hoop in ieder geval dat de rest van de trossen wel vruchtzetten en groeien en rijpen, en je alsnog een redelijke oogst krijgt!!
Diana

Jorg 22 juli 2018 om 16:05

Hallo Diana,

Allereerst bedankt voor alle uitgebreide informatie op jouw website. Heb er veel aan gehad! Ik teel dit jaar voor het eerst tomaten buiten. Het gaat boven verwachting goed.
Ik vind alleen de smaak wat tegenvallen. Cherrytomaten zijn ok maar de Moneymaker valt tegen en zijn wat melig. Zeker vergeleken de tomaten die ik 2 jaar uit de kas had. Nu vraag ik me af of dit aan het ras kan liggen of misschien door de buitenteelt? Probeer nu ook wat eerder te oogsten om meligheid te voorkomen. Ik zie de Moneymaker ook niet in jouw tomatendatabase klopt dat? Wil volgend jaar zeker andere rassen gaan proberen.

Groetjes,
Jorg

Ruud & Diana 23 juli 2018 om 09:16

Hallo Jorg,
Het is voor de buitenteelt van tomaten wel een erg mooie zomer (droog, en we hebben geen symptomen van phytophthora in de tuin gezien).
Moneymaker is wel ongeveer het bekendste ras dat er bestaat, ik heb ze meerdere keren bij tuinburen gezien en geproefd en bedacht dat er geen interesse in heb (ze zijn niet eens slecht maar zo gewoon in vorm, smaak, opbrengst, etc. dat ik gewoon nooit heb bedacht om ze zelf te telen). De meligheid komt vaak ook wanneer tomaten iets te rijp worden. Witte en rode tomaten hebben die eigenschap vaak wat erger dan gele en oranje rassen, heb ik ervaren. En het is nu soms gewoon lastig om het juiste moment van oogsten te kiezen; door de aanhoudende droogte en warmte rijpen sommige tomaten net iets anders dan in andere jaren; ik heb dat gezien bij de Green Moldovan en de Cherokee Chocolate vorige week; van buiten helemaal rijp en goed, geoogst en deze 2 grote vleestomaten bleken vervolgens diep van binnen nog iets te stevig en net niet helemaal rijp te zijn. Misschien is iets vroeger oogsten dan normaal en dan nog 1 tot 3 dagen in huis na laten rijpen deze zomer een betere optie dan wachten tot ze volrijp aan de plant hangen.
groetjes,
Diana

Els Peeters 22 juli 2018 om 20:49

Dag Diana,
Wat nieuws van mijn kant.
Mijn zieke tomatenplanten van het -waarschijnlijk overvloedig vertroetelen – met water, zijn al enkele weken geleden uitgetrokken, maar net voordien had ik scheuten genomen uit de oksels van dezelfde “ziek wordende” planten, na het lezen van een van je vorige publicaties.
Nou, die jonge planten zijn nu al ongeveer 70 cm hoog en groeien buiten gelijk kool, met matig watergift. De rest van de zieke planten die ik nog niet had uitgetrokken hebben zich “wonderbaarlijk” hersteld. Wonderen bestaan blijkbaar ! Het zal wortelrot geweest zijn.
En… nu hebben die moederplanten allen een pruik van bladeren en tomaten van boven! (vanaf 1.60 m hoog ) ’t is geen mooi zicht, maar ondertussen zijn de tomaatjes goed aan ’t rijpen en hebben we al enige dagen heel wat suikerzoete en lekkere tomaatjes gegeten. Wat een geluk! Ik ben er dankbaar voor, dat ik 40% van de zieke planten heb laten staan. Er was iets wat me tegen hield, ik kon ze niet bekijken van ontgoocheling en kijk nu….Ik ben beloond !
Zo zie je maar, soms moet men risico’s nemen en afwachten. Nochtans staan de moederplanten nog steeds vol opgedroogde bruine vlekken op de stengels, en had ik alle zieke bladeren en bruine vruchtjes verwijdert.
Ik heb ook al enkele licht purperen paprika’s aan 1 plant die klaar zijn en super lekker. Het plantje staat weer in bloei .
Ook heb ik van die “kaboutermutskes” tomaatjes “Sweet Casady” Schattig, mooi en super lekker, vol smaak, pittig en zoet.
De” Black Cherry ” tomaatjes hangen bij mij vol !…Aan de zieke (maar ondertussen genezen) moederplant…Elke dag moet ik zeker 9 donker chocoladegetinte tomaatjes plukken. Weer super lekker, wel het velletje is dit jaar dikker, dit ondervind ik bij de andere tomatensoorten ook.
Nog een tip voor de moedigen…
Ik heb een onderkeldering waar geen beton op de bodem gestort is. Een kruipruimte noemen ze dat hier. Daar heb ik tot vorige week het water uit gepompt om de tuin te begieten.
Nu moet ik er een put in graven, een wasmand in zetten(waar een wasmand toch allemaal goed voor is ), er desnoods een doek in binden om het stof in te filteren (informeer u) en
ik heb weer grondwater om te gieten.Als het hier woestijnachtige toestanden worden, wel geniet dan van uw laatste oogst !
Mijn probleem is, dat we op reis gaan, en ja, dat kan soms een probleem zijn.
Ik ken mijn tuin en plantenbehoeften gelijk geen ander en de kinderen willen wel komen gieten, maar in feite hebben ze weinig tijd….Dus, we gaan weer een gemeend schietgebedje doen, naar boven voor water voor iedereen . De lucht moet gezuiverd worden van fijn stof, de boeren hun oogst gaat er aan, en ik hoorde dat de koeien weer op stal moeten, wegens ’t gras dat niet groeit naar behoren. Laat ons allen hopen op regen, dat is echt nodig voor de mooie natuur, waar wij met z’n allen een klein onderdeel van vormen.
Groetjes,
Els

Ruud & Diana 23 juli 2018 om 09:20

Hallo Els,
Goed om te horen dat de tomatenstekken het goed doen, en een deel van de moederplanten zich toch ook hebben hersteld!!
Ik hoop dat je alsnog een goede oogst krijgt!
Ja, we zijn nu bijna allemaal wel toe aan wat regen, maar ik zag net dat dat in ieder geval nog minimaal 2 weken gaat duren.
Veel succes met water geven en de tomatenplanten!!
groetjes,
Diana

Anna 23 juli 2018 om 11:29

Dag Diana,
Wat een mooie oogsten al! Hier beginnen de tomaten nu pas af te rijpen, de late tomaat Robson Angola is dit jaar het eerst…
Ik vroeg me af of je de kas nog gekalkt hebt? Ik heb het nog niet gedaan, omdat de tomaten het prima doen (geen slap blad), maar de aubergine lijkt zoveel zon niet leuk te vinden.
Groetjes,
Anna

Ruud & Diana 23 juli 2018 om 20:27

Hallo Anna,
Wij hebben de kas net gekalkt. In jaren dat de temperatuur heel plotseling stijgt (bijvoorbeeld in juni met een plotselinge stijging naar temperaturen boven de 30 graden), dan kalken we zo snel mogelijk. Maar nu de temperatuur telkens weer wat warmer werd hebben we het meerdere keren uitgesteld. En nu kijken we het dus maar aan, mochten de planten morgen slap hangen, dan gaan we direct kalken. Maar de planten hebben de afgelopen 3 warme weken nog weinig last gehad van de zon en hitte (2 paprika’s met neusrot en 1 tomaat met verbrandingsverschijnselen).
We hebben vanmorgen water gegeven in de kas en hopen dat ze zonder kalken de komende dagen door komen.
Hier hebben ook wat aubergineplanten het moeilijk. Of het door de zon komt weet ik niet, ik heb flink wat Pukkie’s onder de zaaitafel staan (3/4e dag schaduw) en die begeven het (terwijl de Tsakoniki’s in een andere kas in de volle zon nu volop gaan bloeien).
groetjes en succes en sterkte met de tuin in deze hitte!
Diana

ellen 23 juli 2018 om 17:37

Hallo Diane,

even een vraag over mijn courgette planten,
Kan ik het blad van de planten gebruiken als mulchmateriaal dit ivm de droogte ??

Ruud & Diana 23 juli 2018 om 20:31

Hallo Ellen,
Dat kan, mits het blad gezond is, en niet nodig is voor de groei van courgettes.
Ik zou ze zelf niet zo snel gebruiken, vooral omdat de courgetteplanten ze zelf nodig heeft, en omdat courgetteblad gevoelig is voor meeldauw (en ik wil geen meeldauw overbrengen naar andere planten). Ik zou zelf in dat formaat eerder kiezen voor bijvoorbeeld rabarberblad. Maar mits gezond en overvloedig, dan kan het dus zeker wel.
groetjes,
Diana

kees 25 juli 2018 om 14:44

hallo diana

ik heb dit jaar veel last gehad van ziekten op mijn tomaten. neusrot (geen ziekte) , aardappelziekte en gewoon de droogte. nu lijken mijn overgebleven planten weer een beetje te groeien. Is het nu te laat om nog trossen te maken?
Mijn planten staan in een kunststof tunnelkasje.

Ruud & Diana 26 juli 2018 om 09:36

Hallo Kees,
Wat jammer dat je tomaten zo’n slechte periode hebben gehad!!
Als je planten in een tunnelkasje staan, en nu weer gezond zijn (ik heb eigenlijk nog nooit een tomaat zien herstellen van Phytophthora) is het zeker nog niet te laat voor ze om nieuwe trossen te maken hoor. Afhankelijk van het weer en de oogst kunnen wij tot soms wel in oktober tomaten oogsten, dus onder glas of plastic is er nog tijd genoeg.
groetjes,
Diana

Tiny Monquil 27 juli 2018 om 18:08

Beste Diana, misschien moet je eens voor een solarpompje kijken op greenspan.nl. Met een druppelslang op het einde die je af een toe verlegt kun je stress-, spat- en herrieloos, en bovendien milieuverantwoord water geven. Vermogen is (veel) kleiner, maar je hoeft er niet bij te blijven. Je kunt ondertussen lekker in de schaduw je klusjes doen.
Succes en dank voor je altijd fijne stukjes en nooit teleurstellende vraagbaak-archief.
Groet,
Tiny.

Tiny 27 juli 2018 om 18:14

Ps het pompje met filter onder en zonnepaneel boven liggen in het water. Komt geen technisch inzicht aan te pas, veel gebruiksvriendelijker dan een benzinepomp of elektrische pomp.

Tycho 27 juli 2018 om 18:42

Of check even op Irrigatia. Wij geven in de tuinkas sinds vorig jaar de pepers en tomaten water met de deze kleine pomp op zonne energie, werkt als een zonnetje. Door het gebruik van druppelaars is het watergebruik zeer efficiënt. Onze regenton van 300liter is nog steeds niet leeg. Het apparaatje werkt erg eenvoudig en het aantal watergiften per dag is afhankelijk van de laadsnelheid van de baterijen. Veel zon = vaker water…

Groet,
Tycho en Liesbeth

Ruud & Diana 28 juli 2018 om 11:21

Hallo Tiny, Tycho en Liesbeth,
Hartelijk dank voor jullie reacties en tips!!
Ik ga er eens goed naar googelen want het klinkt wel aantrekkelijk. We gaan het nu niet aanschaffen want onze gardena benzinepomp met alle slangen en opzetstukken was te duur om nu weg te doen. Maar als deze pomp kuren gaat verkopen gaan we in ieder geval zeker geen waterpomp op benzine meer kopen en kiezen we voor solar.
groetjes,
Diana

Johan Vanhauwaert 28 juli 2018 om 10:07

Ik zoek vruchteloos naar je adres.
Ik hou van papavers en naar mijn mening verhandelen jullie daarvoor de zaden.
Ik ben kunstschilder en dringend op zoek naar papavers om ze te fotograferen en daarna te schilderen.
Graag jullie contactgegevens aub.
mvg
Johan Vanhauwaert

Ruud & Diana 28 juli 2018 om 10:26

Hallo Johan,

Ik zet mijn mailadres niet overal op mijn website om te voorkomen dat ik elke dag 30 mailtjes krijg met vragen, opmerkingen, verzoeken, etc. terwijl ik helaas gewoon geen tijd heb om die allemaal te beantwoorden.
Helaas ben je te laat; ik weet niet welke papavers je wilt schilderen maar de Papaver oriëntale bloeit al in mei/juni, Papaver somniferum bloeit in juli. Alleen Papaver rhoeas bloeit nog maar heeft haar mooiste deel al gehad.
En ik ‘verhandel’ geen papaverzaden, ik verkoop wel eens wat papaverzaden die ik oogst uit eigen hobbytuin en dat is toch iets heel anders (want ik heb ze niet elk jaar, nu toevallig wel maar dan ook maar 1 ras want anders kruisen ze 🙂

Ik kan je van harte aanraden volgend jaar eerder op zoek te gaan naar een liefhebber van papavers die dan ook de kleuren en vormen heeft staan die je zoekt en daar dan vriendelijk te vragen of je wellicht een afspraak kunt maken.
Want eerlijk gezegd zou ik, als ik wel nog papavers had, niet op je verzoek ingaan omdat het nogal dwingend, afgekort en onvriendelijk overkomt. Maar dat geef ik je mee als je volgend jaar een papaverliefhebber zoekt en verlangt dat hij of zij de tijd en moeite neemt om je te antwoorden, je te bellen als de papavers op hun mooist zijn, en je ook nog thuis wilt ontvangen 🙂 .

Groetjes,
Diana

Saskia 28 juli 2018 om 21:29

Lieve Diana..wat een bijzondere vragen hier.
Ik wens je een fijn weekend hoor !
Saskia

Ruud & Diana 29 juli 2018 om 09:21

🙂 . Jij ook nog een zonnige zondag gewenst!
Diana

Anneke 30 juli 2018 om 23:40

Hallo Diana,

Ik heb geen vraag over de tomaten, maar wel over inmaken van mijn (wat uit de kluiten gewassen zilveruitjes).
Ik heb een grote stopfles en daar gaat mijn vraag over en wel deze: kan ik hier ook mijn zilveruitjes in het zoetzuur in maken, ook al worden ze niet vacuüm gemaakt. Of heb jij een goede tip voor mij als het wel zou kunnen.

Groetjes,

Anneke

Ruud & Diana 31 juli 2018 om 08:51

Hallo Anneke,
Het vacuüm zorgt ervoor dat er geen zuurstof/bacteriën bij de inmaak kunnen komen en is dus essentieel voor het inmaken.
Je kunt wel zoetzuur maken in een pot of fles die niet vacuüm is maar deze zul je dan dus in de koelkast moeten bewaren en binnen enkele weken op moeten eten.
Voor het echte inmaken (mocht je zo veel zilveruien hebben) kun je heel gemakkelijk gebruikte potten uit de supermarkt voor gebruiken (oude appelmoespotjes of jampotjes, augurkenpotjes, etc.
groetjes,
Diana

Anneke 31 juli 2018 om 13:28

Diana, bedankt voor je advies. Kleine potjes (zoals je schreef gebruikte ik ook al) zal even kijken of er ergens beugel potten te verkrijgen zijn.

groetjes,
Anneke


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties