De tomaten in 2018

 

Wij hebben een benzinepompje waarmee we de tuin water uit de sloot kunnen geven. Er zijn jaren dat we de pomp niet gebruiken. Helemaal niet. Niet één keer. Want we wonen in Nederland. Dat koude kikkerland. Daar waar het toch vaak genoeg regent. En mocht het eens een tijdje droog zijn, dan hebben we tonnen en vaten waarin we regenwater opvangen. Maar die zijn ondertussen al lang leeg.

De pomp staat nu al wekenlang 1 of 2 keer per week een paar uur aan. Hij maakt veel herrie. En toch zijn we er op dit moment erg blij mee. We geven er de planten water mee, en potten, we vullen de regentonnen, en we leggen de slang af en toe een kwartiertje in een kas. Want het is droog, kurkdroog, gortdroog, on-Nederlands droog. En er schijnt volgende week een hittegolf te komen (ik dacht dat dit al een hittegolf was, het voelt in ieder geval wel zo). En erger nog; de warmte en droogte schijnt ook nog wel een week of 2 tot zelfs 3 aan te kunnen houden.

Zucht. We komen niet aan tuinieren toe. Want zo’n benzinepompje geeft niet vanzelf water; het moet gevuld worden, en aangetrokken, slangen moeten worden uitgerold en gekoppeld, en het water spuit alle kanten op, dus Ruud of ik (meestal Ruud) moet er constant bij staan en de slang goed richten. We hebben daardoor thuis ook wat meer werk; de was, en douchen; want op de één of andere manier lukt het niet om met zo’n benzinepomp water te geven zonder dat wij zelf tot aan onze oksels, en ook onze kleren onder het slootwater en opspattend modderwater zitten. En voor alle duidelijkheid; slootwater is geen kraanwater; het riekt nogal.

Afijn, tot zover mijn geklaag, want ondanks alle tijd die we er aan kwijt zijn, zijn we natuurlijk wel heel blij met onze benzinepomp. Het is geen regenbui maar het helpt ons toch maar mooi deze belachelijk droge periode door. Mede daarom zijn de uien kleiner dan normaal. En dat geldt ook voor de aardappelen. En de appels en peren blijven duidelijk kleiner, En de eerste appels kleuren al rood (veel te vroeg).

Maar we kunnen in ieder geval oogsten. Oogsten en water geven. Water geven en oogsten. Ruud zorgt voor het water, ik voor de oogst. Wieden, opbinden, opruimen; het schiet er allemaal bij in. Zoals je op de bovenste foto kunt zien oogsten we volop tomaten. We eten ze op brood, in salades, we maken soep, en we maken saus. En ik had beloofd om in een blog te laten zien wat onze favorieten dit jaar zijn.

We hebben dit jaar eigenlijk wat teveel cherrytomaten staan. Of misschien gaat het niet om het aantal planten maar meer om het aantal tomaten per plant. Want alleen al van deze Ildi kunnen we elke week een schaal vol tomaatjes oogsten:

 

Datzelfde geldt voor de oranje Goldita en voor de rode Piccolo. Alle drie veel en lekker; de Piccolo vooral veel tomatensmaak, de Goldita wat zoeter en de Ildi wat frisser en fruitiger.

Daarnaast hebben we dit jaar ook wat ‘druppels’ staan. Zoals de Blush van vorig jaar, want die was erg lekker. Zo hebben we nu de Pink Tiger en Green Tiger, en de Sweet Cream, en de Candy Sweet Icicle:

Allemaal erg lekker, en lekker sappig voor een romatomaatje. De Candy Sweet Icicle wint vooralsnog van de andere als het om opbrengst gaat.

We hebben dit jaar slechts 3 roma’s; Howard German, Auria en Piprakujuline Tribuline. Alle 3 erg goed, de Howard German extra groot, de Auria extra droog en de Piprakujuline Tribuline extra mooi:

 

En dan nog iets over de vleestomaten; die zijn dit jaar erg goed, eigenlijk allemaal wel. De Cherokee Chocolate is de grootste, de Tschernomor geeft van de paarsbruine rassen de beste opbrengst, en de Rebel Yell (die op meerdere tomatenfora de lekkerste tomaat ter wereld wordt genoemd) is bijna suikerzoet, en heerlijk sappig. Het zou me niks verbazen als sommige mensen in een blindproef-test zouden denken een aardbei te proeven 🙂

 

Eigenlijk zijn er dit jaar maar 3 tomatenrassen waarvan ik geen zaden ga oogsten voor de zadenlijst, en dat zijn de Chestnut Chocolate, Reinhard’s Black Zebra, en Afternoon Delight; Reinhard’s Black Zebra is dit jaar nog steeds erg lekker maar wat klein en te weinig opbrengst (misschien ook mede door de droogte). En de Chestnut Chocolate en Afternoon Delight vallen gewoon in opbrengst tegen en zijn niet zo geweldig in smaak dat ik dat dan maar op de koop toe neem.

Afgezien van deze 3 tomaten zijn we erg tevreden over de rassen en de oogst dit jaar. We hebben weer wat nieuwe favorieten!!

 

Genoeg voor nu. Het wordt tijd voor een regendans, wie weet helpt het.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

68 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zuhal

Hi Diana & Ruud,

Hier is Candy Sweet Icicle ook enorm favoriet. Is vorig jaar in België als lekkerste uitgeroepen in die categorie blijkbaar. En dan de droogte, tja.. Ik ben ook erg blij met de sloot en pomp hier! Straks aardappelen rooien, ben benieuwd naar de opbrengst. Eerste jaar op de nieuwe tuin met de nieuwe kas valt niet tegen. Kas staat de hele dag in de zon, heb op tijd gekalkt en toch vermoed ik dat door de enorme warmte en droogte de tomaten opbrengst minder is dan voorgaande jaren op de tuin in Spijkenisse. Ach, ik mag niet klagen, ik weet het 🙂
Lieve groet, Zuhal

Zuhal

Heb ik hier inderdaad ook, bovenin weinig bevruchte tomaten. Bij sommige peperplanten drogen de steeltjes van de bloemen, ben er nog niet achter wat het is. Tuinieren hier is wel echt heel andere dan in Spijkenisse, veel siertuinen. Mensen komen dan ook graag langs om te kijken hoe alles hier groeit haha. Jouw verschillende zonnebloemen trekken enorm veel aandacht, ze zijn ook prachtig!
En heerlijk zoveel tomaten! Jullie komen die winter straks wel weer goed door 🙂
Mochten jullie straks weer wat meer tijd hebben en zin hebben om een glas wijn (Ruud krijgt een koud biertje) te drinken, wees welkom!

Zuhal

Hahaha herkenbaar! Ach we zullen zien, en net wat je zegt, al voldoende geoogst:)
Kijk maar hoor, jullie zijn altijd welkom, ook na de zomer. Ik ben hier vrijwel elk vrij moment. Geniet er nog lekker van, voor we het weten zijn we weer zaden aan het uitzoeken, planningen maken en wachten tot we weer kunnen zaaien 🙂

Groetjes!

Lotte

Regendans… Pfff veels te warm voor. Misschien vannacht eventjes 😀
Ik wilde je bedanken voor de zaden van de Malakhitovaya Shkatulka – ondanks zijn onmogelijk moeilijke naam echt een favoriet voor ons dit jaar. Prachtige opbrengst inderdaad, super kleur en geweldige smaak. We worden zo blij van al die mooie kleuren. Maar deze springt er dit jaar voor ons bovenuit (naast onze oude favo de Blush, dus die Icicle gaan we denk ik ook nog wel proberen 😉

Groetjes hoor!

Mp

Hoe krijg je de mol uit de kas?? Wij hebben ook n huismol…

Gilberte Joukes

Als ze alle mensen met een klem zouden doden die de natuur naar de klootjes helpen
Er zijn andere manieren dan doden of pijn doen!

Carine

Dag Diana,
Wat een mooie foto van de tomaten. Je zou posters kunnen maken 🙂
Hier klaagt iedereen over de tomatenoogst, planten zijn niet zoals andere jaren. Het weer is hier anders heel warm (voor ons te warm om in de namiddag buiten te werken), maar toch zijn de tomaten veel kleiner dan andere jaren. Droogte hebben we hier elk jaar en dus idd alle geluk dat water (bij ons van de rivier) gebruikt kan worden.
Als ik er goed over nadenk, denk ik dat de reden als volgt is: in mei bij het uitplanten hadden we hier pokkenweer (regen, koud en veel wind). Nadien is ineens de hitte gekomen en volgens mij zijn de planten niet normaal kunnen groeien. Het gekke is dan ook dat op de plaats waar ik vorig jaar alle vellen en zaden heb gegooid als bodembedekking, er nu tomatenplanten groeien waar de tomaten groter zijn dan mijn overige planten. Ik laat het daar maar wildgroeien en dan is het raden naar de soort. Best grappig.
Vanavond de aardappelen beginnen rooien en deze zijn bij ons ook duidelijk kleiner.
De eerste aubergines werden hier gisteren opgepeuzeld. Zo leuk die nieuwe rassen, bij de aubergine zaden mix, heb ik blijkbaar vooral matrosik, super lekker, ook apple green vind ik een mooie en lekkere aubergine. Tuinieren is toch genieten he. Ook onze buren genieten hier mee van al dat lekkers.
Vele tuingroeten en plezier bij het inmaken van de tomaten (en verwerken van de zaden).
Carine

Carine

Dag Diana,
Vandaag mijn eerste fatsoenlijke oogst binnengehaald van de tomaten, toch nog zo’n 15 kilo van weliswaar 105 planten. T’is niet veel, maar ik ben al blij dat ik verschillende nieuwe soorten kan proeven. Maar…. Ik heb alles 2 weken genegeerd, behalve water gegeven. Ik heb niet gebonden, niet gediefd omdat ik geen energie meer wilde insteken. Ik dacht dat de meeste planten het niet meer zouden halen. En wat zie ik nu…. allemaal nieuwe scheuten onderaan en dieven met vele bloemetjes. Tja, soms is negeren eens goed:-) Nu heb ik plant per plant aangepakt, soms nogal een bizarre manier om te zien, maar indien het lang genoeg zomert moet het nog lukken. Ik had 2 tomaten van 1 kilo : green giant, dit zijn echt wel giants. Big beef daarentegen is maar een gewone tomaatgrootte en amateur is dit jaar een klein tomaatje. Echt een bizaar tomatenjaar. The glossary rose blue draagt prachtig! Dit ga ik volgend jaar zeker terugzetten. Morgen begin ik wat tomaten te drogen. De pruimen beginnen hier al serieus te rijpen (normalerwijze tussen midden augustus en midden september) en de peren zal ook niet lang meer duren. Spijtig dat we soms maar 2 handen hebben. Oh ja, je kan best Ruud naar hier sturen, want het bonenfestijn is nog niet voorbij. Overal hangen nieuwe bloemetjes in, dus we beginnen opnieuw. En dan moeten jouw boontjes nog beginnen, alsook de snijbonen. Ik denk dat ik weeral teveel heb gezaaid, daar zijn de buren blij mee. Morgenvroeg de gezaaide prei uitplanten naast worteltjes en zo hebben we deze winter ook wat lekkers.
Wat ik ook een aanrader vind, meloenkomkommer. Voor het eerst gezaaid en heel lekker van smaak.
Prettige tuingroeten
Carine

Suzanne

Hoi!

Prachtige tomaten oogst! Bij ons een stuk minder en ondanks gul water geven is t velletje van de tomaten stugger vergeleken met voorgaande jaren.

Waar zijn de zaden van de tomaat Rebel Yell te koop? Ik heb gegoogled maar kan ze nergens vinden?

Suzanne

Bedankt! Ik zal haar eens mailen!

Marjon

Wow wat een oogst!
Ik vraag mij af hoe het komt dat jouw tomaten er zo ‘kaal’ bijstaan? Mijn hele kas is een oerwoud en ik moet zoeken naar de tomaten. Moet ik de takken zonder tomaten verwijderen?

Marjon

Oke, wat gek dat ik deze pagina nog niet zag, maar bedankt voor de link, ik zal mij er even in verdiepen. Dit is mijn eerste jaar met de kas en al doende leert men nietwaar. Heb veel aan jouw website!

Kim

Goedemorgen Diana en Ruud,

Wat een gezelligheid met al die kleuren! Kan niet wachten tot je weer wat zaadjes hebt. Dit jaar (mijn eerste jaar) had ik alleen ah Moestuintje tomaten, maar had ik wel al paprika, peper en aubergine van je en daar zijn we super blij mee!

Even een vraag, want wij hebben ook een sloot naast de tuin. Vind je het niet eng of zelfs gevaarlijk om dat water voor de moestuin te gebruiken? Je weet niet wat er verderop met het water is gebeurd, landbouwgif, dode vissen of vogels, blauwalg. Hier sproeien we de siertuin met slootwater en de moestuin met kraanwater, maar als het geen probleem is, dan liever alles met slootwater natuurlijk.

Groetjes, kim

Sabrina Marz

Hoi Diana, wat leuk, een benzinepompje! Heb je we een foto van? Sterkte met de drooget, groetjes uit Frankrijk (Dordogne om precies te zijn) waar het ook droog is, maar we hebben gelukkig nog wel een voorraad regenwater! De waterput staat bijna droog, en het kraanwater bevat chloor, dus dat geef ik liever niet. Dus hier wordt het ook tijd voor een regendans..!

Martine

Goedemorgen Diana en Ruud,

Wat een prachtige foto van de tomaten, en dankzij jou kunnen wij hier ook genieten van een overvloed aan kleuren en smaken, bedankt !!! Alles groeit hier in een supertempo momenteel (zandgrond van de kempen) aardappelen die we altijd aanaarden zijn talrijk en groot. Alleen de pompoenen die anders aan de lopende meter gaan, hebben duidelijk achterstand door de warmte, bij jullie ook ? Twee weken geleden heb ik nog een paar komkommers gezaaid, die hebben momenteel al 4 blaadjes, ik dacht laten we eens iets proberen, wie weet ?

Groetjes
Martine

Cilia

Je kan ook een puntstuk (laten) slaan en zo grondwater oppompen met een handpomp en/of benzinepomp.

Agnès

Wat een prachtige kleurrijke tomaten.
Hier helaas weinig tevreden over de tomaten
Heb 11 planten in de kas staan en in totaal nog maar 10 tomaten kunnen oogsten. Er hangen weinig trossen en wat er hangt wil maar niet rood worden.
Ik ben eind juni erg ziek geweest dus heb ruim 2 weken niet getikt.. vrees dat ik daarom weinig trossen heb.. iemand nog ideeën waarom de oogst tot nu toe nog tegenvalt?
Ik hoop maar dat ze toch nog snel rijpen en dat de overige bloemen bovenin toch nog gaan geven

Filip Vanneste

Dag Ruud en Diana,

hier een superoogst van tomaten,serre niet gekalkt,niks gesproeid of bemest.Wel deze winter 5 cm aarde bovenaan verwijderd en vervangen door compost en ingespit.
uitschieters zijn Oranje van Goeijenbier , Liguria voor sauzen en de grootste verassing was de Orange Russian.Super.Ik kijk al uit naar volgend jaar voor nieuwe soorten te ontdekken.

Marijke Willocx

Hallo Diana en andere tomateliefhebbers,
Ik heb in mijn serre een 15 tal planten staan, type coeur de boef maar dan van zaad dat ik uit Siberië had meegebracht. Plots merk ik boven op enkele rijpende tomaten een raar soort indrukkingen alsof ze bovenaan smelten van de zon. Eerst was het nog maar bij 1 tomaat maar nu zie ik op die plant en deze ernaast al meerdere ‘aangetaste’ exemplaren. Weet iemand wat het zou kunnen zijn? Vermits het hele dikke tomaten zijn, vind ik het sneu om ze alemaal al preventief te plukken voor ze rijp zijn. Ik wil wel een foto posten maar weet niet goed waar.
Groetjes,
Marijke

Marijke

Hey Diana, ben heel blij en opgelucht met je antwoord! Het ziet er inderdaad net zo uit als op de foto. Dikke merci voor de geruststelling en de link! groetjes marijke

Jannie

Hallo Diana,
Ik zaai geen tomaten, maar vond 3 planten met inmiddels trossen tomaatjes! Zat kennelijk in onze compostbak die mijn dochter ook gebruikt. Het warme weer doet de rest. Water komt uit de handpomp die op 6,5 m diep het grondwater haalt. Ik begreep dat er een forse boete staat voor gebruik van oppervlaktewater, zoals een sloot. Vraag even na, zou ik denken, voordat je met ongewenste kosten zit.
Je foto is idd prachtig!

Liz & Co

Hi Diana en Ruud

Wat betreft het eventuele verbod op gebruik van oppervlaktewater, jullie zouden alvast je tonnen kuipen etc kunnen vullen met slootwater. Pompje op zonnepaneel(tje) prima idee van Maartje, je hebt geen lange stroomkabels nodig, paneel moet mee kunnen op de fiets en als de zon niet schijnt en het regent heb je geen pomp nodig. Jullie gebruiken de benzinepomp jarenlang niet. Nu is het code oranje rood qua droogte. Als jullie op een elektrische pomp overgaan is zonne-energie de oplossing. Als! Mooi joh die tomatenfoto’s
dia zouden niet misstaan in Groei en Bloei of bij Monty Don.
Bedankt voor je aangepaste komkommer in potten recept. Zou het ook kunnen met cider azijn of frambozen azijn oid. Takje Aneth/wilde Dille erbij? Belangrijkste is jouw advies, heel goed schoonmaken met soda. Alle potten verzamelen. Komkommer planten zitten behoorlijk vol met kleine komkommertjes, enkele zijn beetje geel groen, die knippen we eruit, de groene laten we groter groeien. Ze zijn erg lekker en nauwelijks zaadjes.

Jannie

Hallo Diana,
Fijn dat je het slootwater kan gebruiken. Ik woon dus in de Achterhoek, in het droogste en heetste deel van Nederland, vandaar de melding in de krant hier. De moestuin en ik staan in de overlevingsstand. Vanochtend heel vroeg wat aardappels gerooid en bietjes, courgettes en pompoenen bewatert met water uit de grondwater handpomp. Inmiddels bijna een tennisarm gekregen. Ik doe wat ik kan, maar fijn is anders. De onverwachte tomatenplanten, zijn een ronde en een langwerpige trostomaat. Dat is dus wel boffen. Die blijf ik water geven zolang als mogelijk.

Liz & Co

Hallo medelezers en tomatenfans.

Bij ons zijn een 8 tal tomaten-kanten opgekomen op hun plek van 2017(kouwe grond)
Ze staan erg dicht opeen. Zullen we ze een nieuw plekje geven met normale afstand. Ze zijn in enkele weken 35 á 40 hoog geworden.

Anoniem

Moet zijn; 8 tomaten-planten

Liz & Co

Dankjewel voor je advies, we gaan uitdunnen, niet eenvoudig want er staan er nu 10 of 12, sommigen op paar cm van elkaar. Ze staan ook niet erg ver van de
stok-botersnijbonen en ons is geleerd dat die 2 geen vriendjes zijn, wat denk je.
Heb je wat regen gehad?
1 flinke bui de voorbije dagen bij 30 +
Werd vanmorgen in ‘t donker wakker, aaide de poes en hoera, een natte vacht. Gaaf, weer een bui. Nu jullie nog. Meteo voor hier voor volgende 2 weken tussen 28 en 36 C
En geen druppel regen verwacht, maar niets is zo veranderlijk als het weer.
Bedankt ook voor je nieuwe Pokon blogs.

Maartje

Ha Diana!

Is een zonnecel en een elektrisch pompje geen idee voor jullie? Slechts 1 zonnecel levert bij ons genoeg stroom voor sproeien (En grasmaaien en elektrische heggeschaar ed) en daardoor ook geen lawaai van een benzinepomp meer. Je kunt met een klein zonnecollectortje ook een irrigatiesysteem aanleggen (bij ons ook naar de sloot); scheelt veel bewateren in de kas! Misschien ook voor jullie een optie?

Groet, Maartje

Hutsebaut Nadine

Beste Diana & Ruud,

Hier Nadine uit Mortsel bij Antwerpen.
Bij mij ook de eerste keer slechte tomaten oogst de Saint Pier is al rot voor hij rood is de cherrytomaat heeft bijna geen vruchten gehad enkel de coeur de boeuf is redelijk allemaal aangekochte planten .Enkel mijn eigen zaaiplanten zoals de Solaium doen het goed.Geen water niet goed te veel ook niet goed.
Succes nog !!!
Mvg Nadine

Jorg

Hallo Diana,

Allereerst bedankt voor alle uitgebreide informatie op jouw website. Heb er veel aan gehad! Ik teel dit jaar voor het eerst tomaten buiten. Het gaat boven verwachting goed.
Ik vind alleen de smaak wat tegenvallen. Cherrytomaten zijn ok maar de Moneymaker valt tegen en zijn wat melig. Zeker vergeleken de tomaten die ik 2 jaar uit de kas had. Nu vraag ik me af of dit aan het ras kan liggen of misschien door de buitenteelt? Probeer nu ook wat eerder te oogsten om meligheid te voorkomen. Ik zie de Moneymaker ook niet in jouw tomatendatabase klopt dat? Wil volgend jaar zeker andere rassen gaan proberen.

Groetjes,
Jorg

Els Peeters

Dag Diana,
Wat nieuws van mijn kant.
Mijn zieke tomatenplanten van het -waarschijnlijk overvloedig vertroetelen – met water, zijn al enkele weken geleden uitgetrokken, maar net voordien had ik scheuten genomen uit de oksels van dezelfde “ziek wordende” planten, na het lezen van een van je vorige publicaties.
Nou, die jonge planten zijn nu al ongeveer 70 cm hoog en groeien buiten gelijk kool, met matig watergift. De rest van de zieke planten die ik nog niet had uitgetrokken hebben zich “wonderbaarlijk” hersteld. Wonderen bestaan blijkbaar ! Het zal wortelrot geweest zijn.
En… nu hebben die moederplanten allen een pruik van bladeren en tomaten van boven! (vanaf 1.60 m hoog ) ‘t is geen mooi zicht, maar ondertussen zijn de tomaatjes goed aan ‘t rijpen en hebben we al enige dagen heel wat suikerzoete en lekkere tomaatjes gegeten. Wat een geluk! Ik ben er dankbaar voor, dat ik 40% van de zieke planten heb laten staan. Er was iets wat me tegen hield, ik kon ze niet bekijken van ontgoocheling en kijk nu….Ik ben beloond !
Zo zie je maar, soms moet men risico’s nemen en afwachten. Nochtans staan de moederplanten nog steeds vol opgedroogde bruine vlekken op de stengels, en had ik alle zieke bladeren en bruine vruchtjes verwijdert.
Ik heb ook al enkele licht purperen paprika’s aan 1 plant die klaar zijn en super lekker. Het plantje staat weer in bloei .
Ook heb ik van die “kaboutermutskes” tomaatjes “Sweet Casady” Schattig, mooi en super lekker, vol smaak, pittig en zoet.
De” Black Cherry ” tomaatjes hangen bij mij vol !…Aan de zieke (maar ondertussen genezen) moederplant…Elke dag moet ik zeker 9 donker chocoladegetinte tomaatjes plukken. Weer super lekker, wel het velletje is dit jaar dikker, dit ondervind ik bij de andere tomatensoorten ook.
Nog een tip voor de moedigen…
Ik heb een onderkeldering waar geen beton op de bodem gestort is. Een kruipruimte noemen ze dat hier. Daar heb ik tot vorige week het water uit gepompt om de tuin te begieten.
Nu moet ik er een put in graven, een wasmand in zetten(waar een wasmand toch allemaal goed voor is ), er desnoods een doek in binden om het stof in te filteren (informeer u) en
ik heb weer grondwater om te gieten.Als het hier woestijnachtige toestanden worden, wel geniet dan van uw laatste oogst !
Mijn probleem is, dat we op reis gaan, en ja, dat kan soms een probleem zijn.
Ik ken mijn tuin en plantenbehoeften gelijk geen ander en de kinderen willen wel komen gieten, maar in feite hebben ze weinig tijd….Dus, we gaan weer een gemeend schietgebedje doen, naar boven voor water voor iedereen . De lucht moet gezuiverd worden van fijn stof, de boeren hun oogst gaat er aan, en ik hoorde dat de koeien weer op stal moeten, wegens ‘t gras dat niet groeit naar behoren. Laat ons allen hopen op regen, dat is echt nodig voor de mooie natuur, waar wij met z’n allen een klein onderdeel van vormen.
Groetjes,
Els

Anna

Dag Diana,
Wat een mooie oogsten al! Hier beginnen de tomaten nu pas af te rijpen, de late tomaat Robson Angola is dit jaar het eerst…
Ik vroeg me af of je de kas nog gekalkt hebt? Ik heb het nog niet gedaan, omdat de tomaten het prima doen (geen slap blad), maar de aubergine lijkt zoveel zon niet leuk te vinden.
Groetjes,
Anna

ellen

Hallo Diane,

even een vraag over mijn courgette planten,
Kan ik het blad van de planten gebruiken als mulchmateriaal dit ivm de droogte ??

kees

hallo diana

ik heb dit jaar veel last gehad van ziekten op mijn tomaten. neusrot (geen ziekte) , aardappelziekte en gewoon de droogte. nu lijken mijn overgebleven planten weer een beetje te groeien. Is het nu te laat om nog trossen te maken?
Mijn planten staan in een kunststof tunnelkasje.

Tiny Monquil

Beste Diana, misschien moet je eens voor een solarpompje kijken op greenspan.nl. Met een druppelslang op het einde die je af een toe verlegt kun je stress-, spat- en herrieloos, en bovendien milieuverantwoord water geven. Vermogen is (veel) kleiner, maar je hoeft er niet bij te blijven. Je kunt ondertussen lekker in de schaduw je klusjes doen.
Succes en dank voor je altijd fijne stukjes en nooit teleurstellende vraagbaak-archief.
Groet,
Tiny.

Tiny

Ps het pompje met filter onder en zonnepaneel boven liggen in het water. Komt geen technisch inzicht aan te pas, veel gebruiksvriendelijker dan een benzinepomp of elektrische pomp.

Tycho

Of check even op Irrigatia. Wij geven in de tuinkas sinds vorig jaar de pepers en tomaten water met de deze kleine pomp op zonne energie, werkt als een zonnetje. Door het gebruik van druppelaars is het watergebruik zeer efficiënt. Onze regenton van 300liter is nog steeds niet leeg. Het apparaatje werkt erg eenvoudig en het aantal watergiften per dag is afhankelijk van de laadsnelheid van de baterijen. Veel zon = vaker water…

Groet,
Tycho en Liesbeth

Johan Vanhauwaert

Ik zoek vruchteloos naar je adres.
Ik hou van papavers en naar mijn mening verhandelen jullie daarvoor de zaden.
Ik ben kunstschilder en dringend op zoek naar papavers om ze te fotograferen en daarna te schilderen.
Graag jullie contactgegevens aub.
mvg
Johan Vanhauwaert

Saskia

Lieve Diana..wat een bijzondere vragen hier.
Ik wens je een fijn weekend hoor !
Saskia

Anneke

Hallo Diana,

Ik heb geen vraag over de tomaten, maar wel over inmaken van mijn (wat uit de kluiten gewassen zilveruitjes).
Ik heb een grote stopfles en daar gaat mijn vraag over en wel deze: kan ik hier ook mijn zilveruitjes in het zoetzuur in maken, ook al worden ze niet vacuüm gemaakt. Of heb jij een goede tip voor mij als het wel zou kunnen.

Groetjes,

Anneke

Anneke

Diana, bedankt voor je advies. Kleine potjes (zoals je schreef gebruikte ik ook al) zal even kijken of er ergens beugel potten te verkrijgen zijn.

groetjes,
Anneke

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties