Nat

Nee, niet nat van de regen.

We zaten donderdagavond buiten te wachten op de regen die niet kwam. Het werd wel erg donker, en het ging hard waaien maar er viel geen druppel. En achteraf was dat maar goed ook want later hoorden we de berichten uit Rotterdam (hier hemelsbreed nog geen 8 kilometer vandaan) waar straten blank stonden en bomen waren omgewaaid.

Op het journaal werd verkondigd dat het van vrijdag op zaterdag, en op zaterdag overdag zou gaan regenen. En inderdaad. We werden er rond 06.00 uur wakker van. Tik-tik-tik-tik; we hebben het tikken van de regen op ons schuine veluxraam al zo lang niet gehoord (of we verlangden er zo naar) dat we er wakker van werden. Na nog een stuk of 12 tikken hield het getikt alweer op. Sh**t!! Excusez le mot maar we waren vrij teleurgesteld (en dat is een understatement, om nog maar een on-Nederlands woord te gebruiken).

We waren vroeg op, want wellicht kwam er nog meer! En jawel, rond 08.00 uur:

 

Regen!! Echte regen, meer dan drie druppels. Het was heerlijk (en dat hebben we echt nog niet zo vaak in zo’n jubelende stemming over regen gezegd).

Het duurde – wat zal het zijn – zo ongeveer 4 tot 6 minuten. En toen werd het weer stil, en droog. En daar is het bij gebleven, ongeveer 1 tot 1,5 millimeter en toen kwam de zon weer. En de wind, want er heeft hier de hele dag wel een ruime windkracht 5 gestaan. En daarmee werd die ene millimeter regen wel weer droog geföhnd. Zucht.

En dus moesten we zelf maar weer water gaan geven. Op naar de volkstuin.

 

Dit is wellicht geen mooie, maar wel een typische foto van de zomer van 2018: rechts bloeit de Salvia coccinea uitbundig. Er staat een doorgeschoten rode sla schuin voor. En Ruud geeft water aan de Salvia Amistad in pot. Ze was het al aan het begeven, het blad hangt als slappe vaatdoekjes langs de takken. Een half uurtje na het water geven kwam ze weer bij. Maar goed is het nooit. En daarmee was de discussie m.b.t. alle potten in de tuin weer gestart (of moet ik zeggen ‘opgelaaid’):

“Die vermaledijde potten ook!!!”, roept Ruud, terwijl hij pot nummer 31 water geeft. En ik kan je verzekeren dat Ruud in zijn hele leven nog nooit het woord ‘vermaledijde’ heeft gebruikt. Maar het woord dat hij wel gebruikte is hier niet voor herhaling vatbaar.

Ik ben niet met hem in discussie gegaan. Ik gaf hem gelijk. We hebben teveel potten. Zeker voor een zomer als deze. Maar eigenlijk ook zonder een zomer als deze. Ik heb Ruud beloofd om te gaan inventariseren welke potten (plus planten) ik zeker wil houden en welke er weg mogen. Ruud zegt: “schrijf het in je tuindagboek?, dan kan ik je in februari 2019 helpen herinneren wat je nu zegt”. Jajajajaja.

Dat wordt nog een lastige opgave, besluiten wat er weg mag en wat niet. In ieder geval niet deze Salvia microphylla:

 

En ook niet deze nieuwe aanwinst, Canna musafolia:

 

Maar de dubbelbloemig roze bloeiende Brugmansia Dolas Rosenresli die er links voor staat heeft een waarschuwing gekregen: als ze niet binnen 2 weken gaat bloeien moet ze weg.

De Cassia corymbosa, die je eerder in dit blog ook al op de foto in de regen zag,  mag nooit weg:

 

Want die hebben we al zeker 8 tot 10 jaar, bloeit elk jaar rijk en  ongelooflijk lang (van eind juni tot ze in december naar binnen moet). En ze trekt veel hommels. Maar de pot op tafel met het pepertje is leuk maar niet noodzakelijk. En ik had een citroengeranium gekocht tegen de muggen. Dat heeft duidelijk niet geholpen, voel ik aan de jeuk aan mijn pols en enkel. Dus die 2 schrap ik. Maar de potten vind ik te leuk dus die blijven wel. Maar dan met andere planten erin. Zoals deze:

 

Fuchsia Bella Rosella met extra grote bloemen. Die kan dan in die andere pot. En de Basilicum die in een pot erachter staat had wellicht ook wel in een verhoogde bak gekund (in ieder geval in deze mooie zomer maar dat wist ik natuurlijk 4 maanden geleden nog niet).

Het wordt nog een heel gepuzzel, wat mag blijven en wat niet. Maar in ieder geval heeft Ruud het bij deze zwart op wit; we gaan pot-minderen.

Tot slot nog 2 mededelingen, of eigenlijk 3:

In mijn vorige blog schreef ik over de favoriete tomaten van dit jaar. Onder andere over de Candy Sweet Icicle en Rebel Yell waar ik maar een heel beperkte hoeveelheid zaden van kan oogsten voor mijn eigen zadenlijst komende herfst/winter. Daphne van Dapseeds blijkt er nog zaden van 2016 van te hebben en heeft op haar facebookpagina een lijstje gezet met de tomatenzaden die ze nog te koop aanbiedt, ik heb beloofd die link even te delen: https://www.facebook.com/dapstomatoes/.Als je geen facebook hebt kun je ook op haar website kijken: Baduh

En ik heb op de website van Pokon afgelopen vrijdag een blog geschreven, over de warmte en Droogte in de moestuin, met gevolgen als doorschieten, maar ook neusrot en zonverbranding (en een oppeppende foto voor alle mensen die geen zin meer hebben in water geven 🙂 ).

En tot slot: ik heb sinds vrijdag een instagram-account. Ja, ik ga  met de tijd mee ook al is het wellicht rijkelijk laat. Ik weet alleen nog niet hoe het werkt. De link is https://www.instagram.com/dianasmooiemoestuin/ maar daar hoef je nog niet op te klikken want er staat nog niks op 🙂 . Ik hoop binnenkort te leren hoe het werkt en er dan dus ook iets mee te kunnen doen.

Tot slot nog 1 foto, van een nieuwe favoriet in de moestuin. Dahlia Daria in Love. Zonder pot, gewoon in de volle grond!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria

Hoi Diana,

Hier exact dezelfde ervaring wat de regen betreft. Hoera eindelijk, dachten we, toen vrijdag het weerbericht aangaf dat er de volgende dag een regenzone over het land zou trekken. Nou ze hebben ons mooi overgeslagen op enkele druppels na.
Ik geloof dat alleen de tomaten, paprika’s en pepers blij zijn met deze zomer.
Even een aanvulling op je bericht over Dapseeds. Ik heb even gekeken, maar bij de Rebel Yell staat UITVERKOCHT.

Sterkte voor jullie beiden met het sjouwen met gieters water.

Groetjes,
Ria

Daphne

Als er veel interesse is en te weinig zaden kan ik altijd even vragen aan de Amerikaan die Rebel Yell “ontwikkeld” heeft of ie me een envelop zaden kan sturen hoor. We sturen elkaar toch al geregeld dingen.

Maria

Hoi Daphne. Dat zou fijn zijn als je nog aan ‘Rebel Yell’ zaden kan komen. Ik wil tzt graag een zakje kopen als dat mogelijk is. (ik heb geen facebook, weet niet of ik ook anders kontakt kan opnemen)

Daphne

Ik heb je gemaild Maria. Er is een envelop met een paar honderd zaden onderweg maar mij vanuit de VS. Dus ze zijn weer te bestellen.

Suzanne

Ik moest al bijna huilen bij de kop (nat), ik dacht jaloers “zij wel” 🙁 Want ook hier bleef het bij een enkele, niks toevoegende milimeter. Het lijkt wel of er een scherm om m’n moestuin staat: buienradar lijkt veelbelovend, als het er bij-na is, verandert de koers. Echt heel flauw. Zucht.

Suzanne

Maarrrr: ik heb gisteren de eerste plant van mijn aardappels (Aloutte) geoogst, en die was verrassend groot! Bijna 2 kilo! En al bijna gaar, haha, ze waren hardstikke warm! Groet, Suzanne

Joukje Aardema

Geweldig….

Suzanne

O echt, haha, ik heb gisteren idd nog aan jullie gedacht. Stomme buienradar ook. 🙂

Christien Enzing

Hoi Suzanne, ik ben helemaal jaloers op je aardappelenverhaal. Ik heb van ellende gisteren maar mijn late aardappelen (Texla’s) geoogst. Ze hadden enorm te leiden van de droogte en meer dan dood. Van de tien poters oogstte ik een halve emmer. Sommige zaten nog met een soort navelstreng aan het bovengrondse deel van de plant vast. Zou ik die wel kunnen eten? Christien

Christien Enzing

Hoi Diane, dank je wel voor je reactie. Ik prent het goed tussen mijn oren: aardappelen hebben ook vocht en voeding nodig (en dus geen ‘geen omkijken naar’ gewas, waar ik ten onrechte van ben uitgegaan). Groetjes Christien

Anne Smit

Bij mij ook een grote opbrengst van de aardappel Alouette. Alleen veel Colorado kevers op deze aardappel gehad, meer dan op andere rassen

Zuhal

Helaas hier ook maar de spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat.. De regendansjes die ik doe worden niet ingewilligd dus blijf ik heen en weer lopen met gieters slootwater in de kas. De rest van de tuin sinds een paar weken met kraanwater, heel gericht en net voldoende zodat ze niet bezwijken.
Mocht je echt gaan minderen met potten en planten, ik wil er best een aantal adopteren
Nu weer door met schilderen van het huisje, dat briljante plan heb ik bedacht, waarschijnlijk een zonnesteek opgelopen want iedereen verklaarde me voor gek met het warme weer van de afgelopen week
Fijne zondag!

Lammy

dan zal ik jullie maar niet vervelen met verhalen over mijn juichende tuin en gevulde regentonnen 🙂 groeten uit Zwolle

Carine

Dag Diana en andere tuinliefhebbers,
Hier ook geen druppel gehad, terwijl ze serieus onweer voorspeld hadden. Sommige tomaten worden gelig zacht van de zon en hitte, de komkommerbladeren verpulveren en de planten zien echt af van de hitte. Tja….Heet weer bij volle maan, we gaan nog zo verder tot de volgende volle maan (zo spreken de mensen hier). In elk geval geven ze hier voor volgende week tot 40 graden, pffffff.
Vandaag heb ik appelen geoogst (einde juli) en de pruimen zien reeds blauw. Om maar zo snel mogelijk te verwerken, ben ik al een gedeelte aan het drogen. Normalerwijze doe ik dat in september!
Planten in potten doe ik ook bijna niet meer. Ik plant het merendeel rechtstreeks in de grond, zodat ik makkelijker water kan geven. Ik ben het watergieten zo beu van al dat gesleur met gieters. Nog veel moed gewenst!
Groetjes carine

Carine

Oh ja hoor, oogsten doe ik nog voldoende. Mijn groententuin is veel te groot voor 2 personen, maar hier wordt dan weer geruild met verse eieren, en verse melk of wat dan ook. Trouwens deze middag de eerste tomatillo’s gegeten, die waren overheerlijk en zoet van smaak. Dat wordt dus zeker terugzaaien in 2019! Ik had een ovenschotel gemaakt in lagen met aubergine, courgette, tomatillo, okra, ajuin, look, tomaten en wat kruiden. Eén van de dagen zal ik de salsa eens proberen. Ik had wel een paar tomatillo’s met een schijn purper terwijl jouw zaden van vorig jaar de groene waren dacht ik. De ananaskers is net een bodembedekker, deze vertakt goed maar slecht 15 cm boven de grond. Ik weet niet of dit normaal is.
Elke dag in de namiddag even platte rust (is veel te warm) en dan kijk ik altijd uit naar reacties op jouw site. Ik vind dit zo tof om veel te lezen en bij te leren. Bedankt voor al die moeite!

Carine

Dag Diana,
Moest je ooit potten canna’s wegdoen, dan ben ik ook wel geinteresseerd. Wij hebben hier canna’s buiten in volle grond staan en dat overwintert hier zonder probleem. De zalmrose van jouw zaden van vorig jaar leeft nog en staat ook in volle grond. Hij is nog klein maar volgend jaar zal dit al veel groter zijn. Super!
Groetjes
Carine

Carine

Dag Diana,
Ik heb nog nooit bloemen van canna’s weggeknipt om langer te bloeien. Gaan ze dan volledig nieuwe bloemstelen maken. Groetjes carine

Carine

Ok, ik zal dit zeker uitproberen. Hopelijk nieuwe bloemstelen en Ik laat het jou weten. Tussen haakjes, gisteren gezien dat jouw zalmroze canna een bloem aan het maken is. Verwonderlijk, zo snel na het zaaien.
Alle aardappelen zijn gerooid en zoals bijna iedereen een kleinere oogst. Deze winter dus wat meer pasta en rijst eten :-).
Ondertussen wat tomaatjes gedroogd en de lekkerste gedroogde zijn toch de roodkleurige tomaatjes, de groen getinte gedroogde tomaten geven een heel aparte (persoonlijk minder lekker) smaak. Zo hebben we dit ook geprobeerd.
Groetjes

Joop

Hallo Diana

Mijn puntpaprika,s zijn al 1,5 meter hoog
Moet ik nu de toppen er uit knippen.

Gr joop

Herma

Hoi Diana. Watergeefprobleem kun je ook oplossen door meer planten in de volle grond te zetten. Canna’s, basilicum en vele anderen zet ik gewoon in de volle grond. Scheelt enorm veel werk. Hoef je alleen de vorstgevoelige er in de herfst uit te halen en op te potten. Verder help ik mezelf al jaren door door de potgrond waterkristallen te doen. Als je dan een dag geen zin/tijd hebt, geven die kristallen nog genoeg water af om het nog een dagje uit te zingen. Ik koop ze altijd per 500grams potten bij ‘het vlaams zaadhuis’ via internet. Succes met deze droogte!!
Gr Herma

Marijke

Hoi Carine, je zegt dat je tomaten gelig zacht wordën van de hitte. Bedoel je dat het zo lijkt alsof ze bovenaan aan het wegsmelten zijn?
Groetjes,
Marijke uit Merchtem

Carine

Dag Marijke,
Neen, het is niet alsof ze wegsmelten maar ze worden minder rood. Ik heb een grote italiaanse tomaat die ik eens op een vide grenier gekocht heb, maar waar ik de naam niet van heb, dus op mijn labeltjes staat gewoon grote it tomaat. Andere jaren heb ik daar tomaten van ongeveer 1 kilo van, supperlekker en voor het maken van coulis gaat dit goed vooruit. Dit jaar worden deze tomaten niet erg rood maar ze zijn al zacht alvorens de rode kleur er is. Ik begin mijn tomaten iets vroeger af te doen en leg ze dan nog wat binnen zodat ze de brandende zon niet hebben. Groetjes Carine

Janine

Hoi Diana,

Ik heb een vraag, alleen niet over dit onderwerp. Ik moestuinier voor het eerst in mijn achtertuin, heb nog niet zo veel ervaring. Ik heb wat rijen Franse boontjes staan waar ik al aardig wat van geoogst heb, maar nu bloeit er niets meer. Komt er een tweede bloei of zou ik beter kunnen ruimen en iets nieuws neer zetten?
Leuk trouwens dat ik je nu ook op Instagram kan volgen!
Groet, Janine

Janine

Dank je wel Diana, dat ga ik zeker doen!

Jolande

Dag Diana,

Alle tomaten soorten die ik van je kocht doen het geweldig met Blush als een absolute topper qua smaak. Early Wonder bleek een enorme struik te worden en die moest ik regelmatig temmen om de andere een kans te geven. Het is ook een super paprika en peperjaar als je het gieten kan bijhouden. Ik heb ook de ervaring dat de schillen van de tomaten veel taaier zijn dit jaar.
Ik heb echter een vraag over de Cassia. Ik verzamelde ooit wat zaad op een beurs van de bloemendecoratie zonder te weten wat het was. Dat zag ik op jouw site. Ik heb nu twee planten die bloeien, maar een pierige structuur hebben. Hoever knip jij ze terug in de herfts als ze naar binnen gaan? En wat geef je ze te eten voor die overdadige bloei?
Groet, Jolande

Anoniem

Dank je wel! Met de foto’s is het hardstikke duidelijk. Dit najaar gaat het mes er in. Is ook veel makkelijker met overhouden. Ik was veel te voorzichtig en liet te lange uitlopers staan. Ik zal ze ook iets meer voederen. En dan maar hopen dat het ook zo’n mooi stammetje wordt.

Giet ze , Jolande

Jolande

Sorry, dat was niet anoniem bedoeld, Jolande

Ine Bongers

Hallo Diana,
In onze volkstuin is iemand buitengezet omdat ze, met eerder goedvinden, door te stemmen, een half jaar geleden, de permacultuur wil proberen. Ze is een harde werkster, heeft een tuin op de grens zodat niemand er last van heeft, maar het bestuur ( niet de eigenaar van de grond), maar pas gekozen, voor een paar jaar) vindt het blijkbaar niets.
Ken jij dit? Zou dit vaker op volkstuinen gebeuren?

Carine

Olala iemand buitenzetten omwille van permacultuur. Waar gaan we weeral naartoe??? Misschien een idee om dit bestuur een paar goede boeken te offreren over permacultuur.
Groetjes carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties