Nat

Nee, niet nat van de regen.

We zaten donderdagavond buiten te wachten op de regen die niet kwam. Het werd wel erg donker, en het ging hard waaien maar er viel geen druppel. En achteraf was dat maar goed ook want later hoorden we de berichten uit Rotterdam (hier hemelsbreed nog geen 8 kilometer vandaan) waar straten blank stonden en bomen waren omgewaaid.

Op het journaal werd verkondigd dat het van vrijdag op zaterdag, en op zaterdag overdag zou gaan regenen. En inderdaad. We werden er rond 06.00 uur wakker van. Tik-tik-tik-tik; we hebben het tikken van de regen op ons schuine veluxraam al zo lang niet gehoord (of we verlangden er zo naar) dat we er wakker van werden. Na nog een stuk of 12 tikken hield het getikt alweer op. Sh**t!! Excusez le mot maar we waren vrij teleurgesteld (en dat is een understatement, om nog maar een on-Nederlands woord te gebruiken).

We waren vroeg op, want wellicht kwam er nog meer! En jawel, rond 08.00 uur:

 

Regen!! Echte regen, meer dan drie druppels. Het was heerlijk (en dat hebben we echt nog niet zo vaak in zo’n jubelende stemming over regen gezegd).

Het duurde – wat zal het zijn – zo ongeveer 4 tot 6 minuten. En toen werd het weer stil, en droog. En daar is het bij gebleven, ongeveer 1 tot 1,5 millimeter en toen kwam de zon weer. En de wind, want er heeft hier de hele dag wel een ruime windkracht 5 gestaan. En daarmee werd die ene millimeter regen wel weer droog geföhnd. Zucht.

En dus moesten we zelf maar weer water gaan geven. Op naar de volkstuin.

 

Dit is wellicht geen mooie, maar wel een typische foto van de zomer van 2018: rechts bloeit de Salvia coccinea uitbundig. Er staat een doorgeschoten rode sla schuin voor. En Ruud geeft water aan de Salvia Amistad in pot. Ze was het al aan het begeven, het blad hangt als slappe vaatdoekjes langs de takken. Een half uurtje na het water geven kwam ze weer bij. Maar goed is het nooit. En daarmee was de discussie m.b.t. alle potten in de tuin weer gestart (of moet ik zeggen ‘opgelaaid’):

“Die vermaledijde potten ook!!!”, roept Ruud, terwijl hij pot nummer 31 water geeft. En ik kan je verzekeren dat Ruud in zijn hele leven nog nooit het woord ‘vermaledijde’ heeft gebruikt. Maar het woord dat hij wel gebruikte is hier niet voor herhaling vatbaar.

Ik ben niet met hem in discussie gegaan. Ik gaf hem gelijk. We hebben teveel potten. Zeker voor een zomer als deze. Maar eigenlijk ook zonder een zomer als deze. Ik heb Ruud beloofd om te gaan inventariseren welke potten (plus planten) ik zeker wil houden en welke er weg mogen. Ruud zegt: “schrijf het in je tuindagboek?, dan kan ik je in februari 2019 helpen herinneren wat je nu zegt”. Jajajajaja.

Dat wordt nog een lastige opgave, besluiten wat er weg mag en wat niet. In ieder geval niet deze Salvia microphylla:

 

En ook niet deze nieuwe aanwinst, Canna musafolia:

 

Maar de dubbelbloemig roze bloeiende Brugmansia Dolas Rosenresli die er links voor staat heeft een waarschuwing gekregen: als ze niet binnen 2 weken gaat bloeien moet ze weg.

De Cassia corymbosa, die je eerder in dit blog ook al op de foto in de regen zag,  mag nooit weg:

 

Want die hebben we al zeker 8 tot 10 jaar, bloeit elk jaar rijk en  ongelooflijk lang (van eind juni tot ze in december naar binnen moet). En ze trekt veel hommels. Maar de pot op tafel met het pepertje is leuk maar niet noodzakelijk. En ik had een citroengeranium gekocht tegen de muggen. Dat heeft duidelijk niet geholpen, voel ik aan de jeuk aan mijn pols en enkel. Dus die 2 schrap ik. Maar de potten vind ik te leuk dus die blijven wel. Maar dan met andere planten erin. Zoals deze:

 

Fuchsia Bella Rosella met extra grote bloemen. Die kan dan in die andere pot. En de Basilicum die in een pot erachter staat had wellicht ook wel in een verhoogde bak gekund (in ieder geval in deze mooie zomer maar dat wist ik natuurlijk 4 maanden geleden nog niet).

Het wordt nog een heel gepuzzel, wat mag blijven en wat niet. Maar in ieder geval heeft Ruud het bij deze zwart op wit; we gaan pot-minderen.

Tot slot nog 2 mededelingen, of eigenlijk 3:

In mijn vorige blog schreef ik over de favoriete tomaten van dit jaar. Onder andere over de Candy Sweet Icicle en Rebel Yell waar ik maar een heel beperkte hoeveelheid zaden van kan oogsten voor mijn eigen zadenlijst komende herfst/winter. Daphne van Dapseeds blijkt er nog zaden van 2016 van te hebben en heeft op haar facebookpagina een lijstje gezet met de tomatenzaden die ze nog te koop aanbiedt, ik heb beloofd die link even te delen: https://www.facebook.com/dapstomatoes/.Als je geen facebook hebt kun je ook op haar website kijken: Baduh

En ik heb op de website van Pokon afgelopen vrijdag een blog geschreven, over de warmte en Droogte in de moestuin, met gevolgen als doorschieten, maar ook neusrot en zonverbranding (en een oppeppende foto voor alle mensen die geen zin meer hebben in water geven 🙂 ).

En tot slot: ik heb sinds vrijdag een instagram-account. Ja, ik ga  met de tijd mee ook al is het wellicht rijkelijk laat. Ik weet alleen nog niet hoe het werkt. De link is https://www.instagram.com/dianasmooiemoestuin/ maar daar hoef je nog niet op te klikken want er staat nog niks op 🙂 . Ik hoop binnenkort te leren hoe het werkt en er dan dus ook iets mee te kunnen doen.

Tot slot nog 1 foto, van een nieuwe favoriet in de moestuin. Dahlia Daria in Love. Zonder pot, gewoon in de volle grond!

 

45 reacties op Nat

Ria 29 juli 2018 om 11:39

Hoi Diana,

Hier exact dezelfde ervaring wat de regen betreft. Hoera eindelijk, dachten we, toen vrijdag het weerbericht aangaf dat er de volgende dag een regenzone over het land zou trekken. Nou ze hebben ons mooi overgeslagen op enkele druppels na.
Ik geloof dat alleen de tomaten, paprika’s en pepers blij zijn met deze zomer.
Even een aanvulling op je bericht over Dapseeds. Ik heb even gekeken, maar bij de Rebel Yell staat UITVERKOCHT.

Sterkte voor jullie beiden met het sjouwen met gieters water.

Groetjes,
Ria

Ruud & Diana 30 juli 2018 om 09:25

Hallo Ria,
Jammer dat je ook een lekkere, frisse bui van een millimeter of 20 hebt gemist!!

Ik weet Daphne tijdelijk is gestopt met het oogsten en verkopen van tomatenzaden, dit waren nog ‘oude’ zaden van haar, uit 2015 en 2016. Helaas zal ze dan niet veel voorraad van de Rebel Yell meer hebben gehad. Ik heb zelf nog wel 12 leuke rassen bij haar gekocht (ik denk nu dus ook al weer een beetje aan 2019 🙂 ). Ik ga zelf elk zaadje van de Rebel Yell oogsten dat ik kan vinden. Helaas is ze zo’n vleestomaat waar maar heel weinig zaden in zitten, zoals ook bijvoorbeeld bij de Liguria. Maar ze komt in mijn eigen zadenlijst, het zullen alleen niet zo heel veel zakjes zijn.

groetjes en ook jij weer sterkte met water geven!!
Diana

Daphne 30 juli 2018 om 10:36

Als er veel interesse is en te weinig zaden kan ik altijd even vragen aan de Amerikaan die Rebel Yell “ontwikkeld” heeft of ie me een envelop zaden kan sturen hoor. We sturen elkaar toch al geregeld dingen.

Ruud & Diana 30 juli 2018 om 11:15

Hallo Daphne,
Dankjewel voor je aanbod!!
Ik ben bij het oogsten van tros 2 en 3 (van de 5) van 3 planten dus ik heb nog geen idee hoeveel ik uiteindelijk kan oogsten.
En het blijft uiteindelijk wel een hobby; ik oogst wat ik kan oogsten, en soms is dat weinig en soms veel. Bij de Liguria weten mensen ook altijd wel dat ze er vroeg bij moeten zijn omdat de zaden vrij vlot zijn uitverkocht 🙂 .
groetjes,
Diana

Maria 30 juli 2018 om 13:38

Hoi Daphne. Dat zou fijn zijn als je nog aan ‘Rebel Yell’ zaden kan komen. Ik wil tzt graag een zakje kopen als dat mogelijk is. (ik heb geen facebook, weet niet of ik ook anders kontakt kan opnemen)

Daphne 5 augustus 2018 om 10:29

Ik heb je gemaild Maria. Er is een envelop met een paar honderd zaden onderweg maar mij vanuit de VS. Dus ze zijn weer te bestellen.

Suzanne 29 juli 2018 om 11:40

Ik moest al bijna huilen bij de kop (nat), ik dacht jaloers “zij wel” 🙁 Want ook hier bleef het bij een enkele, niks toevoegende milimeter. Het lijkt wel of er een scherm om m’n moestuin staat: buienradar lijkt veelbelovend, als het er bij-na is, verandert de koers. Echt heel flauw. Zucht.

Suzanne 29 juli 2018 om 11:49

Maarrrr: ik heb gisteren de eerste plant van mijn aardappels (Aloutte) geoogst, en die was verrassend groot! Bijna 2 kilo! En al bijna gaar, haha, ze waren hardstikke warm! Groet, Suzanne

Joukje Aardema 29 juli 2018 om 17:52

Geweldig….

Ruud & Diana 30 juli 2018 om 09:32

Hallo Suzanne,
Wij hadden een matige oogst aardappelen.
Maar ik had 1 pootaardappel over en die had ik tussen wat bloemen en uien in een vak ‘met restjes’ gezet.
Die aardappel hebben we vorige week geoogst en dat leverde van dus 1 plant ruim 3/4e emmer aardappelen op.
Veel sterkte met water geven, ook hier gisteren weer blauwe pieken op de buienradar maar uiteindelijk nog geen millimeter regen!
Diana

Suzanne 30 juli 2018 om 12:25

O echt, haha, ik heb gisteren idd nog aan jullie gedacht. Stomme buienradar ook. 🙂

Christien Enzing 1 augustus 2018 om 22:11

Hoi Suzanne, ik ben helemaal jaloers op je aardappelenverhaal. Ik heb van ellende gisteren maar mijn late aardappelen (Texla’s) geoogst. Ze hadden enorm te leiden van de droogte en meer dan dood. Van de tien poters oogstte ik een halve emmer. Sommige zaten nog met een soort navelstreng aan het bovengrondse deel van de plant vast. Zou ik die wel kunnen eten? Christien

Ruud & Diana 2 augustus 2018 om 07:35

Hallo Christien,
Wat jammer dat je aardappelen het niet zo goed hebben gedaan! Vocht en voeding zijn voor aardappelen extra belangrijk.
Uiteindelijk groeien alle aardappelen aan een soort navelstreng, via die weg zijn ze gemaakt en krijgen ze van de moederplant nog een tijd vocht en voeding. Op een gegeven moment (richtig rijping) verdwijnt het gros van die navelstrengen, vaak blijven 1 of 2 van de kleinere aardappelen nog aan die navelstreng vast zitten. Ik heb even een foto opgezocht waar je dat kunt zien: https://mooiemoestuin.nl/aardappel-rooien-4/ (het kleine rechter aardappeltje zit nog vast met zo’n navelstreng, ik denk dat dit is wat je bedoelt. Geen enkel probleem, je breekt het strengeltje zo dicht mogelijk bij het aardappeltje af en kunt het gewoon eten hoor. Bij voorkeur wacht je met het eten van alle aardappelen tot een dag of 3 na het rooien, dat heb ik op de teeltpagina over aardappelen uitgelegd.
groetjes, ik hoop dat je aardappelen in ieder geval heel lekker zullen zijn!!
Diana

Christien Enzing 2 augustus 2018 om 16:33

Hoi Diane, dank je wel voor je reactie. Ik prent het goed tussen mijn oren: aardappelen hebben ook vocht en voeding nodig (en dus geen ‘geen omkijken naar’ gewas, waar ik ten onrechte van ben uitgegaan). Groetjes Christien

Anne Smit 30 juli 2018 om 18:12

Bij mij ook een grote opbrengst van de aardappel Alouette. Alleen veel Colorado kevers op deze aardappel gehad, meer dan op andere rassen

Zuhal 29 juli 2018 om 12:49

Helaas hier ook maar de spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat.. De regendansjes die ik doe worden niet ingewilligd dus blijf ik heen en weer lopen met gieters slootwater in de kas. De rest van de tuin sinds een paar weken met kraanwater, heel gericht en net voldoende zodat ze niet bezwijken.
Mocht je echt gaan minderen met potten en planten, ik wil er best een aantal adopteren
Nu weer door met schilderen van het huisje, dat briljante plan heb ik bedacht, waarschijnlijk een zonnesteek opgelopen want iedereen verklaarde me voor gek met het warme weer van de afgelopen week
Fijne zondag!

Ruud & Diana 30 juli 2018 om 09:37

Hoi Zuhal,
Ik ga deze week eens inventariseren wat ik precies heb aan planten in potten maar ik heb er vooral veel doordat ik niks weg kan gooien. Ik heb er 3 staan met eenjarige klimmers, 2 met dezelfde Fuchsia (omdat ik een stek niet weg wilde gooien), 1 met zaailingen die vorig jaar opkwamen van de Agastache, en een aantal met Canna’s en/of Dahlia’s die ik heb opgepot omdat ik ze komende winter wil gaan overwinteren. Maar mocht ik komend najaar iets tegenkomen dat ik weg doe maar eigenlijk wel de moeite waard is om te bewaren, dan geef ik een seintje!
Sterkte maar weer met water geven!1
Diana

Lammy 29 juli 2018 om 23:18

dan zal ik jullie maar niet vervelen met verhalen over mijn juichende tuin en gevulde regentonnen 🙂 groeten uit Zwolle

Ruud & Diana 30 juli 2018 om 09:38

Hallo Lammy,
Nee, doe dat maar niet 🙂
Maar onze tijd komt nog, geen idee wanneer maar het gaat een keer komen 🙂
Veel plezier in je opgefriste tuin!!
Diana

Carine 30 juli 2018 om 01:04

Dag Diana en andere tuinliefhebbers,
Hier ook geen druppel gehad, terwijl ze serieus onweer voorspeld hadden. Sommige tomaten worden gelig zacht van de zon en hitte, de komkommerbladeren verpulveren en de planten zien echt af van de hitte. Tja….Heet weer bij volle maan, we gaan nog zo verder tot de volgende volle maan (zo spreken de mensen hier). In elk geval geven ze hier voor volgende week tot 40 graden, pffffff.
Vandaag heb ik appelen geoogst (einde juli) en de pruimen zien reeds blauw. Om maar zo snel mogelijk te verwerken, ben ik al een gedeelte aan het drogen. Normalerwijze doe ik dat in september!
Planten in potten doe ik ook bijna niet meer. Ik plant het merendeel rechtstreeks in de grond, zodat ik makkelijker water kan geven. Ik ben het watergieten zo beu van al dat gesleur met gieters. Nog veel moed gewenst!
Groetjes carine

Ruud & Diana 30 juli 2018 om 09:44

Hallo Carine,
Poeh, 40 graden, heel veel sterkte daarmee!! Hier lijkt de temperatuur rond de 25 tot 27 graden te blijven en dat is meer dan genoeg.
Ook hier beginnen komkommerplanten langzaam in te storten, we hebben al appels geplukt, en de kool groeit voor geen meter.
Toch oogsten we nog heel veel van de tuin, meer dan we op kunnen eten, en Ruud klaagt dat de vriezer ook al bijna vol zit (met tomatensap, bietjes, geraspte courgettes, bonen, tuinbonen, doperwten, paprikastukjes en noem maar op).
groetjes, sterkte met de hitte en het water geven, en ik hoop dat je toch ook gewoon genoeg kunt oogsten!!
Diana

Carine 30 juli 2018 om 16:14

Oh ja hoor, oogsten doe ik nog voldoende. Mijn groententuin is veel te groot voor 2 personen, maar hier wordt dan weer geruild met verse eieren, en verse melk of wat dan ook. Trouwens deze middag de eerste tomatillo’s gegeten, die waren overheerlijk en zoet van smaak. Dat wordt dus zeker terugzaaien in 2019! Ik had een ovenschotel gemaakt in lagen met aubergine, courgette, tomatillo, okra, ajuin, look, tomaten en wat kruiden. Eén van de dagen zal ik de salsa eens proberen. Ik had wel een paar tomatillo’s met een schijn purper terwijl jouw zaden van vorig jaar de groene waren dacht ik. De ananaskers is net een bodembedekker, deze vertakt goed maar slecht 15 cm boven de grond. Ik weet niet of dit normaal is.
Elke dag in de namiddag even platte rust (is veel te warm) en dan kijk ik altijd uit naar reacties op jouw site. Ik vind dit zo tof om veel te lezen en bij te leren. Bedankt voor al die moeite!

Ruud & Diana 31 juli 2018 om 09:17

Hallo Carine,
Ik heb zelf dit jaar geen Tomatillo’s staan. De groene is de bekendste maar ik vind de paarse mooier. Ik had voor de teelt va tomatillo’s vorig jaar een paars ras in Engeland besteld/gekocht maar helaas bleken de vruchten daarvan groen te worden. Dus toen heb ik ze in de zadenlijst als groene tomatillo’s gezet. Misschien dat er nu, 2e generatie, toch nog iets van het paars terug komt (want de mijne hadden dus paars moeten zijn).
De ananaskers werd hier zo’n 60 centimeter hoog. Ik heb haar dit jaar niet gezaaid maar al enige tientallen zaailingen in de tuin gevonden, een paar daarvan waren ook al weer een centimeter of 40 tot 50 voor ik ze verwijderde. Dus hier worden de nakomelingen wel gewoon even hoog als vorig jaar. Wellicht zijn verschillen in omstandigheden als voeding/vocht/grondsoort, etc. de oorzaak dat ze bij jou zo laag/klein blijven. Iets anders kan ik niet bedenken.
groetjes,
Diana

Carine 30 juli 2018 om 16:22

Dag Diana,
Moest je ooit potten canna’s wegdoen, dan ben ik ook wel geinteresseerd. Wij hebben hier canna’s buiten in volle grond staan en dat overwintert hier zonder probleem. De zalmrose van jouw zaden van vorig jaar leeft nog en staat ook in volle grond. Hij is nog klein maar volgend jaar zal dit al veel groter zijn. Super!
Groetjes
Carine

Ruud & Diana 31 juli 2018 om 09:11

Hallo Carine,
Ik vrees dat ik geen Canna’s weg ga doen, ik heb juist afgelopen winter wortelstekken gekocht en daarom staan een aantal van hen nu ook in pot (ze waren soms zo klein dat ik ze niet in de volle grond durfde te planten, bang voor een natte zomer waarin de wortelstokken in de grond zouden rotten 🙂 ). Sorry dat ik je niet kan helpen aan mooie nieuwe rassen. Ik heb zelf bijzondere rassen (zoals Cleopatra, Stuttgart en musafolia) onder andere via marktplaats gekocht. Daar worden in het najaar wortelstekken door hobbyisten aangeboden, maar ik weet niet of ze ook naar Frankrijk sturen. Volgens mij worden er ook wel zaden aangeboden op marktplaats.
Leuk om te horen dat de zaden goed zijn gekiemd en dat de planten goed groeien!! Ik hoop dat ze volgend jaar bloeien!
Ik ga er dit jaar geen zaden van oogsten, we knippen nu de bloemen weg zodat de planten langer kunnen bloeien.
groetjes,
Diana

Carine 31 juli 2018 om 16:27

Dag Diana,
Ik heb nog nooit bloemen van canna’s weggeknipt om langer te bloeien. Gaan ze dan volledig nieuwe bloemstelen maken. Groetjes carine

Ruud & Diana 2 augustus 2018 om 07:52

Hallo Carine,
Ik weet nooit iets helemaal zeker, heb er ook niet voor geleerd maar in principe werkt het volgens mij voor (bijna) alle bloemen, van eenjarigen tot Fuchsia’s, Lathyrussen, etc.; uitgebloeide bloemen wegknippen zorgt ervoor dat de plant opnieuw bloemen gaat maken. Omdat ze de energie niet langer hoeft te steken in het maken en rijpen van zaden, en tegelijkertijd is dat wat elke plant wil; zich voortplanten, geen zaden is geen nakomelingen en dus wordt de plant aangespoord om weer nieuwe bloemen = potentiële nakomelingen te maken. Ik hoop in ieder geval dat het zo ook bij Canna’s werkt, want ik weet niet wat er zou zijn gebeurd als we de bloemen niet hadden weggeknipt. Op de foto Canna Cleopatra waarvan Ruud een week of 2 geleden de oude bloemstelen verwijderde: https://mooiemoestuin.nl/canna-cleopatra-2-2-4/, ze heeft weer nieuwe bloemstelen gemaakt.
groetjes,
Diana

Carine 2 augustus 2018 om 15:01

Ok, ik zal dit zeker uitproberen. Hopelijk nieuwe bloemstelen en Ik laat het jou weten. Tussen haakjes, gisteren gezien dat jouw zalmroze canna een bloem aan het maken is. Verwonderlijk, zo snel na het zaaien.
Alle aardappelen zijn gerooid en zoals bijna iedereen een kleinere oogst. Deze winter dus wat meer pasta en rijst eten :-).
Ondertussen wat tomaatjes gedroogd en de lekkerste gedroogde zijn toch de roodkleurige tomaatjes, de groen getinte gedroogde tomaten geven een heel aparte (persoonlijk minder lekker) smaak. Zo hebben we dit ook geprobeerd.
Groetjes

Joop 30 juli 2018 om 17:31

Hallo Diana

Mijn puntpaprika,s zijn al 1,5 meter hoog
Moet ik nu de toppen er uit knippen.

Gr joop

Ruud & Diana 31 juli 2018 om 09:05

Hallo Joop,
Vaak bloeien paprika’s na de oogst opnieuw in het bovenste gedeelte van de plant. Een paprikaplant maakt geen top zoals een tomatenplant dat doet. Als je de bovenkant van de planten zou knippen komt er dus na de oogst geen herbloei en ook geen nieuwe oogst. Ik top paprikaplanten dus nooit, ik verwijder eind september wel zoveel mogelijk blad en takken zodat de laatste paprika’s (wat sneller en makkelijker) kunnen rijpen.
Als je planten 150 centimeter hoog zijn is dat wel een teken dat je ruim bemest (met een stikstofrijke voeding). Vaak gaat dat ten koste van de bloei en vorming van paprika’s, maar ik hoop dat er al aardig wat paprika’s in je planten groeien (dan stopt de groei van de plant vanzelf want dan gaat de energie naar het groeien en rijpen van de vruchten).
groetjes,
Diana

Herma 30 juli 2018 om 17:35

Hoi Diana. Watergeefprobleem kun je ook oplossen door meer planten in de volle grond te zetten. Canna’s, basilicum en vele anderen zet ik gewoon in de volle grond. Scheelt enorm veel werk. Hoef je alleen de vorstgevoelige er in de herfst uit te halen en op te potten. Verder help ik mezelf al jaren door door de potgrond waterkristallen te doen. Als je dan een dag geen zin/tijd hebt, geven die kristallen nog genoeg water af om het nog een dagje uit te zingen. Ik koop ze altijd per 500grams potten bij ‘het vlaams zaadhuis’ via internet. Succes met deze droogte!!
Gr Herma

Ruud & Diana 31 juli 2018 om 08:59

Hallo Herma,
Ja, ik weet het. Hoewel dat in onze vette klei nog wel problemen kan geven hoor (de grond is nu zo hard dat ik er met geen mogelijk een gaatje in kan graven, en in een kletsnatte zomer staan planten hier in de modder en daar kan zeker niet elke plant tegen). Het is niet zo zeer een gebrek aan kennis maar gewoon het feit dat ik nog een leuke pot heb, of een plekje op het terras waar nog een pot zou kunnen staan. Basilicum doet het hier in de volle grond echt niet (door de genoemde klei) maar heb ik in de kas voldoende staan en ook nog wat planten in een verhoogde bak. Deze vaste basilicum (die dus ook geen zaden maakt) kocht ik op een beurs – en ik had nog een pot over en zo werden ze samengevoegd 🙂 . De Canna’s zijn kleine nieuw gekochte stekken waar ik zo blij mee ben dat ik ze dit jaar eerst in pot wat groter wil laten worden voor ik ze volgend jaar na overwintering in de tuin uit ga planten.
Dankjewel voor de tip m.b.t. de waterkristallen, ga ik zeker eens op letten!! Zelf voeg ik nu vaak vermiculiet aan de potgrond toe (kunnen ook wat vocht vasthouden en weer afstaan maar waarschijnlijk minder goed dan waterkristallen).
groetjes,
Diana

Marijke 30 juli 2018 om 22:43

Hoi Carine, je zegt dat je tomaten gelig zacht wordën van de hitte. Bedoel je dat het zo lijkt alsof ze bovenaan aan het wegsmelten zijn?
Groetjes,
Marijke uit Merchtem

Carine 31 juli 2018 om 16:20

Dag Marijke,
Neen, het is niet alsof ze wegsmelten maar ze worden minder rood. Ik heb een grote italiaanse tomaat die ik eens op een vide grenier gekocht heb, maar waar ik de naam niet van heb, dus op mijn labeltjes staat gewoon grote it tomaat. Andere jaren heb ik daar tomaten van ongeveer 1 kilo van, supperlekker en voor het maken van coulis gaat dit goed vooruit. Dit jaar worden deze tomaten niet erg rood maar ze zijn al zacht alvorens de rode kleur er is. Ik begin mijn tomaten iets vroeger af te doen en leg ze dan nog wat binnen zodat ze de brandende zon niet hebben. Groetjes Carine

Janine 31 juli 2018 om 08:33

Hoi Diana,

Ik heb een vraag, alleen niet over dit onderwerp. Ik moestuinier voor het eerst in mijn achtertuin, heb nog niet zo veel ervaring. Ik heb wat rijen Franse boontjes staan waar ik al aardig wat van geoogst heb, maar nu bloeit er niets meer. Komt er een tweede bloei of zou ik beter kunnen ruimen en iets nieuws neer zetten?
Leuk trouwens dat ik je nu ook op Instagram kan volgen!
Groet, Janine

Ruud & Diana 31 juli 2018 om 08:47

Hallo Janine,
Als er geen nieuwe bloempjes tijdens de oogst meer worden gemaakt is de oogst voorbij, bonen hebben niet zoiets als een herbloei na een paar weken of iets dergelijks.
Knip de bonenplanten net boven de grond af (want de wortels leveren nog wat stikstof, hoe en wat heb ik uitgelegd op de teeltpagina over bonen) en plant er dus vooral nog iets anders voor in de plaats.
Op mijn groentezaaikalender (onder Moestuin) kun je vinden wat je nog kunt zaaien.
groetjes,
Diana

Janine 31 juli 2018 om 11:56

Dank je wel Diana, dat ga ik zeker doen!

Jolande 31 juli 2018 om 14:27

Dag Diana,

Alle tomaten soorten die ik van je kocht doen het geweldig met Blush als een absolute topper qua smaak. Early Wonder bleek een enorme struik te worden en die moest ik regelmatig temmen om de andere een kans te geven. Het is ook een super paprika en peperjaar als je het gieten kan bijhouden. Ik heb ook de ervaring dat de schillen van de tomaten veel taaier zijn dit jaar.
Ik heb echter een vraag over de Cassia. Ik verzamelde ooit wat zaad op een beurs van de bloemendecoratie zonder te weten wat het was. Dat zag ik op jouw site. Ik heb nu twee planten die bloeien, maar een pierige structuur hebben. Hoever knip jij ze terug in de herfts als ze naar binnen gaan? En wat geef je ze te eten voor die overdadige bloei?
Groet, Jolande

Ruud & Diana 2 augustus 2018 om 08:08

Hallo Jolande,
Leuk om te horen dat je blij bent met de tomaten!!
Onze Cassia staat op een korte stam (vandaar dat ze op de foto zo boven de tafel uitsteekt), ik heb nog even een foto van de zijkant gemaakt om het wat duidelijk te laten zien: https://mooiemoestuin.nl/cassia-corymbosa-2-3/
En ik heb voor een blog eens een foto gemaakt van de kuipplanten toen ze naar binnen moesten in november: . De meeste linkse pot/plant is de Cassia corymbosa.
Wij geven al jaren als basis alle kuipplanten wat Osmocote (tegenwoordig heet het Terras en balkon voedingskorrels). De slokoppen zoals de Brugmansia’s krijgen daarnaast ook nog elke week in water oplosbare NPK 20-20-20 maar dat heeft de Cassia hier in de eerste maanden nooit nodig, 1 keer een ruime hoeveelheid van de langzaam voeding afgevende bolletjes van de Balkon en terrasplanten voedingskorrels wanneer de plant weer naar buiten gaat en daar bloeit ze dan de hele zomer en herfst op.
groetjes,
Diana

Anoniem 3 augustus 2018 om 15:15

Dank je wel! Met de foto’s is het hardstikke duidelijk. Dit najaar gaat het mes er in. Is ook veel makkelijker met overhouden. Ik was veel te voorzichtig en liet te lange uitlopers staan. Ik zal ze ook iets meer voederen. En dan maar hopen dat het ook zo’n mooi stammetje wordt.

Giet ze , Jolande

Jolande 3 augustus 2018 om 15:17

Sorry, dat was niet anoniem bedoeld, Jolande

Ine Bongers 2 augustus 2018 om 11:33

Hallo Diana,
In onze volkstuin is iemand buitengezet omdat ze, met eerder goedvinden, door te stemmen, een half jaar geleden, de permacultuur wil proberen. Ze is een harde werkster, heeft een tuin op de grens zodat niemand er last van heeft, maar het bestuur ( niet de eigenaar van de grond), maar pas gekozen, voor een paar jaar) vindt het blijkbaar niets.
Ken jij dit? Zou dit vaker op volkstuinen gebeuren?

Carine 2 augustus 2018 om 15:11

Olala iemand buitenzetten omwille van permacultuur. Waar gaan we weeral naartoe??? Misschien een idee om dit bestuur een paar goede boeken te offreren over permacultuur.
Groetjes carine

Ruud & Diana 3 augustus 2018 om 15:28

Hallo Ine,
Dat is op z´n zachtst gezegd heel bijzonder.

Elke (officieel bij de KvK ingeschreven) vereniging heeft statuten of hoe je dan ook mag noemen (bij onze vereniging heten het statuten en er is ook nog een huishoudelijk reglement). Ruud is ruim 25 jaar secretaris geweest (en ik was zijn secretaresse 🙂 ); als het bestuur iemand wilde royeren begon Ruud (na uiteraard het probleem eerst via persoonlijk contact op te lossen) een eerste waarschuwing te schrijven. Daarbij werd verwezen naar de statuten en het huishoudelijk reglement (oftewel, iemand kreeg een waarschuwing, bijvoorbeeld omdat hij of zij dieren op de tuin hield, en dan werd er verwezen naar artikel nummer .. van het huishoudelijk reglement). Iemand kreeg de tijd om het probleem te verhelpen. En als dat niet gebeurde kon iemand worden voorgedragen voor royement. Dat moest dus overeenkomen met de punten in de reglementen, en bovendien moest het bestuur daarvoor verantwoording afleggen aan de leden, die konden dus ten alle tijden voor of tegen royement stemmen.

Een bestuur heeft een dienende taak t.o.v. de tuinleden, het is geen dictatuur waarbij enkel de bestuursleden kunnen besluiten wie er mag blijven en weg moet.
Wellicht kun je de reglementen van jouw vereniging erop naslaan, op welke grond wordt iemand geroyeerd.
Wellicht kan zij in bezwaar gaan.
Wellicht kan er een buitengewone algemene ledenvergadering worden uitgeroepen waarin iedere zijn/haar mening kan geven en een besluit kan worden genomen (mits op grond van bestaande regels want anders zullen eerst de reglementen moeten worden aangepast).
En tot slot kan zij zich wellicht wenden tot de AVVN (Landelijke Organisatie voor hobbytuinders) en daar het probleem voorleggen. Wellicht kunnen zij nog iets betekenen. Website: https://www.avvn.nl/

groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!