Druppels

Nee jôh, ik bedoel geen regen.  Dat is hier niet gevallen. Maar heel in de verte (richting volgend weekend) gloort er wat hoop; de  weersverwachting laat nog een week tropische warmte en droogte zien, maar daarna lijkt er toch echt wat meer kans op regen (en temperaturen rond de 22 graden) te komen. Nog even volhouden (en voor alle zekerheid blijven duimen)!!

Nee de druppels die ik in de titel noem zijn druppels zweet. Door de temperatuur, maar ook door het sjouwen en koken. Gisteravond gingen we naar de tuin (overdag is het er letterlijk ‘niet te harden’). Om tomaten te plukken. De oogst was ruim 15 kilo tomaten, en een plastic tas vol met paprika’s. Verder alweer 6 komkommers, plus een handvol pepers. Meer niet? Nee. Maar dat komt omdat we 2 dagen daarvoor ook al op de volkstuin waren om te oogsten, toen gingen we ook al met een fietsmand en fietstas vol naar huis:

 

Vijf (overigens héérlijke) maïskolven (de rest was nog niet rijp maar komende week wel). Een paar appeltjes, wat aubergines, uiteraard alweer courgettes. Kilootje bonen (voor Ruud), nog eens 3 komkommers en ruim 10 kilo bieten. Niet op de foto maar ook geoogst: een emmer zomerwortelen.

En dus stonden we deze week 2 keer een paar uur in de keuken; wortels schrappen, tomaten koken, zeven en inmaken, bieten koken en invriezen (en met deze temperaturen is het invriezen echt veel leuker dan het koken).

Vandaag dus weer tomaten, paprika’s en pepers.

Nog meer druppels:

 

Links achter zie je de mooie vleestomaat Cherokee Chocolate, rechts en midden achterin de romatomaten van het ras Howard German. De groene ‘druppels’ links zijn tomaten van het ras Green Tiger, en rechts de gestreepte tomaten van het ras Sweet Cream, midden vooraan Balerinka en links de wel heel bijzondere Brad’s Atomic Grape. Die ‘druppels’ heb ik nog even apart gefotografeerd:

 

Ik heb in mijn leven toch al best veel tomaten geoogst maar zelfs ik was een beetje zoekende naar het juiste moment van oogsten. Want ze is donkerpaarsblauw, met olijfgroen, en bronsgroen, maar er zit ook wat kaneelbruin is, en zelfs wat baksteenrood. En de tomaatjes zijn behoorlijk stevig (anders zou ik wel makkelijker kunnen voelen wanneer ze goed rijp is).  Ik heb het uiteindelijk blijkbaar toch goed gedaan want de smaak is lekker fruitig, vlezig maar ook sappig, stevig en lekker zoet.

Excuses voor de scheve foto (met zoveel zon is foto’s maken lastig want ik kan het scherm niet goed zien):

 

Het is in ieder geval duidelijk dat de tomatenoogst nog niet voorbij is. We oogsten nu van tros 2 en tros 3 van onderaf geteld. Nog 2 tot 4 trossen te gaan (en 1 tros van bijna elke plant is verloren gegaan door extreme warmte en een te hoge luchtvochtigheid = bijna geen enkel bloempje in die tros bevrucht). We treuren niet, er komt echt nog meer dan we op kunnen eten.

De oogst van paprika’s begint nu ook volop op gang te komen. Ook bijna een beetje druppelvormig:

 

Een nieuwe favoriet, dankzij de mooie lilapaarse bloempjes, de bijna  lakzwarte kleine paprika’s die uiteindelijk donkerrood afrijpen. En de zeer goede opbrengst, de takken breken bijna onder de grote hoeveelheid paprikaatjes. Ze heet Gypsy Baron.

We oogsten, en we geven water. In die volgorde. En voor veel meer dan dat hebben we geen tijd (en trouwens ook geen puf). Toch heb ik nog wel wat gezaaid, en dat moest wel (ik geef toe, met enige tegenzin) uitgeplant worden. Helaas heeft kurkdroge kleigrond de eigenschap keihard te zijn. Met een schepje kwamen we de grond niet in. Dus de kale grond maar water geven (kost ook weer extra tijd). En uiteindelijk: jawel!! De witte stokken waar het net overheen hangt kregen we ook de keiharde grond niet in; uiteindelijk heeft Ruud met een ijzeren pijp en een moker eerst gaten geslagen waarna we vervolgens de stokken de grond in konden zetten. Tjongejonge, het wordt nu wel echt tijd voor regen hoor.

 

De late koolplanten zijn dus zowaar uitgeplant; savooikool, spitskool, boerenkool, Chinese kool. En als je goed kijkt zie je erachter in een ander vak nog een stukje van jonge stambonenplanten, maar die hebben het wel erg zwaar.

Voor dit weekend staat het zaaien van een paar laatste rijtjes worteltjes en bietjes op het programma. En herfst-/winterandijvie en nog wat sla. En ik waag nog een gokje met een rijtje stengelui. De zaden zijn al 2 jaar oud en kiemen waarschijnlijk volgend jaar niet meer, ik probeer het gewoon en hoop dat we er komende herfst wellicht wat van kunnen oogsten.

Ik hou het een beetje kort, het is nu in huis nog 27 graden en buiten ondertussen een paar graden koeler minder warm. We gaan lekker op het terras zitten voor we weer een nieuwe plaknacht in gaan. Natuurlijk tot slot wel nog even een bloemenfoto:

De eenjarige Ipomoea Mont Fuji. Zeker niet de makkelijkste Ipomoea maar in een grote pot op het warme terras heeft ze het dit jaar prima naar haar zin.

Blijven duimen hè!!

 

46 gedachten over “Druppels”

  1. Wauw Diana en Ruud, wat een gewéldige tomaten!! Een genot voor het oog en ongetwijfeld ook voor de tong. 🙂
    Complimenten voor jullie enorme volharding in deze hitte en droogte. Het resultaat mag er absoluut wezen!
    Nog even(?) volhouden…
    Groetjes,
    Jolanda

  2. Hallo Diana
    Prachtige oogst . We hebben een probleem met onze paprika s in de serre . Ze krijgen bijna allemaal rotte plekken . Wat zou dit zijn ?

    1. Hallo,
      Kijk even naar mijn laatste blog op de website van Pokon, daar laat ik een foto zien van een paprika met neusrot, wellicht kun je de foto even vergelijken met jouw paprika’s: https://www.pokon.nl/blog/droogte-moestuin/
      Op mijn pagina over tomaten heb ik uitgelegd wat neusrot precies is en hoe je het kut voorkomen: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaat-ziekten-en-plagen/
      ‘Zonnebrand’ geeft trouwens vergelijkbare rotte plekken, het verschil zit vooral in de plaats (waarbij neusrot aan de onderkant zit en zonnebrand meer bovenaan en aan de zijkant (waar de zon op schijnt).
      groetjes,
      Diana

    1. Hallo Henk,
      Ik had nog zoveel rassen die ik wilde proberen of waarvan de zaden ondertussen al behoorlijk oud werden dat ik dit jaar de Liguria niet heb gezaaid. Ik heb er geen spijt van want dit jaar weer een aantal leuke favorieten ontdekt. Maar volgend jaar ga ik zeker de Liguria weer zaaien, veel langer dan een jaar zonder haar kan ik niet 🙂 .
      groetjes,
      Diana

  3. Hallo Diana &Ruud
    Wat een super oogst hebben jullie weer.
    Petje af wat jullie weer geoogst hebben hoor met al deze hitte periode.
    alles ziet er mooi en gaaf uit.
    het is even bikkelen met koken maar dan heb je ook wat hè.
    geniet er maar van.
    inderdaad we moeten maar flink blijven duimen draaien om regen te krijgen.
    fijn weekend vast.

    groetjes riek.

    had pas een vraag voor jullie dat mijn tomaten niet rood werden.
    en zo waar nu al 3 licht rood zijn ze.
    zo zie je maar weer nooit de moed op geven toch?

  4. Hai Diana…

    Mooi foto’s weer…. Mijn tomaten oogsten van jou zaden o.a. cherry cascade en solanum spontaneum… geven ook geweldig oogsten!!!! Ik heb veel weg gegeven en de meeste hebben zo’n kleine en lekkere tomaten nog nooit gehad… heel leuk om hun reactie’s te zien.
    Heel erg bedankt..!!
    Oh jaaa… heb bericht gekregen van Daps seed… ze heeft binnenkort weer Rebel Yell zaden te koop…. 🙂 :-)…
    De vervelendste gedeelte nu.. is wachten voor volgend jaar om te proberen… 🙂

    groetjes,
    Dewi

    1. Hi Dewi

      Wat heerlijk zo’n goede oogst. 🙂
      Weet je toevallig hoe ik in contact kan komen met Daps Seed zonder facebook? (heb ik niet) Ik wil heel graag de Rebel Yell zaden bestellen. Alvast bedankt!

      1. Hallo Maria,
        Ik heb je mailadres (het mailadres dat je gebruikte in je reactie op het blogje waarin er mensen vroegen naar zaden van de Rebel Yell) naar Daphne gestuurd.
        Ik hoop voor je dat zij contact met je opneemt!
        groetjes,
        Diana

        1. Ik heb je gemaild Maria. Ben heeeeel blij met een bevriende teler uit Michigan die me een goede voorraad Rebel Yell zaden gaat sturen. Nog leuker is dat zij ze gewonnen heeft uit de eerste generatie Rebel Yells die ze heeft helpen stabiliseren. Vind ik dan toch altijd wel leuk. Je merkt er niks aan bij het telen hoor, maar ik ben gek op verhalen achter tomaten.

          1. En reuze bedankt Daphne! Ik heb je terug geantwoord. Het verhaal achter de tomaat is inderdaad leuk om te weten. 🙂

      2. Hai Marla…
        Ik zou het niet weten… maar ik zal haar bericht sturen via facebook dat je ook wilt bestellen .. misschien kan ze haar mail adres aan je doorgeven..

    2. Hallo Dewi,
      Leuk om te horen!!
      Dit is ook wel de beste tomatenzomer in lange tijd (mits ze voldoende water krijgen).
      En alvast van harte gefeliciteerd met de Rebel Yell 🙂 !
      groetjes,
      Diana

  5. Halo Diana, ik heb een vraagje over worteltjes. Ik heb worteltjes van het ras “Amsterdamse bak” gezaaid maar ze worden niet langer dan ongeveer 5 cm ik heb ze staan op zand grond, ik heb goed gespit ( dus de grond is lekker los) en ik heb ze bijna dagelijks van water voorzien. Waarom zouden ze zo klein blijven of wat zou ik verkeerd gedaan hebben?
    Groetjes Sjef

    1. Hallo Sjef,
      Ik durf niet te zeggen wat er mis is met je worteltjes. Wij telen wel vaker het ras Amsterdamse bak. Het ras is goed, je zandgrond is goed. Je zegt zelf dat je voldoende water geeft dus dat is het probleem niet.
      Dan blijven er nog 2 mogelijkheden over; of het heeft nog gewoon tijd nodig (ik heb in maart worteltjes gezaaid en ze vorige week geoogst, dat is dus ongeveer de tijd die worteltjes nodig hebben om volwassen te worden). Of er is iets niet helemaal goed in de bemesting (worteltjes hebben niet veel voeding nodig maar willen wel wat extra kali voor de ontwikkeling van de knol/wortel. Misschien kun je in die richting denken (maar dan zouden dus ook je uien en aardappelen kleiner dan normaal moeten zijn).
      Ik hoop dat je hier iets mee kunt!
      Diana

    2. Hai Sjef,
      Hier groeien de wortels van Amsterdamse Bak ook op zandgrond, die los genoeg is voor de wortels om de diepte in te gaan. Daarnaast heb ik nog winterwortels Flakeese en Flyaway. En ze doen het ondanks de droogte enorm goed. In deze droge maanden heb ik ze 1 keer per week water gegeven: dat is anderhalf uur sproeien (helaas met kraanwater want er is niet anders) per sessie, wat overeenkomt met ongeveer 14 mm regen.
      Misschien heb je jouw wortels te veel oppervlakkig verwend met water, zodat ze niet de diepte zochten. De afgelopen jaren had ik geen mooie oogsten van wortels. Maar in deze droge zomer juist wel: het is alsof de droge grond ze dwingt om recht naar beneden te groeien, en fors ook!
      Voor nu kun je niets doen met mijn antwoord, maar misschien heb je er iets aan voor de toekomst.
      Groetjes Carola

      1. Ook ik heb dit jaar op zandgrond (veluwe) hele lange zomerwortels van het ras Amsterdamse Bak. Ik ben pas 14 dagen geleden begonnen met het spaarzaam watergeven. Door de droogte zijn ze gedwongen de diepte in te gaan om water te zoeken. En ik heb ook totaal geen hinder van wortelvlieg, kortom mooie lange smakelijke zomerwortelen.

  6. Hallo Diana,
    Mijn moeder leerde me worteltjes schoon te boenen met een handje vol zout: zout in je handen, dat werkt als scrubben en je hoeft na het afspoelen niet meer te schrappen. Scheelt een hoop werk en de wortels zien er stralend uit. Het bespaart een hoop werk en de smaak wordt er niet minder om. Groet,Wil.

    1. Hallo Wil,
      Dankjewel voor de tip!! Ga ik zeker eens proberen!

      Wij hebben nog zo’n ouderwetse schrapmachine; misschien al wel 30 jaar oud; een bak waar de wortelen (of aardappelen) in gaan met een half glas water. Stekker in het stopcontact en de bak draait dan. De bak is bekleed met schuurpapier, veel herrie en 1 minuut later zijn de aardappelen of wortelen geschrapt. Volgens mij kun je zo’n eenvoudig apparaat niet meer kopen, behalve dan op marktplaats of in tweedehandswinkels. Er zijn wel nieuwe generaties schrapmachines maar die zijn prijzig (die van ons is dus al een jaar of 30 geleden oud, voor 5 ouderwetse guldens of zoiets op een rommelmarkt gekocht, en hij doet het nog steeds 🙂 ).
      Als ik geen zin heb om het apparaat boven te gaan halen omdat ik maar een paar worteltjes nodig heb schrap ik ze vaak met zo’n metalen schuurspons, dat gaat ook best goed.

      groetjes,
      Diana

      1. Hoi Diana,

        Waarom schrapt men eigenlijk wortelen? Of schilt men aardappelen? Of een tomaat pellen?
        Nog een tip voor Ruud, gaten maken in de nu zeer harde grond doen we hier met een accu-boormachine.

        Of we het doen met regendansen, met hopen of zoals sommige mensen met bidden. Wij allen, boeren, moestuinders, insecten, dieren, vogels, kortom de natuur heeft dringend vocht nodig. Voorlopig zijn we al blij dat het vandaag maar 30 C is en geen 42/44 C zoals de voorbije week.

        1. Je kunt het maken van gaten ook met een waterlans proberen als je over een pomp beschikt. Gewoon een stuk pijp aan de slang bevestigen en deze de grond in steken. Het water zorgt ervoor dat je gemakkelijk de grond in komt.

  7. Hallo Diana,
    Ik volg U al jaren en kijk er elke week naar uit om uw mail te lezen …altijd heel spannend en ik leer er veel van .
    Maar nu had ik een vraagje U heeft het over gripzakjes om zaden in te bewaren …graag had ik geweten hoe die zakjes er uitzien ik zou er ook graag willen kopen.
    Met lieve groetjes Maaike

    1. Hallo Maaike,
      Als googelt op het woord gripzakjes vind je honderden afbeeldingen en website die de zakjes verkopen hoor 🙂
      Voorbeeld: https://www.sieradendisplay.nl/webshop/gripzakjes/dozen/detail/311/1-gripzak-4-x-4-cm-1000-st-.html
      Je kunt ze ook via marktplaats kopen, en soms vind je ze zelfs bij van die goedkope euroshops.
      Ik vind 4 x 4 centimeter heel fijn voor fijne zaden (van papavers tot koolzaden en tomatenzaden) maar koop ook altijd wat grotere maten voor het bewaren van bonenzaden, Lathyrus, courgette en dat soort grotere zaden.
      groetjes,
      Diana

  8. Hallo Diana,

    Wat een geweldige opbrengst van al je tomaten, paprika´s en al het andere wat eetbaar is.
    Ik heb voor het eerst de Mexican Sour Gherkin en er zitten al heel wat vruchtjes aan. Zijn die van jouw al op de 3 centimeter of moet dat nog komen. Voor mij is dat nog een beetje nieuw, misschien een beetje ongeduldig?. Geef ze wel op tijd water.
    Groetjes,
    Anneke

    1. Hallo Anneke,
      Je kunt de Mexican Sour Gherkin´s gewoon eten hoor, vanaf zo´n 3 centimeter zijn ze op hun grootst en daarna gaan ze rijpen (dus zaden ontwikkelen en dan worden ze minder lekker). Maar als je ze wilt oogsten als ze 2 centimeter groot zijn is dat prima! Misschien zorgt de droogte ervoor dat ze wat kleiner blijven dan normaal. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen want van mijn 3 planten zijn er 2 in het voorjaar opgevreten door de slakken, en plant 3 groeit hier heel slecht door de droogte, ze is pas 150 centimeter hoog en meer dan een stuk of 20 vruchtjes hebben we er (nog) niet uit kunnen oogsten.
      Dus gewoon eens een vruchtje plukken en proeven of je ze zo goed vindt hoor!
      groetjes,
      Diana

      1. Hallo Diana,
        Jammer dat jouw Mexican Sour Gherkin´s het nu niet zo goed doen, en het is net als je zegt dat het de droogte is en daar doe je verder niets aan.
        Ik zal nog een poosje wachten en anders waag ik het er op als ze twee centimeter zijn en niet groter worden.
        Had er al eentje geproefd en wel lekker knapperig met de komkommer smaak. Wel leuk om te doen. Nog een hitte dag en er wordt regen verwacht en daar zal alles wel van opknappen, tenminste als er genoeg valt.
        Groetjes,
        Anneke

  9. Hallo Diana,

    Je hebt weer enkele zeer mooie compositie-foto’s van groenten en tomaten laten zien.
    Je lijkt wel een echte multi doener in moestuinen, prima resultaat in jullie moestuin. – mooi fotograferen van je resultaat. Schrijven erover op je site / blog en dan ook nog erg leuk schrijven. Niet belerend, wel activerend, stimulerend, innoverend.
    Heel erg bedankt,
    wij blijven nu maar binnen, buiten nu 42 C in schaduw en in de zon slaat thermometer op hol; 50 +

    1. Hallo Eddy,
      Getsie, Henk schreef ook al zoiets. En nu jij ook, nou krijg ik spijt dat ik haar dit jaar niet heb geteeld 🙂
      Ik ga maar alvast beginnen met de planning voor volgend jaar. Bovenaan de lijst: Liguria 🙂
      groetjes,
      Diana

      1. Dit jaar is inderdaad bij mij ook een topjaar voor de Liguria!
        Maar je hoeft niet jaloers te zijn hoor Diana, want ik zie dat jij met al je andere soorten ook een geweldige oogst hebt.

  10. Dag Diana,
    De salsa verde gemaakt en super lekker met de tomatillo’s. I.p.v. Tortilla chips heb ik dit ook geprobeerd met jonge schijfjes courgette en dit is zeker een goed alternatief om de chips te vervangen. Hier is de tomatillo de nieuwe aanwinst van het jaar. Ik heb even gekeken naar de kleur (nav de vorige blog) en 1 van de 8 planten is een purpere versie. Ik zal voor volgend jaar zo wel de groene als de purpere bijhouden en zie wel watdit zal geven.
    Even een vraagje over de zoete aardappel. Voor mij ook de eerste keer dat ik dit probeer, en op internet vind ik niet echt duidelijke info. Ik heb lange scheuten langs alle kanten, maar sommigen spreken over aanaarden en op YouTube filmpje zie ik geen aanaarding. Vormen zich zoete aardappelen aan die scheutenof zit dit in de grond? Iemand goede ervaring met zoete aardappel?
    Alvast bedankt voor de reactie en vele droge tuingroeten, nog steeds geen druppel……
    Carine

    1. Hallo Carine,
      Leuk dat de tomatillo’s in de smaak vallen!
      Over je vraag: Van de 2 keer dat ik haar teelde had ik de beste opbrengst bij de teelt in pot (buiten). Op de foto op de pagina over zoete aardappelen kun je zien hoe de aardappelen zich toen aan de plant vormden (https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/zoete-aardappel/).
      Helaas kan ik je verder niet helpen. En ik hoor eigenlijk nooit positieve verhalen over de teelt van zoeten aardappelen in (koel) Nederland, maar misschien dat in deze zonovergoten en warme zomer iemand anders er nog een goede ervaring mee heeft en antwoord kan geven op je vraag.
      groetjes,
      Diana

  11. Hallo Diana
    Vorig jaar had je een recept van een soort eigen gemaakte “maggi” iets met veel zout . Het was hier een succes en het werd vaak toegevoegd aan maaltijden. Maar hoe ik ook scroll ik kan het niet weer vinden op je site kun je me helpen ??
    Bvd groetjes Simone

  12. Hallo Simone,

    Ik denk dat je zout-bouillonpasta bedoelt.
    Onder recepten (inmaak).
    Bijna onderaan….

    Groet, Janneke.

  13. Goedemiddag,
    Via deze weg probeer ik je te bereiken omdat ik nergens meer een email kan vinden.
    Jaren geleden kocht ik regelmatig tuinzaden van je en eindelijk weer een moestuin…
    Verkoop je nog steeds tomaten en bloemenzaden?

    Graag hoor ik van je
    Groet Johan van de beld

    1. Hallo Johan,
      Ik denk dat we al contact via facebook hebben gehad. Voor eventuele andere mensen die geïnteresseerd zijn in het antwoord even het antwoord zoals ik dat daar gaf:

      Ik verkoop nog wel zaden maar wel minder dan de afgelopen jaren (vooral tomaten, paprika´s, wat pepers, aubergines en eenjarige bloemen). Maar nu nog niet (nog lang niet zelfs :-)). Ik ben volop aan het oogsten en heb daar nog weken de tijd voor nodig. Ik verwacht dat mijn nieuwe zadenlijst eind oktober/begin november uitkomt, wanneer alles is geoogst, geschoond, gedroogd, gelabeld,verpakt en beschreven. Ik hoop dat je rond die tijd op mijn website wilt komen kijken!

      groetjes,
      Diana

Reacties zijn gesloten.