Discussie

De tomatenoogst is dit jaar bijzonder goed. Ondanks de hitte, de brandende zon en de woekerende planten (want omdat het zo vaak zo warm was konden we niet de kas in om te dieven en op te binden). Maar gisteren kwam er dan eindelijk regen, heel fijn, want de buien kwamen zonder hagel of bliksem. En de vooraf aangekondigde windkracht 8 viel achteraf gezien ook mee.

Zo’n regenachtige dag komt goed uit; dat wordt een kasdag. Want daar is na weken van alleen maar tikken en oogsten en water geven meer dan genoeg te doen. Ik dief, tik, top en bind op. Ruud wiedt, ruimt op en geeft water.

En ik pluk natuurlijk. Terwijl Ruud me dat uitdrukkelijk heeft verboden. Bij de laatste 8 liter tomatensaus die ik vorige week maakte meldde Ruud het al: “Dit is de laatste soep of saus die we inmaken. We hebben veel te veel. Ik kan het allemaal niet meer kwijt, niet in potten en niet in de vriezer”.

Maar ik kan dit toch niet laten hangen:

Tomaat Tarasenko Hybrid #2

 

Tomaat Sweet Cream

 

Tomaat Swan’s Fluff

 

Tomaat Howard German

 

Ik zeg: “Maar dat is toch zonde Ruud? We gaan komende winter wel wat extra tomatensoep eten. Of zo”. Ruud zegt: “Niks daarvan, we zijn er klaar mee”.

Ik opper nog: “Maar Ruud, ik moet toch ook nog zaden oogsten voor de zadenlijst”. Ruud: “Oh, maar dat is geen probleem, ga je gang. En dan spoel ik het restproduct wel door de wc”.

Nou ja, mijn allerliefste  tomaten niet meer willen is al akelig, maar het dan ook nog een restproduct noemen gaat me te ver. Trouwens, wie is hier nou eigenlijk de baas? Ruud vindt dat hij het is. Hij draait zich om en daarmee is de kous af. Wat hem betreft dan. Hij grist een heel erg oude, verkleurde en verweerde regenjas uit de kas, trekt die aan en brengt maar weer een kruiwagen vol onkruid, en takken/bladeren van tomaten weg:

 

Als hij terug komt vraag ik nog waarom er wel 2 vriezerlades helemaal vol met bonen mogen worden gepropt, maar er slechts 1 lade mag worden gevuld met bakken met tomatensap. Ik krijg geen antwoord. Misschien omdat het voor zijn standpunt beter is om deze discussie niet in te gaan.

Afijn, ik pluk dus tomaten, en tomaten, en tomaten:

Tomaat Grushovka

 

Tomaat Cherokee Chocolate

 

Tomaat Reinhard’s Black Zebra

 

En ik vertrek uiteindelijk met 2 emmers vol met tomaten naar huis. Als later in de middag Ruud thuis komt en vraagt wat we eten, zeg ik “Spaghetti. En voor morgen heb ik tomatensoep gemaakt. En dan is het tomatensap al weer op, zoveel was het dit keer niet”. Dat ik op zolder achter de al ingemaakte potten saus nog 4 grote potten vers ingemaakte tomatensaus heb verstopt weet hij niet (tot nu dan). Mocht hij er alsnog iets van zeggen, dan kan ik altijd nog zeggen dat we overmorgen boontjes zouden kunnen eten. Want die kunnen nog steeds vers worden geoogst, en dat terwijl we er ook al zo belachelijk veel van van hebben ingevroren dat er bijna niks anders meer bij kan.

Tot slot nog even: ik heb op de website van Pokon ook een blog geschreven, over mijn 10 meest favoriete moestuinbloemen plus de redenen waarom ze zo favoriet zijn, en met lekker veel bloemenfoto’s: Mijn 10 favoriete moestuinbloemen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

51 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

Dag Diana,
Mooie foto’s van de nieuwe soorten tomaten en best grappig jouw tekst. Als je teveel tomaten hebt, kan je deze makkelijk drogen. Dit is zo lekker om heel de winter te gebruiken. Ik steek de gedroogde tomaten in vriezer, maar soms leg ik dit op in olijfolie.
Een ander, heel lekker idee is het maken van tomatenshutney. Dit is een ‘condiment’ dat je bij koud vlees of kaas kan eten en shutney gaat jaren mee.
Groetjes
Carine

suus

Ja drogen was ook het eerste wat ik dacht! Vorig jaar voor het eerst gedaan en ze waren heerlijk door soep, saus en stoofvlees.

Anoniem

Dag Diana,
Tomaten in zoetzuur heb ik nog nooit gedaan, staat het recept op jouw site? Ook tamatar kasaundi is voor mij chinees 🙂 eens googelen wat jij bedoelt. Leuk ervaringen te kunnen delen. Groetjes Carine

Carine

Dag Diana,
Over zoetzuur gesproken, gebruik je hetzelfde recept voor het opleggen van komkommers en augurken? Komkommers kan ik voorlopig goed baas en bij het opleggen van augurken vorig jaar waren een aantal potten mislukt. Er kwam een schimmel op de potten. Nu wil ik dit opnieuw proberen.
Iemand al ervaring met pickles?
Groetjes
Carine

Carine

Dag Diana, je hoeft niet meer te antwoorden! Ik heb de link gevonden naar de inmaakrecepten. Ik zat telkens bij de overige recepten te zoeken en daardoor vond ik het niet. Dus morgen probeer ik jouw augurken en cherry tomaten uit.
Groetjes carine

Carine

Dag Diana,
Ja hoor, er staan heel leuke recepten in. Ik schil, pel, droog en snijd de hele dag 🙂 Momenteel de peren, perzikken, pruimen en appelen aan het drogen en maken van heerlijke sappen, compotte, opleggen etc. Alleen…… mijn handen zien er niet uit 🙁 en…..het onkruid groeit.
Zelf sorteer ik mijn recepten volgens de ingrediënten zodat ik sneller iets terugvind, persoonlijk vind ik dit interessanter om niet alles te moeten overlopen. Is het de tijd van bv aubergines, kijk ik naar de letter a. Dit is zeker geen kritiek hoor!!!
Veel plezier in de tuin, Groetjes carine

Anoniem

Gazpacho is ook heerlijk. Daar kan je elke dag een liter van drinken.

Renée

De grote liefde voor tomaten….zo herkenbaar ❤️

Zuhal

Hahahaha heerlijk stukje weer Diana! Heb met een grote glimlach op mn gezicht zitten lezen 🙂

Groet
Zuhal

Liesbeth Bons

Ik droog alleen de buitenkant van de tomaten, de pitjes haal ik eruit. Het is heerlijk in de winter en ook om bouillonpoeder mee te maken. En het neemt nauwelijks ruimte in.

Anoniem

Hoi Diana & Ruud,

‘t zou een aflevering van Oppassen kunnen zijn. Mooi, maar vooral grappig verhaal en heel mooie foto’s van nog mooiere tomaten. Wij drogen tomaten met en zonder pitjes.

Liz & Co

Ann-Sophie

Hoi Diana

Mooi geschreven en vooral herkenbaar. We zijn net terug van een weekje Ardennen, waar ik vlak voor ons vertrek nog afkwam met een hele grote doos vol tomaat. Waarvan vriendlief zei: moet dit er ook nog bij? Gelukkig waren we ginder met 7, maar toch hebben we bijna de hele week tomaat gegeten :). Tomaat met mozzarella, pasta bolognaise, pasta putanesca, boontjes met tomatensaus… En komen we terug thuis en pluk ik weer zo’n doos bij elkaar :).

Groetjes
Ann-Sophie

Lia

Hoi Diana,

Misschien kun je, wat je teveel hebt aan de lokale voedselbank doneren.
Die zullen er vast blij mee zijn.
Of…
bij het moestuincomplex, waar ik mijn moestuin had, was een hok waar we groenten en fruit wat we over hadden neerlegden. Een ander kon dat dan weer meenemen. Dat deden we ook met stekjes of wat je teveel gezaaid had.

Vriendelijke groet,
Lia

Camelot

Hebben jullie al eens boontjes met tomaten en ui geprobeerd? Ook lekker en 2 vliegen in 1 klap 😉

Arie

Of boontjes, grove tomatensaus, geprakt hardgekookt ei en wat Parmezaan.

patrick

Hoi Diana, wij hebben deze week ook boontjes uit de tuin gegeten maar wij vonden ze aan de melige kant, weet jij waar dit aan kan liggen?

patrick

Hoi Diana en Ruud, ze hebben regelmatig water gehad misschien hebben ze te lang gehangen, zijn hier richtlijnen voor of kan ik dit aan de boontjes zien.?

Annemiek van Moorst

Ik begrijp het probleem niet. Wij maken de tomaten in – 20/25 min. koken met zout en olijfolie – dan in gesteriliseerde potten. Die potten zet je gewoon koel en donker weg. Bij ons in de seminterrato (ik woon in Italië). Wij kunnen er niet genoeg van maken; mijn vriend wil juist zoveel mogelijk potten inmaken. Tot de volgende oogst heb je dan tomatensaus. Nooit meer kopen. Wij eten altijd Italiaans.

William

Soffritto spagnolo: pomodori, cipolle e aglio( tomates,cebollas,ago. )Buonissimo!

Saluti dal bel Paese!

Annemiek van Moorst

hahahaha, ja dat had ik niet begrepen! Dan maar aan de voedselbank geven!

Agnita Jaasma

dat klinkt goed, hoe doe je dat precies qua verhoudingen? hoeveel zout en olijfolie per kg tomaten? Ontvel je ze ook eerst?

Annemiek van Moorst

Ik doe dat allemaal op gevoel want de hoeveelheden wisselen. Ik maak de grote tomaten per soort in – dit jaar Russian Rose (onze favoriet; de beste smaak van alle tomaten die ik ooit heb gekweekt en ik heb er heel veel geprobeerd), Nero di Brad (een zwarte Cuore di Bue), eigen kruising Golden Plum (is grote vleestomaat geworden), Cornue des Andes (veel lekkerder en productiever pastatomaat dan San Marino). De cherrytomaten laat ik jaarlijks in een bed spontaan opkomen – Ildi, Blondköpchen, variant op Sungold (een oranje tomaatje dat verukkelijk is; nog lekkerder dan Sungold zelf!) want Sungold is een F1 hybride, diverse rode en die maak ik doorelkaar in.
Ontvellen doe ik niet (meer) – teveel werk en wij vinden de velletjes niet erg. Paar flinke scheuten olijfolie in de pan, tomaten erin (grote in stukjes, de cherries gaan er heel in) dan wat zout – niet teveel. Verder niks zodat je later kruiden kunt toevoegen al naar gelang wat je maakt. Potten, deksels en soeplepel etc. sterileren wij met de Quooker. Na 20-25 min. pruttelen zonder deksel zo heet mogelijk in de poteen doen, deksel erop en 5 min. omgekeerd laten staan. Omdraaien en na tijdje hoor je een klik dat ze vacuum zijn getrokken. Na afkoelen koel en donker bewaren. Blijven goed tot de volgende oogst volgend jaar start.
Succes Agnita! Hoop dat je hier wat aan hebt.

Agnita Jaasma

Ja, erg bedankt, ik las overal, dat je tomaten in olijfolie maar een maand of 3 kan bewaren (maar is waarschijnlijk de gedroogde versie) en was op zoek naar langere houdbaarheid buiten de vriezer. Ga het zeker doen, want mijn tomatenoogst is tot recordhoogte gestegen!

Anoniem

Dag tomatenliefhebbers,
Mijn persoonlijke ervaring van gedroogde tomaten in olijfolie is dat ze weker worden naargelang de duur dat ze in potten blijven. Na een jaartje vind ik ze minder lekker. Let ook goed op het toevoegen van kruiden, was je bv de basilicum en niet lang genoeg de kruiden gedroogd, bevorder je het schimmelen. Persoonlijk verkies ik de gedroogde tomaten in vriezer en portie per portie leg ik ze soms een aantal dagen in olijfolie.
Groetjes
Carine

Car8ne

Dag Diana,
Ja, je moet eens proberen om tomaten iets minder te drogen, dan kan je dit ineens in stukjes snijden en in gerechten toevoegen. Bij pasta’s vind ik dit overheerlijk. Ik heb een droogtoestel en daarin laat ik ze 8 uur op 63 graden drogen en nadien leg ik ze nog een dag in de volle zon.
Groetjes
Carine

Agnita Jaasma

bedankt voor jullie reacties, er zit maar 1 ding op: alles proberen! 🙂

Jeanine

Hoi Diana, wat een bijzondere tomaten heb je! Als ik ze zie loopt het water in mn mond, lekker. Zelf heb ik ook een aantal tomatenplanten. Helaas heb ik regelmatig melige tomaten. Weet jij of ik iets fout doe?
Groetjes, Jeanine

Annemiek van Moorst

Volgens James Wong moet je tomaten einde middag oogsten (dus niet ‘s ochtends). En je kunt ze aspirine geven!
Goed boek van hem trouwens Grow for flavour http://www.cityplanter.co.uk/grow-for-flavour-james-wong-tells-how-to-turbocharge-taste/

Anoniem

Prachtig verhaal weer en met de foto van Ruud erbij zie ik de hele film voor me.

Groetjes Simone

Ine

Wat een mooie vruchten! Wat waren de lekkerste..?
En, ik kan niet vinden hoe de bodembedekking met zwarte folie van je aardbeienbed bevallen is. Waar kan ik dat vinden?
Met vriendelijke groet, Ine

Ine

Dank je! Nee, geen antwoord. Blijkbaar zijn er heel veel lekker. Ik heb een klein tomaatje, dat buiten kan staan, zonder het moeilijk te krijgen. Hie hij heet weet ik niet.
Ik heb bij de action grote krammen gekocht. Het lijkt erop dat je die diep in de grond kunt slaan. Toch uitkijken dan! Ik ga dat gronddoek proberen.
Fijne avond!

ellen

prachtige foto van de tuinier op de rug gezien in de regen, kunst!

Yvonne Beran

Beste Diana en Ruud,

Met veel plezier en interesse lezen we jullie nieuwsbrief en nadere informatie, bijvoorbeeld over aardbeien.

Hartelijke groet,

Yvonne

Martha van den Heerik

Ik vries het tomatensap altijd in in de groene groentezakken van AH, dat neemt veel minder ruimte in dan bakken in de vriezer! Ook wij hebben erg veel tomaten van onze volkstuin, maar ik weet hoe blij ik ben met een zak tomatensap als het straks kerst is!! Dus ik maak telkens weer sap, hoe meer hoe beter……

Vicky

Hallo Diana, ik heb bijna allemaal tomaten uit zaadjes van jou, waarvoor superveel dank!
Ik ben van alle tevreden, maar heb zoals iedereen favorieten. Ik heb staan:
Cherrytomaatjes:
-Coeur de pigeon: zeer lekker en goede opbrengst
-Sprite: inderdaad knapperig, en echt veel! Grote struiktomaat
‘Gewone tomaatjes’:
-Jaune Flammée: oranje, echt veel en zeer lekker: favoriet!
– Yubilenyi Tarashenko: rood, goede opbrengst, gebruik ik eerder voor soep of saus.
Romatomaten:
– blush: geel-oranje, zóóó lekker, fruitig, de opbrengst buiten onder een afdakje is groter dan binnen in de (te warme?) serre, favoriet!
– Speckled Roman: rood met streepjes, zeer goede opbrengst zowel onder dak buiten als in serre, zeer lekker in saus.
Vleestomaten:
– Ficarazzi: rood, heel lekker, opbrengst ok
– Coral Queen: geeloranjerood, heel goede opbrengst, hééél lekker, favoriet!
– Missouri Pink Love Apple: rozerood, superlekker! Favoriet! Misschien toch matige opbrengst, waarschijnlijk vanwege de warmte. Wat zijn jouw ervaringen hiermee Diana? Het is mijn eerste tomatenjaar, dus ik kan niet vergelijken. Is de opbrengst verschillend per jaar naargelang de weersomstandigheden?

In ieder geval is het al een geslaagd tomatenjaar geweest. Ik ben al aan het dromen over soorten voor volgend jaar. Met jouw website als inspiratiebron.
Dank je wel Diana!

Vicky

Hallo Diana,
Bedankt voor het antwoord in deze drukke moestuintijd.
Zal ik zeker doen :even je database vergelijken met mijn ervaringen.

Nog veel tuinplezier!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties