Huisvlijt
En zo oogsten we maar door. Weer een volle emmer tomaten geoogst, en de eerste echte oogst paprika’s (op de foto hierboven zie je een assortimentje oogst van dit weekend). En de eerste pepers. We dachten dat de courgetteplanten een beetje op het einde van hun leven waren, maar ineens lagen daar dit weekend weer 9 courgettes (en we zagen ook weer nieuwe bloemen).
De courgettezaailingen die we in de eerste week van juli zaaiden zijn uitgeplant in een verhoogde bak, en de planten zijn ondertussen al weer zo’n 40 centimeter in doorsnede. We hopen op een mooie nazomer en nog een leuke oogst van deze planten in september (en misschien zelfs oktober).
We hebben ondertussen genoeg tomatensap ingevroren, tomatensaus ingemaakt, courgettes ingevroren, komkommers weggegeven, etc.). De paprika’s van de foto hebben we schoongemaakt en in blokjes gesneden ingevroren, die gebruiken we in de winter voor pasta, soep en saus.
Maar wat kunnen we dus doen met de oogst die we afgelopen weekend mee naar huis namen?
Eureka: “Moestuin Kasaundi”!!
Kasaundi is wat men noemt een condiment, zoals ketchup dat is, en piccalilly, mosterd, sambal, etc.. Kasaundi komt uit India. Ik vond deze omschrijving op internet:
“Kasaundi is an Indian chutney or sauce, often based on tomatoes. There is chilli warmth without the overpowering heat. The rich, deep flavours come from mustard seeds & garlic. No fridge or pantry should be without kasaundi Use it as a chutney on BBQ’d meats, with crackers and aged cheddar, spread on sourdough, top with mozzarella or gruyere & melt under the grill. The options are endless!”
Klinkt lekker hè? Ik ken zelf 2 vormen; kasaundi van tomaten (een recept daarvan kun je ook op mijn inmaakpagina vinden) en kasaundi van aubergines. Ik bedacht; dan moet “moestuin kasaundi” dan toch ook kunnen?
Dus gepuzzeld en verzonnen, gemeten en afgewogen, bedacht en gemaakt. En lekker!! En dan hebben we het alleen nog maar warm geproefd, de potten staan nu ondersteboven af te koelen en eigenlijk is ze pas over een week of 2 echt lekker (wanneer de smaken zich hebben kunnen ontwikkelen).
Het volledige recept heb ik uiteraard op de pagina met inmaakrecepten geplaatst (onder de M van Moestuin Kasaundi), ook voor onszelf want ik weet volgende week zelf ook niet meer wat er in welke hoeveelheid in zit 🙂 .
Ik kan even de ingrediënten laten zien, en die zijn deels Indiaas, zoals koenjit, gember en djinten. En deels toch uit een oud-Hollandse moestuin zoals komkommer, uien en appelazijn.
Voor zover wij het nu kunnen inschatten, warm geproefd, heeft het alles; zoet en zuur, zout en pittig, fris en kruidig. Er is één maar; het is wel veel werk. Maar dat is dan mooi voor een regenachtige dag. En het resultaat mag er dan ook zijn; 11 potten heerlijke Moestuin Kasaundi:
Als ze zijn afgekoeld kijken we of ze vacuüm zijn en gaan de potten naar zolder. Maar 1 pot gaat direct de koelkast in, we zijn benieuwd hoe het over een paar dagen, en koud, smaakt.
Morgen een dag naar de volkstuin; wieden en water geven (in de kas). En voorgezaaide paksoi, snijbiet en herfstandijvie uitplanten. Ik geloof zowaar dat er geen oogst mee naar huis hoeft. Joepie, morgenavond ‘vrij’!
Tot slot nog een bloemenfoto. Van Cosmos sulphureus Bright Lights, een mengsel van geel, oranje en rood. Bloeit de hele zomer, rijk, vrolijk en in zomerse kleuren:
Hoi Diana,
Ik vind jouw tips & tricks super!
Ik heb in juli op uw aangeven ook een tweede maal courgettes gezaaid en de zaailingen een tiental dagen geleden uitgeplant en zijn zijn mooi aan het groeien, ik ben benieuwd voor de opbrengst in september.
En ja ik heb gisteren ook, onverwacht, drie mooie bolcourgettes kunnen oogsten. Leuk toch?
Hallo Luc,
Leuk om te horen, ik hoop dat we nog een mooie nazomer en herfst krijgen en nog flink wat verse courgettes kunnen oogsten!
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Mooie foto’s en bedankt voor het nieuwe recept. Zeker uit te proberen.
Ziehier een hint voor jouw courgetten als condiment. Ik maak bv courgettenconfituur met gember en dit is lekker bij koud vlees en kaas. Dit komt uit “Larousse des confitures” en daar staan veel soorten chutneys en confituren in.
Groetjes carine
Ps. Gisteren de eerste Amish Paste en liguria geoogst, ze zijn in elk geval mooi maar ik moet nog proeven.
Hallo Carine,
Ik hoop dat je beide tomaten lekker vindt! De Liguria is hier favoriet boven de Amish Paste.
Mocht je het recept van Larousse willen delen, dan hou ik (en vast nog andere mensen die dit lezen) me van harte aanbevolen!
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Ziehier het recept van courgettenconfituur te gebruiken als condiment.
1kg courgetten, 2 onbehandelde citroenen, 20 gr verse gember, 800gr suiker, 50 gr geconfijte gember
Dag 1:courgetten in dunne sneetjes snijden. De zeste van de citroen recupereren, en zeer fijn hakken, citroenen persen, verse gember raspen. Doe dit alles in een confituurpot en meng de suiker erdoor. Laat 1 nacht rusten.
Dag 2: voeg de geconfijte gember toe. Zet alles op een klein vuur en laat dit ongeveer 15 minuten goed doorkoken. Nadien in potjes en onmiddellijk deksel erop.
Zelf voeg ik enkel verse gember toe en geen geconfijte. Deze confituur zou ik zeker een paar weken laten staan alvorens te serveren. Het bewaart jaren.
Succes
Carine
Klinkt heerlijk, zou het ook met geleisuiker 2:1 kunnen?
Dag Lous,
Ik gebruik persoonlijk nooit geleisuiker, omdat er bewaarmiddelen inzitten onder de vorm van citroenzuur. Zelf gebruik ik geen witte suiker, maar maak ik confituur en gelei met rietsuiker of honing. Dit is natuurlijker en smaakt veel minder zoet. Ik gebruik ook aardig minder suiker dan de aangegeven hoeveelheden omwille van de vele bijwerkingen van de gerafineerde suiker. Enfin, het verhaal van suiker is misschien niet direct van toepassing op een moestuinsite -:) en daar kan ik nog uren over doorboren:-). Indien u toch confituur en gelei maakt met de daarvoor gemaakte geleisuiker, weet dan dat je nooit citroenen of limoenen mag toevoegen. Door het toevoegen van citroenen/limoenen dikt de confituur niet meer. Veel succes
Carine
Hallo Carine,
Dankjewel voor je recept!!
Diana
Hi Diana,
Ik heb nog een ander recept om courgetten op te leggen en te gebruiken als condiment. Eerder opleggen in olijfolie. Als je wilt, zoek ik het even terug op want het is reeds een paar jaren geleden dat ik dit nogheb gemaakt. Groetjes carine
Hallo Carine,
Klinkt ook bijzonder!!
Mocht je het recept ergens kunnen vinden, dan houd ik me van harte aanbevolen!
Diana
Ha Diana,
Voor het eerst heb ik een mooie tomaten oogst, door het warme weer, we hebben geen kas.
Dus ook voor heet eerst saus ingemaakt. En wel jouw tomatensaus 2.0! Heel goed gelukt, heerlijkbedankt.
Zo fijn dat ik niet eerst zelf hoefde te experimenteren, maar meteen aan de slag kon met jouw beproefd recept!
Hallo Mary,
Leuk om te horen dat je, mede dankzij de warme en droge zomer, zo’n goede oogst hebt gehad dat je tomatensaus hebt kunnen maken!
Ook komende week nog een mooie week met goede temperaturen, ik hoop dat je nog meer tomaten kunt oogsten voor er ongetwijfeld een keer een regenperiode begint die een eind gaat maken aan deze bijzondere zomer!
Diana
Hoi Diana,
Ik wilde je bedanken voor alle kennis en ervaring die je met ons deelt. Als moestuinierder heb ik veel van je geleerd, en kijk ik regelmatig op je website als ik iets wil weten. Merci!
Met vriendelijke groet,
Marco.
Hallo Marco,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Diana
Hallo Diana en Ruud.
Nadat ik van Ruud een duidelijke uitleg van de constructie van
de bonenstokken had gekregen was ik trots op het resultaat , ze staan als een huis. Helaas vorige week is bij de watertoren achter mijn tuin waar een rioolwater opslag is een leiding gesprongen gevolg het blank staan van mijn tuin met rioolwater. Nog geen snijbonen geoogst en nu kan ik helemaal niets meer oogsten ! Ik dacht aan jullie die overlast hebben jullie ook wel eens gehad maar dan met normaal water
Groetjes Simone
Hallo Simone,
Klinkt ranzig!
En wat jammer dat je geen bonen kunt oogsten! Ik vrees dat het ondertussen ook te laat wordt om nog lage bonen buiten te zaaien (hoewel ik het in een kas of tunnel nog wel zou durven).
Ik hoop dat de rest van je moestuin nog wel een goede oogst geeft of heeft gegeven!!
Diana
Hoi Diana,
Wat een leuke website heb je, vol goede tips! Ik had vorige week het idee om zaadjes van een aardbei van een teler te halen en deze te planten in een kweekbak (buiten). Nu zijn er vrij onverwachts 12 zaailingen van 1 tot 2 cm hoog. Ik weet dat de timing nogal bizar is, maar wil eigenlijk wel dat de plantjes de winter overleven. Wat te doen? Hoor graag van je.
Hallo Jan,
Ik vrees dat ik niets kan verhelpen aan je verkeerde timing 🙂 . Ik heb zelf wel eens aardbeien gezaaid maar ik heb nog nooit 1 week na het zaaien zaailingen van 1 tot 2 centimeter gehad, normaal gesproken kiemen aardbeien langzaam maar groeien ze nog veel langzamer.
Als ik het goed begrijp heb je van gekochte aardbeivruchten de zaden gehaald en die gezaaid.
Bedenk dan wel dat de kans dat die zaden zijn gekruist redelijk groot is, omdat veel aardbeitelers meerdere rassen telen (vroeg, middelvroeg en laat = spreiden van de oogst).
Veel groter nog is de kans op een F1-hybride; ik heb uitgelegd wat dat betekent op deze pagina: https://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/f1-hybride-zaden/
En over het laat in de zomer zaaien: aardbeien maken ondiepe wortels, de kans op een overleving in de winter is klein. Dan maar binnen overwinteren, lijkt mij.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Prachtige foto’s van een prachtige oogst! De droogte heeft jou ook niet kleingekregen zo te zien! Ik geniet ondertussen van je grappige schrijfsels, put er inspiratie uit voor mijn eigen nieuwe grote tuin, en ben al ongeduldig aan het uitkijken voor je nieuwe zadenlijst, vooral wat de pepers en tomaten betreft. Ik geniet nu volop van de oranje tomaten “Jaune flammé” ; “Coral queen”, en hele zoete oranje kerstomaatjes van “van Goeijenbier” en wat de pepertjes betreft vooral van Tasmanian Black en Rawittjes. Enthousiaste Groetjes; Ingrid.
Hallo Ingrid,
Leuk om te horen dat je tevreden bent over de tomaten! Hier is de Jaune Flammée ook altijd een succes, en de Coral Queen natuurlijk ook. En ook de Oranje van Goeijenbier. Ik heb dit jaar weer andere erg leuke cherrytomaten met flinke tot enorme opbrengst, zoals Ildi, Goldita, Barry’s Crazy Cherry, Piccolo en ‘good old’ Gardener’s Delight. Veel (ook voor mij) nieuwe rassen, soms een beetje tegenvallend (en dus geen zaden van geoogst) zoals de Afternoon Delight (wel lekker maar vreemde constant zelftoppende planten en daardoor weinig opbrengst). Maar soms ook nieuwe blijvertjes zoals de Balerinka, Brad’s Atomic Grape, Sweet Cream, Green Tiger, Cherokee Chocolate en Rebel Yell.
Oftewel: ik ben volop bezig met het oogsten van zaden 🙂
groetjes en nog een mooie nazomer en oogst gewenst!!
Diana
Dag Diana,
Ik wil persoonlijk niet teveel conclusies trekken over de tomatensoorten omwile van de weersomstandigheden. Ik heb varieteiten staan die andere jaren zeer goed zijn en die dit jaar allesbehalve zijn, nieuwe rassen via jouw zaden die 1 kerstomaat gaven en dan volledig topte, andere varieteiten (jouw of mijn eigen zaden) die het dan weer goed doen. Ik heb besloten om volgend jaar de niet goed gelukte varieteiten, toch opnieuw een kans te geven. Volgens mij heeft het weer veel invloed gehad.
Groetjes Carine
Hallo Carine,
In een zomer als deze (in jouw omstandigheden dan) is het inderdaad wellicht niet handig om conclusies te trekken, niet in opbrengst maar ook niet in smaak. Ik kan je verzekeren dat ik nooit een ras met slechts één of enkele cherrytomaten per tros in de zadenlijst zal zetten 🙂 . Dit jaar geen zaden geoogst van de Chestnut Chocolate, Afternoon Delight en Purple Bumblebee, juist om de reden dat de opbrengst naar mijn mening niet genoeg was, zeker niet in verhouding tot de smaak. En smaak kan trouwens ook veranderen onder invloed van bijvoorbeeld vocht, voeding, warmte en ziekte.
Hier is de enige invloed die het weer heeft gehad dat de oogst groot, kort en hevig was, en de planten nu letterlijk in elkaar storten (blad wordt al geel, de laatste tomaatjes zijn klein, etc.).
Ik hoop dat je volgend jaar een beter tomatenjaar krijgt!!
Diana
Hoi Diana en Ruud,
wat een bizarre zomer tot nu toe. Door jullie noeste arbeid en doorzettingsvermogen om elke dag opnieuw de dorstigen in jullie tuin te voorzien van water, is er een rijke oogst. En werk natuurlijk ook om het allemaal te verwerken. Op onze Limburgse zandgrond is het er jammerlijk anders verlopen. Ondanks regelmatig water blijven geven zijn de bonen in leven gebleven maar is de oogst karig. Net als rabarber, koolrabi , prei, peulen, aardappelen….. Maar in tegenstelling tot al die vorige jaren wel bijzonder veel bessen gehad. En (snoep)tomaten. Deels geteeld uit zaad van jouw zadenlijst maar ook door supermarkt tomaatjes te halveren en in potgrond te stoppen. Door het warme weer was er een snelle kieming en kon al gauw verspening plaatsvinden. Buiten en in de kas zijn het stevige bossige planten met veel tomaatjes van goede kwaliteit.
Voor het eerst heb ik alleen snoep- en cocktailtomaten geteeld omdat die minder gevoelig blijken te zijn voor phytophtora; ik testte dat vorig seizoen in mijn kasje. Nadat ik op jouw website las over het stekken van tomatendieven, meteen toegepast en met een verbluffend resultaat. Al van kunnen oogsten.
Waarom de paprika’s in de buiten lucht deze week spontaan binnen te rijpen is mij een vraag, maar ik ben er super blij mee (vorig seizoen te laat om aan de plant te kunnen rijpen).
Tot slot: dank voor jouw inspirerende verhalen, tips, recepten . En de manier HOE je het schrijft. Heerlijk om te lezen en vaak zo herkenbaar.
Vele tuingroeten,
Leon.
Hallo Leon,
Wat jammer dat je moestuinoogst tegenvalt! Het is her ook kurkdroog geweest, maar het voordeel van kleigrond is dat er ergens een miniem maar welkom beetje vocht wordt vastgehouden. Nadeel is trouwens dat we de grond niet inkomen, die was keihard (na de goede bui regen van eergisteren gaat het tijdelijk iets beter).
Leuk om te horen dat het stekken van de tomaten goed is gegaan en je nieuwe planten heeft opgeleverd!
Ook hier oogsten we nu volop paprika’s (en aubergines).
Ik hoop dat je alsnog flink kunt oogsten uit de moestuin!!
Diana
Ik mis een pagina over druiven…..
Hallo,
Dat klopt. Als ik ooit nog eens de tijd heb om die te maken/schrijven komt er zeker een pagina over druiven. Er mist nog wel meer hoor, een pagina over kersen, en over peren, over kang kung, etc.. Maar nu te druk in de tuin en in de keuken en met de zaden. En als ik komende winter tijd heb om te schrijven ga ik eerst verder met informatie over kruiden.
Ik heb trouwens al meer dan 1600 pagina’s wel geschreven, en die hebben ook allemaal onderhoud nodig (van teksten regelmatig nakijken en aanpassen tot nieuwe foto’s plaatsen, etc.). En vragen beantwoorden hoort er ook bij. Ik heb het er dus best druk mee, maar eens komt er een druivenpagina.
groetjes,
Diana
Ik ben echt super blij met die 1600 wél geschreven pagina’s Diana. Niet dat ik ze echt allemaal al gelezen heb hoor :-). Maar ik zoek én vind zoveel antwoorden op mijn vragen, je website is en blijft een geweldige bron van informatie én inspiratie! En je blog daarnaast heerlijk om te lezen!
Hi Diana,
Heb je blog over courgettes zaaien in juli helaas gemist. Denk je dat het nu nog steeds kan? Wil de courgetteplanten in de kas zetten. Heb ze nu in een hoge bak buiten staan, maar alle courgettes worden opgeknabbeld, denk door een muis.
Groet,
Jeannette
Hallo Jeannette,
Jammer! Hier beginnen de begin juli gezaaide planten nu groot genoeg te worden, ik zie (nog minuscule) bloempjes verschijnen in het hart van de plant.
Voor de buitenteelt is het nu helaas te laat, we zijn al 6 weken verder. In de kas zou je nog een gok kunnen wagen maar de opbrengst zal klein en kortdurend zijn; de nachten worden straks kouder, ook in een kas. En je bent voor de bestuiving afhankelijk van insecten en ook die gaan over een paar weken al minder verschijnen. Maar als je genoeg zaden hebt, een heel mooie en lange nazomer/herfst krijgt, en geen bezwaar hebt tegen zelf met de hand bestuiven dan is er natuurlijk altijd een kleine kans dat het gaat lukken.
groetjes,
Dian
Hoi Diana,
Wat een oogst dit jaar het lijkt wel een Italiaanse oogst voir de tomnaten.
Dit jaar Ossenhart vleestomaat naast de andere tomaten, wat is die lekjjer zoet zeg.
Ook bij mij veel potten en de diepvriezer zit al vol.
Zelfs de aubergine is goed gelukt, genieten van al de producten uit eigen tuin.
Bedankt voor je recept, als de pompoenen thuis liggen us het weer tijd voor de zoete pompoentaart.
Groet D’s
Hallo D´s,
Ja, het warme en droge weer zorgt dit jaar voor een meer dan goede tomatenoogst (mits de planten voldoende water krijgen). Ik zie bij mijn buurman nog steeds tomaten van het ras Geranium Kiss buiten staan, nog redelijk gezond, in ieder geval geen phytophthora, en nog steeds rode tomaatjes. Ik heb dit jaar zaden gekregen van een soort reuzen-ossenharttomaten, die ga ik dan zeker volgend jaar zaaien.
Veel plezier en succes met alle oogst!
Diana
Sorry voor de type fouten.
Hey Diana,
Ik was enthousiast met de courgette planten in het voorjaar, dus al over de 300 vruchten geoogst. Heel veel ingevroren, jam en zoetzuur gemaakt en veel gegeten Volgend jaar iets minder planten zetten. Las net dat je ook nog later zaailingen kunt zetten, ga ik zeker volgend jaar proberen !
hallo Diana,
Oogsten jullie de pompoenen nu ook al? Het is natuurlijk extreem vroeg maar bij mij zijn die steeltje al netjes ingedroogd en volgens de theorie is het dan oogstklaar!
Of wachten toch nog even voor alle zekerheid??
groeten
Wout
Hallo Wout,
Als een pompoen is verkleurd + de steel is verkurkt; dan is ze rijp. Dit jaar vroeger dan norm,aal gesproken. Ik weet het niet zeker maar ik denk dat het door de droogte komt.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Heb toch nog een vraag over Mexican Sour Gherkin.
Het inmaken van de vruchtjes in zoetzuur gebeurd dat op dezelfde wijze als bij augurken.
Ik heb er al een paar afgehaald(ook al zijn ze geen 3 cm)want ik weet niet of ze nu nog groter worden. Heb er een paar geproefd en ze smaken best lekker en knapperig.
En ik zie wel dat jij/jullie het ook druk hebben met het inmaken met al dat gene wat je weer hebt uitgestald.
Groetjes,
Annbeke
Anneke, ik zou ze zeker niet te groot laten worden, dan zijn ze niet lekker knapperig meer.
Ik heb het zelf nooit gedaan, maar het inmaken in zoetzuur gaat volgens mij net als bij augurken, komkommer en courgette e.d.
Zie verder hiervoor de website.
Succes ermee.
Ria
Hall Anneke en Ria,
Helemaal mee eens! En het inmaken gaat inderdaad hetzelfde als met augurken. Het enige verschil is dat de vruchtjes nu in het kokende azijnmengsel worden gedaan en direct nadat het weer kookt de potten in gaat.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ook jij bedankt voor de aanvullende informatie.
Groetjes,
Anneke
Hallo Diana,
Toch nog even een vraag over Mexican Sour Gherkin.
Het inmaken dat begrijp ik tot zover, alleen wil ik toch nog even weten of de vruchtjes ook in het zoutbad moeten omdat ze zo klein zijn, of kan je dit achterwege laten. Hoor het wel.
Groetjes,
Anneke van der Wiel
Hallo Anneke,
Nee, ik leg de vruchtjes niet eerst in het zout maar doe ze gelijk in het azijnmengsel, zo kort mogelijk koken en gelijk in potten.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Nog bedankt voor deze informatie en maar goed dat ik nog even gevraagd heb.
Groetjes,
Anneke
Hallo Ria,
Bedankt voor de reactie op mijn vraag. Het was de eerste keer dat ik deze vruchtjes probeer. Ga er mee aan de slag om ze in te maken en om er wat van te eten want ze zijn lekker knapperig en fris van smaak.
Groetjes,
Anneke
Hallo Diana,
Ook jij bedankt voor de aanvullende informatie.
Groetjes,
Anneke
Hallo Diana en Ruud,
Gefeliciteerd met wederom een heel goeie oogst en de blog, de vele reacties en de mooie foto’s. We leren elke dag van je en ook van de bijdragen van lezers.
Vriendelijke groet