Huisvlijt

 

En zo oogsten we maar door. Weer een volle emmer tomaten geoogst, en de eerste echte oogst paprika’s (op de foto hierboven zie je een assortimentje oogst van dit weekend). En de eerste pepers. We dachten dat de courgetteplanten een beetje op het einde van hun leven waren, maar ineens lagen daar dit weekend weer 9 courgettes (en we zagen ook weer nieuwe bloemen).

De courgettezaailingen die we in de eerste week van juli zaaiden zijn uitgeplant in een verhoogde bak, en de planten zijn ondertussen al weer zo’n 40 centimeter in doorsnede. We hopen op een mooie nazomer en nog een leuke oogst van deze planten in september (en misschien zelfs oktober).

We hebben ondertussen genoeg tomatensap ingevroren, tomatensaus ingemaakt, courgettes ingevroren, komkommers weggegeven, etc.). De paprika’s van de foto hebben we schoongemaakt en in blokjes gesneden ingevroren, die gebruiken we in de winter voor pasta, soep en saus.

 

Maar wat kunnen we dus doen met de oogst die we afgelopen weekend mee naar huis namen?

Eureka: “Moestuin Kasaundi”!!

Kasaundi is wat men noemt een condiment, zoals ketchup dat is, en piccalilly, mosterd, sambal, etc.. Kasaundi komt uit India. Ik vond deze omschrijving op internet:

“Kasaundi is an Indian chutney or sauce, often based on tomatoes. There is chilli warmth without the overpowering heat. The rich, deep flavours come from mustard seeds & garlic. No fridge or pantry should be without kasaundi Use it as a chutney on BBQ’d meats, with crackers and aged cheddar, spread on sourdough, top with mozzarella or gruyere & melt under the grill. The options are endless!”

Klinkt lekker hè? Ik ken zelf 2 vormen; kasaundi van tomaten (een recept daarvan kun je ook op mijn inmaakpagina vinden) en kasaundi van aubergines. Ik bedacht; dan moet “moestuin kasaundi” dan toch ook kunnen?

Dus gepuzzeld en verzonnen, gemeten en afgewogen, bedacht en  gemaakt. En lekker!! En dan hebben we het alleen nog maar warm geproefd, de potten staan nu ondersteboven af te koelen en eigenlijk is ze pas over een week of 2 echt lekker (wanneer de smaken zich hebben kunnen ontwikkelen).

Het volledige recept heb ik uiteraard op de pagina met inmaakrecepten geplaatst (onder de M van Moestuin Kasaundi), ook voor onszelf want ik weet volgende week zelf ook niet meer wat er in welke hoeveelheid in zit 🙂 .

Ik kan even de ingrediënten laten zien, en die zijn deels Indiaas, zoals koenjit, gember en djinten. En deels toch uit een oud-Hollandse moestuin zoals komkommer, uien en appelazijn.

 

Voor zover wij het nu kunnen inschatten, warm geproefd, heeft het alles; zoet en zuur, zout en pittig, fris en kruidig. Er is één maar; het is wel veel werk. Maar dat is dan mooi voor een regenachtige dag. En het resultaat mag er dan ook zijn; 11 potten heerlijke Moestuin Kasaundi:

Als ze zijn afgekoeld kijken we of ze vacuüm zijn en gaan de potten naar zolder. Maar 1 pot gaat direct de koelkast in, we zijn benieuwd hoe het over een paar dagen, en koud, smaakt.

Morgen een dag naar de volkstuin; wieden en water geven (in de kas). En voorgezaaide paksoi, snijbiet en herfstandijvie uitplanten. Ik geloof zowaar dat er geen oogst mee naar huis hoeft. Joepie, morgenavond ‘vrij’!

Tot slot nog een bloemenfoto. Van Cosmos sulphureus Bright Lights, een mengsel van geel, oranje en rood. Bloeit de hele zomer, rijk, vrolijk en in zomerse kleuren:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luc

Hoi Diana,
Ik vind jouw tips & tricks super!
Ik heb in juli op uw aangeven ook een tweede maal courgettes gezaaid en de zaailingen een tiental dagen geleden uitgeplant en zijn zijn mooi aan het groeien, ik ben benieuwd voor de opbrengst in september.
En ja ik heb gisteren ook, onverwacht, drie mooie bolcourgettes kunnen oogsten. Leuk toch?

Carine

Dag Diana,
Mooie foto’s en bedankt voor het nieuwe recept. Zeker uit te proberen.
Ziehier een hint voor jouw courgetten als condiment. Ik maak bv courgettenconfituur met gember en dit is lekker bij koud vlees en kaas. Dit komt uit “Larousse des confitures” en daar staan veel soorten chutneys en confituren in.
Groetjes carine
Ps. Gisteren de eerste Amish Paste en liguria geoogst, ze zijn in elk geval mooi maar ik moet nog proeven.

Carine

Dag Diana,
Ziehier het recept van courgettenconfituur te gebruiken als condiment.
1kg courgetten, 2 onbehandelde citroenen, 20 gr verse gember, 800gr suiker, 50 gr geconfijte gember
Dag 1:courgetten in dunne sneetjes snijden. De zeste van de citroen recupereren, en zeer fijn hakken, citroenen persen, verse gember raspen. Doe dit alles in een confituurpot en meng de suiker erdoor. Laat 1 nacht rusten.
Dag 2: voeg de geconfijte gember toe. Zet alles op een klein vuur en laat dit ongeveer 15 minuten goed doorkoken. Nadien in potjes en onmiddellijk deksel erop.

Zelf voeg ik enkel verse gember toe en geen geconfijte. Deze confituur zou ik zeker een paar weken laten staan alvorens te serveren. Het bewaart jaren.
Succes
Carine

Lous

Klinkt heerlijk, zou het ook met geleisuiker 2:1 kunnen?

Carine

Dag Lous,
Ik gebruik persoonlijk nooit geleisuiker, omdat er bewaarmiddelen inzitten onder de vorm van citroenzuur. Zelf gebruik ik geen witte suiker, maar maak ik confituur en gelei met rietsuiker of honing. Dit is natuurlijker en smaakt veel minder zoet. Ik gebruik ook aardig minder suiker dan de aangegeven hoeveelheden omwille van de vele bijwerkingen van de gerafineerde suiker. Enfin, het verhaal van suiker is misschien niet direct van toepassing op een moestuinsite -:) en daar kan ik nog uren over doorboren:-). Indien u toch confituur en gelei maakt met de daarvoor gemaakte geleisuiker, weet dan dat je nooit citroenen of limoenen mag toevoegen. Door het toevoegen van citroenen/limoenen dikt de confituur niet meer. Veel succes
Carine

Carine

Hi Diana,
Ik heb nog een ander recept om courgetten op te leggen en te gebruiken als condiment. Eerder opleggen in olijfolie. Als je wilt, zoek ik het even terug op want het is reeds een paar jaren geleden dat ik dit nogheb gemaakt. Groetjes carine

Mary

Ha Diana,
Voor het eerst heb ik een mooie tomaten oogst, door het warme weer, we hebben geen kas.
Dus ook voor heet eerst saus ingemaakt. En wel jouw tomatensaus 2.0! Heel goed gelukt, heerlijkbedankt.
Zo fijn dat ik niet eerst zelf hoefde te experimenteren, maar meteen aan de slag kon met jouw beproefd recept!

Marco

Hoi Diana,

Ik wilde je bedanken voor alle kennis en ervaring die je met ons deelt. Als moestuinierder heb ik veel van je geleerd, en kijk ik regelmatig op je website als ik iets wil weten. Merci!

Met vriendelijke groet,

Marco.

Anoniem

Hallo Diana en Ruud.
Nadat ik van Ruud een duidelijke uitleg van de constructie van
de bonenstokken had gekregen was ik trots op het resultaat , ze staan als een huis. Helaas vorige week is bij de watertoren achter mijn tuin waar een rioolwater opslag is een leiding gesprongen gevolg het blank staan van mijn tuin met rioolwater. Nog geen snijbonen geoogst en nu kan ik helemaal niets meer oogsten ! Ik dacht aan jullie die overlast hebben jullie ook wel eens gehad maar dan met normaal water
Groetjes Simone

Jan

Hoi Diana,

Wat een leuke website heb je, vol goede tips! Ik had vorige week het idee om zaadjes van een aardbei van een teler te halen en deze te planten in een kweekbak (buiten). Nu zijn er vrij onverwachts 12 zaailingen van 1 tot 2 cm hoog. Ik weet dat de timing nogal bizar is, maar wil eigenlijk wel dat de plantjes de winter overleven. Wat te doen? Hoor graag van je.

Ingrid De Kegel

Hallo Diana,

Prachtige foto’s van een prachtige oogst! De droogte heeft jou ook niet kleingekregen zo te zien! Ik geniet ondertussen van je grappige schrijfsels, put er inspiratie uit voor mijn eigen nieuwe grote tuin, en ben al ongeduldig aan het uitkijken voor je nieuwe zadenlijst, vooral wat de pepers en tomaten betreft. Ik geniet nu volop van de oranje tomaten “Jaune flammé” ; “Coral queen”, en hele zoete oranje kerstomaatjes van “van Goeijenbier” en wat de pepertjes betreft vooral van Tasmanian Black en Rawittjes. Enthousiaste Groetjes; Ingrid.

Carine

Dag Diana,
Ik wil persoonlijk niet teveel conclusies trekken over de tomatensoorten omwile van de weersomstandigheden. Ik heb varieteiten staan die andere jaren zeer goed zijn en die dit jaar allesbehalve zijn, nieuwe rassen via jouw zaden die 1 kerstomaat gaven en dan volledig topte, andere varieteiten (jouw of mijn eigen zaden) die het dan weer goed doen. Ik heb besloten om volgend jaar de niet goed gelukte varieteiten, toch opnieuw een kans te geven. Volgens mij heeft het weer veel invloed gehad.
Groetjes Carine

Leon vd Kerkhof

Hoi Diana en Ruud,
wat een bizarre zomer tot nu toe. Door jullie noeste arbeid en doorzettingsvermogen om elke dag opnieuw de dorstigen in jullie tuin te voorzien van water, is er een rijke oogst. En werk natuurlijk ook om het allemaal te verwerken. Op onze Limburgse zandgrond is het er jammerlijk anders verlopen. Ondanks regelmatig water blijven geven zijn de bonen in leven gebleven maar is de oogst karig. Net als rabarber, koolrabi , prei, peulen, aardappelen….. Maar in tegenstelling tot al die vorige jaren wel bijzonder veel bessen gehad. En (snoep)tomaten. Deels geteeld uit zaad van jouw zadenlijst maar ook door supermarkt tomaatjes te halveren en in potgrond te stoppen. Door het warme weer was er een snelle kieming en kon al gauw verspening plaatsvinden. Buiten en in de kas zijn het stevige bossige planten met veel tomaatjes van goede kwaliteit.
Voor het eerst heb ik alleen snoep- en cocktailtomaten geteeld omdat die minder gevoelig blijken te zijn voor phytophtora; ik testte dat vorig seizoen in mijn kasje. Nadat ik op jouw website las over het stekken van tomatendieven, meteen toegepast en met een verbluffend resultaat. Al van kunnen oogsten.
Waarom de paprika’s in de buiten lucht deze week spontaan binnen te rijpen is mij een vraag, maar ik ben er super blij mee (vorig seizoen te laat om aan de plant te kunnen rijpen).
Tot slot: dank voor jouw inspirerende verhalen, tips, recepten . En de manier HOE je het schrijft. Heerlijk om te lezen en vaak zo herkenbaar.

Vele tuingroeten,
Leon.

Anoniem

Ik mis een pagina over druiven…..

Ineke

Ik ben echt super blij met die 1600 wél geschreven pagina’s Diana. Niet dat ik ze echt allemaal al gelezen heb hoor :-). Maar ik zoek én vind zoveel antwoorden op mijn vragen, je website is en blijft een geweldige bron van informatie én inspiratie! En je blog daarnaast heerlijk om te lezen!

Jeannette

Hi Diana,
Heb je blog over courgettes zaaien in juli helaas gemist. Denk je dat het nu nog steeds kan? Wil de courgetteplanten in de kas zetten. Heb ze nu in een hoge bak buiten staan, maar alle courgettes worden opgeknabbeld, denk door een muis.
Groet,
Jeannette

Dees

Hoi Diana,
Wat een oogst dit jaar het lijkt wel een Italiaanse oogst voir de tomnaten.
Dit jaar Ossenhart vleestomaat naast de andere tomaten, wat is die lekjjer zoet zeg.
Ook bij mij veel potten en de diepvriezer zit al vol.
Zelfs de aubergine is goed gelukt, genieten van al de producten uit eigen tuin.
Bedankt voor je recept, als de pompoenen thuis liggen us het weer tijd voor de zoete pompoentaart.

Groet D’s

Dees

Sorry voor de type fouten.

Ellen

Hey Diana,
Ik was enthousiast met de courgette planten in het voorjaar, dus al over de 300 vruchten geoogst. Heel veel ingevroren, jam en zoetzuur gemaakt en veel gegeten Volgend jaar iets minder planten zetten. Las net dat je ook nog later zaailingen kunt zetten, ga ik zeker volgend jaar proberen !

Wout de Schepper

hallo Diana,

Oogsten jullie de pompoenen nu ook al? Het is natuurlijk extreem vroeg maar bij mij zijn die steeltje al netjes ingedroogd en volgens de theorie is het dan oogstklaar!
Of wachten toch nog even voor alle zekerheid??

groeten
Wout

Anneke

Hallo Diana,
Heb toch nog een vraag over Mexican Sour Gherkin.
Het inmaken van de vruchtjes in zoetzuur gebeurd dat op dezelfde wijze als bij augurken.
Ik heb er al een paar afgehaald(ook al zijn ze geen 3 cm)want ik weet niet of ze nu nog groter worden. Heb er een paar geproefd en ze smaken best lekker en knapperig.
En ik zie wel dat jij/jullie het ook druk hebben met het inmaken met al dat gene wat je weer hebt uitgestald.
Groetjes,
Annbeke

Ria

Anneke, ik zou ze zeker niet te groot laten worden, dan zijn ze niet lekker knapperig meer.
Ik heb het zelf nooit gedaan, maar het inmaken in zoetzuur gaat volgens mij net als bij augurken, komkommer en courgette e.d.
Zie verder hiervoor de website.
Succes ermee.
Ria

Anneke

Hallo Diana,
Ook jij bedankt voor de aanvullende informatie.
Groetjes,
Anneke

Anneke

Hallo Diana,
Toch nog even een vraag over Mexican Sour Gherkin.
Het inmaken dat begrijp ik tot zover, alleen wil ik toch nog even weten of de vruchtjes ook in het zoutbad moeten omdat ze zo klein zijn, of kan je dit achterwege laten. Hoor het wel.

Groetjes,
Anneke van der Wiel

Anneke

Hallo Diana,
Nog bedankt voor deze informatie en maar goed dat ik nog even gevraagd heb.
Groetjes,
Anneke

Anneke

Hallo Ria,
Bedankt voor de reactie op mijn vraag. Het was de eerste keer dat ik deze vruchtjes probeer. Ga er mee aan de slag om ze in te maken en om er wat van te eten want ze zijn lekker knapperig en fris van smaak.
Groetjes,
Anneke

Anneke

Hallo Diana,
Ook jij bedankt voor de aanvullende informatie.
Groetjes,
Anneke

Liz & Co

Hallo Diana en Ruud,

Gefeliciteerd met wederom een heel goeie oogst en de blog, de vele reacties en de mooie foto’s. We leren elke dag van je en ook van de bijdragen van lezers.
Vriendelijke groet

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties