Favorieten van dit jaar

Elk jaar zoek ik weer naar leuke en vooral lekkere manieren om de oogst te bewaren. Er zijn vaste favorieten, zoals de vijgenjam met sinaasappel en pijnboompitten, verrukkelijk op een plakje briochebrood. En sambal oelek, om het hele jaar te kunnen gebruiken. Chilisaus, omdat we die lekkerder vinden dan die uit een flesje uit de winkel. En natuurlijk de tomatenbasissaus die ik voor soepen en sauzen gebruik. Plus de augurken in zoetzuur. En dit jaar vroor ik ook weer pesto in, omdat ik gedroogde basilicum niet lekker vind, en in de vriezer wordt het heel nat en slap: ik maak er daarom eerst een dikke pesto van, die vries ik in de vakjes in een ijsblokjesvorm in en vervolgens bewaar ik de losgedrukte pesto-ijsblokjes in een doosje in de vriezer. Ze blijven zo zeker een jaar houdbaar en makkelijk, want ik gooi één of meer blokjes in een pastasaus of tomatensoep (die ik natuurlijk van de zelf ingemaakte tomatenbasissaus maakte :-)).

Maar ik zoek ook elk jaar weer naar nieuwe recepten, omdat het zo leuk is om te variëren, verschillende recepten te proberen en andere smaakcombinaties te proeven. Niet alles daarvan is even lekker hoor, en ook niet alles lukt even goed. Zo werd mijn komkommer-zwarte pepergelei nooit gelei. Uiteindelijk heb ik het een paar keer als siroop gedronken en toen het te lang in de koelkast stond toch maar weggegooid. Maar het was een leuk idee en de smaak was ook best grappig, misschien ga ik volgend jaar een nieuwe poging wagen, ondertussen geleerd van de gemaakte fouten :-).

Wat wel goed lukte en ik zeker ook volgend jaar weer maak is het ´recept´ van de verse knoflooktenen in sojasaus (het is zo simpel dat het amper een recept te noemen is). Ik kreeg de tip van Marianne en ben daar nog steeds dankbaar voor, wat lekker! Het is na 4 maanden nog steeds prima van kwaliteit: ondertussen zit er iets minder knoflooksmaak aan de knoflook en juist extra knoflooksmaak aan de sojasaus; soms gebruik ik alleen een teentje knoflook, soms alleen een scheutje van de knoflook-sojasaus en soms beide.

Trouwens, over knoflook gesproken: dit weekend gaan we de knoflooktenen planten, het is er een mooie tijd voor!

Dan nog zo’n nieuw en heerlijk inmaakrecept: Sott’Olio. Ik kreeg de tip en recept van mijn half Italiaanse tuinbuurvrouw Laura. De sott’olio van courgettes is nog steeds heerlijk en goed bewaarbaar. En net zo lekker vinden we sott’olio van sperzieboontjes. Op deze manier blijven ze echt heerlijk knapperig en smaakvol, ik kiep ze zo ongeveer in elke salade :-). Beide soorten ga ik volgend jaar zeker weer maken, en ik zag dat er ook sott’olio van bloemkool bestaat, en van paprika. Ik ga me daar komende winter verder in verdiepen.

En dan was er dit jaar nog mijn eerste probeersel van verzorgende goudsbloemolie (dus voor uitwendig gebruik :-)). En lavendelolie en smeerwortelolie. En op dit moment staat er nog rozebottelolie te wachten om gezeefd te worden. Ook hier ben ik erg tevreden over: ik gebruik het als handolie en het helpt ook tegen droog en pluizig haar. De smeerwortelolie gebruik ik op kleine schaafplekjes en wondjes (als ik me weer eens aan een klimroos heb geprikt). Ook dat ga ik volgend jaar zeker weer maken!

Wellicht ietwat controversieel (al is dat wel wat overdreven) was het recept van een 9-daage inmaak van komkommer. Overheerlijk en zeker voor herhaling vatbaar! Ik heb het met aluin en zonder aluin gemaakt. En de komkommer met aluin (die in de verwarmingsfase wordt gebruikt en daarna wordt afgegoten) is heerlijk en knapperig. Hetzelfde recept zonder aluin is niet knapperig meer maar maar zacht geworden, maar toch ook erg lekker. Ik ga volgend jaar allebei weer maken, de knapperige komkommer eten we als een zoetzuur bij rijstgerechten, de zachte komkommer gaat in salades.

Sorry voor de scheve labels, ik stond er blijkbaar niet recht voor. De donkere bolletjes zijn pimentbessen, die heb ik de 2e keer achterwege gelaten en juist wat ui toegevoegd

Nog een nieuw recept is dat van Glyko Kydoni, een Grieks inmaakrecept voor plakjes kweepeer in siroop met hele geroosterde amandelen: ook erg lekker! De hele amandelen zijn helaas niet knapperig meer maar wel heel smaakvol. Een schepje van deze inmaak is heerlijk in een bakje Griekse yoghurt.

En er zijn er nog meer hoor, zoals het pittige zoetzuur van courgettes, de kweeperenmosterd, een erg lekkere jam van peren met pijnboompitten en een jam met sinaasappel, appel en peer. Het moestuinseizoen komt nu langzaam ten einde (al blijft er 365 dagen per jaar genoeg te doen :-)), en dus ook het inmaakseizoen. Vorige week maakte ik nog 2 potjes sambal oelek, en voor deze maand staat natuurlijk weer de bouillonpasta op het programma, ook één van mijn favorieten. Alles bij elkaar is het weer een vol rek met heerlijke wintervoorraad!

Tot slot van dit blog nog 2 mededelingen:

Het zal wellicht niemand zijn ontgaan maar voor alle duidelijkheid en zekerheid wijs ik nog één keer op de kortingsactie op de zaaiagenda die ik samen met Laura maakte, die duurt tot en met zondag, vanaf maandag gelden de normale prijzen weer: Zaaiagenda in de winkel van Laura.

En dan nog even over de zadenlijst: ik hoop die ergens eind volgende week op de website te kunnen zetten. Ik moet nog 4 soorten verpakken maar nog 30 soorten beschrijven, en dat laatste kost ook veel tijd. Ik heb wel alvast de pagina met uitleg bijgewerkt en op de website geplaatst: Zadenlijst. Ik ga nu dus snel verder, de laatste loodjes!

p.s.: als het recept van een inmaakrecept al op de website staat heb ik de link in dit blog vermeld, zo niet, dan staat het recept nog op een papiertje gekrabbeld en hoop ik het ergens in december en januari tijd op de website te plaatsen. Maar eerst zijn de nieuwe tomatenrassen, peperrassen en eenjarige bloemen die ik dit jaar teelde aan de beurt. En van die laatste groep ben ik begonnen met het fotograferen van de zaden, met het idee dat het misschien handig en leuk is om die foto bij elke eenjarige in die database te plaatsen. Ik kan me van vroeger herinneren dat ik nog wel eens in een uitgebloeide bloem zocht naar zaden; waar zitten ze en wat zouden de zaden zijn? Wellicht zijn er ook andere mensen soms nog ‘zoekende’. Vandaar tot slot nog één foto van de foto’s die ik al maakte, van een zaadje van Zinnia elegans (het is dus het leisteengrijze ‘vulpen-punt-achtige’ laatste gedeelte van een uitgebloeid bloemblad.

30 reacties op Favorieten van dit jaar

Margriet. M 13 november 2021 om 01:56

Hallo Diana en Ruud,
Wat is het toch weer mooi om te zien hoe het voorraad rek is gevuld met potjes winter voorraad. Mag je trots op zijn.
Ik heb vanwege operatie afgelopen zomer niet veel kunnen inmaken, maar gelukkig heeft mijn man veel tijdelijk in de diepvries gedaan. We hebben nu een sappan gekocht en ik ga nu langzamerhand beginnen met het verwerken van de groenten en Fruit. En ik verheug me er zo op om weer aardbeienjam uit de “römertopf “ te maken. Die is zo ongelofelijk lekker en vol van smaak! Nu ik weet dat je een zadenlijst hebt binnenkort ben ik erg nieuwsgierig en hoop er nog iets van kunnen kopen.
Bedankt voor je leuke stukjes elke week en lieve groet Margriet

Ruud & Diana 14 november 2021 om 09:58

Hallo Margriet,
Allereerst: ik hoop dat je na je operatie weer goed bent hersteld!!
En dan: je maakt me wel erg nieuwsgierig naar het recept van aardbeienjam uit de römertopf :-). Zou je het hier met ons willen delen?
groetjes,
Diana

Margriet M 18 november 2021 om 21:45

Hallo Diana,
Ja hoor ik wil recept wel delen en ik hoop dat het in de smaak valt,” Aardbeien jam uit römertopf” evt. met whisky.
basis regel is: jam maken in gewone römertopf kan slechts kleine hoeveelheid, dit is 750gr Fruit, voor grote römertopf recept verdubbelen.
Ingrediënten: 750 Aardbeien, 400gr Rietsuiker, 200 gr gelei-suiker, pitjes van 1 vanillepeul,
sap van 1 citroen, wat citroenrasp, evt. vijf eetlepels whisky.(heb ik nog niet
geprobeerd)

werkwijze:
1.Römertopf een half uur in een bak water zetten.
2.Vruchten schoonmaken, gedeelte fijn maken met mixer en gedeelte aan stukjes snijden
3.Vruchten in natgemaakte Römertopf overdoen en mengen met suiker, vanille en
citroensap en rasp.
4. 1uur laten staan zodat aardbei sap eruit kan trekken.
5.Deksel op schotel leggen , in koude oven plaatsen.
6. de temperatuur op 200C instellen en in anderhalf uur tot jam inkoken
7. Evt. op het laatst de nog kokende jam afmaken met de whisky.
8. Dan de jam in de ondertussen gesteriliseerde jampotten doen, deksel erop en op kop
zetten.

Ik vind dit altijd een heerlijke jam omdat een hele volle aardbei smaak heeft doordat geen vocht is toegediend.
Tip: je kunt ook 500gr aardbeien en 250 gr Rabarber met 1eetlepel citroensap omdat aardbeien weinig pectine hebben.
Veel succes.

Ruud & Diana 19 november 2021 om 09:33

Hallo Margriet,
Dankjewel voor het recept, ik ga het zeker eens proberen!!
Het lijkt in de verte wel iets op het recept uit de Larousse die op mijn website staat: ook daar wordt geen vocht aan toegevoegd en weken de aardbeien eerst in de suiker. Wij vinden die jam ook tot nu toe de allerlekkerste, door de pure aardbeiensmaak. Maar het is net iets anders in samenstelling, toevoegingen en kookwijze. Dus ik ben heel benieuwd en ga het zeker in 2022 proberen (mits de jonge aardbeienplanten al een leuke opbrengst geven :-)).
Nogmaals dank!
Diana

Margriet. M 20 november 2021 om 21:20

Hallo Diana,
Ik was eerst van plan om de jam te maken nu mijn handen enigszins genezen zijn van operatie( nieuw vingerkootje) maar zie er toch vanaf omdat er dan te veel vocht vrijkomt. Ik ben van dat dan de verhoudingen niet kloppen.

Margriet. M 20 november 2021 om 21:26

Excuus voor foute spelling soms, operatie vingergewricht is aan rechterhand vandaar

Tineke 13 november 2021 om 15:45

Hallo Diana. Kun je in plaats van sojasaus ook ketjap asin gebruiken voor de knoflook in sojasaus?

Ruud & Diana 14 november 2021 om 10:08

Hallo Tineke,
Ik durf het niet te zeggen, ik heb het zelf nog niet geprobeerd. Bedenk dat er in goede kwaliteit sojasaus slechts 4 ingrediënten zitten: soja, tarwe, water en ongeveer 16% zout. In ketjap asin (ik heb even het etiket van die van Conimex opgezocht) zit: water, 24% sojasaus, 49% suiker, E202 (kaliumsorbaat), melasse, gemodificeerd maïszetmeel, aroma en gebrande suikerstroop.
Oftewel: sojasaus is het natuurlijke middel waar met flink wat toevoegingen ketjap asin van wordt gemaakt. Ik denk dat de houdbaarheid van de knoflook in de soja veel te maken heeft met het percentage zout en dat ligt ook bij ketjap asin heel hoog. Maar wat de grote hoeveelheid suiker en de andere toevoegingen in ketjap asin uiteindelijk doet durf ik niet te zeggen. Mocht je het gaan proberen, dan hoor ik later heel graag nog eens van je hoe het is gegaan.
groetjes,
Diana

Annemiek van Moorst 13 november 2021 om 16:49

Hi Diana, mooi stuk weer.
Heb je een recept voor kweepeermosterd? Heb de site afgezocht maar niks gevo den en je noemt hem hier ook zonder link.

Ruud & Diana 14 november 2021 om 10:13

Hallo Annemiek,
Dat klopt, het ligt hier nog op een stapeltje aantekeningen met andere recepten, ik hoop later tijd te hebben om het recept te plaatsen, net als die van de andere nieuwe inmaakrecepten van dit jaar. Ik heb helaas nu even geen tijd, te druk met de tuin, zadenlijst, oogst, etc. Maar ik beloof het zo snel mogelijk te plaatsen. Googel vooral even op ‘Mostarda di pere’, je vindt dan de originele Italiaanse recepten en je kunt dat met google translate heel gemakkelijk vertalen.
groetjes,
Diana

Annemiek van Moorst 14 november 2021 om 16:06

Dank je Diana! Doe rustig aan. Je bent een topper!

Danielle Wander 14 november 2021 om 12:24

Er is een site Kweepeer.nl. Daar kun je heel veel leuke kweepeer- recepten vinden

Annemiek van Moorst 14 november 2021 om 16:06

Dank je Danielle, de site is mij bekend 🙂 helaas komt er al jaren niks nieuws meer bij.

Con 13 november 2021 om 17:01

Hallo Diana, wat een hoop heerlijke recept ideeën. Die ga ik zeker uitproberen.
De foto van het zaadgoed vind ik ook een goed idee. Ik heb in het verleden me ook weleens afgevraagd, welk deel het zaad zou kunnen zijn. Meestal heb dan de hele bloem gedroogd en wat dan overblijft is dan het zaad, of toch maar weer een zakje gekocht, om te zien hoe het zaad eruit ziet. Eigen zaad komt ook altijd goed aan als gastgeschenk.

We hebben vandaag aan leuk initiatief meegedaan. Voor 4 jaren hebben boeren zaad ingezameld van wilde, plaatselijke struiken, die zowel voor de insecten als voor vogels belangrijk zijn . De struikjes die daar uit zijn voortgekomen kon men vandaag voor 3 euro kopen. We zijn dus flink aan de slag geweest om onze 27 struikjes te planten. Nu maar hopen dat ze de winter overleven.
Beste groetjes en nog een fijn weekend.
Con

Marjolein 14 november 2021 om 10:26

Hoi Con,

Wat een leuk initiatief, van die boeren! Mag ik vragen waar ergens in Nederland die struikjes te koop zijn?

Hartelijke groet,
Marjolein.

Con 14 november 2021 om 18:35

Hallo Marjolein,
Deze actie was eenmalig, de volgende vindt in 2 jaar weer plaats. Het is inderdaad een heel goed initiatief. In onze tuinen vinden vogels steeds minder veilige broedplekken, doordat bv coniferen e.d. geplant worden. Hierin kan een vogel geen veilig nest bouwen. Hoe meer doorns een struik heeft hoe veiliger voor een vogel en natuurlijk heerlijke besjes.
De larven van de citroenvlinder vinden alleen voedsel aan de boom Frangula alnus, voor de natuur dus heel belangrijke boom, die ik hier nog niet in een tuincentrum gezien heb (hij is ook niet echt mooi). De schors van deze boom heeft een onaangename geur waar herten niet van houden, nog een groot pluspunt voor ons. Deze leuke beesten hebben bij ons al flink wat weg gegeten, we hebben nu 5 van deze bomen.
Beste groetjes Con.

Petra 13 november 2021 om 18:23

Hoi Diana,
Ik zal heel blij zijn met de foto’s van de zaden. Ik herken er veel, maar heb op dit gebied ook nog veel te leren.
En niemand kan het beter omschrijven. 😉
Toen ik de foto zag, was dat (van die vulpen) m’n eerste gedachte, leuk !
En verheug me natuurlijk op de nieuwe zadenlijst.
Petra

Ton Rensen. 14 november 2021 om 09:39

Hoi Diana,
Ik las in je recept van Sott’olio Courgette (die ik uitgeprint en wel volgend jaar ga proberen) dat je dit ook met sperziebonen kunt doen. Wil ik ook gaan proberen. Maar werkt het recept dan precies het zelfde als met courgettes?
Mooie blog weer, weer veel inspiratie opgedaan.
Groetjes, Ton.

Ruud & Diana 14 november 2021 om 10:18

Hallo Ton,
Het recept van de sott’olio met de sperziebonen wordt net iets anders gemaakt dan die met courgettes. Ik heb het hier ergens op een stapeltje met papiertjes liggen en hoop het volgende maand op mijn website te plaatsen, nu eerst nog even te druk met de tuin, de zadenlijst, etc. Als je even googelt op ‘fagiolini sott’olio ricetta’ vind je de originele Italiaanse recepten en kun je het met google translate vertalen. Maar ik beloof het dus ergens in de komende weken ook op de website te zetten.
groetjes,
Diana

Frank 14 november 2021 om 16:17

Beste Diana,

Ik kon zo 1 2 3 niet vinden waar ik mijn vraag kon plaatsen,
daarom maar hier.
Ik had in een artikel van jou de uitleg gelezen m.b.t. F1
Nu is mijn vraag; wat is de betekenis van VF?
ik zie die aanduiding op internet staan bij o.a. tomaten.

Alvast hartelijk dank voor de moeite.
Met vriendelijke groet,

Frank

Ruud & Diana 15 november 2021 om 08:55

Hallo Frank,
Daar heb ik zelf eigenlijk nog nooit over nagedacht, ik moest het ook even opzoeken, zo leer ik zelf ook weer wat :-).
Ik heb gevonden: als er VF achter de rasnaam van een tomaat staat betekent het dat het ras resistent is tegen Verticillium (V, verwelkingsziekte) en Fusarium (F, een groep parasiterende schimmels).
groetjes,
Diana

Josephine 14 november 2021 om 18:19

Hallo Diana, wat een leuke recepten op je site, een ware inspiratiebron !! Ik heb een vraag over het recept sott’olio van courgettes. Er staat dat er knoflook in gaat, is dat geen risico met botulisme of is dat een ander proces?
Groeten,
Josephine

Ruud & Diana 15 november 2021 om 08:50

Hallo Josephine,
Ja, daar had ik zelf ook wel over nagedacht. In mijn eerste 3 potten heb ik daarom geen knoflook toegevoegd, ook al vind ik geen enkel origineel Italiaans recept voor ´zucchini sott´olio´ zonder knoflook. Daarom de volgende paar potten gemaakt zoals de Italianen het maken. Nu we het een paar keer hebben geproefd begrijp ik het wel: door het koken in azijn en witte wijn is de zuurgraad zo hoog (het is niet zuur maar je proeft zeker de azijn/witte wijn) dat botulisme zich er niet in kan ontwikkelen. Als ik mijn pH-stripjes weer eens terug kan vinden zal ik de zuurgraad ook eens officieel meten.
groetjes,
Diana

Josephine 15 november 2021 om 10:38

Dankjewel Diana, vandaag ga ik het proberen met de laatste paprika’s. Het lijkt mij een heerlijk gerecht. Groetjes, Josephine

Ellen 16 november 2021 om 10:13

Daar schrik ik van, hoe werkt dat, botulisme door knoflook? Ik heb heel veel potjes met kleine tomaatjes ingemaakt, daar zitten hele tenen knof bij die niet zijn gekookt…

Ruud & Diana 17 november 2021 om 09:22

Hallo Ellen,
Verse knoflook in olie is heel bekend en berucht als het om botulisme gaat. Maar bij het inmaken is het sowieso altijd belangrijkom eraan te denken en te bedenken hoe je het kunt voorkomen. Ik heb er daarom eens een uitgebreid blog over geschreven, en ook in de reacties kun je nog veel waardevolle informatie vinden: Inmaken en botulisme
groetjes,
Diana

Andrea 16 november 2021 om 17:39

Hi,
Ik zie dat je rozebottelolie aan het maken bent, ik vroeg me al af wat ik met mijn rozebottelstruik aan moest. Nu begrijp ik dat je van de pitten in de rozebottel de olie maakt door ze te perzen. Dat lijkt me wel erg veel werk voor een kleine opbrengst. Op welke wijze doe jij het ?

Ruud & Diana 17 november 2021 om 09:51

Hall Andrea,
Nee hoor, ik heb geen apparaatje waarmee ik olie uit zaden kan persen. Ik heb de rozenbottels gehalveerd en die op 35 graden in een droogapparaat gedroogd. En die gehalveerde en volledig gedroogde rozenbottels heb ik in amandelolie gelegd. Dat is nu ongeveer 6 weken geleden dus ik kan de olie gaan zeven en gebruiken.
groetjes,
Diana

wietske 19 november 2021 om 19:00

Hallo Diana en Ruud.
Hier ook een mooie kast vol lekkere producten . De gegrilde groenet echter stinken de pot uit. adus die meost ik weg doen. Maar verder ben ik toch heel tevreden wat mijn tuin dit eerste jaar heeft opgebracht. Zelfs de zoete aardappelen waar ik drie stekken van had gepoot zijn als een prima oogst vandaag op gegraven. het is zeker 5 kilo..
Mijn kas staat nu echter onder het mos !! wat kan ik daar aan doen.
In d e kas staan nog andyvie, paksoi , een tomaatje tiny tin,winter reuzen spinazie en wat schorsneren in.

Ruud & Diana 30 november 2021 om 09:27

Hallo Wietske,
Mos zou te maken kunnen hebben met een wat zure grond (dan zou je kunnen kalken) maar dat hoeft zeker niet. Ook hier groeit mos in de kas, het heeft ook te maken met ideale omstandigheden in vochtige grond, luchtvochtigheid, gefilterd licht, temperatuur, etc. Je kunt het verwijderen als ‘onkruid’, zelf vind ik die vrolijke groene kussentjes in de winter juist altijd wel leuk. In het voorjaar gaan ze vaak vanzelf dood omdat het te licht, warm en droog wordt en dan ‘schrepel’ ik ze door de grond. Maar een pH-test is altijd de moeite waard om eens te doen.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties