Favorieten van dit jaar

Elk jaar zoek ik weer naar leuke en vooral lekkere manieren om de oogst te bewaren. Er zijn vaste favorieten, zoals de vijgenjam met sinaasappel en pijnboompitten, verrukkelijk op een plakje briochebrood. En sambal oelek, om het hele jaar te kunnen gebruiken. Chilisaus, omdat we die lekkerder vinden dan die uit een flesje uit de winkel. En natuurlijk de tomatenbasissaus die ik voor soepen en sauzen gebruik. Plus de augurken in zoetzuur. En dit jaar vroor ik ook weer pesto in, omdat ik gedroogde basilicum niet lekker vind, en in de vriezer wordt het heel nat en slap: ik maak er daarom eerst een dikke pesto van, die vries ik in de vakjes in een ijsblokjesvorm in en vervolgens bewaar ik de losgedrukte pesto-ijsblokjes in een doosje in de vriezer. Ze blijven zo zeker een jaar houdbaar en makkelijk, want ik gooi één of meer blokjes in een pastasaus of tomatensoep (die ik natuurlijk van de zelf ingemaakte tomatenbasissaus maakte :-)).

Maar ik zoek ook elk jaar weer naar nieuwe recepten, omdat het zo leuk is om te variëren, verschillende recepten te proberen en andere smaakcombinaties te proeven. Niet alles daarvan is even lekker hoor, en ook niet alles lukt even goed. Zo werd mijn komkommer-zwarte pepergelei nooit gelei. Uiteindelijk heb ik het een paar keer als siroop gedronken en toen het te lang in de koelkast stond toch maar weggegooid. Maar het was een leuk idee en de smaak was ook best grappig, misschien ga ik volgend jaar een nieuwe poging wagen, ondertussen geleerd van de gemaakte fouten :-).

Wat wel goed lukte en ik zeker ook volgend jaar weer maak is het ´recept´ van de verse knoflooktenen in sojasaus (het is zo simpel dat het amper een recept te noemen is). Ik kreeg de tip van Marianne en ben daar nog steeds dankbaar voor, wat lekker! Het is na 4 maanden nog steeds prima van kwaliteit: ondertussen zit er iets minder knoflooksmaak aan de knoflook en juist extra knoflooksmaak aan de sojasaus; soms gebruik ik alleen een teentje knoflook, soms alleen een scheutje van de knoflook-sojasaus en soms beide.

Trouwens, over knoflook gesproken: dit weekend gaan we de knoflooktenen planten, het is er een mooie tijd voor!

Dan nog zo’n nieuw en heerlijk inmaakrecept: Sott’Olio. Ik kreeg de tip en recept van mijn half Italiaanse tuinbuurvrouw Laura. De sott’olio van courgettes is nog steeds heerlijk en goed bewaarbaar. En net zo lekker vinden we sott’olio van sperzieboontjes. Op deze manier blijven ze echt heerlijk knapperig en smaakvol, ik kiep ze zo ongeveer in elke salade :-). Beide soorten ga ik volgend jaar zeker weer maken, en ik zag dat er ook sott’olio van bloemkool bestaat, en van paprika. Ik ga me daar komende winter verder in verdiepen.

En dan was er dit jaar nog mijn eerste probeersel van verzorgende goudsbloemolie (dus voor uitwendig gebruik :-)). En lavendelolie en smeerwortelolie. En op dit moment staat er nog rozebottelolie te wachten om gezeefd te worden. Ook hier ben ik erg tevreden over: ik gebruik het als handolie en het helpt ook tegen droog en pluizig haar. De smeerwortelolie gebruik ik op kleine schaafplekjes en wondjes (als ik me weer eens aan een klimroos heb geprikt). Ook dat ga ik volgend jaar zeker weer maken!

Wellicht ietwat controversieel (al is dat wel wat overdreven) was het recept van een 9-daage inmaak van komkommer. Overheerlijk en zeker voor herhaling vatbaar! Ik heb het met aluin en zonder aluin gemaakt. En de komkommer met aluin (die in de verwarmingsfase wordt gebruikt en daarna wordt afgegoten) is heerlijk en knapperig. Hetzelfde recept zonder aluin is niet knapperig meer maar maar zacht geworden, maar toch ook erg lekker. Ik ga volgend jaar allebei weer maken, de knapperige komkommer eten we als een zoetzuur bij rijstgerechten, de zachte komkommer gaat in salades.

Sorry voor de scheve labels, ik stond er blijkbaar niet recht voor. De donkere bolletjes zijn pimentbessen, die heb ik de 2e keer achterwege gelaten en juist wat ui toegevoegd

Nog een nieuw recept is dat van Glyko Kydoni, een Grieks inmaakrecept voor plakjes kweepeer in siroop met hele geroosterde amandelen: ook erg lekker! De hele amandelen zijn helaas niet knapperig meer maar wel heel smaakvol. Een schepje van deze inmaak is heerlijk in een bakje Griekse yoghurt.

En er zijn er nog meer hoor, zoals het pittige zoetzuur van courgettes, de kweeperenmosterd, een erg lekkere jam van peren met pijnboompitten en een jam met sinaasappel, appel en peer. Het moestuinseizoen komt nu langzaam ten einde (al blijft er 365 dagen per jaar genoeg te doen :-)), en dus ook het inmaakseizoen. Vorige week maakte ik nog 2 potjes sambal oelek, en voor deze maand staat natuurlijk weer de bouillonpasta op het programma, ook één van mijn favorieten. Alles bij elkaar is het weer een vol rek met heerlijke wintervoorraad!

Tot slot van dit blog nog 2 mededelingen:

Het zal wellicht niemand zijn ontgaan maar voor alle duidelijkheid en zekerheid wijs ik nog één keer op de kortingsactie op de zaaiagenda die ik samen met Laura maakte, die duurt tot en met zondag, vanaf maandag gelden de normale prijzen weer: Zaaiagenda in de winkel van Laura.

En dan nog even over de zadenlijst: ik hoop die ergens eind volgende week op de website te kunnen zetten. Ik moet nog 4 soorten verpakken maar nog 30 soorten beschrijven, en dat laatste kost ook veel tijd. Ik heb wel alvast de pagina met uitleg bijgewerkt en op de website geplaatst: Zadenlijst. Ik ga nu dus snel verder, de laatste loodjes!

p.s.: als het recept van een inmaakrecept al op de website staat heb ik de link in dit blog vermeld, zo niet, dan staat het recept nog op een papiertje gekrabbeld en hoop ik het ergens in december en januari tijd op de website te plaatsen. Maar eerst zijn de nieuwe tomatenrassen, peperrassen en eenjarige bloemen die ik dit jaar teelde aan de beurt. En van die laatste groep ben ik begonnen met het fotograferen van de zaden, met het idee dat het misschien handig en leuk is om die foto bij elke eenjarige in die database te plaatsen. Ik kan me van vroeger herinneren dat ik nog wel eens in een uitgebloeide bloem zocht naar zaden; waar zitten ze en wat zouden de zaden zijn? Wellicht zijn er ook andere mensen soms nog ‘zoekende’. Vandaar tot slot nog één foto van de foto’s die ik al maakte, van een zaadje van Zinnia elegans (het is dus het leisteengrijze ‘vulpen-punt-achtige’ laatste gedeelte van een uitgebloeid bloemblad.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Margriet. M

Hallo Diana en Ruud,
Wat is het toch weer mooi om te zien hoe het voorraad rek is gevuld met potjes winter voorraad. Mag je trots op zijn.
Ik heb vanwege operatie afgelopen zomer niet veel kunnen inmaken, maar gelukkig heeft mijn man veel tijdelijk in de diepvries gedaan. We hebben nu een sappan gekocht en ik ga nu langzamerhand beginnen met het verwerken van de groenten en Fruit. En ik verheug me er zo op om weer aardbeienjam uit de “römertopf “ te maken. Die is zo ongelofelijk lekker en vol van smaak! Nu ik weet dat je een zadenlijst hebt binnenkort ben ik erg nieuwsgierig en hoop er nog iets van kunnen kopen.
Bedankt voor je leuke stukjes elke week en lieve groet Margriet

Margriet M

Hallo Diana,
Ja hoor ik wil recept wel delen en ik hoop dat het in de smaak valt,” Aardbeien jam uit römertopf” evt. met whisky.
basis regel is: jam maken in gewone römertopf kan slechts kleine hoeveelheid, dit is 750gr Fruit, voor grote römertopf recept verdubbelen.
Ingrediënten: 750 Aardbeien, 400gr Rietsuiker, 200 gr gelei-suiker, pitjes van 1 vanillepeul,
sap van 1 citroen, wat citroenrasp, evt. vijf eetlepels whisky.(heb ik nog niet
geprobeerd)

werkwijze:
1.Römertopf een half uur in een bak water zetten.
2.Vruchten schoonmaken, gedeelte fijn maken met mixer en gedeelte aan stukjes snijden
3.Vruchten in natgemaakte Römertopf overdoen en mengen met suiker, vanille en
citroensap en rasp.
4. 1uur laten staan zodat aardbei sap eruit kan trekken.
5.Deksel op schotel leggen , in koude oven plaatsen.
6. de temperatuur op 200C instellen en in anderhalf uur tot jam inkoken
7. Evt. op het laatst de nog kokende jam afmaken met de whisky.
8. Dan de jam in de ondertussen gesteriliseerde jampotten doen, deksel erop en op kop
zetten.

Ik vind dit altijd een heerlijke jam omdat een hele volle aardbei smaak heeft doordat geen vocht is toegediend.
Tip: je kunt ook 500gr aardbeien en 250 gr Rabarber met 1eetlepel citroensap omdat aardbeien weinig pectine hebben.
Veel succes.

Margriet. M

Hallo Diana,
Ik was eerst van plan om de jam te maken nu mijn handen enigszins genezen zijn van operatie( nieuw vingerkootje) maar zie er toch vanaf omdat er dan te veel vocht vrijkomt. Ik ben van dat dan de verhoudingen niet kloppen.

Margriet. M

Excuus voor foute spelling soms, operatie vingergewricht is aan rechterhand vandaar

Tineke

Hallo Diana. Kun je in plaats van sojasaus ook ketjap asin gebruiken voor de knoflook in sojasaus?

Annemiek van Moorst

Hi Diana, mooi stuk weer.
Heb je een recept voor kweepeermosterd? Heb de site afgezocht maar niks gevo den en je noemt hem hier ook zonder link.

Annemiek van Moorst

Dank je Diana! Doe rustig aan. Je bent een topper!

Danielle Wander

Er is een site Kweepeer.nl. Daar kun je heel veel leuke kweepeer- recepten vinden

Annemiek van Moorst

Dank je Danielle, de site is mij bekend 🙂 helaas komt er al jaren niks nieuws meer bij.

Con

Hallo Diana, wat een hoop heerlijke recept ideeën. Die ga ik zeker uitproberen.
De foto van het zaadgoed vind ik ook een goed idee. Ik heb in het verleden me ook weleens afgevraagd, welk deel het zaad zou kunnen zijn. Meestal heb dan de hele bloem gedroogd en wat dan overblijft is dan het zaad, of toch maar weer een zakje gekocht, om te zien hoe het zaad eruit ziet. Eigen zaad komt ook altijd goed aan als gastgeschenk.

We hebben vandaag aan leuk initiatief meegedaan. Voor 4 jaren hebben boeren zaad ingezameld van wilde, plaatselijke struiken, die zowel voor de insecten als voor vogels belangrijk zijn . De struikjes die daar uit zijn voortgekomen kon men vandaag voor 3 euro kopen. We zijn dus flink aan de slag geweest om onze 27 struikjes te planten. Nu maar hopen dat ze de winter overleven.
Beste groetjes en nog een fijn weekend.
Con

Marjolein

Hoi Con,

Wat een leuk initiatief, van die boeren! Mag ik vragen waar ergens in Nederland die struikjes te koop zijn?

Hartelijke groet,
Marjolein.

Con

Hallo Marjolein,
Deze actie was eenmalig, de volgende vindt in 2 jaar weer plaats. Het is inderdaad een heel goed initiatief. In onze tuinen vinden vogels steeds minder veilige broedplekken, doordat bv coniferen e.d. geplant worden. Hierin kan een vogel geen veilig nest bouwen. Hoe meer doorns een struik heeft hoe veiliger voor een vogel en natuurlijk heerlijke besjes.
De larven van de citroenvlinder vinden alleen voedsel aan de boom Frangula alnus, voor de natuur dus heel belangrijke boom, die ik hier nog niet in een tuincentrum gezien heb (hij is ook niet echt mooi). De schors van deze boom heeft een onaangename geur waar herten niet van houden, nog een groot pluspunt voor ons. Deze leuke beesten hebben bij ons al flink wat weg gegeten, we hebben nu 5 van deze bomen.
Beste groetjes Con.

Petra

Hoi Diana,
Ik zal heel blij zijn met de foto’s van de zaden. Ik herken er veel, maar heb op dit gebied ook nog veel te leren.
En niemand kan het beter omschrijven. 😉
Toen ik de foto zag, was dat (van die vulpen) m’n eerste gedachte, leuk !
En verheug me natuurlijk op de nieuwe zadenlijst.
Petra

Ton Rensen.

Hoi Diana,
Ik las in je recept van Sott’olio Courgette (die ik uitgeprint en wel volgend jaar ga proberen) dat je dit ook met sperziebonen kunt doen. Wil ik ook gaan proberen. Maar werkt het recept dan precies het zelfde als met courgettes?
Mooie blog weer, weer veel inspiratie opgedaan.
Groetjes, Ton.

Frank

Beste Diana,

Ik kon zo 1 2 3 niet vinden waar ik mijn vraag kon plaatsen,
daarom maar hier.
Ik had in een artikel van jou de uitleg gelezen m.b.t. F1
Nu is mijn vraag; wat is de betekenis van VF?
ik zie die aanduiding op internet staan bij o.a. tomaten.

Alvast hartelijk dank voor de moeite.
Met vriendelijke groet,

Frank

Josephine

Hallo Diana, wat een leuke recepten op je site, een ware inspiratiebron !! Ik heb een vraag over het recept sott’olio van courgettes. Er staat dat er knoflook in gaat, is dat geen risico met botulisme of is dat een ander proces?
Groeten,
Josephine

Josephine

Dankjewel Diana, vandaag ga ik het proberen met de laatste paprika’s. Het lijkt mij een heerlijk gerecht. Groetjes, Josephine

Ellen

Daar schrik ik van, hoe werkt dat, botulisme door knoflook? Ik heb heel veel potjes met kleine tomaatjes ingemaakt, daar zitten hele tenen knof bij die niet zijn gekookt…

Andrea

Hi,
Ik zie dat je rozebottelolie aan het maken bent, ik vroeg me al af wat ik met mijn rozebottelstruik aan moest. Nu begrijp ik dat je van de pitten in de rozebottel de olie maakt door ze te perzen. Dat lijkt me wel erg veel werk voor een kleine opbrengst. Op welke wijze doe jij het ?

wietske

Hallo Diana en Ruud.
Hier ook een mooie kast vol lekkere producten . De gegrilde groenet echter stinken de pot uit. adus die meost ik weg doen. Maar verder ben ik toch heel tevreden wat mijn tuin dit eerste jaar heeft opgebracht. Zelfs de zoete aardappelen waar ik drie stekken van had gepoot zijn als een prima oogst vandaag op gegraven. het is zeker 5 kilo..
Mijn kas staat nu echter onder het mos !! wat kan ik daar aan doen.
In d e kas staan nog andyvie, paksoi , een tomaatje tiny tin,winter reuzen spinazie en wat schorsneren in.

Chantal Spitaels

Goede middag Diana,

ik heb een vraag, ik krijg hier juist een bericht van jou om mij te abonneren ,
mijn vraag is kom dat van jou want nu in deze tijd kom je van alles tegen,
graag had ik nog je bericht gekregen want ik lees ze toch en ik vind ze goed heel goed zelf

grtjs Chantal en bij deze wens ik je fijne eindejaar feesten en voor volgende jaar een nieuw en mss een beter met de covid

Ria

Hallo Diana,
Ik heb deze ochtend je verzoek gekregen om me opnieuw aan te melden voor de nieuwsbrief.
Heb ik natuurlijk onmiddellijk gedaan en ik hoop dat alle problemen wat betreft de spammeldingen op deze manier opgelost kunnen worden.

Verder, hele fijne feestdagen voor Ruud en jou en sterkte met al het water in je tuin.
Hopelijk gaat het in 2022 een onvergetelijk tuinjaar worden (in de goede zin dan natuurlijk) .

Hartelijke groeten,
Ria

Justin

Hallo Diana, leuke blog weer.

Vraagje ik heb dit jaar voor het eerst sambal gemaakt sambal van madamme Jeanette en sambal badjak.

Deze heb ik in weckpotten gedaan, nu is mijn vraag waar kan ik die nu het best bewaren en hoe lang ongeveer.

Groetjes Justin

Justin

Hallo Diana, bedankt voor jou uitleg, kan helaas de linken in je verhaal niet openen of vinden.
Bewaar je de sambal dan in de koelkast, vriezer of gewoon in de voorraadkast. Groet Justin

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties