Pittig zoetzuur van courgette

Ingredienten

  • 1200 gram courgettes (schoon gewogen)
  • 2 uien
  • 40 gram grof zeezout
  • 240 gram rietsuiker (of kristalsuiker)
  • 450 cc appelazijn of witte wijnazijn
  • 450 cc water
  • 3 koffielepels garam massala
  • 3 koffielepels grove mosterd

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Carine
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten

Wat een leuk en lekker en makkelijk en snel recept!! Ik kreeg het van Carine en ben er erg blij mee. Het is zoetzuur en je kunt het dus lekker in een salade gebruiken, of bij een kaasplankje of bij koud vlees. Maar door de garam massala en mosterd krijgt het ook bijna iets relish/chutney-achtigs en wij eten het dus bijvoorbeeld ook als fris bijgerechtje bij bijvoorbeeld rijstgerechten.

Er was 1 dingetje: je kunt op de foto’s al een beetje zien dat ik azijnvocht tekort kwam bij het inmaken/overgieten van de courgette-/uienblokjes in de potjes. Om die reden heb ik het recept iets aangepast (de hoeveelheid courgettes en uien zo gelaten maar de inhoud van alle andere ingrediënten met 1/3e verhoogd. Het is ondertussen oktober en ik kan (helaas) het recept niet nog een keer maken om te testen of er nu ruim voldoende vocht is (misschien is het nu juist teveel en was het toeval dat ik de eerste keer vocht tekort kwam). Dat testen zal dus tot volgend jaar moeten wachten. Want dan ga ik dit heerlijke inmaakrecept zeker weer maken!!

Dat het recept 3 dagen duurt zorgt er misschien voor dat het ingewikkeld lijkt maar niets is minder waar; eigenlijk is het heel simpel en heb je er elke dag maar 20 minuten werk aan (dag 1 snijden en mengen, dag 2 wegen, koken en mengen, dag 3 opkoken en inmaken). Hartelijk dank Carine, voor dit heerlijke en makkelijke recept!!

Instructies

Stap 1: Dag 1

Was de courgettes, snijd kop en kont eraf en snijd de courgettes in kleine blokjes. Pel de ui en snijd in die blokjes in ongeveer hetzelfde formaat. Meng de courgetteblokjes met uienblokjes en het zout in een kom en dek af. Laat een nacht op een koele plaats staan.

Stap 2: Dag 2

Doe de courgette- en uienblokjes in een vergiet en laat uitlekken. Spoel de groenten vervolgens met ruim koel water en laat goed uitlekken. Kook ondertussen het water met de azijn, suiker, grove mosterd en garam massala een paar minuten tot de suiker is opgelost. Zet het vuur vervolgens uit en laat het azijnmengsel enigszins afkoelen. Meng de courgette-/uienblokjes met het azijnmengsel in een kom, dek weer af en zet een nacht op een koele plaats.

Stap 3: Dag 3

Giet het courgette-/uienmengsel door een vergiet en van het azijnvocht op. Doe het opgevangen azijnvocht in een pan en breng aan de kook. Steriliseer ondertussen schoongemaakte potten en deksels door er tot aan de rand kokendheet water in te gieten en dat enkele minuten te laten staan. Doe, als het azijnvocht kookt, de courgette-/uienblokjes erbij en laat 5 minuten koken. Giet het kokendhete water uit potten en deksels en vul de potten met het mengsel van de courgette-/uienblokjes. Giet er zoveel azijnvocht op tot de blokjes onder het vocht staan. Sluit de potten met de deksels en zet ondersteboven om af te koelen en vacuüm te trekken.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief