De laatste (keer) pepers

We kunnen nog steeds volop pepers oogsten, in allerlei formaten, smaken, geuren, kleuren en gradaties van heetheid. Eigenlijk is het veel te veel voor ons. We eten graag pittig, en ik heb ook heel veel leuke inmaakrecepten met pepers (zoals verschillende soorten sambal, peperolie, chilisaus, harissa, etc.).

Maar het houdt een keer op. “Alweer?”, zegt Ruud, terwijl ik met een plastic tasje rijpe pepers van de tuin kom. “Wat moet je er in vredesnaam mee?”, zegt hij er nog achteraan. Uhhh, ik weet het eigenlijk ook niet, ik heb ondertussen ook al flink wat pepers ingevroren, zodat ik hopelijk in de komende wintermaanden er nog iets mee kan maken.

“Gooi gewoon weg, ze passen niet meer in de vriezer”, is de altijd snelle en makkelijke redenatie + oplossing van Ruud. Maar dat vind ik zonde, met zoveel liefde, verwachting en aandacht gezaaid, geplant en verzorgd. “En ik zal morgen de planten uit de grond halen, dan is het gelijk afgelopen” is de slotzin van Ruud. Hij heeft er blijkbaar minder moeite mee dan ik dat er nog tientallen rijpe maar vooral onrijpe groene pepers in de planten hangen.

En nog een keer een oogst van peper Madre Vieja

Ik heb al vaker geschreven over dit kleine rampjaar in de kas, maar in tegensteling tot de tomaten, aubergines, komkommers en paprika’s deden de meeste pepers het dit jaar meer dan prima. Pepers hebben wat meer behoefte aan warmte en om die reden plant ik ze altijd langs het middenpad in de kas, daar is minder kans op grote verschillen in temperatuur dan langs de rand van de kas waar de kou makkelijk door de ruiten naar binnen komt. Als voorbeeld laat ik nog een keer de 3 planten van het ras Lilac van dit jaar zien:

Links zie je de plant die bij de buitenrand/ruit stond, de middelste foto laat de middelste plant zien en de rechtse plant stond bij het middenpad. Dit is wat overdreven want vooral de plant links kreeg ook nog te maken met wateroverlast en woelratten en mol (vandaar het geel wordende blad) maar er is wel degelijk altijd verschil tussen de planten die langs de ruiten staan en de planten die bijna in het midden van de kas staan.

De peperplanten stonden niet alleen in de kas met de minste wateroverlast maar ook met de meeste zon, en zelfs de mol en woelratten waren er wat minder druk. En zo kan de oogst nog flink groeien, zeker in een mooie nazomer en warme herfst.

Peper Wraith

Die liefde voor veel verschillende soorten pepers is in de afgelopen jaren gegroeid, doordat er zoveel variatie is. En het kwam ook een beetje door de zadenlijst: ik wilde graag zaden van verschillende soorten en rassen oogsten. Eigenlijk net als bij tomaten en paprika’s. Maar nu ik heb besloten dat dit jaar mijn laatste zadenlijst is valt die behoefte een beetje weg. Niet helemaal natuurlijk: ik wil nog steeds een extra hete peper en juist een milde peper, één die goed gedroogd kan worden en één die juist geschikt is voor sambal, één die extra kruidig is voor bijvoorbeeld roti, en één die juist heel fris van geur en smaak is, voor bijvoorbeeld visgerechten en salades. Maar ik zou toch aan 3 verschillende rassen/planten voor eigen gebruik meer dan genoeg moeten hebben. Bovendien gaan we 1 kas ‘opofferen’ voor alleen maar bijzondere en leuke soorten eetbare soorten maar vooral ook ook sierplanten. Dan nog hebben we 2 kassen over voor tomaten, paprika’s, pepers en komkommers – meer dan genoeg (zegt niet alleen Ruud maar zelfs ik ook, en ik voorzie dan vooral veel tomatenplanten, voor voldoende soep, saus, salade en zomers geluk :-)).

Het ras Rouge Noir, niet alleen mooi, met donker blad en donker gekleurde pepers die via groen naar felrood afrijpen, maar ook nog flink heet en lekker kruidig

Terug naar de pepers. Wat nu? Uiteindelijk vergeet Ruud mijn tasje met pepers gelukkig en weet ik ze in een zakje toch nog ergens in een kiertje in de overvolle vriezer te proppen. En de planten? Die ga ik inderdaad komende week maar uit de grond halen. Gelukkig hoef ik de pepers niet weg te gooien: rijp en onrijp, onze Surinaamse en Koreaanse tuinbuurvrouwen zijn grootverbruikers en weten er wel raad mee, ik heb met ze afgesproken dat zij ze morgen plukken. Zo komen ze toch nog goed terecht!!

Tot slot van dit korte blog nog even: ik ga vanmiddag de zadenlijst op de website zetten. En dan zal ik het daarna wel even zo druk hebben dat ik wellicht pas wat later weer tijd heb om op vragen of reacties op de website te reageren of mailtjes te beantwoorden. En na de zadenlijst hoop ik eindelijk eens wat meer tijd te hebben voor de website en de foto’s van dit jaar op de juiste pagina’s te plaatsen, de soorten en rassen van bloemen, tomaten, etc. in de databases te zetten, en eindelijk de recepten en inmaakrecepten van dit jaar te plaatsen.

Tot slot nog 1 foto, nog een peper. Dit ras teel ik al zeker 15 jaar lang elke 3 jaar en dat gaat ook zo blijven, True Jamaican Scotch Bonnet is zonnig geeloranje van kleur, met een vrolijke pompoenvorm, goed heet, heerlijk kruidig, met een prima opbrengst. Het voordeel van heel veel rassen van tomaten, pepers, paprika’s, etc. zaaien is dat ik ondertussen flinke favorietenlijsten heb waar ik nog jaren mee vooruit kan 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

41 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Esther

Ik zal dit blog even aan mijn wederhelft laten lezen. Hij wil minimaal 9 soorten komend jaar, terwijl we (met zijn tweetjes) verzuipen in de pepers van afgelopen jaar, en ik héb nog een paar potten sambal en ingemaakte pepers van 2020… Ze zijn prachtig, dat wel, met al die verschillende smaken, kleuren, groeiwijzen… Maar het is toch handiger om iets te kweken waarvan je meer eet in een jaar.

Rens-Peter

Hier hebben we hetzelfde “probleem”, ik had maar 4 soorten pepers gezaaid, maar de oogst was ook weldadig dit jaar.
De oplossing(en) die ik hiervoor heb is om b.v. de cayenne pepers te drogen aan de zolderbalk, dat kost geen energie en blijft héél erg lang goed.
De sambals en chilisauzen die ik heb gemaakt, doe ik in Weck potjes en flessen, dat blijft ook voor jaren goed.
En waar je al meer dan genoeg van hebt, kan je anderen vaak en groot plezier mee doen. Dus geef vooral aan anderen, dat levert soms nog veel meer voldoening en waardering dan het voor jezelf te houden.
Maar dat is in meer dingen in het leven zo.
En je zorgt dat je volgend jaar weer ruimte over hebt om…. nou ja, zeg nou zelf, er moeten volgend jaar toch weer nieuwe plantjes in de tuin, toch? 😉

Esther

Ik zie nu dat mijn reactie eigenlijk een beetje chagrijnig overkomt maar zo bedoelde ik het helemaal niet hoor! Het was meer een soort van zelfspot. Ik zag hieronder nog de suggestie om sriracha te maken, dat lijkt me ook wel leuk!

Weggeven lukt trouwens nooit zo goed hier: we hebben helaas niet zoveel vrienden/kennissen/familie die van heet eten houden en we kweken op 1 of andere manier toch altijd graag de wat pittigere soorten.

Enfin, er zijn ergere problemen die je kan hebben 🙂

VINOLIA MEIJER

Heerlijk dat er zoveel pepers nog aan de plant zitten IN DE KASSEN.
Helaas, heb ik DAT NIET in mijn kleine moestuintje.
Blijf genieten wat de natuur jullie biedt.
gegroet,

Anna Wolf

Hoi, ik denk dat het winkeltje overbelast is. Ik mocht winkelen, maar niet bestellen. Ik krijg de melding 404 pagina niet gevonden. Hopelijk opgelost voordat je leegverkocht ben.
Groetjes Anna Wolf

Lies

‘t Zou zonde zijn ze weg te gooien! Zo’n knallende leuren ook…!
Lie(f)s.

Mary Lubbers

Ik heb veel soorten Pepers en dit jaar wat mildere soorten. Maak er heel veel mee O.A. chili jam geel en rood heerlijk. chil saus peper olie( heb je veel gedroogde pepers voor nodig), sambal. in potten zoet/zuur. cowboy candy, en in de vriezer en gedroogd voor flaks en poeder. Ik doe ze ook vers in cake, taart, bonbons en natuurlijk mijn maaltijden. alles wat nu nog af rijpt gaat naar de voedselbank. Weggooien nooit!

loes vrancken

Ik laat pepers drogen.
Daarna in de blender malen.
Gaat een snuf door soep,pasta,stamppot,sauzen enz.

Fijn blog heb je.

Groeten
Loes

Marloes

Heb hier dit jaar voor het eerst pepers geplant en geoogst. Groeiden makkelijk en zijn een goede toevoeging in de keuken, volgend jaar breiden we de soorten iets uit.
Heb net in de zadenlijst een boel verschillende tomatensoorten besteld in schitterende kleuren! Kan niet wachten tot volgend jaar om ze dan ook te proeven. Diana, dank voor je winkel!

Niels en Laura

Hallo allemaal,

wij hebben dit jaar behoorlijk veel soorten pepers gehad maar vooral veel espelette pepers hier kun je een heerlijk mild pittig chilipoeder van maken. van de overige pepers hebben we vooral Sriracha gemaakt heel simpel en makkelijk om veel van te maken en heeft een goede bewaartermijn.
Kleine tip die hot Jamaican die Diana heeft kun je echt gruwelijk lekkere zeer fruitige Sriracha van maken is de beste die ik hier heb van de soorten Sriracha. heb ook nog een hele hete gemaakt van Hot Paper Lantern en een paar Scorpions maar die is echt voor de die hard peper eters.

pepers doen het hier eigenlijk altijd wel goed. met paprika’s is het een beetje gedoe op één of andere manier we hebben wel oogst maar het afrijpen duurt lang en nooit veel paprika’s.
Dit jaar voor de verandering wel olifantsknofloken uitgepoot ben erg benieuwd gisteren zag ik al de eerste sprieten boven de grond komen. daarnaast nog heel veel morado de pedronera knoflook met grote bollen en veel en grote tenen (deze gebruik ik bij de sriracha geeft ook zoveel extra smaak).

Maaike Menting Ebbing

hallo Diana,
Hoe doe je dat met de zaden? Ik heb een paar soorten tomaten en een paar soorten paprika’s en pepers gezaaid dit voorjaar via de Deno methode, zoals jij beschreven hebt. Werkte prima! Daarvoor dank nog.
Maar nu heb ik zaden van de verschillende soorten gehaald, maar twijfel ineens of dat wel zomaar kan. Het staat bij mij namelijk allemaal door elkaar in potten op terras en in de kas.
Zou zo jammer zijn als ik deze zaden opkweek en het blijkt een of andere kruising (paprika x peper) te zijn geworden die niet te eten is.

Carla Teer

Hoi Diana, wat ontzettend jammer dat dit het laatste jaar is dat je zaden verkoopt. Kun je niet iemand vinden die de verkoop en het opsturen van je overneemt zodat we toch nog kunnen blijven genieten van je goede , gevarieerde zaden aanbod. Het is ook fijn dat je van die mooie kleine hoeveelheden verkoopt.

Con

Hallo Diana,
Blijft de zaden pagina als je uitverkocht bent online? Er staat zoveel informatie op, die ik waarschijnlijk in het voorjaar nog een keer wil bekijken. Anders zal ik de pagina’s proberen te printen.
Groetjes Con

Ria

Dag Gon,
Je kunt alle informatie van de gekochte zaden altijd op Diana’s website vinden in de verschillende databases. Zie hiervoor het menu links boven.
Succes,
Ria

Annemiek van Moorst

Mooie blog weer Diana! Zien er prachtig uit.
Wellicht een idee om deel van de pepers te laten fermenteren?
In een inmaakpot: pepers ontdaan van zaadlijsten, 2% zout erbij (van het schone gewicht), in de blender of keukenmachine. In de pot en dan zoete dessertwijn erbij. Waterslot erop en wachten maar. Na 6-8 weken doe ik ze in potjes. Heerlijk in de yoghurt en goed voor de bloeddruk (verlaagt); maar ook als je een lage bloeddruk hebt goed te doen.

Ook heerlijk:
Jamaican scotch bonnet pepper jam

* 2 doz (24) scotch bonnet (just remove the stalk; also seeds but not the hot membranes) – 16 madame jeanette, 4 amoeba, 6 scotch bonnet
* 6 sweet pepper (cut in chunks, leave seeds if you wish … I use red or yellow
* 2 > ik neem de helft: 1 Kgm Muscovada or dark brown sugar
* Peel, with as much pith as possible, from two grapefruit (eat and enjoy the grapefruit)
* 1 head garlic (separated into cloves and peeled)
* 1 large piece of ginger (wash but don’t need to peel)
* 1 heaped tablespoon English mustard powder – English mustard
* 6 piment
* 1 heaped tablespoon of grated Horseradish (not Horseradish Sauce) – heb ik weggelaten
* Cover with Cider Vinegar, usually between 4 and 6 bottles. – ik gebruik 1,5 fles; 2 x 0,4-0,5 l = ca 0,9 l

* Doe er 3-5 piment Jamaicaanse peper bij,
* na eerste kookronde: afmaken met fruttapec

What To Do
* Bring to boil and simmer till soft … about 30 to 40 minutes.
* Let cool and mash all ingredients, or blend with a stick blender.

Make and Bottle Pepper Jam
* Add a bottle or pack of pectin and a tablespoon of butter.
* Bring the jam saucepan back to the boil.
* Boil until the mixture is like a thin jam (it will set a little as it cools).
* Pour into jam jars.
* Rest lids on top but do not seal tight until jars are cool enough to hold comfortably.

Gérard Nuyttens

Ik doe het ook zoals Loes Vrancken….
Vele soorten pepers, waarvan ik de naam niet meer ken ………laat ik compleet drogen, dan met zaadlijsten en al in de blender, en malen tot fijne poeder.
Dan heb je een explosie van peperpoeder!
De basis van pepperspray.
Opgelet ermee, want kan tot enorme niesbuien lijden ,
Aan allen : volgend jaar weer een mooie moestuin,
Gérard.

Carine p

Dag Gerard,
Persoonlijk haal ik toch de zaden en de zaadlijsten uit de pepers alvorens ik dit droog en tot poeder omvorm. Het is een hele job, maar het geeft me een puurder gevoel 🙂
Groetjes
Carine

Carine p

Dag Diana,
Bedankt voor de zadenlijst. Ik was een dagje te laat op jouw site omwille van ziek zijn, en zoals verwacht vele variëteiten reeds uitverkocht. Je moet niet vragen hoeveel mensen jouw site en blog volgen!!! Als dat geen pluim voor jou is 🙂
Ik kon het ook niet laten om nogmaals een aantal pepers te bestellen. Ik durf het amper zeggen, maar dit jaar had ik 52 soorten gezaaid en uitgeplant. Natuurlijk veel te veel, maar weggooien staat niet in mijn woordenboek. Ik pluk en verwerk alles en inderdaad wordt ook veel weggegeven. Maar dit is net zo leuk om dingen te kunnen delen. Vandaag trouwens geprobeerd om bisschops crown te vullen en in de oven te steken, en dit is prima te doen. Zeker niet te heet. Het enige waar ik een hekel aan heb, is het proper maken met handschoenen….
Doe het rustig aan qua verzenden en alles wat erbij hoort en alle begrip voor deze laatste keer. Toch nogmaals bedankt
Carine

Margriet. M

Hallo Diana,
Ik ben blij dat ik vanmorgen toch nog wat kon vinden in de winkel,
Toch nog 4 soort tomaten besteld( terwijl ik gezegd had sla een jaar tomaten over) wat pepers , paprika, en bloemen.
Doe aub rustig aan met het verzenden, dat heeft de tijd.
Maar hetzelfde was een mooi gevulde winkel dank hiervoor.

Wil Scholten

hoe kan ik zaden voor snijbloemen bestellen?

Ria

Dag Wil.
Voor de zadenlijst moet in het menu kijken, links bovenaan op deze site. Daar helemaal onderaan zie je een link naar de zadenlijst. Als je die hebt geopend (en gelezen) moet je helemaal naar beneden scrollen naar de winkel.

Succes,
Ria

Marjolein

Vandaag de bestelde zaden al ontvangen, dank je wel Diana! Jammer dat het de laatste keer is, het was voor mij elk jaar iets om naar uit te kijken, maar intussen heb ik van mijn favoriete bloemen en tomaten zelf ook weer zaden kunnen oogsten. Dus zo blijf ik altijd een beetje aan je denken

Karin

Ook ik heb de zaden al ontvangen, dank voor de snelle levering! Ik denk dat ik de winkel nog nooit zo snel leeg heb zien lopen 🙂 Mooi dat je zadenlijst een groot succes is (geweest) en uiteraard zal ik het missen. De kwaliteit is perfect en vooral de aparte dingen die je altijd hebt vind ik zo leuk. De uitgebreide beschrijvingen hebben mij heel veel geholpen met leren over zaden en zaaien. Dank je wel voor al die jaren zaden verspreiden!

Lydia

Hoi Diana

Dank je wel voor de envelop! Daar word ik blij van!

Doré

Diana, wat een geweldige website heb je toch.
Ik kijk er regelmatig op als ik even iets niet weet.
De afgelopen jaren wil ik graag zaden bestellen, maar vis steeds achter het net.
Ook dit jaar heb ik het zelfs in mijn agenda gezet. Maar helaas is zag geen aanwijzing op je blog. Nu zie ik dat alles al weer is uitverkocht. Wel jammer want jij hebt vaak aparte rassen.
Gelukkig heb ik zelf een aantal zaden bewaard van mijn tomaten, paprika’s, pompoen en..
Jammer dat je nu stop met je zadenlijst.
Veel succes verder.

Eefje Selder

Hoi Diana,

Wij willen ons gaan wagen aan het zaaien van pepers dit jaar. Welke zou jij aanraden voor de mild, gemiddeld en pittig? Iets wat redelijk goed groeit en niet heel veel kennis vereist? We zijn nog beginners 🙂

Eefje Selder

Bedankt voor je snelle reactie. De kas had ik even moeten noemen. We hebben tot nu toe alleen buiten geteeld en dat is bij ons moeilijk te doen. De kas is besteld en wordt bijna geleverd. Daar kan ik hem in de grond zetten, maar kan ze daar ook in pot plaatsen. Ik heb wel het artikel gevonden van de peper per drie plaatsen. Ik ga eens zoeken.

Wietske

ojee allemaaaaaal pepers wat doe ik ermee. heb al potten vol , handen vol weggegeven wat nu.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties