Website, zadenlijst en tuin

We zijn een hele week niet op de tuin geweest. Dat gebeurt hier zelfs middenin de winter niet vaak; ook als het vriest wil ik altijd even gaan kijken, misschien iets in de kas water geven, een plant in een pot in de kas zetten of gewoon wat boerenkool oogsten.

Het is nogal een rommeltje in de tuin; overal groeien onkruid, groenten, kruiden, en ondertussen ook vaste planten. En zelfs de eenjarige en vaste Salvia’s en Tagetes bloeien nog. Vorig weekend in ieder geval. Sindsdien ben ik niet meer op de tuin geweest, ik heb bijna als een mol in huis geleefd. En dat kwam door de zadenlijst.

Het was weer als vanouds, het leek weer op de 3 dwaze dagen van de Bijenkorf :-). Iedereen die zaden bestelde heel hartelijk dank! En ook voor de aardige mailtjes en berichten die ik kreeg (en die ik helaas niet allemaal persoonlijk kan beantwoorden)! Ik schreef op de zadenlijst-informatiepagina al dat ik in de maand december geen zaden verstuur. En daarom werk ik nog even hard door, ik hoop en denk dat ik het voor aanstaande dinsdag allemaal af ga krijgen. Ik verstuur de envelop dus op de dag dat je de automatische ‘afrondingsmail’ krijgt. En voor iedereen die dinsdag nog geen zaden, mail of bevestiging heeft gehad: neem dan vooral zelf even contact met me op. Ik moet zelf ook nog wat mensen mailen die bijvoorbeeld een straatnaam zonder huisnummer opgaven.

Bijna alle soorten in de zadenlijst zijn uitverkocht, daarom sluit ik aanstaande maandag de zadenlijst weer (kopieer dus vooral nog even de informatie als je dat handig vindt). Dan kan ik eerst gaan opruimen. En alle soorten uit de zadenlijst op de website in de databases van tomaten, bloemen, paprika’s, etc. gaan zetten (zodat je daar altijd de informatie over een soort of ras terug kunt vinden). Ik kan dan ook kijken wat ik uiteindelijk nog heb (ik bewaar van elk soort/ras altijd 1 of enkele zakjes, voor het geval ik verkeerd heb geteld of iemand niet via het winkeltje kan bestellen, en er zijn altijd wel wat andere bijzonderheden). Als ik alles heb uitgezocht en er vanuit kan gaan dat de zaden zijn aangekomen ga ik die allerlaatste zakjes weer terug in de zadenlijst zetten en die op 1e kerstdag weer op de website zetten. Dat zullen dus heel kleine hoeveelheden zijn, per soort geen of 1 tot maximaal 2 of 3 zakjes, maar wellicht wel handig voor de mensen die bijvoorbeeld van een soort nu net achter het net visten.

Ik hoop dus volgende week tussen de bedrijven ook eindelijk tijd te hebben voor het beantwoorden van reacties, mails, etc.

De groenbemester Japanse haver in de kas

Als alles goed gaat kunnen we ondertussen vanaf aanstaande woensdag weer naar de tuin (we duimen nu alvast dat er dan wat minder regen valt dan nu en met de aangekondigde vorst lijkt het mee te gaan vallen). Ik heb 2 weken geleden nog snel even ergens een plekje vrij gemaakt en 3 rijtjes knoflook gepoot. Nu wordt het tijd om (naast al het nodige opruimen en wieden) de groenbemester af te gaan knippen. Het ‘maaisel’ leg ik op de planten en daar komt dan een laag verse mest op. Daar komen vervolgens dan weer compost en bladaarde op.

De groenbemester Westerwold’s Raaigras buiten in een verhoogde bak

Maar dat is niet alles. Nu het koud wordt komt ook de tijd om zoete aardappelen te oogsten. En aardperen. De eerste speciekuip met zoete aardappelen oogstte ik anderhalve week geleden al:

Het ras is Witte van de Ecohoeve en we zijn zeker niet ontevreden over de opbrengst. In elke speciekuip plantte ik in mei 3 stekken, je kunt zien dat de roze het wat minder goed deed :-). Maar van de witte ga ik zeker zelf weer stekken nemen voor volgend jaar.

In andere jaren staan hier in de winter ook de kassen vol met groenten. Dat is dit jaar niet het geval (omdat we door alle wateroverlast de grond in de kas willen laten rusten, verbeteren met groenbemester, lavameel strooien, verse mest erop en tenslotte ophogen met compost). Maar buiten groeit er nog van alles: van bietjes en rammenas tot chicorei, koolsoorten, snijbiet en sla. Omdat we al maanden geleden wisten dat we de grond in de kas niet zouden gaan gebruiken heb ik wel (in september) verschillende bladgroenten in een XXL-kuip gezaaid (zaden gemengd en breedwerpig gezaaid): van veldsla en pluksla, rucola en tuinkers tot winterpostelein en mosterdblad. En daaruit kunnen we nu volop blaadjes oogsten voor een lekkere salade:

Zie ook de foto bovenaan dit blog. En ik schreef er ook al eens eerder een blog over: De Herfstsaladebak.

Dit is maar een kort blog, zoals ik eerder schreef wil ik heel graag alles rond de zadenlijst afronden in de komende 4 dagen. Dus daar ga ik nu snel mee verder. Vanaf volgende week hoop ik weer verhalen uit de tuin te kunnen vertellen en te laten zien!

Wel tot slot nog 1 foto, die maakte ik 2 weken geleden in de volkstuin. Ik zei het toch, het is er nog best vol, en er is genoeg te doen 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
wil fransen

Dag Diana,
Voor het eerst komt er reklame tussen je tekst: theezakje in de tuin en zithoudingen. Is dat normaal?
Ik zag in de speciekuip o.a winterpostelein. Bij ons komt wilde postelein voor. Ik heb er al eens stiekem een blaadje van geproefd: best lekker, maar is het eetbaar?

Paula Bean

Sommige WordPress plugins/thema’s bevatten verborgen advertentiemogelijkheden, waarbij de opbrengst van het tonen van de advertentie gaat naar degene die de plugin geschreven heeft (of naar degene die een bestaand thema/plugin gedupliceerd heeft om daar die advertentiecode in te zetten), en niet naar degene die de website publiceert. Dit is een bekend (en nogal achterbaks) verdienmodel in de WordPress-wereld.

Je kunt natuurlijk als bezoeker alle advertenties omzeilen door een advertentie-blocker in je webbrowser te zetten (bv. uBlock Origin). Dan krijgt je ook geen reclame meer in YouTube filmpjes.

Sven

Hartelijk dank ook aan jou Diana om de moeite te nemen om dit allemaal op poten te zetten. Het lijk evident maar er komt wel wat bij kijken. Ik heb me alvast laten gaan in de paprika’s, ben benieuwd om de voor mij tot nu toe onbekende soorten te leren kennen.

Sven

Dat wachten kunnen we inderdaad overbruggen met lustig rond te neuzen. Het mag wel niet te lang duren of ik heb meer te zaaien dan ik plaats heb, laat me steeds weer verleiden door mooie plaatjes 🙂 Ik botste deze week op een unieke variëteit van Capsicum baccatum
bij Vertiloom, de Sugar rush Stripey. Ziet er mooi uit, misschien iets voor volgend jaar?
https://www.vertiloom.com/nl/sugar-rush-stripey-zaden.html

Margriet. M

Hallo Sven,
Ik heb ook even op jouw link gesnuffeld, wat een mooie site!
Ik heb hem genoteerd voor volgend jaar. Heel hartelijk bedankt voor het doorgeven van d ze site.
Met hartelijke groet Margriet

Theo

Dag Diana,
Ook ik ben in je ‘snoepwinkel’ geweest en er mijn ‘snoepjes’ uitgezocht.
Bedankt voor je aangeboden selectie.
Ga komend jaar er van ‘snoepen’…..

Joanne Mesker

Hoi Diana,
Hier de volgende dankbare bloglezeres die gisteren al – zó snel, absurd gewoon, hoe jij dat altijd weer voor elkaar krijgt – jouw zaden ontving per post. Heerlijk; heb nu al zin in het volgende tuinseizoen. Nu is mijn moestuin nog één groot, nat, klef, zompig (want: zeeklei), door kweekgras veroverd stukje land. Volgend jaar hoop ik mijn moestuin stukje-voor-stukje te heroveren en ga ik meer vaste planten, vaste groenten, medicinale kruiden en diverse soorten bessenstruiken planten, omlijst door allerlei kleurige bloemen die ik uit jouw zaden ga opkweken.
Ontzettend bedankt weer voor al het leuks dat ik ontving; dat zó’n leuk, klein envelopje je zó blij kan maken…zo kom je ook deze ‘lockdownerige’ covidwinter wel weer door!

Hele hartelijke groet,
Joanne

Angelique uit Zuid-Holland

Hallo Diana,

Dankjewel voor de moeite om dit alles met ons te delen. Over de zoete aardappel: ik had zo een magere oogst, maar wat ik had was wel erg lekker. Vraag: kan ik wat kleinere zoete aardappel-knollen nu ‘bewaren’ om in het komende seizoen te stekken of kan ik het liefste nieuwe stekken kopen?

Groeten.

Arthur

Dat doe ik ook, de kleinere die je niet eet kun je bewaren om er stekken van te trekken.

Carine p

Dag Angelique,
Een paar jaar geleden werden veel ideeën uitgewisseld ivm met het opkweken, oogsten en bewaren van zoete aardappelen. Er werd daar een heel goede manier beschreven voor het bewaren, die bij mij inderdaad veel meer succes heeft (ik herinner mij de naam van de persoon niet meer). Het komt erop neer om de oogst een weekje op 20 à 25 graden te leggen, nadien in pakjes krantenpapier inpakken en op een temperatuur van 10 à 15 graden te leggen. Zo heb ik in april vorig jaar mijn laatste zoete aardappel gegeten. Met de variëteit Molokai improved heb ik wel slechte ervaring qua bewaring.
Hoop hiermee jou geholpen te helpen
Groetjes
Carine

Lous

Wat fijn dat je ondanks alle drukte toch steeds tijd vindt om je blog te publiceren.
Die saladebak ziet er heerlijk uit, daar ben ik jaloers op. Hier wilde de hele zomer de saladesoorten het niet echt doen. Meerdere keren gezaaid maar helaas. Met uitzondering van de rucola die ging als een speer, maatje salade van alleen rucola is ook niet alles.

Anne-marie Noordermeer-Haast

Hallo Diana,

Dank je wel voor de zaden. Wat waren ze leuk verpakt en ik ga er vast veel plezier van hebben.
Groet,
Annemarie

Margriet. M

Hallo Diana &Ruud
Ook ik heb zo lekker kunnen snuffelen ik jouw winkel, zo fijn vanwege al die soorten die je in gewoon tuincentrum niet tegenkomt.
Zo fijn dat ik vanmorgen al zaadjes ontving en zo leuk

Lieve groet Margriet verpakt. Heel erg bedankt dat je de mogelijkheid bood en al dat werkt wilt doen.
Ik weet zeker dat ik er komend jaar erg van ga genieten

Greetje de Bruin

Hoi Diana, Heel erg bedankt voor de zaden die ik in goeie orde heb ontvangen.
Keurig en heel verzorgd verpakt!
Op deze manier begint het alweer te kriebelen voor het volgende tuin seizoen.
Als de rust voor jou/jullie is teruggekeerd, wens ik jullie een goeie, gezellige en gezonde winter periode toe.

Hartelijke groet van Greetje

His.

Voor iedereen die niet van witlof of groenlof houdt: Als je ze grilt worden ze zoeter! Bakken kan ook, of stoven met champions en nootmuskaat ,of knoflooksausje. Gril ze maar eens. Wortel op de gril wordt ook anders, probeer maar!
(wilde) postelein is hartstikke eetbaar en een bron van enorm veel goede vitamines, mineralen etc. (Een ‘superfood’ in trendytaal). Ook de (rode) stengels zijn eetbaar.
Als je van chicorei houdt, dan heb je witlof lief, want chicorei met haar blauwe bloempjes is de natuurlijke witlof-plant! Iedere dag geeft ze nieuwe blauwe bloempjes en haar bladeren zijn heerlijk in de salade. Bitterstoffen zijn goed als je reuma/artritus hebt..

Petra

Hoi Diana,
Bedankt voor de (goed en leuk ingepakte) zaden.
Begrip voor deze allerlaatste zadenlijst en ik blijf gewoon genieten en leren van jou zeer uitgebreide site en leuke Blogs !
Groeten,
Petra

Marjolijn de Winter

Hoi Diana,

Wat jammer dat ik alles heb gemist en de winkel zelfs alweer offline is! Op een of andere manier had ik in mijn hoofd, dat je in januari open zou gaan. Volgend jaar maar weer proberen, ik heb inmiddels al veel leuks van jou gehad.

groeten
Marjolijn

John

Jallo. Ik heb de zaden ontvangen. Van uw white cherry van drie jaar terug oogst ik elk jaar zelf zaden. Das een lekker tomaatje. Ik Ben benieuwd wat het dit jaar wordt. Bedankt in elk geval. Groeten John.

Berber

Hoi Diana,
Ik zie dat je japanse haver als groenbemester gebruikt. Een paar jaar geleden heb ik dat ook eens geprobeerd en kwam er toen bij toeval achter dat onze (binnen)kat dol is op haver. Sindsdien zaai ik regelmatig een beetje haver in een bloempot. Dus mocht je nog wat zaad over hebben doe je Freek er misschien wel een groot plezier mee.

Carine p

Dag Diana,
Even laten weten dat de zaadjes goed zijn aangekomen, dit is een overheerlijk geschenk! Dit jaar ga ik nog meer trachten te genieten, gezien het de laatste keer was, waarvoor veel respect en dank.
Groetjes
Carine

Anna

Beste Diana,

Begrijp ik nou goed dat ik ook zaden kan bestellen bij je?

Met vriendelijke groet, Anna

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties