Madre Vieja

  • Species: Capsicum baccatum
  • Kleur: Groen - Geel
  • Teeltduur: Middelvroeg
  • Opbrengst: Zeer goed
  • Heetheid: Heet

BIJZONDERHEDEN:

Een nieuwe favoriet hier! Zo mooi was de zomer niet, zeker in mei en juni was het weer en de temperatuur onder de maat. Maar deze peper kon ik niet in de kas planten. Want als een peper uit deze baccatumgroep kruist met een peper uit de groep annuum of chinense, dan zullen de zaden die ik daaruit zou zou oogsten niet kiemen, of wel kiemen maar steriele nakomelingen geven (en dat is misschien nog wel erger; zaaien in februari, zorgvuldig opkweken, goede verzorgen en er dan 6 of 7 maanden later achter komen dat de volwassen planten hun bloempjes laten vallen zonder pepers te maken). Ze moest dus buiten staan, om het kruisen te voorkomen. Ze stond hier in een pot, een setje van 3 planten bij elkaar. En je kunt op de foto’s zien wat een mooi, groot en vol effect dat gaf. De pot/plant stond hier wel om de hoek van de kas, dus ze kreeg daardoor wel wat extra warmte (zet de pot dus vooral op een warm en zonnig terras, of dichtbij de zuidmuur of in een beschutte tuin op het zuiden of zuidwesten).

De plant (met z’n drieën) werd hier in pot ruim 140 centimeter hoog, met een mooie brede kroon. De bloempjes zijn heel herkenbaar als baccatum-bloempjes, wit met een okergele tot olijfgroene tekening (zie foto). Vanaf eind juli verschenen de pepers in grote getale, zo’n 5 centimeter lang en 1 centimeter breed. Ze zijn onrijp licht groengeel en rijpen uiteindelijk naar geeloranje. Onrijp zijn de pepers medium heet, knapperig, fris, lichtkruidig met een bijna citrusachtige ondertoon. Rijp is de smaak zuiver en heet, met een vleugje citroen. En dat maakt deze peper voor zo ongeveer alles geschikt: ik heb ze gedroogd, er sambal oelek van gemaakt, ze vers gebruikt, gedroogd en op olie gelegd, ingevroren, etc. Omdat ze zo’n zuiver heet, fris en bijna citrusachtig aroma heeft is ze zeer geschikt voor gerechten met groenten en/of bijvoorbeeld vis (maar ook prima in roerbak, verse sambal, stoofgerechten, etc.).

Ik kon de eerste rijpe pepers begin oktober (in de buitenteelt dus) oogsten. Omdat ik er zaden van wilde oogsten heb ik de pot/plant toen in de kas gezet, alle pepers waren gevormd dus er was geen kans meer op kruisen en zo kon ik de pepers wat sneller laten rijpen. Je kunt ook overwegen om de plant in november naar binnen te halen voor het laten rijpen van de grote hoeveelheid pepers. Maar ook buiten moet je er een flinke oogst rijpe pepers vanaf kunnen halen (mits het niet te vroeg gaat vriezen). Ik oogstte hier in de kas op 14 december nog steeds verse pepers, het toen alleen af en toe ‘s nachts 1 of 2 graden gevroren.

Oftewel: de oogst was zo groot (op de gok denk ik dat ik van die ene set van 3 planten meer dan 150 pepers heb geoogst) dat ik ook nog flink wat pepers weg heb gegeven, teveel voor onszelf (en wij lusten echt wel flink wat pepers).

Het bloempje van een baccatum-peper is altijd wit met een okergele tot olijfgroene tekening
De plant in de kas, op 22 oktober, ik kan er dan nog volop van oogsten
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willemijn Quinn

Hallo Diana,

Wat is het toch heerlijk om op jou site rond te neuzelen en het geeft zo veel goede info en het is op het moment bijna dagelijkse kost nu ik voor het eerst aan een echte moestuin ga beginnen in plaats van wat hoeken hier en daar in de tuin vol met tomaten en pepers.
Op deze pagina laat je een foto zien van de Madre Vieja die met zijn 3en in een pot staan. Nou had ik afgelopen jaar ook veel pepers met zijn 3en in een pot maar dan juist zo ver mogelijk uit elkaar gezet in plaats van juist heel dicht bij elkaar. Is het beter om ze zo bij elkaar te zetten dat het eigenlijk meer 1 plant met 3 stammen lijkt?
Groetjes Willemijn

Willemijn Quinn

Dankjewel voor je snelle antwoord! Ruimte gebrek heb ik hier ook zeker dus ik denk dat ik het dan nu ook op jou manier ga doen! Ik wil ook al 14 verschillende soorten pepers proberen dit jaar, heb een paar leuke soorten, ben heel benieuwd!

Meld je aan voor de nieuwsbrief