Jam van vijgen, sinaasappel en pijnboompitten

Ingredienten

  • iets meer dan 1 kilo vijgen (1 kilo schoon gewicht)
  • 1 biologische sinaasappel (of citroen, zie toelichting)
  • 800 gram suiker (kristalsuiker of rietsuiker)
  • 100 gram pijnboompitten

Details

(14 beoordelingen)

Bron: Larousse Confiturenboek
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Herkomst recept: Larousse Confituren (helaas niet meer te koop behalve soms een tweedehands exemplaar en dan vaak 3 keer zo duur als het origineel). Vaak wel nog te vinden in de bibliotheek.

voor ongeveer 4 potten van 375 gram

Ik waarschuw alvast: dit is mierzoet. Maar zo ontzettend lekker! De volgende keer ga ik wellicht wat minder suiker gebruiken, maar de eerste keer dat ik dit recept van de ‘koningin van de confituur’ wilde maken wilde ik het recept zo goed mogelijk volgen. Dat is me trouwens helaas niet helemaal gelukt want ik was overal op voorbereid maar de citroen die ik had liggen bleek rot te zijn. Ik moest daarom of snel nog naar de winkel maar koos ervoor om in plaats daarvan dan maar een sinaasappel te gebruiken. In 2020 heb ik het recept wel met de voorgeschreven citroen gemaakt. Allebei overheerlijk, maar misschien gaat mijn voorkeur zelfs nog wel uit naar die met sinaasappel.

Volgens Christine Ferber “eet je dit op een snee geroosterd brood met wat stijf geslagen room erop”. Dat zal vast lekker zijn, gaan we ook zeker eens proberen. Maar na het proeven keken Ruud en ik elkaar aan, en ben ik bijna op een holletje naar de kaaswinkel gerend voor een stukje pittige blauwaderkaas. Het pittige van de kaas vinden we zelf een geweldige combinatie met het zoete en ook nootachtige van de vijgenjam! Maar het is natuurlijk ook lekker op crackers, witte broodjes, brioche, bij ijs en yoghurt, in deze koek met jam of deze brownies met jam. Maar wat ons betreft dus ook heel erg lekker bij een kaasplankje :-).

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Maak de vijgen schoon, verwijder de steeltjes en eventueel ook het buitenste velletje (hoeft niet maar dat vinden wij lekkerder). Snijd de vijgen in plakjes of stukjes. Weeg 1000 gram af en  meng dat met 700 gram suiker. Laat dit een kwartier trekken. Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitjes tot ze goudbruin, geurig en knapperig zijn. Laat afkoelen.

Stap 2: Koken

Doe de overige 100 gram suiker in een pan met dikke bodem. Boen de sinaasappel schoon en rasp met een fijne rasp de schil eraf en voeg dat toe aan de suiker in de pan. Pers de sinaasappel uit en voeg het sap ook toe aan het suiker/raspmengsel. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Laat 3 minuten zachtjes koken tot de suiker is opgelost. Voeg dan de vijgen met suiker toe en kook op middelhoog tot hoog vuur ongeveer 10 minuten lang, tot het schuim weg is en de confituur dikker wordt. Controleer de dikte van de confituur (door een lepeltje op een schoteltje te doen en dat een paar minuten in de vriezer te zetten). Mocht je een suikerthermometer hebben: de confituur is goed wanneer de thermometer 105 graden aangeeft. Roer tot slot de geroosterde pijnboompitten door de vijgenjam

Stap 3: Inmaken

Maak, terwijl de jam inkook, de potten schoon met soda en kokendheet water en spoel ze na met kokendheet water, laat het hete water in de potten en deksels staan tot je de potjes kunt gaan vullen. Giet het hete water dan uit de potten en deksels. en vul de potten, sluit ze af en laat ondersteboven afkoelen en vacuüm trekken. Controleer na afkoeling of de potten vacuüm zijn. Potten die vacuüm zijn kun je ruim een jaar bewaren, potten die niet vacuüm zijn en potten die je open hebt gemaakt bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Uiteraard gebruik je altijd een schoon lepeltje als je een schepje jam wilt nemen.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief