Koek met jam

Ingredienten

  • 125 gram boter op kamertemperatuur
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 150 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • een snuf zout
  • 1 eidooier
  • 200 gram jam naar keuze

Details

Bron: Rutger bakt
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 35 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Voor: 16 personen
Categorie: Bakken - Zoet
Soort keuken: Mengelmoes

Ik maakte dit recept op zondagochtend, toen ik hoorde dat er ‘s middags visite kwam. Het is een makkelijk recept en met ingrediënten die vaak al wel in huis zijn.

De keuze voor de soort jam is heel belangrijk omdat die de smaak bepaalt. Ik koos voor een lekkere jam van blauwe bessen met limoen. En toch was dat achteraf niet de beste keuze, omdat de smaak daarvan wat verloren ging, ze was na het bakken niet makkelijk meer als blauwe bessenjam te herkennen. Als ik deze koek nog eens zou maken zou ik een frissere jam gebruiken die wat meer zuur bevat (zoals jam met aalbessen en aardbeien bijvoorbeeld).

Het is een lekkere koek die ik zelf nog een half uurtje in de koelkast zette zodat de koek wat brosser werd.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter doorsnede in en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.

Stap 2: Voor het deeg

Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed dit tot een soepel deeg. Doe 2/3e van het deeg in de bakvorm en druk het gelijkmatig uit (ik gebruikte daarvoor de achterkant van een eetlepel die ik af en toe even onder de kraan hield).

Stap 3: Bakken

Bak de bodem in ongeveer 15 minuten licht goudbruin. Laat de bodem daarna wat afkoelen. Verdeel vervolgens de jam gelijkmatig over de bodem. Maak van het overgebleven deeg kleine bolletjes en verdeel deze over de jam. Zet de vorm nog 20 tot 25 minuten in de oven tot het deeg gaar en goudbruin gebakken is.

Stap 4: Serveren

Laat de koek volledig afkoelen en haal deze daarna met behulp van het bakpapier uit de vorm. Snijd de koek in repen/stukjes.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief