Eindelijk tijd voor aardbeien

Normaal gesproken zet ik (eens per 3 jaar) in juli, na de grootste oogst van de eenmaal-dragende aardbeien, de eerste uitlopers in potjes met een mengsel van potgrond en tuingrond. In de weken daarna kunnen ze groeien en wortels maken, en vervolgens kan ik ze dan ongeveer een maand later van de moederplant afknippen en kunnen de nieuwe jonge planten op hun definitieve plek worden uitgeplant.

Maar dit jaar was anders. We hadden het veel te druk met de wateroverlast in kas en tuin, met het voor de 4e keer opnieuw zaaien van bietjes en lenteui omdat een mol en woelratten de grond constant overhoop gooiden, met het stekken van bijna dode tomatenplanten, etc., etc. Pas ergens in augustus heb ik snel wat potjes gevuld, tussen de volwassen aardbeiplanten geschoven en er haastig wat uitlopers in vast gezet (met een krammetje). Daarna snel weer door met al het andere dat nog in de tuin moest gebeuren. Uiteindelijk konden we, later dan in andere jaren, in september en oktober toch nog flink oogsten, dus toen hadden we het juist weer druk met de oogst en verwerking van bietjes, knolvenkel, appels, pepers, komkommers, etc.. Arme aardbeistekken, die stonden daar maar te wachten… en te wachten… en te wachten.

Dat kwam trouwens niet alleen door wat ik al noemde, het kwam ook door de nieuwe plaats: daar groeiden uiteindelijk toch nog worteltjes (in maart gezaaid, normaal gesproken valt de oogst dan in juli maar nu pas in oktober). Het was een mooi excuus, we wilden de worteltjes echt nog even laten groeien.

Aardbeistek in augustus in potje

Sinds een paar jaar telen we aardbeien in bouwemmers. Sorry voor de reclame op de foto’s, dat doen bouwmarkten heel handig :-). Deze emmers zijn in elke bouwmarkt te koop, voor ongeveer dezelfde prijs. Er kan geen pot tegenop want ze zijn sterk en stevig (logisch, er moet normaal gesproken cement in, of puinafval of zo), met een sterk handvat. Ze kosten nog geen € 1,50 per stuk en de inhoud is net iets ruimer dan een gewone emmer (12 liter). Er is maar 1 nadeel: ze zijn niet mooi. In dit geval is dat van ondergeschikt belang. Ruud heeft met een speedboor in elke emmerbodem 5 gaten geboord voor de afwatering, en zo kan ik ze prima gebruiken als aardbeipot.

Waarom telen we aardbeien in bouwemmers? Aardbeien kunnen nogal woekeren, ze maken veel nieuwe uitlopers en als we die niet elke 2 weken weghalen groeien de stekken al snel heel erg vast in de vette klei. En dan zijn ze hier alleen nog te verwijderen met een schepje en moet ik elke uitgestoken en vastgegroeide stek in een emmer water uitspoelen om te zorgen dat ik niet gelijk ook flink wat grond weggooi.

Deze foto maakte ik een paar jaar geleden:

Het stro tussen de aardbeien kon niet voorkomen dat stekken zich in de grond vastzetten en er uiteindelijk een tapijt van aardbeiplanten werd gevormd (die vervolgens weinig opbrengst gaven omdat de planten niet voldoende grond/ruimte/voeding kregen). Als er dan ook nog onkruid tussen kon groeien werd het helemaal een rommeltje, we hadden er een hekel aan om meerdere keren per jaar het vak dan weer helemaal netjes te maken.

En dus zagen we wel wat in het telen van aardbeien in emmers. In de professionele teelt worden aardbeien tenslotte ook vaak in potten geteeld, was onze redenatie.

De voordelen:

 • De emmers zorgen ervoor dat de aardbeiplanten wat hoger staan, we hoeven iets minder diep te bukken
 • Rondom de emmers kunnen we bodembedekking aanbrengen waardoor er minder onkruid groeit
 • Uitlopers hechten zich daardoor ook minder makkelijk aan de ondergrond
 • De emmers warmen in het voorjaar makkelijk op waardoor planten wat sneller uitlopen
 • Door stro rond de planten in de emmers te leggen groeit er ook minder onkruid rond de planten
 • Plus: daardoor liggen/hangen de aardbeien zo ook wat droger en schoner (met daardoor minder rot en schimmel van de vruchten)
 • Het is door het hoogteverschil met de ondergrond wat makkelijker om de planten te verzorgen (oogsten, uitlopers verwijderen of als stek oppotten, dode bladeren wegknippen, water geven, etc.)
 • Ik hoef geen rekening meer te houden met een vruchtwisseling
 • Slakken kunnen net iets minder makkelijk bij de planten en vruchten (en de klimmers onder de slakken zijn in de schemer makkelijk uit de potten te halen)
 • Emmers kun je makkelijk verzetten, ik zet er in het vroege voorjaar wat in de kas voor een extra vroege oogst
Om het hoekje in de kas staan 4 emmers met aardbeiplanten. Ik maakte deze foto op 3 juni, we aten toen dus vanuit de kas al volop aardbeien. Na de oogst hebben we deze planten/emmers weer buiten gezet

Eerlijk is eerlijk, er zijn ook nadelen:

 • In de beperkte ruimte van de emmer hebben de planten voldoende voeding nodig
 • In het najaar koelen de planten in de emmers sneller af waardoor het in de winter handig of nodig kan zijn om ze tijdelijk met bijvoorbeeld een vliesdoek tegen strenge vorst te beschermen
 • Er moet tussen april en oktober regelmatig water worden gegeven

Nou, 10 voordelen en 3 nadelen; wij vinden dat genoeg :-). Het 1e nadeel is eigenlijk niet eens een nadeel: het is gewoon iets wat je in je achterhoofd moet houden. Wij geven in maart elke pot/plant wat samengestelde organische meststof met wat extra kali, en we doen dat in juli nog een keer, zowel bij de doordragende aardbeien als de eenmaal-dragende. Het 2e nadeel is gewoon iets wat we elke winter in de gaten moeten houden. En over het 3e nadeel hebben we nagedacht en we hebben om die reden een nieuwe plek direct naast de watertonnen gekozen (zie achtergrond op de foto); in 2 stappen kan ik water pakken en aan de aardbeiplanten geven.

Op de repen gronddoek liggen nu nog even stenen om te voorkomen dat het wegwaait. Maar later vervangen we de stenen voor verse paardenmest en dan vooral het gedeelte met veel stro erin.

De nieuwe standplaats van de emmers met aardbeien

Nog een reden waarom we de nieuwe standplaats hebben gekozen: dit vak is dit jaar constant door mol en woelratten ondergraven. En toen we een nieuw vak voor de aardbeistekken kozen bedacht ik: makkelijk water geven en ik zal die mol en woelratten eens een lesje leren: “Stoot maar lekker constant je hoofd”. Ik weet het, zo werkt het niet, mol en woelratten zoeken volgend jaar vast een nieuwe route, onder een ander vak met worteltjes en lenteui en bietjes :-).

Voor het oppotten van de stekken gebruikte ik een mengsel van tuingrond, potgrond en compost (en wat hergebruikt vermiculiet voor het vochtvasthoudend vermogen). En ik heb dat mengsel uit de potten waar de oude aardbeiplanten uit kwamen voor een deel hergebruikt (de planten waren gezond, ik zou niet weten waarom ik de grond niet voor een deel zou kunnen hergebruiken, weer aangevuld en gemengd met compost, bladaarde en wat potgrond).

Het oppotten van de aardbeistekken

Het aardbeistekken oppotten en plaatsen kan dus eindelijk afgevinkt worden. Volgende week hopen we weer een vak op te kunnen ruimen. En we hopen op paardenmest zodat we lege stukken grond daarmee af kunnen dekken. En we gaan weer verder met het maken van bladaarde. En ik ga de eerste stukken groenbemester in de kas afsnijden (en vooral laten liggen zodat de voedingsstoffen aan de grond kunnen worden afgegeven), dan kan er mest op zodra die wordt bezorgd. Nog genoeg te doen!!

Tot slot nog 1 foto: van wat huisvlijt deze week. Wat ben ik eigenlijk blij dat ik altijd een foto maak van de inmaak: zo zag ik na het maken van de foto dat de schroefdeksel van het rechtse potje scheef zit en dus niet goed afsluit. Die staat nu in de koelkast en maken we als eerste leeg 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stella

Hallo Diana,
Hier staat het bed ook overvol met nieuwe planten ,ze staan op antiwortel doek.Ik dacht van het in het voorjaar op te ruimen ,en dan de uitlopers die mooi zijn en al geworteld in potjes te zetten voor in het najaar op hun nieuwe plekje te planten .Zo kan ik het ook doen hè
Grts Stella

Esther

Mooie oplossing zo! Ik heb mijn aardbeien ook in bakken staan, maar dan van die rechthoekige speciekuipen. Ik had daar dit jaar overigens wel enorm last van slakken hoor, ik heb amper een aardbei kunnen oogsten… Ik moest hardop lachen om je wraakzucht overigens, hopelijk zoeken de mol en woelratten een andere tuin om lastig te vallen volgend jaar.

Lili

Hallo Diana,
Heel herkenbaar verhaal, ik had ook de wens om aardbeienstekken te nemen en in potjes te zetten. Helaas door alle drukte in de moestuin, onder andere met het oogsten en het verwerken daarvan, kwam er helemaal niks van terecht. Uiteindelijk heb ik de uitlopers maar verwijderd. Mijn man had de krammetjes voor niets gemaakt 🙂 . Hier teel ik aardbeien op een verhoogd bed op worteldoek en ook in zo’n zelf gemaakte Makkelijke Moestuin bak. Waar wij wonen is het een oase voor de vogels en moet ik alles beschermen anders zou ik niks overhouden, zelfs door het vogelnet heen worden soms de aardbeien gepikt. Ik vroeg me af of je de emmers met aardbeien ook moet beschermen met vogelnet.
Ik hoop voor jou dat volgend jaar de mollen en de woelratten weg blijven .
Groetjes,
Lili

Con

Hallo Diana en Ruud,
Bij ons staan de cementbakken ook met aardbeien, super praktisch, maar ook voor andere groente en vooral voor sla plantjes. Op de aarde ligt bij ons een stuk anti wortel doek, waardoor alles mooi schoon blijft. Als eerst doe ik een laag hydro korrels in de emmers, slakken die denken door de afwateringsgaatjes naar binnen te kunnwn komen, komen niet door de korrels, tenzij ze nog heel klein zijn.

Op de foto in de kas heb je de potten op mooie grote onderzetters staan. Mag ik vragen wij je die vandaan hebt.
En ja het grote nadeel van bakken is het water geven.
Mijn man zal volgend jaar een slangensysteem maken van emmer naar emmer die aan de kraan wordt aangesloten. Hopelijk zal dat werken.
Beste groetjes Con.

Con

Hallo Diana, dankjewel voor de tip. Hier heb ik deze grote schalen nog niet gezien bij de Discounter, maar ik ga er opletten in de lente.
In de bouwmarkt/tuincentrum kost 38cm al gauw 10,-. Dat kan dus flink oplopen.
Ik had eigenlijk gedacht dat het geen „echte plantonderschalen“ zijn, maar voor een ander doel, net als de emmers gemaakt worden.
Nog een fijne dag.
Liebe Grüsse, Con

Con

Dankjewel Diana voor al je tips.
Groetjes Con.

sonja

hallo Diana,
ja aardbeien, daar heb je je bezigheid mee,maar het is dan ook zo lekker uit de eigen tuin, de aardbeien van de winkel zijn er smaakloos tegen! wij hebben hier zo’n 100 aardbeienplanten, dus 100 emmers is wat veel hé, wij werken op van die rode doeken die blijkbaar goed zijn om het zonlicht op te vangen……dit jaar hadden we echt heel veel aardbeien, wij aten er elke dag in juni en juli met ons vieren en ik heb er ook nog een tiental jampotjes mee gemaakt. Enkel de voortdurende aanvallen van slakken hebben ons veel aardbeien gekost maar ja…..
ik heb nog een klein vraagje: wij hebben een viertal rodebessenstruiken uitgedaan die echt al heel oud waren (20 jaar denk ik zo ongeveer), we gaan nu morgen nieuwe zetten op een andere plaats (zo heb ik toch gelezen dat dit het beste is) wat ik mij nu afvraag is: wat kunnen we nu zetten op de plaats van de oude rodebessenstruiken, wat kan en wat kan niet? Jij zal dat wellicht weten…. fijn weekend en groetjes, Sonja

Marleen

Dag Diana, je schrijft dat je op de repen gronddoek later verse paardenmest schept. Ik neem aan dat je dat niet alleen doet om te voorkomen dat het gronddoek wegwaait. Doe je dit om de grond te voorzien van meststoffen die eruit spoelen als het regent? (maar die kunnen de aardbeienplantjes toch niet opnemen vanuit de emmer?) Of is het om de verse mest verder te laten composteren en gebruik je het later weer ergens anders?

Jan Willem Reinders

Dag Diana en Ruud, ik heb hier aardbeien in vierkante potten, ook met onderzetters, spaart water geven, in de winter zet ik ze dicht tegen elkaar, ik dek ze niet af, heb zorgen dat zich daar tussen muizen gaan verzamelen, gaat tot nu steeds goed, hier vriest het hard, tot min 20, aardbeien kunnen goed tegen kou, knip wel oud blad af voor de winter.
Groet uit het Boheemse woud.

Elisabeth

Dank je Diana voor je mooi verhaal alweer !
Mag ik vragen welke diameter je aardbeienpot heeft ? En plant je daar één stekje in ?
Succes verder!

Elisabeth

Dag Diana,
Sorry het stond in je blog .
Een pot van 12 l en de winkel ken ik
En één uitloper per pot ? Die je dan drie jaar lang laat staan ?

Ine

Laatst hoorde ik van iemand die gewoon de planten ieder jaar opnieuw plantte. Ken jij dat? Hij deed er dan heel lang mee.

Ine

P.s. En, Diana, bedankt weer voor jouw berichten!
Fijne dag en hartelijke groet,
Ine

Kevin Broekhuizen

Hallo Diana,

Dit jaar wil ik voor het eerst uw bouwemmer manier van kweken proberen lijkt mij fantastische. Nu vroeg ik mij alleen af is het mogelijk 2 planten per emmer te doen i.p.v. de 1 die u zelf doet? En zelf las ik dat u in maart en juli meststof en kali extra gaf, maar als ik de verpakking lees voor speciale aarbeienmeststof staat hier dat het elke 4 weken moet, wat raad u aan? Ooit eens overbemeste aarbeien geproefd meteen plant eruit alles weg kunnen gooien.

Kevin Broekhuizen

Harstikke bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen, hier ben ik ontzettend mee geholpen ik zal voornamelijk een plant per emmer doen en bij 4 verschillende soorten zal ik 2 planten per emmer doen om te kijken of dit mogelijk is. En goed de aanwijzingen gaan lezen of het bij mesten van de aardbei planten 🙂

Maaike

Wij kweken ook in potten. Een ander nadeel vind ik dat je kniktrossen krijgt.

Verder hadden we vrij vroeg aardbeien inderdaad omdat een deel van de planten in de kas stonden. Die hebben we later buiten gezet om plaats te maken voor tomaten. Erg handig.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties