Sambal oelek

Deze sambal verhit je niet, het is dus een rauwe pasta die houdbaar blijft doordat je het mengt met de juiste hoeveelheid zout. Je bewaart het in schone potjes, donker en koel. Dan is de pasta zeker wel een jaar houdbaar. Als een potje eenmaal open is bewaar ik het in de koelkast, en ik gebruik telkens een schoon lepeltje wanneer ik een schepje wil gebruiken. Maak de geopende pot binnen een maand of 3 leeg.

INGREDIËNTEN:

  • verse pepers
  • zout
  • citroensap
Ingrediënten en benodigdheden Sambal oelek

 

Maak de pepers schoon, verwijder kroon, zaadlijsten en zaden, en snijd in grove stukken. Weeg de peperstrukjes goed af en reken uit hoeveel zou je moet toevoegen. Per 100 gram peperstukjes moet er 10 gram zout toegevoegd worden (dus minimaal 10% van het gewicht). Voor alle veiligheid kies ik er altijd voor om 12% zout toe te voegen, liever een gram teveel dan 1 milligram te weinig met bederf als gevolg.

De rode peperstukjes wogen 279 gram en dus heb ik 12% zout = 33 gram toegevoegd. De gele peperstukjes wogen 236 gram en daarbij heb ik dus 28 gram zout toegevoegd. Vervolgens heb ik per kleur/soort peperstukjes nog het sap van een kwart tot een halve citroen toegevoegd. Omdat het zorgt voor een betere houdbaarheid en een wat hogere zuurgraad = veilig tegen botulisme. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de sambal mooi helderrood / heldergeel van kleur blijft. En ik vind het lekker ruiken en het geeft iets fris aan de sambal.

Doe alles bij elkaar in de keukenmachine (met het mes erin), of in een ‘hakselaar’ die bij een staafmixer zit. En pureer de pepers samen met het zout en citroensap. Als het mooi fijn is roer je nog een paar keer het mengsel goed om, het zout mag niet opgehoopt aan een kant zitten terwijl op een ander plekje wat peperpuree zonder zout zit; het zout zorgt voor de houdbaarheid en moet dus heel gelijkmatig zijn gemengd.

Maak nu de potjes schoon. Gebruik glazen potten met een metalen, geplastificeerd deksel. Was ze goed af, spoel ze na, en zet daarna de potjes rechtop in de gootsteen, en de deksels ernaast, met de binnenkant naar boven. Kook water in de waterkoker en giet dat in de potjes en de deksels.

Giet de met kokendheet water gevulde potjes en deksels leeg en vul ze gelijk met de sambal en sluit ze direct af. Je hoeft de potjes niet ondersteboven te zetten, de sambal is koud en de potjes zullen dus niet vacuüm trekken. Om die reden kun je ook potjes slechts half vullen als dat toevallig zo uitkomt bij het laatste potje.

 

Ik vind dit zelf erg lekker! En ja, het is heel zout. Maar ook heel geurig, heet, kruidig en van eigen tuin/oogst. Omdat teveel zout wordt ontraden hier nog even deze overwegingen:

De sambal is zo pittig dat ik maar een kwart of half theelepeltje gebruik en daardoor valt het zoutgebruik dus best mee. En ik houd daar rekening mee in de rest van het gerecht (en gebruik dus daarin gewoon iets minder zout).

Sambal oelek uit de winkel is sowieso de zoutste sambal die er is, de Sambal oelek van Conimex bevat 9,75 gram zout per 100 gram product. En de Sambal oelek van Inproba bevat 10,8 gram zout per 100 gram product. En daarnaast natuurlijk nog 1 of 2 e-nummers voor houdbaarheid. Mijn eigen sambal oelek bevat dus 88% pepers en 12% zout; maar dan zonder e-nummers, en met biologische zelf geteelde pepers zonder zaadjes (want dat vind ik lekkerder). En een lekkerdere smaak (door de rassen die ik gebruikte).

Op de foto’s op deze pagina zie je rode Sambal oelek van onder andere jalapeño’s, Chinese Five Colour, Sweet Heat en King Naga. De gele is een Sambal oelek van Madamme Jeannettes.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!