Chilisaus

Herkomst recept: De Confituurbijbel, van Madam Confituur (erg leuk boek, met veel recepten voor jam, gelei, chutney!!)

Voor 3 potjes van 250 cc

Ingrediënten:

  • 2 of 3 pepers *
  • 260 tot 300 gram blokjes rijpe rode, gele of oranje paprika (en dat zijn ongeveer 2 tot 3 paprika’s)
  • 125 cc water
  • 125 cc witte azijn
  • 90 cc citroensap
  • 3/4e dessertlepel fijn geraspte verse gember
  • 1 tot 2 geperste knoflookteentjes
  • 1/4e theelepel zout
  • 380 gram fijne suiker

Chilisaus

 

Recept:

Gebruik rijpe paprika’s, geen groene dus, maar de kleur maakt niet zoveel uit (ik had kleine paprika’s van eigen tuin, 2 gele en 1 rode), verwijder zaadlijsten en zaden en snijd in kleine blokjes.

* Hoe heet wil je de chilisaus. Ik kan onmogelijk vertellen hoeveel pepertjes je moet gebruiken, dat ligt geheel aan je eigen smaak en minstens zoveel aan de soort peper die je gebruikt. Ik heb in deze hoeveelheid 1 flinke habanero gebruikt (en ze is wat mij betreft lekker zo, goed pittig zonder extreem heet te worden). Gebruik je cayennepepers, dan zou je 3 pepers kunnen gebruiken. Maar hoe pittig het wordt en hoe pittig je het wilt kun je alleen zelf bepalen. Verwijder in ieder geval wel zaden en zaadlijsten, dat is gewoon niet zo prettig eten, beter een extra pepertje toevoegen dan de zaadlijsten (die het heetst zijn in een peper) en zaden erin te houden.

Doe in een pan (die diep genoeg is) de blokjes paprika en peper, het water, het zout, de azijn, het citroensap, de geraspte gember en de geperste knoflook. Kind kan de was doen. Breng aan de kook en laat gedurende 10 minuten, met deksel op de pan, op laag vuur pruttelen, tot de paprikablokjes zacht en gaar zijn.

Haal de pan van het vuur en pureer met de staafmixer tot je een gladde saus hebt. Zet de pan weer op het vuur en voeg nu de suiker toe, breng vervolgens weer aan de kook. Laat nu zonder deksel een minuut of 10 tot 15 koken tot je de consistentie goed vindt (wat langer koken is wat dikkere saus/gelei, wat korter koken is een wat dunnere saus).

Maak ondertussen de potjes en deksels schoon met kokend heet water en soda, spoel de potjes na met kokendheet water. Giet de saus in de potjes en zet ondersteboven tot ze zijn afgekoeld (zodat ze vacuüm trekken en daarmee enige maanden houdbaar zijn). Potjes die geopend zijn kun je nog een paar weken in de koelkast bewaren.

Erg lekker! Heel veel lekkerder dan gekochte chilisaus. Meer dan dat hoef ik er niet over te zeggen, ik ga nooit meer chilisaus kopen, want het is ook nog eens makkelijk en snel zelf te maken. Officieel gaan er 3 knoflookteentjes in het recept, maar ik vond zelf 1 teentje extra sterke knoflook uit eigen tuin wel voldoende.