Kleine en grote plannen

Elk najaar zijn er keuzes te maken. Zaaien en planten we volgend jaar nog prei en/of uien of vinden we het gedoe met het voorkomen en bestrijden van de preimineervlieg teveel werk en kiezen we dan liever extra veel andere groenten? Uiteindelijk was de prei-opbrengst nog best leuk, al wisten we dat tot de oogst niet omdat we de planten al die tijd volledig hermetisch afgesloten hielden.

Repareren (vervangen is een beter woord) we de verrotte verhoogde bak in de hoek van de tuin nog of slopen we de resten en zetten we er vrolijke Dahlia’s en Canna’s?

De komende maanden staan we voor nog veel meer keuzes, onder andere over de manier van tuinieren. Het wordt tijd dat we het onszelf iets makkelijker maken. Om die reden hebben we een paar jaar geleden al een stukje tuin weggedaan. We hebben onze handen vol aan de 325 vierkante meter die we over hebben. En die 325 vierkante meters blijven. Maar gezondheid en leeftijd dwingen ons om voorzichtig na te gaan denken over de toekomst. Dat zijn geen akelige keuzes hoor, eigenlijk is het wel heel leuk om na te denken hoe we het onszelf zo gemakkelijk mogelijk kunnen maken terwijl we toch zoveel mogelijk kunnen genieten en oogsten.

Een voorbeeld zijn de vijgen in pot. We hebben er 2 op de volkstuin en 1 thuis, alle drie in speciekuipen. En ze doen het best aardig, maar blijven vrij klein, met een evenredige oogst. En in pot moeten we ze voeden en heel regelmatig water geven. Misschien wordt het tijd dat we ze vrij laten (oftewel; een ruime plaats in de volle grond van de moestuin geven).

Dan zouden er 3 speciekuipen vrij komen. Misschien zou ik daar dan eens wat fors groeiende kruiden in kunnen zetten, zoals de dragon en rozemarijn. Of wordt het misschien eens tijd om wat wortelgewassen in kuipen te gaan telen (omdat die steeds vaker worden opgevreten door woelmuizen)? Of toch weer zoete aardappelen? We hebben gelukkig nog even tijd om erover te verzinnen.

Er zijn wel al een aantal beslissingen gevallen. De 3 fruitbomen die achterin de tuin stonden en te weinig licht kregen, heel hoog werd en veel waterloten en een slechte opbrengst gaven heeft onze tuinbuurman uitgegraven en een ruimere plek in de zon in zijn tuin gegeven. Wat gaan wij op die vrijgekomen plaats zetten? Misschien toch weer een braam? Want ik mis de braam die we 2 jaar geleden uit de grond hebben gehaald om plaats te maken voor een pruimenboom. Of andere hoge planten? Het is het einde van onze tuin, erachter ligt een sloot en een fietspad. Een beetje beschutting is welkom maar helemaal afgesloten is ook niet nodig. En we hebben de sloot natuurlijk wel nodig om water uit te halen. Ook daar zijn we nog niet helemaal over uit.

Ruud gaat een verhoogde bak repareren en achterin de tuin zijn de bomen weggehaald en gaan we een 1000-litervat plaatsen (omdat we anders altijd minimaal 25 meter met gieters moeten lopen als we zaailingen en planten in dat gedeelte van de tuin water willen geven).

Niet alleen in de tuin zijn er plannen en keuzes. En één beslissing heb ik al genomen. Ik heb 5 jaar lang met veel plezier elke 2 weken een blog voor Pokon geschreven. Maar ik moet nog zoveel aan deze website doen, krijg steeds vaker vragen en het beantwoorden kost best veel tijd, en ik ga, zoals eerder al eens geschreven, de komende 2 jaar elke maand voor het moestuingedeelte in de rubriek Tuin & Erf van Landleven schrijven. En dan is er nog het tuinieren; ik kan niet schrijven over iets wat ik niet zelf doe, zie of ervaar in de tuin. Ik schrijf omdat ik tuinier en niet andersom. En daarom heb ik besloten om per 1 januari te stoppen met de blogs op de website van Pokon. Er komen daar nog 3 laatste blogs, zoals altijd vermeld ik de link op facebook en in dit blog als daar een blog is geplaatst.

De keuzes over het schrijven, de website en het tuinieren maak ik samen met Ruud. Maar ik sta ook voor een keuze samen met Laura. We hebben met heel veel plezier en inzet de zaaiagenda gemaakt. En we zijn zo blij dat we dat in eigen beheer hebben gehouden, onze eigen keuzes hebben kunnen maken. En we zijn zo trots op het succes ervan, we hadden vooraf nooit over een derde druk durven dromen! Oh ja, over de zaaiagenda zoals die in de webshop van Laura wordt verkocht moet ik nog even melden dat de verzendkosten vanaf 1 januari helaas wat duurder worden (om de simpele reden dat Post.nl de tarieven verhoogt).

Maar dan: ik heb al een paar jaar een idee voor een boek; geen leesboek maar net als de zaaiagenda ook weer iets dat ik zelf zou willen kopen als het zou bestaan; een soort allesomvattend groenteboek met alle informatie in schematische weergaven. Ik zou dat nooit kunnen maken, maar Laura wel. En dus verzinnen we of het iets zou kunnen worden. Wederom in eigen beheer want we willen weer zelf kunnen kiezen voor het duurzame en deels gerecycled papier en de inhoud en layout bepalen. Maar we weten al wel dat het geen goedkoop boek zou worden, doordat er veel tijd in gaat zitten, door het duurdere papier en waarschijnlijk ook de omvang. Eigenlijk weten we nog niks; ik heb voorzichtig al eens wat pagina’s gemaakt, en Laura is al aan het schetsen/aquarelleren, met groenten uit haar of mijn tuin als model:

Als we meer weten, bijvoorbeeld in kunnen schatten hoeveel pagina’s het zouden worden, kunnen we voorzichtig gaan informeren naar de kosten. En bedenken of het financieel haalbaar voor ons is. En we zouden dan ook serieus aan de slag willen gaan. En het wordt sowieso geen boek dat in enkele maanden klaar is.

Ik heb er nu nog even weinig tijd voor. Want eerst de tuin. En ik moet heel nodig wat aan de website doen, wil nieuwe pagina’s over kruiden schrijven, moet oude pagina’s bijwerken. En dan ligt er nog een stapel met papiertjes te wachten, volgekrabbeld met recepten en inmaakrecepten die ik in de afgelopen maanden heb uitgeprobeerd, van een appelcake en vegetarische erwtensoep tot peperringetjes in siroop.

Deze week heb ik in ieder geval de databases bijgewerkt, en dat betekent dat je daar nu van de in totaal 449 tomaten, 95 pepers, 107 paprika´s en 212 aubergines die ik tot nu toe teelde de rasbeschrijving, ervaring en foto´s kunt vinden. Ik heb alleen de eenjarige bloemen nog niet bijgewerkt, dat staat voor komende week in de planning.

En de planning is uiteindelijk een vat vol keuzes. Daar ga ik me binnenkort ook op storten. Vorige maand bedacht ik nog dat ik van komend jaar eens een favorietenjaar wilde maken. Maar ondertussen ben ik van gedachten veranderd: ik ga weer op zoek naar zaden van nieuwe soorten en rassen. In de hoop op een heerlijk, gezond, overvloedig en kleurrijk 2021!

Tot slot nog 1 foto. Van Calamintha sylvatica Menthe, een vaste plant die ik hier nooit meer wil missen. Omdat ze niet alleen mooi is maar ook heerlijk ruikt (het blad geurt en smaakt naar een kruising tussen munt en tijm), omdat ze in de zomer door heel veel hommels wordt bezocht, en omdat ze belachelijk lang bloeit, van mei tot nu. De Salvia guarantica Black and Blue erachter bloeit trouwens ook onvermoeibaar door.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sarah

Welke keuzes je ook maakt, weet dat je mij inspireert en geïnspireerd hebt! De website is een naslagwerk en de zaaiagenda de kern van het moestuinjaar!

Severine

GEWELDIG omschreven!
Jouw gedachtengang qua mogelijkheden… Zo herkenbaar Kan alleen een vrouw

Pien

Ik schrok toen ik begon te lezen…het zal toch niet, ze gaat toch niet vertellen dat ze stoppen gaat? Gelukkig, je gaat gewoon door maar past je koers aan.
Bizar hoe veel invloed je hebt gekregen, geen groente in de tuin of “Diana vragen hoe het moet”. En tegenwoordig ben je ook mijn bijbel als ik een recept zoek. Het voelt soms alsof je al jaren een goede vriendin bent. Uit de grond van mijn hart wil ook ik je danken voor alle inspiratie!

Coos

Je hebt het over een boek, en dat vind ik een goed idee. Misschien is het ook een idee om al jouw informatie over groente, fruit en kruiden, zoals je nu op je website hebt staan, in een database te zetten. Ik zou het erg handig vinden om die info te kunnen downloaden, zodat ik die offline kan raadplegen. Ik hoef niet perse alles op papier te hebben, maar wil het kunnen raadplegen. Uiteraard wil ik hier best voor betalen. Ik vind het erg waardevol wat je schrijft en ben erg blij met jouw gigantische ervaring. Bedankt daarvoor en ga zo door!

Maaike

Ik heb hier ook wel eens aan gedacht en wilde ook al eens contact opnemen hierover, maar er staat nergens een emailadres. Ik kan nl evt wel apps maken (niet mijn core business trouwens). Alleen is het ook zo dat ik nu niet super veel tijd heb. Maar een boek met begeleidende app is natuurlijk ook wel gaaf.

Maaike

Hallo Diana,

Ja ik begrijp helemaal waarom het er niet op staat. Het heeft in ieder geval geholpen dat je het er niet op hebt gezet want nu heb je weer een mail minder ontvangen ;). Persoonlijk laat ik ook de mails naar info@ niet aankomen want daar komt zoveel spam binnen (dus dan moet het altijd naar maaike@…, dat kun je alleen raden als je mij ook kent).

Ik zal je wel eens mailen. Zoals ik al schreef heb ik er nu ook weinig tijd voor. Maar het lijkt me wel erg handig en leuk.

Groeten,

Maaike

Jan van Bergen

Ha Diana
Even over die vijgen in Kuip. Bij mij staat de grote struik in de volle grond en…….. op dit moment hangt hij vol met grote vijgen. Jawel naar niet rijp en inmiddels is het blad er af en Henin de brandende kerstverlichting tussen de vijgen gehangen ….. bizar , wel mooi.
Vraag : wat doe ik verkeerd dat elk jaar in nov de vijgen nog onrijp in de boom hangen?????

Maaike

Hallo Jan,

Bij ons kwam het volgens mij door de late nachtvorst. De plant kreeg ook heel laat blad (in juni pas ofzo). En bij ons dus ook heel veel vijgen aan de plant. Staat je plant tegen een warme muur? Dan zou het nl wel wat beter moeten gaan.
Wij hebben in ieder geval een vijg gekocht voor tegen het huis aan. De vijg die midden in de tuin staat laten we staan want we vinden het blad zo mooi, maar we verwachten er dan maar geen vijgen meer van. En hopelijk dat die op de zuidmuur het wel beter gaat doen.

Belia

Over twee jaar beëindigt de moestuineigenaar zijn moestuinen complex.
in mijn omgeving zijn er vooral volkstuinen met veel schaduw van bomen en verplicht een blokhut. Water uit de kraan.

Ik moet er niet aan denken. Wat een gruwel. Kassen wil ik en licht. Dat. Er is geen mogelijkheid dan een stuk weiland kopen en daar te beginnen. Onbetaalbaar in de regio waar ik woon. Dan maar verhuizen?? Nog twee jaar om over na te denken.

Emmie

Diana, van special seeds kreeg ik de informatie dat per 1/1 (als brexit echt doorgaat) de zaden alleen nog maar naar Nederland verstuurd kunnen worden met zeer hoge kosten. Ze hadden het over 100 pond……misschien ben je al klaar met bestellen maar voor de zekerheid!

Ria

Hallo Diana en Emmie,

Inderdaad nu snel nog even kijken of we iets uit het VK kunnen bestellen. Er zijn gelukkig elders in de wereld nog veel andere firma’s waar we bijzondere zaden kunnen bestellen. Maar als die ook zaden uit Engeland halen zullen die voor ons ook veel duurder gaan worden verwacht ik.

Groeten,
Ria

piet bevers

Diana,
Hoe houd je de bemesting op peil in de speciekuip ?
Het lijkt mij moeilijk,alleen met organische mest?
Dit geld voor groente maar ook zeker voor een boom.
Ik wil met sla gezinnen in een specie kuip.

Esther Hanko

Ha wat een heerlijk herkenbaar blog weer. Ik ben ook druk aan het plannen voor volgend jaar. Er komen een paar nieuwe bakken bij in de achtertuin dus ik heb meer mogelijkheden, woehoe! Dat nieuwe boek klinkt erg leuk, maar er gaat voor mij niets boven je website EN de groentezaaikalender in excel waarin ik in één oogopslag (ok, bijna één oogopslag) kan zien aan de kleurtjes wat ik bijvoorbeeld nog kan planten na de oogst van de knofloken.

Ik zou het trouwens wel eens leuk vinden (als je eens tijd hebt :)) om te zien hoe je het plan maakt. Ik heb zelf na 2x potlood en papier nu een fleurig plan gemaakt in powerpoint. Het is natuurlijk anders omdat ik alles in een paar m2 moet proppen maar het lijkt me erg leerzaam!

Esther Hanko

Hoi Diana, bedankt voor de uitleg! Wow dat is wel next level, geen planning. Lijkt me heerlijk om te kunnen, ik zit te micromanagen als een gek hehe… Maar dat is ook wel weer leuk. Als je er eens een blogje over zou kunnen schrijven zou dat superleuk zijn! Maar je hebt vast nog 10000 andere dingen om over te schrijven, helemaal als de Pokon-blogs niet meer hoeven 🙂

Yolanda

Heel herkenbaar al die overdenkingen en veranderingen! En dat is voor mij absoluut ook het leuke van een moestuin: een dynamische indeling. Ieder jaar weer reflecteren, de teleurstellingen ‘wegwerken’ en vooral meer inplannen van de geslaagde oogst. Na 4 jaar moezen ‘begint het er nu een beetje op te lijken’. Maar vermoed dat ik die mening nog jaren zal hebben…
Over woelmuizen. Mogelijk een tip. Vorig jaar had ik enorm veel woelmuizen. De gaten bleven maar verschijnen. Als ik een gat miste, dan ontdekte ik dat wel, als er een plant om ‘onverklaarbare reden’ afstierf. Weg wortels.
Ik kreeg de ingeving de woelmuizen te gaan frustreren. Ieder gat dat ik tegenkwam vulde ik consequent uit met stenen/steentjes en duwde en stampte dat flink aan. Dit jaar had ik maar 3 gaten – i.p.v. zo’n 25 – en geen wortelvraat.
Of het inderdaad een oplossing is, durf ik niet te beweren. Het lijkt voor nu te helpen.

Wim

Goedendag Yolanda,
Zou het ook werken met puntdraad? Dit in een bosje in het gat of de gang? Kun je gemakkelijk weer verwijderen. Voorkomt steentjes in de tuin. Ik wil het proberen.
Groetend, Wim

Bert Vanhuyse

Ik ben zo ooit op ‘rattenjacht’ geweest met voetzoekers en rookbommen in de gangen. Na een tijdje hadden ze het er ook mee gehad ;-). Er zijn geen knaagdieren aan gestorven

Ans van Wallené

HOI Diana,

Alhoewel ik al bijna 5 jaar geen tuin meer heb, volg ik je nog steeds heel graag.
Een goede herinnering aan de vele zaterdagmiddagen met elkaar, het was een fijne tijd.
Ik krijg miv 5 december een nieuw emailadres: [email protected]
Hopelijk kan ik je verder volgen, groeten aan jou en Ruud.

Nicolas

Hoi Dia a,

Is het een idee om een crowd funding te beginnen voor je boek? Vlg mij zou een eerste druk in de voorverkoop al uitverkopen Veel wijsheid toe gewenst!

Machteld

Hoi Diana,

Je joeg me schrik aan, dacht bijna dat je ging stoppen met deze pagina. Terwijl ik dankzij jou nu mooie witlof aan het telen ben. Ga vooral door.

jannie

Ik geniet altijd weer van je blog, en doe soms nieuwe kennis op. maar de recepten die op de site staan daar ben ik heel blij mee, omdat het zo goed aansluit bij wat ik op de groentetuin kweek. ik heb er al aardig wat van gebruikt. is het geen idee om een recepten boek te maken?
want ik gebruik de recepten maar moet ze dan eerst opzoeken en uitprinten. niet dat dat erg is maar een boek is makkelijker, het is maar een idee.

Wietske

Hoi Diana , ik had vorige week een winkel
Ijsje aangemaakt. Door omstandigheden ben ik er niet mee verder gegaan en schiet het me nu weer te binnen. Ik dacht nog oei kan net binnen een week. Nu echter kan ik het niet terug vinden en ook niet in de winkel komen. Houd dit in dat het winkeltje leeg is

wietske

dank je wel voor je antwoord. ik snap het helemaal . Volgend jaar zal ik er vroeg bij zijn.
Waar vind ik een overzicht voor een beginnende tuinier Diana?
ik heb veengrond en nog niet veel uit de tuin kunnen halen.

Barend

Hey Diana,

Een geweldig idee van je, een boek.
Persoonlijk zou ik je dat ontzettend aanraden want ik zal de eerste koper zijn ongeacht de kosten.
Heel veel werk heb je al gedaan, want al mijn info voor de tuin komt van jou website, en die info kun je zo overzetten naar een boek toch.
Jou ervaring is van onschatbare waarde, hou die levend alsjeblieft

Gerrie

Diana, zodra je boek duidelijker vorm gaat krijgen teken ik graag in bij een voorinschrijving! Succes en veel plezier bij het bedenken samen met Laura. En Laura, prachtig die aquarellen. Het lijkt mij echt een heel mooi geheel als jullie je krachten op deze manier bundelen.

Fenneke Gonggrijp

Hoi Diana, allereerst dankjewel voor je webpagina, het is een grote bron aan informatie waar ik al veel aan heb gehad!
Ik ben van plan aan de rand van de moestuin een paar lei-fruitbomen te planten. Qua takken zullen die dus niet in de weg zitten met de moestuin, want lei. Maar ik vroeg me af tot hoe ver de wortels ongeveer zullen reiken: vanaf waar (vanaf de stam) kan ik spitten, worteltjes planten, etc?
Alvast bedankt!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties