Brexit en zaden kopen

Ik kreeg een week of 4 geleden een mailtje van Plants of Distinction, een Engelse webwinkel, met de melding dat ze nog tot het einde van dit jaar zaden naar Nederland verzenden maar vanaf januari geen zaden meer verkopen aan, en versturen naar adressen buiten Groot-Brittannië.

Ik heb het bericht niet heel goed gelezen, te druk met andere dingen. Maar een weekje later hoorde ik van een tuinbuurvrouw hetzelfde over een andere Engelse zadenwebshop.

Het heeft iets te maken met de Brexit. Ik ben zelf al volop aan het nadenken over volgend jaar, mijn zadenboxen eens aan het opruimen, zaden aan het kopen, (g)een planning aan het maken (daarover in een volgend blog meer), soorten en rassen voor de kassen aan het indelen, etc.. En ik wilde afgelopen weekend zaden kopen bij Real Seeds in Engeland. Maar zij verkopen en versturen nu al niet meer naar landen buiten Groot-Brittannië. Ik heb er geen verstand van maar het heeft iets te maken met een soort plantenpaspoort en/of een testrapport dat de zaden die vanuit Engeland worden verstuurd gezond zijn. De kosten daarvoor zouden per bestelling op £ 100,00 tot £ 150,00 komen en dat is uiteraard voor zowel de kopende als de verkopende partij niet op te brengen.

Dit is dus eigenlijk geen blog maar voor de mensen die het nog niet weten de tip om, als je nog zaden in Engeland wilt bestellen, dat nu snel te doen. Real Seeds is nu al gestopt, ik meen dat Plants of Distinction per 14 december stopt, en zo zal elke Engelse zadenwebshop een eigen einddatum hebben (met het idee dat bij verzending naar verschillende landen, of als er vertraging of iets anders is, de zaden ruim voor 31 december op het adres moeten zijn aangekomen).

Ik hoop stiekem dat er een oplossing kan worden gevonden voor dit, en ongetwijfeld ook andere aankomende problemen. Natuurlijk koop ik in Nederland, België, etc. ook leuke zaden, maar elk jaar bestel ik ook met veel plezier zaden in Engeland, omdat die webshops zo’n leuk assortiment hebben, er altijd wel nieuwe rassen te vinden zijn, en zaden van groenten in andere kleuren of vormen.

En dus bestel ik zelf deze week nog de allerlaatste zaden, heb al wat soorten bij Chiltern Seeds besteld, en bij Nicky’s Nursery, ik ga nog even kijken bij Sarah Raven en bij Plants of Distinction. Misschien kijk ik nog even bij Burpee of bij Thompson & Morgan. Of bij D.T. Brown of bij Premiere Seeds. Of bij Mr. Fothergill’s. En dan vergeet ik er nog flink wat. En controleer dan eerst even of ze nu nog naar Nederland verzenden, ik kwam er bij Real Seeds pas achter nadat ik al een aantal leuke, mooie en lekkere soorten had uitgekozen. Dat maakte het voor mij extra sneu.

Tot slot zoals altijd nog een foto uit eigen tuin. Van aanstaand avondeten. Slakken, overvloedige regenbuien en vast ook nog wel ergens een rups hebben al meegegeten, maar niets wat een mes en wat schoon water niet op kunnen lossen 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Akke

Zou het lukken om als particulier zaden te kopen en dan mee te nemen of te sturen? Of zou het ook voor particulieren gelden? Er is niets veranderd aan die zaden toch?! Ik woon in Zuid Engeland ….

Bert Vanhuyse

Ik zou toch goed opletten na 31/12 als het een no-deal wordt. De douane zou ze kunnen tegenhouden en u een boete geven.

Diana bedoelt met de info van de webshops dat de zaden/planten uit het VK nu niet meer automatisch zullen geïmporteerd mogen worden omdat ze niet voldoen aan de Europese kwaliteits- en hygiëne normen. En dan moeten de zadenshops speciale attesten laten opmaken die blijkbaar ook veel geld kosten.

Omgekeerd is men in het VK heel bang voor het importeren van plantenziektes, dus dat zal ook niet helpen.
Maar heel veel is er natuurlijk niet duidelijk.
Misschien slepen ze nog iets uit de brand in de loop van de komende jaren.

Alternatief zijn er ook Europese webshops/zadenhandelaars die Engelse zaden doorverkopen (zoals bijv. 1 bekende uit Dordrecht), misschien hebben zij nog snel een voorraadje besteld..

Marieke

Hallo Akke,

Ja, dit geldt ook voor particulieren. Dat heeft te maken met de EU Plant Health Regulation. Het VK is straks een 3e land en alles moet voldoen aan de Eu-eisen voor 3e landen. Invoerverboden, toetseisen, bijzonderen bepalingen en plantenpaspoorten enz. Het maakt dan dus niet meer uit of iets uit China, de VS of het VK komt. Tenzij er toch nog een deal komt natuurlijk….. (je merkt misschien dat fytosanitaire eisen mijn dagelijks werk zijn )

Lydia

Hi Diana en andere lezers, https://www.mr-fothergills.co.uk/ doet ook al geen leveringen naar Europa, helaas.

Robert

Premier seeds nog wel tot eind december.
Net nog besteld, wat leuke bloemen en groentes. Gros is hier ook wel te krijgen maar vaak krijg je meer en vers zaad
Ze vermelden uiterst goed de verpakking datum enzo.

Roos

Hoi Robert, Diana,

ook ik ben erg tevreden over Premier Seeds. Aanrader!
Vanwege ellende met TBRfV snap ik best dat de UK terughoudend is eigenlijk.
(info over TBRfV: https://wiki.groenkennisnet.nl/display/BEEL/Tomato+brown+rugose+fruit+virus+-+ToBRFV )

Groet,
Roos

Jet Tellegen

Dag Diana,
Met veel belangstelling lees ik je blogs.
Eenige jaren geleden heb ik zaden van dubbele cosmea bij je kunnen kopen, maar die is verdwenen uit mijn tuin in tegenstelling tot de enkel bloemige die overal spontaan opkomen.
Is er een kans dat je nog eens wat zaadjes voor me hebt of dat je een oproep doet naar andere tuinierders?
Hartelijke groet,
Jet

Marjolein van den Bos

Hoi Jet,

Ik heb die zaden nog wel voor je, als je me een (mail)adres toespeelt dan stuur ik ze naar je op.

Groet,
Marjolein.

wietske

hoi marjolein zou ik ook wat zaden van je mogen overnemen?

Marjolein van den Bos

Hoi Wietske,

Ja hoor, dat kan. Als Diana dit leest, stuurt ze jou waarschijnlijk mijn mailadres (dank je wel Diana 😉

Groetjes,
Marjolein.

Patrick Cl

Het omgekeerde is ook waar, iets invoeren richting UK is ook onderworpen aan regels. Zie bijvoorbeeld http://www.afsca.be/brexit/nl/uitvoer/plantaardige/#x23

Bertie

Hoi , ik zou ook wel een rijtje DUITSE zaadleveranciers willen zien, eerlijk gezegd.
Voor de toekomst is dat misschien ook wel veel praktischer?

Yvonne
Jo

Deaflora.de is ook zeker de moeite waard. Hebben veel bijzondere soorten in hun assortiment.

Angelique

Hallo Diana,

Bedankt voor de tip. Wat ik mij afvraag na het lezen van de reacties is waarom iedereen overal zaden vandaan wil halen. Mis ik iets?

Waarom bijvoorbeeld wortelzaad uit de VK halen als het hier ook is. Het klinkt een beetje cynisch misschien, maar dat is dus niet de bedoeling. Groetjes, Angelique

Ria

Angelique, het gaat juist om bijzondere zaden die in ons land NIET verkrijgbaar zijn.
Gelukkig zijn in Nederland ook heel veel zaadleveranciers die een mooi gevarieerd aanbod hebben.

Danielle

Gmorgen, vraag lees dat je veel in Engeland koopt. Vraag wat voor zaden, bedoel ik groente en bloemen zaden

Job

Voor bijzondere zaden is het VK een belangrijke leverancier. Ben lid van de Alpine Garden society(AGS) , maar die leveren dit jaar niet aan het buitenland. Krijg dus geen zaden die wel bij het lidmaatschap horen. Bestel nu bij Sunshine seeds , een duits bedrijf. Ook voor bijzondere eetbare gewassen.

Sylvia

Ik bestelde altijd heel veel zaden bij diverse engelse zaden websites, zoals chilternseeds , plantsofdistinction en jungleseeds, deze hebben echt een hele mooie collectie bijzondere zaden, maar helaas zag ik vanmorgen nog een bericht voorbij komen van plantsofdistinction :

IMPORTANT NOTICE FOR OVERSEAS CUSTOMERS: We are saddened to announce that we need to suspend deliveries to non-UK addresses. Despite our best efforts to ensure full compliance with the anticipated regulations post Brexit, and our subsequent relief to hear that ‘tariff-free-trade’ had been agreed, we have now been informed that significant new certification rules have been introduced meaning that we we are currently unable to supply to our valued overseas customers. This is as disappointing and frustrating for us as we know it will be for our many loyal overseas customers. We hope this situation can be resolved and will of course keep you informed.

Heel erg jammer, niet alleen voor ons natuurlijk, maar ook voor deze leveranciers, kost ze behoorlijk wat omzet.
Maar ik ken nog wel een paar andere leuke buitenlandse websites:
sunshineseeds.de
georgiavines.com
rareplants.de
heb bij alle drie al enkele keren besteld en zeer goed bevallen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties