Pepers per 3

Peperzaailingen 26 februari 2012 dichtbijIk heb in de afgelopen 3 weken zeker 15 tot 20 berichtjes en mailtjes gehad van mensen die vragen hebben over de manier waarop ik pepers teel, en dan in het bijzonder over het met 3 zaailingen in een potje houden.

In de hoop dat dit wat meer duidelijk maakt, heb ik wat foto’s opgezocht die het wellicht wat duidelijker maken. En bedenk daarbij dat het niet de manier van telen is, het is gewoon mijn manier van telen, ik vind dit prettig, maar anderen hoeven dit misschien juist helemaal niet ideaal te vinden.

Mocht je nog nooit pepers hebben geteeld, probeer dan gewoon eens wat uit, het kan alleen mis gaan wanneer je meer dan 5 pepers bij elkaar zet (heb ik ook wel eens geprobeerd maar dan krijgen de wortels echt te weinig ruimte om zich goed te ontwikkelen en blijven de planten klein, ielig, zwakkker en is de opbrengst uiteindelijk minder dan bij 3 zaailingen. Voor mij is 3 planten per soort ideaal, voor iemand anders misschien 2, of juist 4, of gewoon 1.

Op de foto bovenaan zie je de zaailingen zoals ze na het zaaien de P9-potjes in gaan, als ik genoeg zaailingen heb, plant ik er 4 uit in een potje. En ongeveer op het moment dat je op de foto ziet, bij 4 of 5 blaadjes, zal ik nog de minst goede (de kleinste, zwakste) wegknippen zodat ik 3 zaailingen in het potje overhoud. Dat is dan alvast voordeel 1: voor 3 zaailingen heb ik maar de ruimte/potje/grond nodig van normaal gesproken 1 zaailing, dus ruimtebesparend in het voorjaar.

De zaailingen mogen dus met 3 in 1 potje blijven, tot ze worden uitgeplant in de vollegrond in de kas, buiten of in een grotere pot.

Peper Limon rijp aan plant 1Nadelen: eigenlijk alleen dat de bossige plant (wat er dus eigenlijk 3 zijn) soms zo dik en zwaar is van alle takken maar ook de opbrengst, dat je met touw of binders de planten aan stokken vast moet maken.

Op de foto rechts de Limon, zo te zien zijn het geen 3 maar 2 planten (dat kan ook, als ik bijvoorbeeld maar 2 zaden heb, of er kiemen er maar 2, dan zijn het dus 2 zaailingen bij elkaar in plaats van 3). En je kunt bij deze Limon (zowiezo ook een peper met zeer hoge opbrengst) al zien dat de stam helemaal scheef hangt van de zwaarte van plant en pepers. Je moet dus wel zorgen dat je wat stokken en touw hebt en de planten op kunt gaan binden als ze zwaar worden.

Peper CGN 21500 plant 1Voordelen: ik vind het gewoon mooi, niet zo’n iele, lange plant, maar een mooie volle bos, zoals op de foto hiernaast van de CGN 21500. En belangrijker misschien nog wel, omdat je 3 planten op ongeveer dezelfde hoeveelheid centimeters grond in de kas zet, heb je dus per diezelfde hoeveelheid vierkante centimeters 3 keer zoveel opbrengst. Dus ruimtebesparend of opbrengstverhogend, hoe je het dan ook wilt bekijken.

Ook mooi in pot, om een wat vollere bos te hebben (vind ik dan). Voor zover ik het me nog kan herinneren had ik voor de Masquerade (uit geruilde zaden, bleek niet helemaal te kloppen, vandaar 1 paarse peper tussen de witte :-)) opgekweekt in 2 potjes. 1 P9 met 3 zaailingen erin, en 1 P9 met 2 zaailingen daarin.

Peper niet MasqueradeZie dus de foto. Eind april heb ik die 2 potjes zover mogelijk uit elkaar in de pot (die zo groot is als een emmer) uitgeplant, dus links in de pot 3 zaailingen bij elkaar, rechts in de pot 2 zaailingen bij elkaar. Want zaailingen uit elkaar trekken kan prima hoor, goed natmaken en heel voorzichtig uit elkaar trekken, en daarbij zo min mogelijk wortels beschadigen, direct uitplanten en flink water geven zodat de zaailing kan herstellen – maar als het niet hoeft, natuurlijk liever niet).

Op de foto zie je dus eigenlijk 5 zaailingen in 1 pot.

Ik vond nog een aantal foto´s, die hopelijk goed laten zien hoe ik peperplanten (en paprikaplanten en ook aubergineplanten) kweek. Voor alle duidelijkheid; uiteraard niet voor tomaten!

Op de volgende foto zie je de drie zaailingen van de peper Pimenta da Neyde, zoals ze hier vanuit het P9-potje zo de grond in gaan, niet uit elkaar gehaald, maar gewoon een gat maken, potje leegkloppen en de kluit met 3 zaailingen zo in 1 keer planten, de wortels zoeken vanzelf wel de weg die ze kunnen gaan.

Ik houd wel altijd de onderste 30 cm van de planten kaal (in jong stadium haal ik in delen (niet gelijk natuurlijk) alle diefjes en onderste blaadjes weg), tot de zaailingen eruit zien als op de foto.

Peper Pimienta da Neyde plantIk zet er gelijk een stok bij (sterker nog, ik meet altijd alle plaatsen uit in de kas voor pepers, paprika’s, aubergines, en tomaten en zet dan stokken op 55 centimeter uit, en bij die stokken plant ik dan de planten uit).

Pas wanneer de stammen wat dikker worden bind ik er ook een touwtje aan (niet te strak want de stammen worden nog flink dikker en je wilt ze niet insnijden!).

Op de foto zie je ook dat 1 plant het sterkst is, het grootst, grootste blad. Zaailing 2 aan de linkerkant is iets kleiner, zaailing 3 aan de rechterkant is nog kleiner, bijna een beetje sneu. Maakt allemaal niks uit, alle drie de zaailingen hebben genoeg ruimte om een gezond wortelgestel te maken. Als hier 5 zaailingen stonden, dan werd de ruimte boven en onder de grond te krap en zou er gevochten moeten worden om de ruimte, maar met 3 zaailingen heb je daar geen last van.

 

Peper Pimenta da Neyde plantEn dat kun je zien op de volgende foto, van dezelfde Pimenta da Neyde dat je later een mooie bos hebt, toch slank (maar dat is denk ik ook een beetje het ras). Je ziet de 3 stengels nog, en de onderkant die ik altijd kaal houd (om de simpele reden dat daar vooral blad en zwakke, slappe stengels komen, eer aan die stengels bloempjes en pepers komen is het echt ver in het najaar – liever een kale onderkant, een mooie kroon erop en gezonde stevige groei die vroeger bloeit en pepers geeft). Als je goed kijkt zie je ook nog het bindertje waarmee ik de 3 planten bij elkaar houd, en aan de stok vast heb gemaakt. Meestal zet ik de planten op 2 punten vast aan de stok met zo’n bindertje, een beetje afhankelijk van de grootte.

Je ziet ook dat er nu geen zwakkere, kleinere plant meer is, er is geen verschil meer tussen de 3 planten die als zaailingen nog wel een zwakste en een sterkste zaailing in het potje had.

Peper Pasilla onrijpEn dan nog 2 foto’s om het verschil aan te geven tussen het planten van 1 plant en het planten van 3 planten (hoewel uiteraard het ras ook invloed heeft op de opbgrengst!)

Op de eerste foto de Chilaca, waarvan ik maar 1 zaailing had en dus 1 zaailing had uitgeplant. Aan die ene plant komen best nog veel pepers.

Maar op de tweede foto zie je de Tazmanian Black, en dan met 3 zaailingen uitplant. Die 3 planten geven vervolgens een opbrengst op hetzelfde grondoppervlak dat ongeveer 3 keer zo groot is.

Peper Tazmanian Black plant 2Op de foto lijkt het alsof er geen blad is, dat is niet waar hoor, ik heb gewoon een foto gemaakt van de pepers die onder het blad hangen, boven de pepers zit dus nog een behoorlijke kroon. Als er al flink wat pepers hangen knip ik wel vaak de meeste en grootste bladeren voor en tussen die grote pepers weg (om te zorgen dat er zoveel mogelijk licht, zon, lucht bij de pepers komt om ze goed te laten rijpen.

Ik heb geen foto van een Aubergine kunnen vinden (eens onthouden voor 2013 :-)), maar wel nog een foto van een paprika. Daarmee werkt het gewoon hetzelfde, al worden paprikaplanten over het algemeen niet zo groot en bossig als sommige pepersoorten.

Paprika Sweet Lilac BellMaar ook bij paprika’s plant ik dus 3 zaailingen uit in een P9, en plant dat hele potje met die 3 zaailingen erin eind april uit in 1 plantgat in de kas. Op de foto kun je zien dat de plant (maar het zijn er eigenlijk drie) er mooi vol en bossig uitziet, en dat de opbrengst prima is.

En zo hoop ik dat het voor wat meer mensen duidelijk is hoe ik mijn pepers, paprika’s en aubergines teel. En nogmaals, zo staat het niet in de boeken, en het is helemaal geen manier die moet, maar het is mijn manier, die ik prettig vind en waarbij ik de meeste opbrengst heb per vierkante meter, van planten die ik mooi vind.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

37 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Guido

Bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik vroeg me inderdaad ook al af hoe dat nu precies zat met die drie zaailingen in één potje…. Dit verhaal maakt alles duidelijk. Ik ga dit weekend mijn pepers zaaien, ik heb zo’n vermoeden dat het er dit jaar ook “3 in één pot” worden!

Bozo

Bedankt Diana!
Een duidelijk verhaal met goede plaatjes ter illustratie.
Ik ga het meteen ook proberen!

Janneke

Zo is het helemaal duidelijk! Ik begreep het ook niet helemaal, maar dacht het wordt wel duidelijk in de loop van de maanden, ik moest toch nog beginnen met zaaien. En aangezien ik voor de Deno methode ga, ben ik nog niet toe aan “drie in een potje”, maar ik ga het zeker zo proberen! Veel dank voor je goede uitleg.

Noortje

Bedankt voor je heldere en duidelijke uitleg! Ik vind het wel een slim plan en ga het eens uitproberen dit jaar.

Cecile

Dag Diana,

Geen vraag over pepers, maar iets heel anders: Ik wil dit jaar op 2 verschillende plekken aardappelen poten, vorig jaar stonden daar uien en bonen. Kan dit eigenlijk wel na elkaar? En kunnen uien na tabaksplanten? Ik kan hier nergens goede info over vinden.
Ben benieuwd.
Groetjes
Cecile

Claudia

Hallo Diana,
Krijg weer helemaal zin in het nieuwe tuinjaar, net al mijn zaadjes bekeken en van plan om nieuwe zaadjes te kopen.
Nu was mijn vraag: Heb jij ook wel eens de zoete aardappel geprobeert ? (de Bataat, familie van de Winde) Ik vind hem heerlijk en hij schijnt gezonder te zijn als de aardappel zelf)
Is het te doen ? of moet het ook in een kas verbouwt worden…. ?
Hoop dat je me kan helpen… 🙂

noortje

Ha Claudia,

vorig jaar heb ik bij vreeken 2 plantjes gekocht (medio mei) en elk in een grote boodschappentas (bijvoorbeeld van AH, bij gebrek aan grote potten) geplant, ging prima en ook aardige opbrengst.

De tas stond in mijn achtertuin op het zuiden, dus flink in de zon en goed beschut.

Ik ga het dit jaar weer doen…

succes!

claudia boonstra

Mooi dat het gelukt is !
Ik heb nog één knolletje, die ga ik op water zetten, kijken of er wortels aan komen ….
Heb nog geen kas, moet maar even zelf wat fabriceren aangezien het warmte minnende planten zijn 😉

Erwin

Hallo Diana,
Ben nog maar juist begonnen met een moestuin, daarom misschien deze (domme) vraag. Bij je pepers (en paprika’s) per 3, kan je ze ook direct zaaien met 4 in een P9 potje in plaats van ze te zaaien en dan te verspenen? En dan de kleinste van de 4 plantjes weg te knippen? Dan hoef ik ze daarna nog maar 1 keer te verplanten. Of is dit een slecht idee?
Dank u.
Erwin

Cecile

Diana, bedankt voor je uitleg! Fijn, dan hoef ik ook niet te puzzelen straks.

Pluis

Verleden jaar de pepers allemaal solo gepland maar wat een goed idee om ze per drie te planten! Super!! Dat ga ik dit jaar zeker ook doen.
Verder wil ik je eens hartelijk bedanken voor al het werk dat je in deze site stopt. Ik weet zeker dat er heel veel mensen zijn die gebruik maken van jouw informatie over moestuineren.En daar erg veel aan hebben. Uit ervaring (eigen zakelijke website gemaakt) weet ik wat een werk er in gaat zitten om een website te maken. Maar deze dan nog te onderhouden op de manier dat jij doet, petje af hoor.

Hannie janssen

Hallo Diana,

Ik heb gewoon een peperplantje op de markt gekocht, heb dus nul ervaring, maar wil het eens proberen. Nu vraag ik me af: heeft een peperplant, net als een tomatenplant, ook diefjes die ik moet verwijderen?

Hannie Janssen.

Marc

Diana, bedankt om je ervaring met ons te delen. Ik heb een vraag m.b.t tot de 3 paprika plantjes per potje. In het verleden plante ik altijd mijn plantjes solitair. Paprikaplanten vertakken zich telkens weer, en wanneer je ze niet gaat dieven, krijg je een wildgroei (laat staan wanneer je 3 plantjes bij elkaar zet). Hoe los je dit op ! Ben benieuwd naar je suggesties.

Groeten
Marc

Helen

Hoi Diana,

Goed idee die 3 planten bij elkaar! Vraagje: je zegt bij tomaten moet je dat uiteraard niet doen, maar waarom eigenlijk niet? Ik wil twee cherrytomaten bij elkaar in een grote pot zetten, maar nu twijfel ik.

Groetjes

Helen

Helen

Hey Diana, heel erg bedankt! Weer wat geleerd 🙂

Barry

Hallo Diana

Ik heb 12 liter Root Pouches, zouden daar ook 3 peper planten in kunnen?
Of zou je het dan eerder bij 1 of 2 planten houden.

Groeten
Barry

Barry

Thanks, ik heb 14 jalapeno soorten, wat superhots en meerdere paprika achtigen. Ook heb ik drie soorten Cayenne en vooral die cayenne zou ik graag bij elkaar in een pot zetten, misschien is het slim om daar 16 liter pouches voor te gebruiken. En van die Jalapeno soorten vind ik het eigenlijk gewoon zonde om zaailingen weg te gooien, deze vind ik te lekker :). Misschien dat ik er daar twee van in een pot zet dan. Erg leuk artikel, bedankt 🙂

Wijnie

Hoi Barry,
2 zomers terug had ik in n 7 liter pot een middelgrote paprikaplant en middelgrote peper staan. Dit ging goed zolang ik maar voldoende water gaf, er stond ook een schotel onder voor extra water vasthouden. Dus 3 planten in een 12 liter zou denk ik dan ook precies moeten lukken. Wat Diana al zegt, echt op tijd mest geven! Ik heel nu 3 planten in 18 liter, vind ik persoonlijk fijner omdat ik dan niet iedere dag water hoef te geven. Succes!
Groetjes Wijnie

Barry

Dank je WIjnie,

Ik denk dat ik daar mn 16 liter pottern dan voor ga gebruiken, daar wilde ik er toch nog 10 van bestellen. Elke dag water geven wordt nog wel eens vergeten 🙂

Groeten
Barry

Hans

Hallo Diana,
Ik lees dat je ook bij paprika meerdere (2-3) stekken bij elkaar zet.
Als dat goed gaat waarom zou je dan de plantafstand per plant in de rij niet korter maken.
Zo heb je ook meer planten per oppervlak staan.
Ik heb een kas van 2×3 meter dus ik wil de ruimte zo efficiënt mogelijk gebruiken natuurlijk.
Groet, Hans

Hans

Diana,
Even aansluitend op bovenstaande vraag; als je 2-3 paprika planten per plant gat zet wat is dan de plant en rij afstand?
En heb je dat ook al eens geprobeerd met tomaten? Bijv. 2 per stok / plant gat?

Groet, Hans

Angelique

Hai Diana, Met 3 planten in de uiteindelijke pot, welke potmaat? Normaal deed ik een 10liter pot voor een enkele plant.

Angelique

Dankjewel. Ik ga het ook in de volle grond proberen.

Yvonne

Hoi Diana,

Wat voor voeding gebruik jij bij de paprikaplantjes? Bij mij staan ze in potten in de kas (de volle grond in de kas staat vol met m’n meloenen en tomaten, dus daar is geen plek) kun je hiervoor tomatenvoeding gebruiken?

Angelique

Pagina niet gevonden. Ik was ook even benieuwd

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties