Pepers per 3

Peperzaailingen 26 februari 2012 dichtbijIk heb in de afgelopen 3 weken zeker 15 tot 20 berichtjes en mailtjes gehad van mensen die vragen hebben over de manier waarop ik pepers teel, en dan in het bijzonder over het met 3 zaailingen in een potje houden.

In de hoop dat dit wat meer duidelijk maakt, heb ik wat foto’s opgezocht die het wellicht wat duidelijker maken. En bedenk daarbij dat het niet de manier van telen is, het is gewoon mijn manier van telen, ik vind dit prettig, maar anderen hoeven dit misschien juist helemaal niet ideaal te vinden.

Mocht je nog nooit pepers hebben geteeld, probeer dan gewoon eens wat uit, het kan alleen mis gaan wanneer je meer dan 5 pepers bij elkaar zet (heb ik ook wel eens geprobeerd maar dan krijgen de wortels echt te weinig ruimte om zich goed te ontwikkelen en blijven de planten klein, ielig, zwakkker en is de opbrengst uiteindelijk minder dan bij 3 zaailingen. Voor mij is 3 planten per soort ideaal, voor iemand anders misschien 2, of juist 4, of gewoon 1.

Op de foto bovenaan zie je de zaailingen zoals ze na het zaaien de P9-potjes in gaan, als ik genoeg zaailingen heb, plant ik er 4 uit in een potje. En ongeveer op het moment dat je op de foto ziet, bij 4 of 5 blaadjes, zal ik nog de minst goede (de kleinste, zwakste) wegknippen zodat ik 3 zaailingen in het potje overhoud. Dat is dan alvast voordeel 1: voor 3 zaailingen heb ik maar de ruimte/potje/grond nodig van normaal gesproken 1 zaailing, dus ruimtebesparend in het voorjaar.

De zaailingen mogen dus met 3 in 1 potje blijven, tot ze worden uitgeplant in de vollegrond in de kas, buiten of in een grotere pot.

Peper Limon rijp aan plant 1Nadelen: eigenlijk alleen dat de bossige plant (wat er dus eigenlijk 3 zijn) soms zo dik en zwaar is van alle takken maar ook de opbrengst, dat je met touw of binders de planten aan stokken vast moet maken.

Op de foto rechts de Limon, zo te zien zijn het geen 3 maar 2 planten (dat kan ook, als ik bijvoorbeeld maar 2 zaden heb, of er kiemen er maar 2, dan zijn het dus 2 zaailingen bij elkaar in plaats van 3). En je kunt bij deze Limon (zowiezo ook een peper met zeer hoge opbrengst) al zien dat de stam helemaal scheef hangt van de zwaarte van plant en pepers. Je moet dus wel zorgen dat je wat stokken en touw hebt en de planten op kunt gaan binden als ze zwaar worden.

Peper CGN 21500 plant 1Voordelen: ik vind het gewoon mooi, niet zo’n iele, lange plant, maar een mooie volle bos, zoals op de foto hiernaast van de CGN 21500. En belangrijker misschien nog wel, omdat je 3 planten op ongeveer dezelfde hoeveelheid centimeters grond in de kas zet, heb je dus per diezelfde hoeveelheid vierkante centimeters 3 keer zoveel opbrengst. Dus ruimtebesparend of opbrengstverhogend, hoe je het dan ook wilt bekijken.

Ook mooi in pot, om een wat vollere bos te hebben (vind ik dan). Voor zover ik het me nog kan herinneren had ik voor de Masquerade (uit geruilde zaden, bleek niet helemaal te kloppen, vandaar 1 paarse peper tussen de witte :-)) opgekweekt in 2 potjes. 1 P9 met 3 zaailingen erin, en 1 P9 met 2 zaailingen daarin.

Peper niet MasqueradeZie dus de foto. Eind april heb ik die 2 potjes zover mogelijk uit elkaar in de pot (die zo groot is als een emmer) uitgeplant, dus links in de pot 3 zaailingen bij elkaar, rechts in de pot 2 zaailingen bij elkaar. Want zaailingen uit elkaar trekken kan prima hoor, goed natmaken en heel voorzichtig uit elkaar trekken, en daarbij zo min mogelijk wortels beschadigen, direct uitplanten en flink water geven zodat de zaailing kan herstellen – maar als het niet hoeft, natuurlijk liever niet).

Op de foto zie je dus eigenlijk 5 zaailingen in 1 pot.

Ik vond nog een aantal foto´s, die hopelijk goed laten zien hoe ik peperplanten (en paprikaplanten en ook aubergineplanten) kweek. Voor alle duidelijkheid; uiteraard niet voor tomaten!

Op de volgende foto zie je de drie zaailingen van de peper Pimenta da Neyde, zoals ze hier vanuit het P9-potje zo de grond in gaan, niet uit elkaar gehaald, maar gewoon een gat maken, potje leegkloppen en de kluit met 3 zaailingen zo in 1 keer planten, de wortels zoeken vanzelf wel de weg die ze kunnen gaan.

Ik houd wel altijd de onderste 30 cm van de planten kaal (in jong stadium haal ik in delen (niet gelijk natuurlijk) alle diefjes en onderste blaadjes weg), tot de zaailingen eruit zien als op de foto.

Peper Pimienta da Neyde plantIk zet er gelijk een stok bij (sterker nog, ik meet altijd alle plaatsen uit in de kas voor pepers, paprika’s, aubergines, en tomaten en zet dan stokken op 55 centimeter uit, en bij die stokken plant ik dan de planten uit).

Pas wanneer de stammen wat dikker worden bind ik er ook een touwtje aan (niet te strak want de stammen worden nog flink dikker en je wilt ze niet insnijden!).

Op de foto zie je ook dat 1 plant het sterkst is, het grootst, grootste blad. Zaailing 2 aan de linkerkant is iets kleiner, zaailing 3 aan de rechterkant is nog kleiner, bijna een beetje sneu. Maakt allemaal niks uit, alle drie de zaailingen hebben genoeg ruimte om een gezond wortelgestel te maken. Als hier 5 zaailingen stonden, dan werd de ruimte boven en onder de grond te krap en zou er gevochten moeten worden om de ruimte, maar met 3 zaailingen heb je daar geen last van.

 

Peper Pimenta da Neyde plantEn dat kun je zien op de volgende foto, van dezelfde Pimenta da Neyde dat je later een mooie bos hebt, toch slank (maar dat is denk ik ook een beetje het ras). Je ziet de 3 stengels nog, en de onderkant die ik altijd kaal houd (om de simpele reden dat daar vooral blad en zwakke, slappe stengels komen, eer aan die stengels bloempjes en pepers komen is het echt ver in het najaar – liever een kale onderkant, een mooie kroon erop en gezonde stevige groei die vroeger bloeit en pepers geeft). Als je goed kijkt zie je ook nog het bindertje waarmee ik de 3 planten bij elkaar houd, en aan de stok vast heb gemaakt. Meestal zet ik de planten op 2 punten vast aan de stok met zo’n bindertje, een beetje afhankelijk van de grootte.

Je ziet ook dat er nu geen zwakkere, kleinere plant meer is, er is geen verschil meer tussen de 3 planten die als zaailingen nog wel een zwakste en een sterkste zaailing in het potje had.

Peper Pasilla onrijpEn dan nog 2 foto’s om het verschil aan te geven tussen het planten van 1 plant en het planten van 3 planten (hoewel uiteraard het ras ook invloed heeft op de opbgrengst!)

Op de eerste foto de Chilaca, waarvan ik maar 1 zaailing had en dus 1 zaailing had uitgeplant. Aan die ene plant komen best nog veel pepers.

Maar op de tweede foto zie je de Tazmanian Black, en dan met 3 zaailingen uitplant. Die 3 planten geven vervolgens een opbrengst op hetzelfde grondoppervlak dat ongeveer 3 keer zo groot is.

Peper Tazmanian Black plant 2Op de foto lijkt het alsof er geen blad is, dat is niet waar hoor, ik heb gewoon een foto gemaakt van de pepers die onder het blad hangen, boven de pepers zit dus nog een behoorlijke kroon. Als er al flink wat pepers hangen knip ik wel vaak de meeste en grootste bladeren voor en tussen die grote pepers weg (om te zorgen dat er zoveel mogelijk licht, zon, lucht bij de pepers komt om ze goed te laten rijpen.

Ik heb geen foto van een Aubergine kunnen vinden (eens onthouden voor 2013 :-)), maar wel nog een foto van een paprika. Daarmee werkt het gewoon hetzelfde, al worden paprikaplanten over het algemeen niet zo groot en bossig als sommige pepersoorten.

Paprika Sweet Lilac BellMaar ook bij paprika’s plant ik dus 3 zaailingen uit in een P9, en plant dat hele potje met die 3 zaailingen erin eind april uit in 1 plantgat in de kas. Op de foto kun je zien dat de plant (maar het zijn er eigenlijk drie) er mooi vol en bossig uitziet, en dat de opbrengst prima is.

En zo hoop ik dat het voor wat meer mensen duidelijk is hoe ik mijn pepers, paprika’s en aubergines teel. En nogmaals, zo staat het niet in de boeken, en het is helemaal geen manier die moet, maar het is mijn manier, die ik prettig vind en waarbij ik de meeste opbrengst heb per vierkante meter, van planten die ik mooi vind.

 

21 gedachten over “Pepers per 3”

 1. Bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik vroeg me inderdaad ook al af hoe dat nu precies zat met die drie zaailingen in één potje…. Dit verhaal maakt alles duidelijk. Ik ga dit weekend mijn pepers zaaien, ik heb zo’n vermoeden dat het er dit jaar ook “3 in één pot” worden!

 2. Zo is het helemaal duidelijk! Ik begreep het ook niet helemaal, maar dacht het wordt wel duidelijk in de loop van de maanden, ik moest toch nog beginnen met zaaien. En aangezien ik voor de Deno methode ga, ben ik nog niet toe aan “drie in een potje”, maar ik ga het zeker zo proberen! Veel dank voor je goede uitleg.

 3. Dag Diana,

  Geen vraag over pepers, maar iets heel anders: Ik wil dit jaar op 2 verschillende plekken aardappelen poten, vorig jaar stonden daar uien en bonen. Kan dit eigenlijk wel na elkaar? En kunnen uien na tabaksplanten? Ik kan hier nergens goede info over vinden.
  Ben benieuwd.
  Groetjes
  Cecile

  1. Hallo Cecile,

   Wij planten altijd 3 vakken aardappelen in onze tuin (van de 14 vakken). Ik zorg dat ze niet voor of na een andere Solanum komen (aardappel is een Solanum, Maar ook Tomaat, Aubergine en er zijn nog wel wat sierplanten die ook sterk verwant zijn). Maar uien of bonen maakt niets uit, is geen familie. En uien en tabakasplanten (Nicotiana) kan, voor zover ik weet) ook geen kwaad na elkaar.

   Ik verdiep me daar verder ook niet zo in hoor, ik ga er vanuit dat je met 2 dingen rekening moet houden: is dat wat je voor of na iets teelt familie (dus Solanum na Solanum, of Prei (= een Allium) na Sjalot (= een Allium), of Kroot (= een Beta) na Snijbiet (= een Beta), etc..
   En is je tuin schoon (geen ernstige aantastingen door bijvoorbeeld schimmelziekten, etc.). Dan zijn er wel voordelen wat je als voor- en nateelt kunt doen, maar een heel jaar verder kun je weer een nieuw plan maken (met meer of minder voeding, etc.).

   groetjes,
   Diana

 4. Hallo Diana,
  Krijg weer helemaal zin in het nieuwe tuinjaar, net al mijn zaadjes bekeken en van plan om nieuwe zaadjes te kopen.
  Nu was mijn vraag: Heb jij ook wel eens de zoete aardappel geprobeert ? (de Bataat, familie van de Winde) Ik vind hem heerlijk en hij schijnt gezonder te zijn als de aardappel zelf)
  Is het te doen ? of moet het ook in een kas verbouwt worden…. ?
  Hoop dat je me kan helpen… 🙂

  1. Hallo Claudia,

   Ik heb een jaar of 3 geleden eens een bataat geteeld, vanuit zaden (een sier-zoete aardappel met donker blad), dat werd niets, te koele, natte zomer. Kleine planten, weinig blad, en zeker geen knol. Maar dat was uit zaden. Misschien in een pot op het allerwarmste plekje dat je kunt vinden is het met een knol als start toch de moeite waard het eens te proberen. Misschien heeft iemand die dit leest een beter antwoord voor je, en er zelf ervaring mee.

   groetjes,
   Diana

   1. Ha Claudia,

    vorig jaar heb ik bij vreeken 2 plantjes gekocht (medio mei) en elk in een grote boodschappentas (bijvoorbeeld van AH, bij gebrek aan grote potten) geplant, ging prima en ook aardige opbrengst.

    De tas stond in mijn achtertuin op het zuiden, dus flink in de zon en goed beschut.

    Ik ga het dit jaar weer doen…

    succes!

    1. Mooi dat het gelukt is !
     Ik heb nog één knolletje, die ga ik op water zetten, kijken of er wortels aan komen ….
     Heb nog geen kas, moet maar even zelf wat fabriceren aangezien het warmte minnende planten zijn 😉

 5. Hallo Diana,
  Ben nog maar juist begonnen met een moestuin, daarom misschien deze (domme) vraag. Bij je pepers (en paprika’s) per 3, kan je ze ook direct zaaien met 4 in een P9 potje in plaats van ze te zaaien en dan te verspenen? En dan de kleinste van de 4 plantjes weg te knippen? Dan hoef ik ze daarna nog maar 1 keer te verplanten. Of is dit een slecht idee?
  Dank u.
  Erwin

  1. Hallo Erwin,

   Zeker geen domme vraag. Gelijk in een potje zaaien kan natuurlijk ook.
   Zelf doe ik dat niet om de simpele reden dat ik bijna 50 soorten zaai, en zoveel potjes passen er niet in de propagator 🙂 Maar van de soorten die niet wilden kiemen heb ik nu wel de laatste zaden in een traytje met potgrond gezaaid. Het belangrijkste van het zaaien van pepers blijft de temperatuur, en als je de zaaisels in pot voldoende warmte kunt bieden, is in potjes zaaien een goede optie.

   groetjes,
   Diana

 6. Verleden jaar de pepers allemaal solo gepland maar wat een goed idee om ze per drie te planten! Super!! Dat ga ik dit jaar zeker ook doen.
  Verder wil ik je eens hartelijk bedanken voor al het werk dat je in deze site stopt. Ik weet zeker dat er heel veel mensen zijn die gebruik maken van jouw informatie over moestuineren.En daar erg veel aan hebben. Uit ervaring (eigen zakelijke website gemaakt) weet ik wat een werk er in gaat zitten om een website te maken. Maar deze dan nog te onderhouden op de manier dat jij doet, petje af hoor.

 7. Hallo Diana,

  Ik heb gewoon een peperplantje op de markt gekocht, heb dus nul ervaring, maar wil het eens proberen. Nu vraag ik me af: heeft een peperplant, net als een tomatenplant, ook diefjes die ik moet verwijderen?

  Hannie Janssen.

  1. Hallo Hannie,

   Je hoeft pepers niet te dieven. Wel houd ik de onderkant van de peperplant kaal – vanaf de bodem tot ongeveer 25 – 30 centimeter. Dan zie je dat de plant zich daar gaat vertakken in 2 of 3, soms zelf 4 takken. Dan groeit de plant op een soort korte stok met een kroon, niet iedereen doet dat trouwens hoor, ik vind dat zelf prettig (omdat die onderste takken vaak zwak zijn, weinig of geen vruchten dragen, gemakkelijk breken). Verder laat ik alles groeien, maar die onderkant maak ik af en toe weer kaal (want er blijven vaak nog weer wat nieuwe scheuten uitkomen). Wanneer de pepers al gaan groeien en willen gaan rijpen – dan verwijder ik (als ik tijd heb) wat van de grootste bladeren, zodat de zon zoveel mogelijk op de pepers kan schijnen. Kijk nog even op deze pagina, daar vind je nog wat meer tips met betrekking tot de verzorging van peperplanten: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/peper/

   Ik hoop dat je van je eerste peperplant een leuke oogst krijgt!

   groetjes,
   Diana

 8. Diana, bedankt om je ervaring met ons te delen. Ik heb een vraag m.b.t tot de 3 paprika plantjes per potje. In het verleden plante ik altijd mijn plantjes solitair. Paprikaplanten vertakken zich telkens weer, en wanneer je ze niet gaat dieven, krijg je een wildgroei (laat staan wanneer je 3 plantjes bij elkaar zet). Hoe los je dit op ! Ben benieuwd naar je suggesties.

  Groeten
  Marc

  1. Hallo Marc,
   Dat is lastig om in het kort uit te leggen, ik kan vooral zeggen dat het hier altijd goed gaat (geen vier, heb ik ook geprobeerd en dat is teveel).
   Ik heb het hier eens een beetje uitgelegd: https://www.mooiemoestuin.nl/pepers-per-3/. Ik ga wel altijd al vroeg dieven, ik wil geen ‘wildgroei’ onder de eerste vertakking (waar een eerste bloempje/vruchtje komt). En dat heb ik dan hier eens uitgelegd: https://www.mooiemoestuin.nl/paprikas-en-pepers-verzorgen/.
   Ik zal het de komende weken en maanden goed laten zien op foto’s. En het hoeft dus zeker niet, maar ik ben erachter gekomen dat wij dit een prettige manier vinden, en we zo het beste uit onze planten/ruimte halen en de beste opbrengst hebben. Maar er zijn vast mensen die het onzin vinden, of onhandig, of waar het niet goed werkt. Maar wel leuk misschien om eens bij 1 plant (oftewel 3) te proberen, en dan het verschil te zien met de planten die solitair staan.
   groetjes,
   Diana

 9. Hoi Diana,

  Goed idee die 3 planten bij elkaar! Vraagje: je zegt bij tomaten moet je dat uiteraard niet doen, maar waarom eigenlijk niet? Ik wil twee cherrytomaten bij elkaar in een grote pot zetten, maar nu twijfel ik.

  Groetjes

  Helen

  1. Hallo Helen,
   Het licht er natuurlijk ook aan welke rassen je hebt, dwergstruikljes, struiktomaten of stamtomaten.
   3 stamtomaten is zo ongeveer echt niet mogelijk (tomaten hebben een heel oppervlakkig en breed wortelgestel, anders dan pepers en paprika’s die meer verticaal wortelen.
   Maar 2 tomaten kan wel, je ziet ook wel 2 tomaten in een groeizak (daaraan kun je ook al zien dat ze breed en ondiep wortelen). Naast het wortelen wordt het dieven vervolgens nog wel een aandachtspunt (als je stamtomaten hebt), want het is toch lastiger dieven als je meerdere stelen zo dicht bij elkaar hebt, je zult die dan extra zorgvuldig op moeten binden en dieven.
   Ik zou zeggen: 3 dwergstruikjes in een pot; prima. 3 struiktomaten in een flinke pot is een gokjes, maar 2 kan wel prima. Stamtomaten met 3 in een pot; bijna onmogelijk, met 2 in een grote pot (minimaal 45-50 centimeter) is te proberen, maar niet meer dan dat, zou ik in ieder geval zelf niet doen.
   groetjes,
   Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.