Spruiten

Zo, het verhaal over vandalisme is klaar. Ruud is naar de tuin geweest (ik niet, het regent hier bij windkracht 6); uiteindelijk is er 1 ruit uit de kas gehaald, die is kapot gegooid en via dat gat zijn ze in de kas gegaan (de deur zat nog steeds gewoon op slot). Foute gok, want in die kas staat wel een rek met spullen, dat is helemaal leeggehaald, maar eigenlijk liggen daar alleen schroevedraaiers in, klemmetjes voor het glas van de kas, wat koolkragen, veger en blik, een paar regenlaarzen, wat handdoeken, etc. Als ze daar al iets van gestolen hebben, zullen wij het waarschijnlijk niet eens merken. Onze meer kostbare spullen liggen in een kist (op slot) en in een andere kas liggen de schrepels, snoeischaren, snoeizaag, pootschepjes, etc. Mooi, nieuw ruitje erin, water in de sloot, hek op slot en klaar is kees 🙂

Aardappelen voor 2013Dat ik thuis ben gebleven wil natuurlijk niet zeggen dat ik niets heb gedaan. Het is in november en december zo lang zo warm geweest dat nu na de vorst er al heel veel aardappelen uit gaan lopen. In de schuur is het dan nu ook al weer best warm, en natuurlijk erg donker. En dus alvast aardappelen die we weer uit willen poten uitgezocht, eventuele kleine uitlopers er vanaf gebroken (nu hebben ze nog niet zoveel energie van de knol gevraagd).

Ik heb de aardappelen netjes naast elkaar gelegd, in een open mandje, zo krijgen ze zoveel mogelijk licht. En de 2 bakjes staan nu op zolder, in het licht dus, maar het wordt daar ook niet warmer dan een graad of 10. Eigenlijk nog veel te vroeg maar op dit moment staan ze daar beter dan in de warme, donkere schuur. De rassen die je in de 2 bakjes ziet zijn:

  • Kestrel (de geelbruine aardappelen in rechterbakje, ze hebben paarsrode vlekjes maar dat kun je nu niet zien)
  • Bleue d’Artois (een paarse aardappel met paars vruchtvlees, in het rechterbakje, heel veel beter dan de late en slecht gevende gladde Vitelotte Noir, want vroeger, betere opbrengst en iets kruimig)
  • Royal Gold (linkerbakje, voor het eerst dit jaar, paarse schil, maar van binnen goudgeel, moet erg lekker zijn)
  • Franceline (linkerbakje, rode aardappelen, van binnen geel, een Roseval-type, maar deze Franceline zou nog wat vroeger zijn en een betere opbrengst geven – en ik vind Roseval daar al niet slecht in)

En dan hebben we bij Zaadhandel van der Wal nog Santé AM besteld, die verwachten we zo half februari. En als ik dan nog plaats over heb, dan heb ik ook nog wat Escort liggen.

Je ziet, we denken al weer aan de lente. Uiteindelijk gaan we ze natuurlijk pas zo rond de 2e week van maart uitplanten. En liever hadden we een kouder plekje voor ze, waar ze nog in rust konden blijven. Maar zo moet het maar, we zullen zien hoe het gaat, we kunnen, kijkend naar het weerbericht, altijd onze strategie aanpassen.Peperzaailingen overzicht

Ondertussen ook nog druk bezig met de pepers. Ondertussen zijn er 20 P9-potjes gevuld. Ik heb er een foto van gemaakt, maar je hebt er wel een vergrootglas bij nodig hoor, er zijn nog maar 2 kiemblaadjes 🙂

Maar het leeft, het is gezond, nu nog groeien. En ik heb gelijk alles in de propagator nog gecheckt, wat al begint te kiemen even in een apart bakje gedaan, de soorten die nog helemaal niet willen kiemen zijn duidelijk de soorten waarvan de zaden ook echt oud zijn, soms zelfs al 5 jaar. Ik ga daar de laatste zaden nog van zaaien, in de hoop dat er iets van wil kiemen. En zo niet, dan kies ik nog wat andere leuke soorten uit en ik heb nog meer dan genoeg tijd om die dan nog te gaan zaaien.

Peperzaailing Cayenne VioletVan de gekiemde soorten heb ik ook dit jaar weer de Cayenne Violet gezaaid, afgelopen jaar door het onder water lopen van de kas mislukt, maar wel nog zoveel zaden kunnen oogsten voor een nieuwe poging (die ze verdient, want ze leek behoorlijk vroeg, geweldige felgeleurde paarse Cayennepepers, waarvan er uiteindelijk nog 2 halfrijp geoogst konden worden). Voor wie even wil kijken hoe ze eruit ziet, ik heb een foto in het Tuindagboek van juli 2012 geplaatst: Zelfs aan de jonge kiemblaadjes kun je al zien dat de kleur van het blad ook niet helemaal groen is, maar een paarse toon heeft (het wordt geen paarsbladige plant hoor, meer donkergroen met een wat paarsachtige gloed en meer paars in de stengels en bladnerven).

Sugar Snap zaailing kiemtDe gekiemde uien mogen komend weekend mee naar de kas. En in de week daarop ook de tuinbonen en Sugar Snaps en paarse Peultjes, die beginnen nu heel voorzichtig te kiemen.

En dus vanmiddag nog even wat pepers voor de tweede keer zaaien. Ditmaal eens niet via de deno-methode maar in een traytje, het verschil in zaaimethode kan bij deze lastige soorten wellicht net de doorslag geven om toch nog een zaadje te laten kiemen.

En dan hopen we op wat drogere dagen. Nu nog zo nat op de tuin dat Ruud na het opruimen van de rommel snel weer thuis was, een teken dat er nu echt nog weinig te doen is. Maar zodra het wat droger wordt en de temperatuur niet heel erg veel zakt, dan kunnen we toch heus binnenkort voorzichtig aan tuinieren gaan denken 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jolanda de Vilder

Beste Diana,

dit jaar ga ik voor het eerst aan mijn moestuinavontuur beginnen, heb een tuintje van 105 m2 gehuurd. Ik ben me nu aan het orienteren en maak plannen voor indeling en vooral wat ik wel of niet wil kweken. vandaag heb ik je website ontdekt. Complimenten hoor, daar heb je vast heel wat uurtjes in gestoken. Erg leuk en vooral voor mij erg leerzaam om te lezen. Ik wordt steeds enthousiaste om te kunnen beginnen. Ik heb al een aantal zaden besteld en ga volgens jouw tips in febr. beginnen met voorzaaien.
Dank voor al je info!

Ik wens je een mooi tuinseizoen toe!
Jolanda

Robert

Hoi Diana,

Ook hier al mooie poters uitgezocht en in kistjes gelegd en toch weer een paar nieuwe soortjes bij levenvanhetland besteld o.a de Francelien en Zeeuw bontje.
Afgelopen weekend nog een aardappelsalade met Bleu d’Artois gemaakt, wat een lekker aardappeltje.

Groeten Robert

silvana

hoi Diana,
Wat balen dat ze de boel gesloopt hebben. Wel erg fijn dat ze geen waardevolle dingen hebben gestolen.

Ik wil graag weer wat zaadjes bij je bestellen, heb dat 2 of 3 jaar geleden ook al een keer gedaan maar omdat ik geen grote achtertuin heb deed ik erg lang met de zaden.
Dit jaar heb ik een stukje volkstuin kunnen huren zodat ik op wat grotere schaal groente kan gaan kweken.
Graag wil ik wat bijzondere tomaatjes en pepertjes bij je bestellen.
Ik kan alleen geen bestel knop meer vinden en ook geen prijslijst.

Wil je me hiermee helpen door bijvoorbeeld een prijslijst te mailen?
Groetjes Silvana

wouda

Hallo Diana,

Het is volgens mij niet nodig om je te vertellen dat ik vooral geniet van de stukjes die jij schrijft!
Heerlijk, want er is maar weinig moestuin nieuws in deze tijd! En voor een verslaafde….is dit zo leuk!
Kan me ook heel erg kwaad maken over vandalisme, en het liefst vergeet ik dat heel snel, omdat het geen zin heeft.
Een vraag aan jou, waarom zet je de piepers niet in één van je kassen? Daar is het koeler en licht?!

Gr Wouda

gea huizing

Hoi Diana,
Ik las in het boek van Dick & James Strawbridge (overleven op je eigen km2 (stap voor stap naar een duurzame levensstijl) dat zij met kleine zonnecollectoren hun eigen energie opwekken om de kas te verwarmen en voor overige werkzaamheden waarbij elektriciteit noodzakelijk is. Zijn relatief kleine collectoren met accu. Ook geschikt voor caravan en boot. Misschien iets om te gebruiken bij extreme vorst. Mijn bloemkool plantjes in de kas hebben na de vorst wel erg slappe blaadjes (hoewel het hartje fier overeind staat, dus misschien komt het nog wel goed). Heeft iemand ervaring met zoiets. Ik weet dat je noppenfolie kunt gebruiken of een kas/tunnel in de kas kunt plaatsen, maar een verwarming op zonne-energie lijkt me ook wel iets.
groet Gea

Kristel Van de Sande

Hoi Diana

Ziet er al heel goed uit bij jou. Ik bezoek dagelijks je site om te zien of er al iets nieuws vermeld staat. Heb net mijn zaden volgens de deno-methode in de propagator gezet en wacht heel ongeduldig af.
Heb een vraagje voor je!!! Vorig jaar heb ik 10 peper en 1 paprika in pot in mijn veranda gezet en deze hebben het allemaal overleefd. Heb ook gelezen dat je ze in het voorjaar moet insnoeien…nu komt mijn vraag. Wanneer in het voorjaar, nu of als ik ze terug buiten zet?

Kristel Van de Sande

Hoi Diana

Heel erg bedankt voor je informatie!!!
Ga het doen zoals je het zegt en dan zien we wel.
De overlevende ga ik in mei ook in de volle grond zetten en de nieuwe in potten. Ik had wel niet verwacht dat er zoveel gingen overleven maar ben er wel heel blij om!!!
Veel succes verder nog!!!

Groetjes,
Kristel

Angelika

Hallo Diana,

Ik heb een vraagje over kruiden. Binnenkort wil ik namelijk alvast peterselie gaan zaaien, maar ik vraag me af hoeveel zaailingen jij bij elkaar zet om 1 plant te krijgen. Of wordt 1 zaailing ook echt 1 plant? En geldt dat dan ook voor koriander en basillicum? Alvast dank voor je reactie. Je lijkt overigens de lieve “tuin” lisa wel met al die vragen die je via je website krijgt. Petje af dat je daar allemaal tijd voor maakt.

Groetjes,
Angelika

Angelika

Hallo Diana,

Hartelijk dank voor je duidelijke uitleg. Ik ga het ook zo proberen.

Groetjes,
Angelika

Bozo

Hallo Diana,

Ik zag dat je de paprika en aubergine zaailingen per 3 of 4 in een potje verspeend.
Plant je die later ook zo in z’n geheel uit of haal je ze dan weer uit elkaar?
Wat is het voordeel om 3 planten bij elkaar te zetten?
Ik ben heel benieuwd temeer omdat ik hiet nergens wat van kan terug vinden op internet en omdat ik dat ook wil proberen.
Alvast bedankt!

Bozo

Saskia

Hoi Diana!

Ik heb naast mijn tuin ook de hobby fotografie en vroeg me eigen af met wat voor camera je de foto’s van de zaailingen hebt gemaakt.
Mooi scherp van zo dichtbij! Trouwens erg leuk al die foto’s bij je verhalen.

Groeten, Saskia.

carine

Hallo Diana,
Wat je allemaal schrijft in je dagboek inspireert me enorm hoor, mijn vingers gaan ervan jeuken! Met belangstelling las ik over de denomethode. Zou deze methode ook geschikt zijn voor zaden die een koudebehandeling nodig hebben, door de filter in de koelkast te leggen? Ik ben benieuwd hoe jij daarover denkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties